You are here

LED monitor készítése

244 posts / 0 new
Last post
syscon service
syscon service picture

Szevasztok!
Ma készítettem egy "LED monitort".
Nyilván sokan tudjátok, hogy a kereskedelem tévesen, félreérthetően LED-esnek hívja a félvezetővel megvilágított LCD portékákat.
Adott volt egy csőhibás 17"-os moncsi.
Gondoltam kísérlet képpen helyettesítem a CCFL világítását. A LESSLED-nél vásároltam LED szalagot.Hidegfehér, a fényforrások középpontja 15 mm-re esik egymástól, őntapadós kivitel. A tápellátását az inverternek feszültséget adó P csatornás FET-tel oldottam meg. Kielégítő a fényereje, a fogyasztása meg elenyésző.
1m-es szalag fogyasztása 4.8W.
Érdemes követni.
Üdv!

Pages

Comments
NZPERIX
NZPERIX picture

Sziasztok!

Még elég új vagyok a fórumon és a témában sem vagyok túl jártas. Azonban jelenleg eltökélt szándékom egy régóta jó szolgálatot tevő CCFL hibás monitor újra "hadrendbe" állítása. Egy XEROX XM3-W19-es monitorról van szó, amelyben már kicseréltem a CCFL csöveket ledszalagokra. Most viszont problémába ütköztem az elektronika terén, mint írtam elég amatőr vagyok ezen a téren még.

Itt járok jelenleg:

Az inverter része ki lett forrasztava (egy másik fórum kapott tanács alapján) a tápegységből ().

Megvettem az itt írtak alapján a KA78R12 IC-ét, mint a LED háttérvilágítás tápellátásért és ki-be kapcsolásárt felelős komponenst. Odáig jutottam vele, hogy van fény folyamatosan. Szépen átalakítja a gyári tápról levett 15V-16V-ot 12V-ra.

Azonban az IC vezérlésének mikéntje, már igen komoly probléma számomra. Ugyanis a táp nyákján lévő BLON-t (amely tudtommal a gyári háttérvilágítást vezérelte) rákötöm a KA78R12 Vdis lábára és úgy tűnik mintha nem tudná eldönteni az IC, hogy mikor kell neki ki-és bekapcsolva lenni.

Itt egy videó az említett jelenségről:
Mointor világítás teszt

Ebben szeretném a tanácsotokat, segítségeteket kérni.

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia!

Nekem úgy tűnik, egy Open kollektros kimenet, és hiányzik egy felhúzó ellenállás, vagy pedig a Vdis lábra a föld felé kellene tenni egy 10k-s ellenállást.
( Ha fényerőszabályzást is akarsz csinálni, akkor tegyél egy Mosfet-et a ledek GND ágába, és azt vezéreld a DIM kimenettel. Van, hogy a vezérlőpanelről négyszögjel formájában jön, van, hogy ellenállással és kondenzátorral DC-t csinálnak belőle, ezt egy szkóppal kell ellenőrizni. )

Üdv: Jácint

1

NZPERIX
NZPERIX picture

Szia!

Köszi, már megoldódott egy tönkrement tranzisztor okozta az össze-vissza villogást.

A monitor OSD menüéből való LED-szalag fényerőszabályzásra van esetleg valami "egyszerű" megoldás? Az inverter nyákján van egy BRI pont, azt megmérve a monitor ki és bekapcsolt állapotában is +5.5V-ot mérek. Bekapcsolt állapotban az OSD menüből állítgatva a a fényerőt nem tapasztalok semmilyen változást. Min és max értékre állítva is +5.5V marad továbbra is. Oszcilloszkóp hiányában felejtős ennek a megoldása?

0

voci666
voci666 picture

Sziasztok!
Egy kis segítséget szeretnék kérni. Hozzám került egy Xerox x3-17 700P monitor. Az egyik dualfet elfüstölt a táppanelen, de előtte is már csak a bekapcsolás utáni pár másodpercig volt látható a kép. Gondoltam ledesítem. De elakadtam az inverter kikötése közben. A táp panel egy 860-ALZ-M713-F típusú lap, van rajta biztonsági áramkör BIG3193G IC-vel. A JP9 és JP10 jumpereket kikötöttem, ezzel elvileg megszakítottam az inverter áramkörét.
Tudnátok abban segíteni, hogy honnan tudnék háttérfény bekapcsolás jelet levenni. A BL pinen bekapcsolt állapotban (power led kék) 12.47V-ot készenléti módban (power led sárga) 12.55V-ot mérek. Lehet, hogy nem jó jumpereket kötöttem ki? Előre is köszönöm a segítséget.
Üdv.: Voci

0

Edmundson
Edmundson picture
*

Szia!

Először is vedd ki a nagyfesz kondkat, diódákat, ellenállásokat, az inverter trafókat a meghajtó FET-eket és a vezérlő IC-t. Ezt követően a digit panel csatlakozóján találsz egy ON/OF jelet (ez lehet +3 vagy +5V) és egy PWM jelet ami szintén lehet +3V vagy +5V. A PWM jellel tudod vezérelni a LED szalagot meghajtó FET-et. Ezzel megoldottad a fényerő állítást is. Nyilván kell egy szintáttevő vagy egy FET driver IC, hogy a FET rendesen és gyorsan ki-be kapcsoljon. Az ON/OF jellel gyakorlatilag nem kell foglalkozni, mert ha kikapcsolod a monitort akkor nincs PWM (0V) így világítani sem fog. A tápot veheted az inverter (rendszerint +12V) tápjáról. Én még meg szoktam szűrni egy 1000uF-al mert a gyorsan kapcsoló FET és LED-ek miatt sokkal dinamikusabb lesz az áramfelvétele.

Üdv.

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia Edmundson!

Ép a minap ledesítettem egy monitort, ott a PWM nem szűnt meg, ha nem volt bemenő jel és lement alvó állapotba.

Üdv: Jácint

0

syscon service
syscon service picture

Szeva!

Az IC helyesen: BIT3193G.

Csatoltam rajzokat, a 12 Voltos kapcsolható stabkockát a csatlakozó 10-es lábáról vezérelheted, értelemszerűen a bemenetére a tápból jövő 13.8 Voltot kell kötnöd. Dobáld ki belőle az iverter trafóit és a meghajtó fetjeit is!

Üdv!

0

voci666
voci666 picture

Köszönöm a segítséget!
Kivettem az inverter trafókat, a duálfeteket, illetve a CCFL csatlakozók utáni ellenállásokat (kisebb kocka alakú, két ellenállás van egy házban, 2db volt a lapon, R138-R141). Erre azért volt szükség, mert a csatlakozókat fogom használni a kijelző ledjeinek csatlakoztatásához, és nem akartam, hogy a vezérlő áramkörről bekapjon valamit a ledszalag.
Az N/F (10-es láb) érintkezőn nincs állandó jel. 0V-ot mérek, és bekapcsolásnál, illetve készenlétbe állásnál ugrik fel a feszültség 3V-ra, aztán visszaáll 0V-ra.
Valamit nem jól csináltam, vagy hibás a lap? Vagy az ellenállások eltávolítása zavar be?
Üdv!

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia!

A legtöbbször OC-s (open collector) kimenet vezérli az invertert. Ha nincs felhúzó ellenállás, nem mérsz helyes értéket. Arra is figyelj, hogy bejövő jel nélkül lekapcsolnak pár másodperc után ezek a monitorok.

