You are here

Audi100 C4 (autó) gyári fordulatszámmérője a műszerfalban "rakoncátlankodik".

47 posts / 0 new
Last post
uniman
uniman picture
***

Hello

Segítséget keresek, mert elakadtam ennek a műszernek a javításánál(Audi 4A1919033B): http://data.motor-talk.de/data/galleries/0/76/1983/38159100/vdo-50660090...
Egyszer működik, egyszer nem, kedve szerint. Pontossabban ma reggeltől, már csak akkor nem, ha bekapcsolt világításnál a hátsó ablakfűtést is (be)kapcsolom...
Tegnap kiszereltem és rengeteg forrasztási pontot újraforrasztottam. A ITT TCA 700Y 10 Voltos "stabkocka" jó, leelenőrizve.
http://audi100.selbst-doku.de/Main/KIPlatineReparierenC4
Jól jönne egy részletesebb kapcsolási rajz a műszerfal fordulatszámmérő részéről, vagy legalább a csatlakozóinak a kiosztásáról.

Köszönöm: uniman

Comments
Jaca
Jaca picture
****

Szia!

Ha már felemlegetted, átolvastam a topikot. Mikor bekapcsolod a hátsó ablakfűtést, akkor van valami visszajelzés az óracsoporton?
Az akkumlátorsaru negatívjához képest mit mérsz a panel GND-jén? Változik? Próbáltál már külön szálat behúzni a negatív sarutól a panelig a GND-hez?

Üdv: Jácint

0

uniman
uniman picture
***

Hello Jaca.
Köszönöm, hogy átolvastad...már régóta nem foglakoztam a javításával.
Nézegettem egy autóbontóban egy "occó" műszerfalbetétet...de nem pont olyan volt, pedig próbaképpen beszereltem volna.
Meg figyelem a német fórumokat...
Azóta még "fokozódott" a helyzet, azaz megállt mindkettő KM-óra számolója is...
A sebességmérő működik és pontos értéket jelez ki.
Nem "bowdenes" a "megtett útvonal számolója" hanem jeadós...
A fordulatszámmérő ugyan működik, de továbbra is kevesebbet mutat a valóságnál...de ennyire még szét sem szedtem ! :jajj:
Sajnos "jó idő" + "mással nem eltölthető szabadidő" együttes hiánya miatt nem mindig van lehetőség a műszerfal-betét kiszerelésére,
meg az is elszomorított, hogy már többször is kénytelen voltam változatlanul hibás állapotban visszaszerelni...
Tanácsaidat majd legközelebb, ha szétkapom, megpróbálom "realizálni"...köszi!
Ablakfűtés bekapcsolását csupán a kapcsolóba beépített lámpa jelzi...
Üdv.: Uniman

0

kolya61
kolya61 picture

Szia !
Ez nem az , amit keresel ?

Üdv! Miki.

0

kattila
kattila picture

Szia
Probalj meg kerni kolcson egy muszerfalat,beszereled es meglatod a muszerfal a hibas vagy nem,szerintem testhiba.

0

reparátor1
reparátor1 picture

Szia!
Az előbb beszéltem a cimborámmal,az a kérdés hogy benzines,vagy disel.A benzines a számítógépről kap jelet,a dízel a generátorról.Ha a ford.szám terhelés függő,akkor a diselnél a generátor környékét érdemes megnézni.Ha van kérdésed,igyekszem továbbítani.Üdv.Reparátor

0

uniman
uniman picture
***

Hello Reperátor.
Köszönöm fáradozásodat, az egyik hozzászólásomban már írtam, hogy benzines és a motorvezérlőről jönnek szépen a jelek. Audis(szerelő-bontó) ismerősöm nekem is van, de ilyen mélyen nem látnak bele az elektronikába, ha rossz a panel, akkor az repül a "kukába".
Most még egyszer alaposabban átforrasztgattam a panelt, de nem segített. A kereszttekercses műszer hibája kizárható, mert bármikor előtudom idézni a hibát a hátsó ablakfűtés kapcsolásával(kb.50x próbálva).
Üdv.: uniman

0

Galibali
Galibali picture

Szia!
Nem vagyok hozzáértő, de tapasztalatból. Nézd meg a hátsó fűtés test- jét. Ilyen kontakt hiba nagyon sok előfordul még a kaszni rozsdásodása is érdekes dolgokat tud művelni!
Üdv.