Üdv: Jácint

0

voci666
voci666 picture

Szia!
Az 5V-ról kötöttem be egy 51K-s ellenállást az N/F érintkezőhöz, és onnan vezettem a KA78R12 4. lábára a jelet. De ekkor is csak a bekapcsoláskor (háttérfény bekapcsolás) illetve a készenlétbe álláskor (háttérfény kikapcsolás) ad feszültséget. Lehet, hogy a scaleren van valami baj? Olyan, mintha impulzusokkal vezérelné a háttérfényt.
Üdv.!

0

syscon service
syscon service picture

Szeva!

A BIT3193 10-es lábán mekkora feszültséget mérsz bekapcsolt állapotban? Bemeneti jelet küldtél a monitornak?
Az 51K-s ellenállást nyugodtan vedd ki, semmi szükség arra. Indukjunk ki abból, hogy ez a monitor, eltekintve az inverter hibájától javítás előtt működött.

Üdv!

0

voci666
voci666 picture

Szia!
Köszönöm a hozzászólást! Úgy néz ki magamat szívattam, mert nem tettem jelet eddig a bemenetre. Úgy gondoltam, hogy az alatt az idő alatt is kell folyamatos bekapcsolási jelnek lenni, amíg készenlétbe nem áll. Most kimondottan amiatt tettem rá bemeneti jelet, hogy megmérjem a BIT3193 10-es lábán milyen feszültség van.
Ha van a bemenetén jel, akkor folyamatos a BIT3193 10-es lábán a 7.4-7.5V, a panel 10-es N/F érintkezőjén stabil 3V-ot mérek. Így már OK a dolog.
Köszönöm mindenkinek, aki próbált segíteni, de sajnos én voltam az akadálya a probléma megoldásának, pedig nem az első monitor, amit átalakítok.
Üdv!

0

syscon service
syscon service picture

Szeva!

Örülök, hogy rendeződött a probléma!

Üdv!

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia!

Nemrég csináltam egy monitort, ott volt egy jel, ami ki-be kapcsolta az invertert, és volt egy másik, ami a fényerőt szabályozta. A prociból még PWM-ként jött ki, de kondenzátorokkal egyent csináltak belőle. Kivettem a kondenzátorokat, így megmaradt a tiszta PWM jelem, viszont a huncutság az volt, hogy ha nem kapott jelet a monitor és az ON/OFF jel kikapcsolt, a PWM akkor is ott maradt. Egy szkópot érdemes elővenni hozzá, ha más nincs, egy hangkártyáról működő szoftveres win-szkópot.

Üdv: Jácint

0

danyi
danyi picture

üdvözletem!

Gondoltam meg osztom,részletes és sokat segíthet annak aki most fogna bele.

egy kucsit orosz :hmmm: :hmmm: :hmmm: :)

http://cxem.net/comp/comp134.php

0

BlackForce
BlackForce picture

Üdv mindenkinek!
Van nálam egy LG FLATRON W1934S,amit szeretnék ledesiteni(vagyis a fizikai led beépités megtörtént),de még be kell csapni a figyelő részt,hogy működjön a monitor akkor is ha nincsenek csövek.Ebben kérnék segitséget.Mit tegyek hogy a monitor működjön,és hova kössem a led meghajtást(a led meghajtó kis elektronika a Kocsis Gy. által közölt kis kapcsolás lenne).
Ez az első monitor amit szeretnék ledesiteni.
Ebben még nincs tapasztalatom,ezért kérek segitséget.Minden segitséget megköszönök.
Itt a manualja:

0

uniman
uniman picture
***

Hello BlackForce.
Talán az IC501 (OZ9938GN) adatlapjából kiolvasható a megoldás...
Nekem pedig egy ASUS VW221D monitor "LED-esítése" okán kéne ugyanezt megoldanom...persze, ha sikerülne "becsapnom", akár a "fáradtabb" CCFL csövekkel még működhetne továbbb egy darabig...?
Üdv.: Uniman

0

zoltan35
zoltan35 picture
*

Szia!
Nem kell becsapni semmit, hanem egyszerűen kihagyni. A led meghajtónak vélhetően (igaz nem ismerem) kell egy tápfesz és az indító jel. Ezeket könnyen megtalálod az eredeti panelon. Sőt én fizikailag is elszoktam távolítani a komplett (inverter) részt. Vagy keresd meg hol megy az inverter fokozatra +, és kapcsoló jel amit elvágsz.
Üdv, Z.

0

BlackForce
BlackForce picture

Kösz a segitséget,majd holnap folytatom a ledesitést.

0

BlackForce
BlackForce picture

Igaz hogy lassan(mint a Luca széke),de biztosan elkészültem az első ledesitett monitorral.
Mint mindemben az első munka nem megy zökkenőmentesen,de végül teljes lett a siker.
A monitorban lévő (magasfesz trafót meghajtó) egyik mosfetet használtam ki a ledek kapcsolására,az egyik Tanyatag (Kocsis Gy.) által leközölt kapcsolása alapján.
120/m hidegfehér ledcsikot használtam (igaz 8mm széleset,amivel kicsit megkinlódtam,mire behelyeztem a fénycső helyére),de az eredménnyel elégedett vagyok.
Segitség képpen elmondom,hogy a legmegfelelőbb led csik a 120 led/méter,méghozzá a 3014-es sorozat,ami mindössze 4mm széles(kicsit drágább mint a 8mm széles,de erre a célra tökéletesebb is).
A fénycső táp részt simán csak le kell választani a tápfeszről.Én éppen ezt a tápfeszt (14,5V)használtam ki a led meghajtásra.
Mindenkit biztatnék,hogy csak bátran vágjon bele a ledesitésbe,egy kis kézügyesség,egy kis szabadidő ráforditás,de szerintem az eredmény (na meg a sikerélmény) kárpótol minden fáradalmat.Egyedül arra vagyok kiváncsi,hogy meddig fognak dolgozni az eladók által feltüntetett 50000 munkaórát tudó ledek?
Ezt a kapcsolást alkalmaztam

0

Gabor2
Gabor2 picture

Sziasztok.
Sok sikert a ledesítéshez..
Bár hamarosan pont fordítva fogjuk csinálni..
A ledest állítjuk vissza ccfl-re mivel sokkal tartósabb.
üdv.

0

zoltan35
zoltan35 picture
*

Szia!
Immár ötödik éve üzemel az első "ledesített"(saját) monitorom, jellemzően napi 16órában, megfigyelő rendszer részeként. A többi, (kb. 4-5 tucat) időközben elvégzett átalakításból sem tért még vissza egy sem.
Persze a felhasznált anyagok (led szalag) minősége ebben a műfajban sem mellékes.
Üdv, Z.

0

uniman
uniman picture
***

Hello Gabor2.
Ezt bizonyára feltételezhetően a munkaköri tapasztalatod alapján állítod... Kár, hogy nem "mesélsz" többet erről...
A nálam lévő ASUS VW221D monitorra egy cég 26 ezres ajánlatot tett a javításra...amelyben, ha jól sejtem a 4 db CCFL csö fele hibásodott meg.
Ezek darabját 1400-ért láttam árulni és illene mind a négyet cserélni, de még is is harmadáron megoldható lenne. De a LED szalagos megoldás méterenként pár száz Ft-ba kerülne...
Javítás után várhatóan másik része fog meghibásodni...és nem éri majd meg megjavítani. Ez 3 évig napi 24 órában működött ezidáig...

Üdv.: Uniman

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia Uniman!

Most meglepődtem, hogy lement az ára. Én tavaly a 120db/m-eset 1200 körül tudtam csak beszerezni.

Üdv: Jácint

0

uniman
uniman picture
***

Hello.
Létezik 4 mm széles LED-szalag...
Üdv.: Uniman

0

uniman
uniman picture
***

No meg ezt a "csuda" LED szalagomat is megmutatom:

Üdv.: Uniman

File csatolás: 

0

párdi
párdi picture

Szia!
Erről mit lehet tudni ,milyen széles ? hol lehet kapni ?

0

uniman
uniman picture
***

Hello.
Sajnos, nagyon széles (9,5 mm) nekem csak 18 db LED-et tartalmazó szalagjaim vannak, amelyek 9 W-ot fogyasztanak. Áramgenerátoros tápról vannak hajtva...2-2 db LED párhuzamosítva van.
Nagyon gagyi minőség...
Üdv.: Uniman

File csatolás: 

0

párdi
párdi picture

Hali !
Azért köszi .

0

uniman
uniman picture
***

Hello Jaca.
Tavaly még én is vettem 1800-ért méterét (HQ)...meg ugyanennyiért egy egész tekercset (5 métert) is...de ma már a 180 LED/m a trendi! (Bár nekem még nem került olyan a szemem elé...)

Üdv.: Uniman

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia Uniman!

Biztos volt már kérdés, csak régen: hideg, vagy melegfehér a jobb? Ebben van tapasztalat?

Üdv: Jácint

0

zoltan35
zoltan35 picture
*

Szia!
Ízlés kérdése, szerintem a hideg fehérrel "élethűbbek" a színek.. persze ideális a semleges.
Sajnos nem sikerült tökéletesen szemléltetni a különbséget, de a csatolt két képen két egyforma monitor látható. Egyikben "hagyományos" led szalag (meleg fehér 120db/m) másikban az emlegetett led csík (paraméterei alapján közelebb van a hideg fehérhez).
Üdv, Z.

File csatolás: 

0

SzBálint
SzBálint picture
****

sziasztok: én is meglepődtem, hogy a hidegfehér monitornál természetesebb színt ad.
Igaz,csak egyet csináltam melegfehérrel és hármat a hidegfehérrel.

Bálint

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia Bálint!

Annyira talán nem meglepő, a CCFL csövek szintén hidegfehér fényűek, ehhez optimalizálták a monitorokat. A melegfehér sárgás színe meghamisítja a látott képet.

Üdv: Jácint

0

zoltan35
zoltan35 picture
*

Szia Uniman!
Amennyiben van hely, inkább 204led/m. Persze ennél is van jobb megoldás.. (mint írtam magánban anno)
Üdv, Z.

0

uniman
uniman picture
***

Hello Zoltán.
Ebben te vagy a "Mester"...a legtöbb ilyen "művelet" elkövetőjeként!
Persze szívesen látnánk konkrét LED-szalag típusokat, hoogy tudjuk mit kell beszereznünk... A minőséget is lehetetlen vásárlás előtt megsaccolni...
Már a szétszedéséhez is egy nagy adag "merészség" szükséges...
Üdv.: Uniman

File csatolás: 

0

uniman
uniman picture
***

Ez a kép még lemaradt, ugye itt nincs minden rendben?
Sajnos az alu U profil belmérete kb. 7,3 mm...
Üdv.: Uniman

File csatolás: 

0

zoltan35
zoltan35 picture
*

Szia!
..akkor az ilyen lötyögne benne.
Írtam privátot...
Üdv, Z.

File csatolás: 

0

uniman
uniman picture
***

Hello.
Keskeny U-profil...
Üdv.: Uniman

File csatolás: 

0

zoltan35
zoltan35 picture
*

Szia!
Nos pl. erre céloztam http://www.anrodiszlec.hu/product_info.php/products_id/10357 de reklámozás nélkül megemlítem én már szinte csak ilyet használok: http://elektrotanya.com/?q=hu/content/monitor-ledesiteshez-ledcsik-vezer...
Üdv, Z.

0

mitibi
mitibi picture

Sziasztok!
Van egy Samsung B2330H monitorom aminek nem találok inverter trafót(aki rendszeresen olvassa a forumot, biztos találkozott a hsz.-el), ezért úgy döntöttem, az elöző hozzászólásokat olvasva, hogy megpróbálkozom a ledesítéssel.
Nincs a monitorhoz kapcsi rajzom, ezért nem látom át teljesen, de mielőtt belevágnék kérdeznék.
Valamelyik hozzászolásban olvastam, hogy a 12 illetve 5V átkötésen keresztül megy az inverter fele, ezt megszakítom, valamint a 12V ami az én esetemben 15V(23" miatt) táplálom a stabot(Vin), az ON/OFF-ot meg a Vdis-re kötöm. A többi az tiszta Vout megy a ledszallag + -ra, illetve a GND-t rákötni a ledszallag - -ra és a panelon GND-re. Ennyi terheléssel el fog indulni a táp?
Az LCD részét nem szedtem szét, de amint a Youtube-os videókat láttam, nem árt, ha szétszedéskor már meg van a ledszallag, gondolok ilyenkor a felesleges porosódás miatt. Csatlakozó kiosztás szerint, ebben a monitorban 4 cső van. Olvastam több forumtárs ezt a ledsort--http://www.hqelektronika.hu/product/ribbon_w120nfk--használja, ez biztos jó lesz számomra is. Az lcd szélessége 53cm, mi a tapasztalat, hány méter ledsort vegyek?
Bocsánat a hosszú lére sikeredett hozzászólásért. Minden segítséget, tanácsot előre is nagyon szépen köszönök!
Üdv.

0

bluemoon
bluemoon picture

Szevasz,

nyugodtan vágjál bele és menni fog. A HQban megveszed a led csíkot, leméred, egy fent egy lent és enyi. Szerintem 1.5m elég. Vásárolj hozzá egy 78R12 stabilizátort. A 78R12 kapcsoló bemenetét kösd a kijelző tápjáta, amely 5V és amit a proci kapcsol be, direkt az LVDS kábel csatlakozója körűl megtalálod. A 78R12 az low drop, midössze 0.5V feszültség külömbségen is már helyesen működik. Mivel itten kb 15-16V van akkor elegendő. A felső és az alsó csíkokat párhuzamossan kötöd és olyan 500-700mA-ra számíthatsz. Ha netán több volna, akkor 2 drb 78R12 kell amellyel a felsőt meg az alsót külön táplálod. A csatolt képen láthatod a tegnap LED-ezet ssamsung 2243-at. Sajnos fent ma leragadt a csík a "teknőböl" és egy kicsit látszik a gyöngyösödés, majd rendbe teszem.

üdv

File csatolás: 

0

kjani18
kjani18 picture

A 78R12 elérhető 2, ill. 3 A -es változatban is! KA278R12, KA378R12
http://pdf.datasheetcatalog.com/datasheet/fairchild/KA278R12.pdf

0

SzBálint
SzBálint picture
****

üdv: nem ott, hanem itt,

http://hqelektronika.hu/search.php?q=ka378r12

Bálint

0

proci gyilok
proci gyilok picture

Sziasztok.

Inverter hiba miatt LED-esitettem életem első monitorját.Egy 19"-os samsung monitort. Több videót megnéztem, fellelhető összes fórumot átolvastam....stb. Eztán belekezdtem, és megcsináltam. Nagyon óvatosan, és körültekintően jártam el. A világítás első osztályú lett.
:oke:

0

Kocsis Gy
Kocsis Gy picture

Szia proci gyilok!
Egyszer kel,hogy legyen először!!!
Sok sikert a többihez.
Üdv: Kocsis Gy

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: akkor most jön a mááááásodik.
(könnyebb lesz)

Bálint

0

proci gyilok
proci gyilok picture

Sziasztok.
A kitaposott utat könnyebb végig járni.Én is ezt tettem.Lesz második az már biztos. :super:
Legfeljebb ott már fényerősség szabályzás is lesz.

0

proci gyilok
proci gyilok picture

Sziasztok.
Már a harmadik ledesitett monitornál tartok.Ennek a monitornak furcsa hibája volt ,ezért döntöttem az átalakításáról.Bekapcsolás után kb 2 percig szép a kép,majd elkezdi levenni a fényerőt.(Olyan mintha szabályoznám a fényerőt.)Külső csövekkel kötöttem rá,ott is ugyan ez volt a helyzet. Dimmer szabályzón a jel semmit nem változott.

0

pipis39
pipis39 picture

Sziasztok!
Eladó ledesitéshez 24coll darabolható, meghajtó áramkörrel, kapcsolható, dimmerelhető.
http://kep.psharing.com/798928.jpg
http://kep.psharing.com/798933.jpg
Ha érdekel valakit írjon.
Üdv: István

0

ppeti84
ppeti84 picture

Szia.
Ára?

0

pipis39
pipis39 picture

Szia!
3500Ft.

0

Fülesmester
Fülesmester picture
*****

Szia!

A ledszalag szélessége?

Üdv:
Fülesmester

0

uniman
uniman picture
***

Hello Fülesmester.

Ha jól tudom, ez 4 mm széles merev "pálca"...

Üdv: uniman

0

Fülesmester
Fülesmester picture
*****

Szia Uniman!

Akkor ez nyilván nem megy bele a 3mm széles sínbe.

Üdv:
Fülesmester

0

uniman
uniman picture
***

Hello Fülesmester.

...persze létezik 2 mm széles is...szabályozás nélkül.

Üdv: uniman

0

pipis39
pipis39 picture

Szia!
Megmértem 4mm széles merev pálca. Küldeni nem tudom hogy lehetne 533mm hosszú.
Üdv: István

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: műanyag Bergmann csőben, vagy összepattinható vezetékcsatornából levágsz megfelelő hosszat.

Bálint

0

zoltan35
zoltan35 picture
*

Szia!
Én ilyesmiben szoktam küldözgetni a ccfl csöveket.. http://l-co.unas.hu/shop_ordered/1098/shop_pic/unas_482129.jpg
Üdv, Z.

0

Cormyus
Cormyus picture

Sziasztok!
Én is hideg fehéret használok,nekem bevált a 9.6W-os 8mm eres szalag. Kapcsolgatásra meg egy akármilyen alaplapról bontott NPN fetet használok a készülék saját kapcsoló jelét használva egy 10K-s ellenálláson keresztül. A "trükk" csak annyi hogy a ledszalag negatív pontját kapcsolgatom vele.

0

Chipmunk1960
Chipmunk1960 picture

Szia, Nemrég javítottam egy 17"-os eredetileg LED-es combot. 12 V ról is ment, de elszállt a belső tápja, vitte magéval a ledsor meghajtó FET et, meg a MP3389 12–String, Step-up converter IC-t, + pár ledet a 2 sorban.
Az ötlet nagyon jó, de hogyan oldod meg a enable, és dimming kezelést? 96 LED van a 12 csatornára, a feszt szépen beállítja LED áramához. A 12v -ot/ autóban is megy/ szépen feltornássza 24V körülire a fényerő függvényében. Köszi az ötleteket! Üdv: Mike

File csatolás: 

0

Cormyus
Cormyus picture

Szia!
Azért akkora fényereje nincs hogy dimmerelni kellene. :) Két opció van,világít vagy nem világít.
Üdv!

0

Szojka
Szojka picture

Sziasztok!
Nemrég tettem ledet egy 22" Asus monitorba. Sajnos csak 8mm széles szalagom volt, így a csöveket tartó sínek nem kerültek vissza, de így is gond nélkül belehetett tenni, a szalag 120led/m-es hideg fehér 3528-as. Viszont a fényereje nagyon kevés lett, kivettem a stab ic-t és 15,7v-ról hajtom meg (úgy is van a szalagon ellenállás, elbírja) a fénye jobb lett, de még így is nagyon gyenge. A kérdésem az lenne, hogy pontosan milyen típusú led szalagot használjak, ha 5mm-es lenne akkor betehetném a sínekbe, és hol-mennyiért vehetnék? Illetve egy kis butaság, de ha a fresnel fólia körüli két fólia közül valamelyiket kiveszem, az sokat rontana a fény eloszlásában? Előre is köszönöm a segítséget!

0

Szojka
Szojka picture

Volt időm foglalkozni vele és sajnos a ledek rendben mennek, mégis sötét a dolog. Szerintem megkockáztatom a Zoltán által javasolt ledsort. Visszatettem a stab ic-t is, ami után tettem egy optocsatolót, ami az állapotjelző led jelére kapcsol, így már nem manuálisan kell kapcsolnom a háttérvilágítást. Remélem kellően fényes lesz a másik szalag. Köszönöm a segítséget!

0

zoltan35
zoltan35 picture
*

Szia!
Mint az több helyen szerepel, pl: 278r12 http://www.hqelektronika.hu/product/ka278r12 alkalmazásával megoldható egyszerűen a "kapcsolgatás", nem kell opto.
Üdv, Z.

0

uniman
uniman picture
***

Hello.

"1m-es szalag fogyasztása 4.8W"...ezt már lassan át kéne írni a topicnyitóban...9,6 W/m...esetleg léteznek már 14,4 W/m fogyasztásúak is, csak ugyebár a szalag szélessége nem biztos, hogy megfelelő 5-8 mmm.... A 120 db LED/méter "sűrűség" szintén kötelező... Persze, ha még a LED-szalag fényáramát (fényerő) is közzétenné minden gyártó...

Üdv: uniman

0

syscon service
syscon service picture

Szeva!

Nem hinném, hogy változtatnom kéne a szövegen... :)

Az egy adott állapotot tükröz, a későbbi hozzászólások világosan utalnak a változásokra az alkalmazott szalagok tekintetében

Üdv!

0

Szojka
Szojka picture

Köszönöm!

0

zoltan35
zoltan35 picture
*

Szia!
Szerintem a beheyezésnél valamit elrontottál, mert a 3528-as ledek elég fényt kell adjanak. Én már inkább melegfehére használok az a tulajoknak jobban tetszik.. A megnövelt feszültséggel szépen halálra ítélted a ledeket, így tényleg nem árt a cserén gondolkoznod.
Pl. http://www.hqelektronika.hu/product/ribbon_w120nfk
Üdv, Z.

0

3x3ms1
3x3ms1 picture

Szia!
Érdekelne a véleményed a meleg fehér hátérvilágításról. Mivel eddig mindig hideg fehéret használtam.

0

zoltan35
zoltan35 picture
*

Szia!
Hidegfehérnél kissé mások a színek. Főleg a piros (és árnyalatai) na meg persze sárgánál... az én tapasztalataim szerint melegfehér esetén közelebb van az eredmény az eredetihez.
Üdv, Z.

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: a melegfehérnél meg a fehér nem lesz jó.

Ízlés kérdése.

Bálint

0

syscon service
syscon service picture

Szeva Bálint!

Szerintem is a hideg a jó a CCFL csövek is abban a spektrumban működnek.

Üdv!

0

Szojka
Szojka picture

Sziasztok!

Köszönöm a segítséget, a monitor nem sokat van most használva, csak kipróbáláshoz volt a magasabb feszültség (visszatakötöm stab ic-re). Holnap széthúzom és megnézem, hogy nem-e lett kontaktos valami az összepattintás miatt. Illetve köszönöm a linket is a szalagról!

Üdv: Szojka

0

attila2010
attila2010 picture

Sziasztok!

Egy LG monitort szeretnék átalakítani LED világításúra de nem tudom honnan lenne jó vezérelni a stabilizátort, egy AIP 0157 áramkör stabilizál és vezérli a CCFL-t.Előre is köszönöm!

aip

0

syscon service
syscon service picture

Szeva!

P201 9-es láb.
Rakok ide egy pdf-et is, tán jobban látható. :)

Üdv!

0

Istvan78
Istvan78 picture

Sziasztok!
Mint a mi nap írtam a hiba jelenséget a monitorról. A hiba okát megtaláltam.
Mint írtam a monitor tápja sípoló hangot adott. A hibát a tápban ESR értékre nagyon gyalázatosak voltak enyhén kapacitás vesztett kondik okozták, primer oldali és a szekunder oldali kondenzátorok cseréje meg oldotta a problémát.
A tápegység így már rendben üzemelt.
De még ezzel nem ért véget a hiba kálváriája, mert az eredeti hiba így is meg maradt, de a hibát kiváltó ok a tápegység volt. DC csatlakozó után lévő szűrő kondenzátorai is tönkre mentek ezért melegedett iszonyatosan a tranzisztor, megoldás az lett hogy az összes elkot kicseréltem, ez után a monitor tökéletesen beindult többszöri hosszabb üzem után is és hidegen is.
Prestigio P1710 típusú monitor volt az áldozat.

Üdv Istvan78

0

Istvan78
Istvan78 picture

Sziasztok!

Nálam is akadt egy kis gond egy no name monitorral.
Külsö 12V tápról kajál a drága.
Rendszerint bekapcsol de van h nem hajlandó be kapcsolni.
Ki be kapcsolgatás során nem hajlandó bekapcsolni mindig.
illetve egy alkatrész nagyon melegszik egy nagy teljesítményű tranzisztor közvetlen a táp körben van.
Ez kapcsolgatja a 3.3V-t
A külső táp terheletlenül eléggé sípol.
LED szalagot kapcsoló stab ic nem melegszik.
az rendben működik.
Eredetileg az inverter illetve a csövek tönkre mentek, ekkor döntöttem a LED-sítés mellett.
Mint írtam nem stabil a bekapcsolás, azaz standby-bol nem mindig áll fel csak ha lehúzom a D-SUB kábelt vagy a LVDS.-st utóbbinál mindig ki és be lehet kapcsolni.
Az előbbinél már bizonytalankodik, illetve állapot jelző LED 2-7 villog, majd elindul.
Ha pedig nem indít akkor egyenletes pislogás van olyan 1 másodperces periódusokban.
Mi okozhat ilyen hibát? Gyanúm szerint a táppal nincs minden rendben.
Kérnék egy megerősítést köszönöm!

Üdv Istvan78

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: megmérted a tápfeszt?

Bálint

0

Istvan78
Istvan78 picture

Sziasztok!
A táp fesz rendben van 12,18V illetve az 5V ág az 4.98V
Realtek scaler ic dolgozik benne, de a pontos típust csak holnap tudom meg írni.
Illetve a monitor típusát is
s a 3,3V ág is rendben van.
ÜdvIstvan78

0

syscon service
syscon service picture

Szeva!

Szerintem ennek nyiss egy vadiúj topikot! :)

Üdv!

0

paleszka
paleszka picture

Sziasztok.

Inverter hiba miatt ledesítettem én is egy 20"-os samsung monitort. Több videót megnéztem, fellelhető összes fórumot átnéztem....stb. Eztán belekezdtem, és megcsináltam. Nagyon óvatosan, és körültekintően jártam el, valami mégsem sikerült jól. A világítás első osztályú viszont mióta összeraktam, csak függőleges színes csíkok vannak a kijelzőn, és 1-2 perc múlva
mintha a közepe felé egy sötét folt kezdene kialakulni, és terjed szét a szélek felé. Tudnátok segíteni ez mitől lehet? Tönkretettem az LCD panelt?

Pálesz a Földről.....

0

syscon service
syscon service picture

Szeve!

Ellenőrizd a main és a time-control közötti kapcsolatot!
Néha maga a fóliakábel is szórakozik.
Mi a monitor pontos típusa?

Üdv!

0

paleszka
paleszka picture

Szia.

Main alatt a scalert érted? Megnézem a pontos típust ha hazaértem.

Pálesz a Földről.....

0

syscon service
syscon service picture

Szeva!

Azt hát! :)

Üdv!

0

paleszka
paleszka picture

Szia. Minden rendben van, mégsem változik semmi.

Pálesz a Földről.....

0

drtapfesz
drtapfesz picture

Üdv! Kezd azzal ,hogy bekapcsolás után mérd meg a tápot amiröl a ledsor üzemel.
Ha ez jó kösd le , és lámpával ellenőrizd a képet.

0

paleszka
paleszka picture

Üdv.

Ha hazaértem nekiesek, és megmérem most. Úgy emlékszem hogy a 12v-os ágon 13,7v-ot mértem az 5v-os ágon pedig 5,1v-ot.
De megmérem ha hazaértem, és köszönöm.

Pálesz a Földről.....

0

paleszka
paleszka picture

Üdv.

A táp úgy van ahogy írtam. Ledek nélkül is ugyanezt csinálja. A típusa: 930BF

Pálesz a Földről.....

0

matyi89
matyi89 picture

Köszi szépen nekem is van egy Sony csőhibás 4:3 monitorom majd teszek bele LED-et

0

Zsolti.88
Zsolti.88 picture

Sziasztok! Jó ötlet a ledes megvilágítás,és gazdaságosabb mint a CCFl cső meg a drága inverter trafó nem beszélve a plussz fogyaztásról..De a led szalagokról nem sok jót hallottam, áll sok a gyári selejt ami egy idő múlva jelentkezik, meg szakad a szalag belül és ott a led fénye ki alszik,már volt itt is téma róla régebben.Én úgy oldom meg hogy veszek hagyományos fehér ledet, sorosan összeforrasztom és valami fehér szívószálba vagy hasonlóba bele teszem még csak elmélet..nincs mit átépíteni jelenleg minden LCD monitorom jó.T:Zsolt

0

SzBálint
SzBálint picture
****

0

ppeti84
ppeti84 picture

Ez is 5mm széles?

0

Jaca
Jaca picture
****

Sziasztok!

A kettő közt mi a különbség?
http://www.kontel.hu/index.php?inc=product&ref=17434
http://www.kontel.hu/index.php?inc=product&ref=17340

Miért olcsóbb ennyivel a 120db-os?

Üdv: Jácint

0

VaZso
VaZso picture

Én úgy látom, a 120-asnál a méterárat írták ki, a 60-asnál pedig öt méterét.

Azt írják is, hogy előbbi 940 Ft/m, utóbbi pedig 640 (nettó) - tehát a 120-as a drágább.

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia!

Igen, tényleg az lehet, de az egyiknél 35% kedvezmény, a másiknál -255% (mínusz!!!) :)
Amúgy mindkettő jóáras.

Üdv: Jácint

0

VaZso
VaZso picture

Kicsit eltévesztették a rublikákat. :P

Amúgy Ebay-en jóárasabb. ;)

0

dpu1
dpu1 picture

Helló!

Csak egy apró információ.
A mostanában divatos 15.6" led-es notebook kijelzőjében lévő ledszallag tökéletesen megfelel erre a célra.
"Apró" szépséghiba a tápellátás. Ezek ugyanis cca 22-24V-ról szeretnek működni de egy DC-DC konverterrel (pl LM2577) könnyen megoldható.

Üdv. dpu1

0

uniman
uniman picture
***

Hello.

Nekem ebből kellene (de lényegessen "occóbban"): http://www.ebay.com/itm/5M-3014-SMD-Led-120leds-M-Nature-White-Super-Bri...

Bár az energia takarékosság ide vagy oda: ezek 12 Wattosak méterenként... a CCFL cső hány W/m vajon? Tudja ezt valaki?

Üdv.: uniman

0

Cormyus
Cormyus picture

Szia Uniman!
Lényegesen olcsóbb lesz ha rákeresel az ingyen postásokra és licitálgatsz az aukcióra feltettek között. Szerintem ha rászánsz egy kis időt és jól licitálsz 10-20 dollár körül megúszod. :)
Üdv! Laci

0

uniman
uniman picture
***

Hello Cormuys.

Sajnos, az nem az én világom...én mindent azonnal akarok!

Üdv.: uniman

0

Cormyus
Cormyus picture

Hello Uniman!
Az idő pénz. Ebben az esetben a gyorsabb a drágább. Nekem van időm de kevés a pénzem. :) Inkább kivárom a sorom. Venni akartam egy 9.7 colos tablethez bőrtokot billentyűzettel. 15-27$ volt azonnali vásárlással. Licitáltam és elvittem egy másik ugyanolyat 4$-ért. :D http://www.ebay.com/itm/281174766182?ssPageName=STRK:MEWNX:IT&_trksid=p3...

Üdv! Laci

0

Istvan78
Istvan78 picture

Sziasztok!
Egy 20' monitort alakítottam át az alább olvasható LED szalaggal, a monitor 4:3 arányú.
LED-ek száma méterenként 120 db
LED-ek típusa 3528-as SMD LED
Vághatóság 3 ledenként (2,5 cm)
Fényerő 540 lumen
Szín / színhőmérséklet Hideg fehér (5500K)
Közép fehér, nem kékes!
Ledek sugárzási szöge 120°
Fogyasztás 9,6 Watt/méter
Feszültség 12V DC - egyenáram
Vízvédelem Beltéri (IP20)
Befoglaló méret 8 mm x 2 mm (hossz: 1-5 m)
NYÁK színe Fehér
Rögzítés 3M öntapadó hátoldal
Élettartam 30.000 - 50.000 óra
Ez régebbi monitor ebbe még bele fért a 8 mm szalag szélesség.
A monitor márkája Yakumo. Model: 900P
Ha kérdésed van tedd fel nyugodtan :)
A képeket telefonnal készítettem, sajnos nem adja vissza a kép az igazi valós képet. :(
Üdv Istvan78

0

uniman
uniman picture
***

Hello Istvan78.

Köszi a válasz. Így OK.
Én csupán azon elmélkedem, hogy egy kisebb 17"-os monitor estében, a LEDesítés gazdaságossága már megkérdőjelezhető (ha "csak" az inverter hibásodott meg), persze a nagyobbaknál még van értelme.
Most persze nem a fizetős "kuncsaftok" részére történő javításra gondolok. Bár 2 db ilyen inverter sem olcsó...

(Persze a 16:9-es, DVI bemenetes LCD monitorok a "Digitális Átálás" idején még remek lehetőségeket tartogatnak...)

Üdv.: uniman

0

Istvan78
Istvan78 picture

Sziasztok!
Én azt gondolom hogy 2300 forintos alkatrész árral és a munkára fordított idő miatt minden ilyen monitornál hamar meg térül.
Mert "olcsó" és egyszerű az át alakítása.
Sok bosszúságtól kíméled meg magad.
Volt olyan monitor amivel inverter gond volt, de mire kiderült a hiba befontam a hajamat tőle. IC hibája volt csak nem mindig produkálta, hol lekapcsolta a CCFL-t hol meg nem mikor milyenje volt. De már rég volt.
Cseréltem 1270Ft áron. az SMD IC-t.
Ezen túl ha monitort hoznak és CCFL/inverter hibás nem is görcsölök vele.
LED-t neki meg egy KA78R12-t és csókolom örüljön az ügyfél.
A monitoromban a LED-k fogyasztása 7,2 Watt :) durva fogyasztás :D
Egyébként a monitor elő életéhez az is hozzá tartozik hogy a táp részt is haza küldte. Úgy került hozzám hogy nem kérték a javítását.
Így rám maradt a nemes feladat hogy meg mentsem a szeméthegytől.

Üdv Istvan78

0

SzBálint
SzBálint picture
****

0

Istvan78
Istvan78 picture

Sziasztok!
Elkészült az első LED-s monitorom :)
Gyönyörű lett :) semmi hullámosság stb. a szalagot innen rendeltem
Nem gondoltam volna hogy ennyire szép lesz talán ici-picit világos de meglehet szokni :)
KA78R12-vel (nagyszerű alkatrész) oldottam meg de én hűtő felületre szereltem fel mert eléggé melegszik, inkább hűvösön tartom :)
Üdv Istvan78

0

Zsolti.88
Zsolti.88 picture

Sziasztok! Potenciométert be építeni a led tápfesz elé és azzal lehetne szabályozni led fényerejét, ha esetleg túl világos lenne a kép sztem jó ötlet?T:Zsolt

0

VaZso
VaZso picture

Elméletileg működhet, bár szerintem nem jó megoldás.

Ha egy méter szalagot nézek és 9.6W teljesítményfelvételt 12V-ról, akkor 0.8A lesz az áramfelvétele.

Egy sorba kötött ellenállással korlátozhatod a szalagon átfolyó áramot, bár kérdés, a potenciométered bírja-e a szükséges áramfelvételt, ill. disszipációt.

Amúgy megnéztem egy 120 LED/m-es szalagot, ezen 130 ohmos soros ellenállások vannak.
A LED-ek hármasával vannak sorba kötve, tehát 40 ilyen csokor van méterenként, az ehhez tartozó teljesítmény-felvétel pedig 9.6W.
Ha nem számolok hülyeségeket ilyen késői órán, akkor a párhuzamosan kötött ágak eredő soros ellenállása 3.25 ohm lesz, az ezen eső feszültség pedig 3.25*0.8=2.6V
A beállított áramerősség így I = 2.6 / 130 = 20 mA
Ekkora áram folyik tehát egy LED-en.
12V-os feszültségből ezt levonva, majd elosztva a sorosan kötött LED-ek számával: (12-2.6)/3=3.133V - elvileg ekkora átlagfeszültség esik az egyes LED-eken.

Ugyanez visszafelé (vagyis "normál irányban"):
LED-eken eső feszültség (nyitófeszültség): 3.133*3 = 9.4V
A maradék, vagyis az ellenálláson eső feszültség így: 12-9.4V = 2.6V
20mA-hez szükséges ellenállás: R = 2.6 / 0.02 = 130 ohm.

Visszatérve tehát: 1m LED-sort korlátozó eredő ellenállás elvileg 3.25 ohm, ezzel kell sorba kötni az ellenállásod.

Ha 1 ohm van sorban vele, akkor 2.6/(3.25+1)=0.612A eredő áram folyik egy méteren (és azzal sorosan kötött ellenálláson), egy LED-en pedig 0.612/40 = 15.3 mA.
Ekkor 0.374W-ot kell disszipálni (P = I^2 * R).
3.5 ohm soros ellenállás esetén viszont 0.52W-ot, egy LED árama ekkor 10 mA.

Mindenesetre szerintem ilyen nagyságrendű korlátozó ellenállás szükséges...

Ugyanakkor ha túlságosan nagy ellenállást kötsz sorba, a LED-ek nem fognak teljesen kinyitni (esetleg valamelyik fényesebb, másik kevésbé fényes lesz, vagy alig világít), és borul a fenti sok hülyeség is. :)
Legalábbis itt lehet talán a legnagyobb probléma.

Részemről amúgy azt fogom csinálni, hogy fogok egy mikrokontrollert, belső AD-vel feldolgozom az inverternek küldött analóg fényerősség jelet, majd ennek megfelelően beállított PWM jellel vezérlem a világítást egy FET-en keresztül, meg persze le is tudom kapcsolni, amikor szükséges - így a LED-ek is kinyitnak és a hatásfoka is jobb lesz, valamint működőképes marad a monitor gyári fényerősség-beállító megoldása.

0

uniman
uniman picture
***

Hello Istvan78.

A monitor típusa, a LED szalag szélessége (v.típusa), valamint a felhasznált LED szalag hosszúságának nyilvánosságra hozatala, sokat segíthetne a jövőben a "LEDesítőknek"...köszi.
...merthogy ilyenen elmélkedem én is...:

Üdv.: uniman

File csatolás: 

0

Vasmacska
Vasmacska picture

Szia! A LED szalag szélessége függ a csövet tartó háztól. Volt már 5mm-es és 3mm-es.

0

fodi.jozsi
fodi.jozsi picture

Sziasztok!

Én is megépítettem az elsőt. Könnyű volt. :yes:

Üdv: F.

http://elektrotanya.com/?q=hu/content/lg-lcd-monitorba-inverter-trafot-k...

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: akkor előreléptél.

Bálint

0

Istvan78
Istvan78 picture

Sziasztok!

Én is most tervezek be egy monitor LED-esítést, meguntam az inverterrel való kínlódást csak bosszúságot okoz nekem és fej fájást.
Nálam egyszerűbb a helyzet mert a 12V ág kapcsolt.
Már csak tanácsot kérnék hogy honnan érdemes LED szalagot rendelnem bele.
Köszi előre is mindenkinek! :)
Üdv Istvan78!

0

Ízirájder
Ízirájder picture

Helló! A monitorok példáját követve szerintetek a hátteres tvknél is alkalmazható lenne ez a módszer?
Üdv.: Ízirájder

0

szegjano
szegjano picture

Üdv mindenkinek!

A hozzászólásokat követve vettem a bátorságot és én is elkészítettem első led-es monitoromat. :)

Sikerült szerezzek egy 22"-os samsung lcd monitort, amit valami kókány embör szétfeszgetett, csavarok beletörve a burkolatba, össze karistolva, feszgetve, lcd panel teteje benyomódva. Fénycső eltört benne.

Csak nem dobjuk ki. HQ-tól led szalagot rendeltem, meg stab ic-t, bekötöttem, az alábbi youtube-os videó nagy segítség.

És sikerült, elsőre. Szépek a szinek, nem hullámos.

Köszönjük az ötletet.

0

nyaki
nyaki picture

Hali!
Milyen videó? :hmmm:

Szép napot!
(Az élet nem is bonyolult, csak azzá teszik!!!!!!)

0

Kalex
Kalex picture
*****

Szia!
"Milyen videó?"
Syscon egy korábbi hozzászólásából: youtube

Üdv! Kalex

0

Hannsfan
Hannsfan picture

Sziasztok!
Új gyerek vagyok a fórumon, de megpróbálok értelmesen, tömören fogalmazni. Van a monitor( HannsG HN 198D, benne TDK XAD819AR EA02819X Power Supply, valamint még ez is működött benne: MP1038EY CCFL Controller),amit január közepe fele megpróbáltam átalakítani a topik leírása szerint. ( Külön köszönet Tamásnak és syscon-nak, de már szégyelltem zavarni Őket. És persze Pityesznek Ő biztos tudja miért) Az inverter helyett KA78R12 használtam, de akkor is kiadja a 12 voltot, ha nincs rákötve a 4. láb, a Vdis. Most jelenleg van 4 db KA78R12 és 1db KA278R12. Mindet kipróbáltam a monitorban is,valamint 12 voltos fali dugasztápban, PC-táppal. De ugyan az a jelenség.Ha 1 darabbal teszi ezt, akkor azt mondom, hogy rövid a gyufa.
Leírom eddig miket csináltam: az inverter oldalt elektronikusan teljesen leválasztottam. Igaz,amit zoltan35 írt, én 5 voltot nem találtam, csak 12 voltot. Az adjustable, valamint az ON/OFF csak a tápegység csatlakozóig kapcsolódik a vezérlő panelhoz. Vagyis az inverter fele megszakítottam. Ha mérem az ON/OFF-tól jövő feszültséget akkor a következőképpen alakul a dolog: 1; ha nincs rákötve semmi akkor 0-ról szépen felmegy 3.28 voltig. 2; ha rákötöm a Vdis-t ugyan ez a helyzet.3; jön a GND, majd Vo semmi változás: 0-ról 3.28-ra. 4;Rákötöm a +12 voltot az 1-s lábra itt már nem megy ki 0-ra, hanem megáll 1.75 körül. Lehet nagyon zavaros a mondókám, de ha az első 3 lábat kötöm be, akkor meg világít a LED-sor bekapcsolás nélkül is, a Vdis nincs bekötve. Ha bekapcsolom start gombbal felmegy 0-ról 3.28 voltra és mivel nincs most ráköve a PC-re, ezért kb. 5-8 másodperc múlva lemegy nulla voltra, de a LED-sor továbbra is ég. Még annyit, minden elkók kicseréltem, mert már ideje is volt és úgy könnyebben tudtam mérni,mert nem töltötte fel azokat a multiméter, ellenállások a ráírtaknak megfelelő értéket mutatnak, kivéve egy, de azt csak akkor tudom megmérni ha kiforrasztom, vagy az előtte levő két szintén SMD kondit kikapom. Ezek az 5 voltos ágon vannak. Lehet zoltan35 van igaza. Ha valaki tud, segítsen Üdv HannsfanÚgy élj, hogy másnak még véletlenül se okozz kárt!

0

párdi
párdi picture

Üdv
"akkor is kiadja a 12 voltot, ha nincs rákötve a 4. láb" az jó így ,Tedd le testre és akkor nem adja ki
"
"Vagyis az inverter fele megszakítottam" Ezt ne szakítsd meg hagy úgy és kösd rá a 4 es lábra.

0

Hannsfan
Hannsfan picture

Szia párdi
Máris kötöm ahogy írtad. 10 perc és itt vagyok. Kicsit tovább fog tartani, de ha végzek vele jelentkezem. Kész vagyok de semmi változás. Holnap folytatom, mert már nem látok. Üdv Hannsfan

Sziasztok!
Kicsit szétszort vagyok. Egyéb gondok miatt, de már TamásBP 2011-12-13 és
BB, idén márciusban is leírta mi a megoldás!
Köszönöm syscon service-nek, DJTomeeee-nek és Boldogblog.nak: Üdv Hannsfan
Sziasztok a dolog megoldva, ahogy BB írta, kreatívan

0

Pityesz
Pityesz picture

Sziasztok!
Egy kis szolgálati közlemény 5mm széles LED szalagaról.
Megjött, gyertek :)
http://www.hqelektronika.hu/product.php?pn=ribbon_w120nfk

Üdv:
Pityesz

0

Csintalan László
Csintalan László picture

Na pont azért vettem elő a monitort a raktár mélyéről mert láttam ,hogy most van.

Csinti

0

Csintalan László
Csintalan László picture

Üdv Kollegák! Talán most lesz az első "ledesitésem", érdeklődni szeretnék hogy a csöveket tartó U alakú műanyagot feltétlenül benne kell-e hagynom? Az "U" alakú műanyag külső mérete is Csak 5,5 mm, nem fér el benne a ledszalag.(Ez egy 22 collos 16:9 vékonyabbik kijelző). Attól félek hogy kiszökik a fény ,ha csak simán beragasztom.

Köszönettel: Csinti

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: lehet kapni 5 mm széles LED-sort a HQ-ban.
Most irja a Pityesz, hogy megint érkezett hozzájuk.
Hideg-fehéret vegyél.

Bálint

0

szati77
szati77 picture

Tegnap én is neki álltam egy 11éves 19" acer-nek(trafó hibás), de ott akadtam el hogy sehol nem találok ezen a nyomorult monitoron kapcsolt 12 voltot. Az invertere totál halott ki is dobtam belőle. Kapcsot 5 voltot találtam bőven. Lehet megrelézem :D

0

zoltan35
zoltan35 picture
*

Szia!
A legtöbben nincs is kapcsolt 12V, ezért(is) ajánlott a 78r12 pl. Ezzel egyrészt a ledek feszültsége a kívánt értékre stabilizálható, másrészt a "vezérlő" jel segítségével a kapcsolgatás is megoldott.
Üdv, Z.

0

szati77
szati77 picture

Az inverteren (már ha működne) csak kéne lennie valahol nem?

0

zoltan35
zoltan35 picture
*

Szia!
Nem tudom milyen inverter, milyen felépítésű a tápegység. Biztos van ott 12V, de lehet nem kapcsolt. Vagyis sok monitornál a tápegység nem kapcsolgat ki/be, csak az inverter. Lényeg, hogy keresd meg az inverter részre menő (min.3, általában 4.) pontot. GND, ON/OFF, 12v körüli feszültség.
Üdv, Z.

0

Jaca
Jaca picture
****

Sziasztok!

Hozzám is került egy csőhibás monitor, de csak egy piros ledcsíkom volt itthon (autós pótféklámpába való) Vicces :)

Üdv: Jácint

File csatolás: 

0

matyi89
matyi89 picture

Hát ez tényleg vicces :)

0

proci gyilok
proci gyilok picture

Szia!!
Nagyon jó néz ki,talán én is átalakítom.
Üdv:proci

0

Kis Kíváncsi
Kis Kíváncsi picture

Szia!
Így használható fotólaborban, fekete-fehér képek készítésénél. (A ff papír nem érzékeny a piros fényre.)
Üdv.: István

0

matyi89
matyi89 picture

Üdv kék színben nem volt? XD

0

Boldogblog
Boldogblog picture

Szia, sziasztok!

Ajándékozd el az MSZP-nek!
Hi
!

Vadászom Utamból Kotródj! (Fekete István)

0

Kocsis Gy
Kocsis Gy picture

Sziasztok!
Itt egy áromgenerátor be épitve 17es be 19es be 22es be jó 16V tol 23V a 22es be a táp 22V...
Üdv : Kocsis Gy

File csatolás: 

0

lgabor
lgabor picture

Üdv!
Nem minden TFT lehet átalakítani.
A vékony kijelzőkbe nem fér be a LED szalag.
Amúgy nagyon jó én már kb 2 éve használom.
Olcsóbb mint a ccfl!

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: az 5 mm-es sem?

Bálint

0

stefi
stefi picture

De igen,az belefér

0

gadenes
gadenes picture

Sziasztok!

Bár én még előtte vagyok a ledesítésnek, mert egy ACER 24"W "várja a fényt" nálam. De tudtommal a ledszalagok 12 voltosak, és ezért nem kell nekik áramgenerátor, amint néhányan emlegetnek csak a stabil feszültség. A fényerő szabályzást pedig a táp néhány kHz-es impulzusmodulációjával közel veszteség mentesen meg lehet oldani.
Az invertereken legtöbbször egy analóg jel (1-3 volt) vezérli a fényerőt. Ezt egy megfelelő nagyságú háromszög jellel komparálva, megoldható a táp kapcsolgatása, vagyis a fényerő szabályzása.

0

stefi
stefi picture

KA78R12

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: használd a KA78R12-t.

Bálint

File csatolás: 

0

gadenes
gadenes picture

Szia!

Sajnos az én Acer-em invertere 24 voltról járt így a KA78-nak túl sokat kellene disszipálnia (fele teljesítményt) ezért inkább valami kapcsolóüzemű táp (pl.: LT1076) jöhet számításba. Ha csak 14-18 voltról lenne szó akkor jó lenne a KA78 vagy hasonló. A PWM-t pedig MOSFET-el akarom megvalósítani.

0

Kari
Kari picture
*****

Szia gadenes!
Egy LED-sornak nem azert nem kell (vagy eppen kell) aramgeneratoros meghajtas mert 12V-os, hanem mert ezen üzemmodban jobban szabalyozhato a fenymennyisege, stabilabb az üzemeltetese :-)...
Kari

0

gadenes
gadenes picture

Szia!

A PWM-el a szabályzás szintén megoldható és és a display saját fényerőszabályzásával össze illeszthető.

0

spellfire
spellfire picture

Szia!

Ez engem érdekelne! Tudsz rá mutatni egy megoldást?

Köszi!

Üdv: Laci

0

gadenes
gadenes picture

Szia!

Itt egy lehetséges variáció.

File csatolás: 

0

spellfire
spellfire picture

Szia!

Ahogy elnézem a grafikont, elég hirtelen ugrik meg a fesz. Nincsen valami finomabban állítható?

Persze ezt is köszönöm, legalább van merre elindulni...

Üdv: Laci

0

gadenes
gadenes picture

Szia!

Ez kapcsoló üzemű, és a kitöltésítényezővel szabályoz. Vagyis a gyors ki-bekapcsolgatással. Ezért közel 100%-os
a hatásfoka, és a ledek is az optimális munkapontban üzemelnek. A ledeknek ez nem okoz semmilyen plusz terhelés. A pár kHz "villogás" nem érzékelhető. A CCF cső is villog, csak az sem észlelhető, mert gyors.
A cégemnél a apró alkatrészekkel mikroszkóp alatt dolgozunk, és annak a ledes megvilágítását is így szabályozzák.

0

Kari
Kari picture
*****

Hali!
Igy van, de a PWM kerdesnek edeskeves köze van az aram/fesz modusu üzemelteteshez...
Ez a problema sztem mestersegesen okozott ugyanis mar az LM317-es applikaciojaban is bemutattak anno a lehetö legegyszerübb aramgenerator epitesi lehetöseget, s ha stabilabb fenymennyiseget ad-nemkell ezen ragodni :-)
Kari

0

Pages

Sponsored links