0

uniman
uniman picture
***

Hello.
Nem segített a stabkocka csere sem.
Rengeteg rajzom és dokum van az autómhoz, de olyan egy sem, ami pontosan erre a típusra illene /Audi 100(C4) 2,3E, 1991, AAR/. Ráadásul le lett cserélve az automata sebességváltója egy A6-os kéziváltójára, de a váltó elektronikája még benne van hagyva.

Üdv.: uniman

0

szati77
szati77 picture

Elko nincs rajta? Nekem a nissannál csinált hasonlókat 1db elko volt rajta az óra környékén az is rosz volt :) csere és meggyógyult

0

uniman
uniman picture
***

Hello Szati77.
3 db elko van rajta, elsőnek ezeket cseréltem, igaz ezidáik csak 2 db-ot. Még a zénerdiódákra gyanakszom...
De könnyen lehet, hogy a hiba okozója nem is a műszerfal Nyák-ján található...
Üdv.: uniman

0

Kari
Kari picture
*****

Szia Uniman!
Sztem ez a tap/föld ellatas szokasosnal nagyobb atmeneti ellenallasatol letrejött potencial eltolodas miatt lep fel...
Kari

0

reparátor1
reparátor1 picture

Szia!
Nekem ano egy Audi80 volt,annál volt egy stab kocka a műszereket összefogó nyákon.Ez szakadozott,ennek a cseréjével szűnt meg a hiba.Üdv.Reparator

0

uniman
uniman picture
***

Hello Reparátor.
Igen van egy TCA 700Y 10 Voltos stabkocka. De minden funkció továbbra is rendesen működik, a kilométeróra is, csupán a fordulatszám-kijelző esik le nullára. Nálad is működött a többi cucc?
http://www.t4-wiki.de/wiki/Spannungsregler_J6 http://www.miglenium.de/workshop_35i-kombi.html
Üdv.: uniman

0

reparátor1
reparátor1 picture

Szia Uniman!
Már kb 20 éves a történet,én úgy emlékszem,hogy nem mutatott töbnyire semmit.Az autóvillanyász haverom javította meg,ő is Audis volt,sok hibát ismert.Próbálom utolérni,ha mond valami okosat,továbbítom.Üdv.Reparator

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: lehet, hogy a műszeren belül van forr.hiba?

Bálint

0

pokot
pokot picture

Hali. A világítás+ablakfűtés kombót tekintve elég magas áramfelvétellel rendelkezik.Nem lehet hogy a testkábel rosszalkodik valahol,megemelvén a 0V-ot nem elég a fesz az áramkör megfelelő működéséhez, esetleg a bemeneti szint "tolódik" el a földpont elmászása miatt.

Üdv: pokot

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: ha meg tudod keresni a ford.szám bemenetet, tégy rá 5 V négyszög, esetleg színusz jelet,(50 Hz is elég) hogy kizárd a jeladó vagy odavezető kábel hibáját.

Bálint

0

uniman
uniman picture
***

Hello Szbálint.
Az a baj, hogy semmilyen infóm nincs, hogy honnam veszi a jelet a motor fordulatszám méréséhez, egy (induktív) jeladó van a kilométerórához, ez biztosan nem motor fordulatszámát méri.
A másik jeladó pedig a Hall-elem a gyújtás-elosztóban, nos a jel erről jut el valahogyan a méréshez. De ugyanez vezérli a gyújtást is, ami teljesen jól működik. Benzines és 5 henger duruzsol benne.
Valami ilyen kiosztás jól jönne (csak a 1991-es évjárathoz), de akár még a piros és a zöld csatlakozó kiosztása azonos lehet az enyémmel: http://24max.de/audifaq/ki_belegung_A6_C4/C4-KI.htm
A zöld "stecker" 12. lábán a motorvezérlőből jönne a fordulatszám infó adat...
Üdv.: uniman

0

77htomi
77htomi picture

Szia!

Audi 100-as 90-es évjáratúról találtam rajzot, talán segít. Ebben van rajz a műszerfalról is.
http://audi.service-bg.com/articles/usermanuals/Audi-80_90_100/audi100_9...

Üdv.: Tamás.

0

uniman
uniman picture
***

Hello.
Mindenféle próbálkozás ellenére nem javult meg a műszer, visszaszereltem a kocsiba. Teljesen önállóan néha működik, néha pedig nem, máskor meg új elemként lényegesen alacsonyabb értéket mutat a fodulatszámmérő.
Üdv.:uniman

0

szati77
szati77 picture

Ha tudod pontosan melyik láb a fordszám mérőé, akkor még annyit megtehetsz hogy a gyújtótrafó negatívára rákötöd..

0

uniman
uniman picture
***

Hello Szati77.
Az biztos nem jó az ötleted:
1; -ez a "láb" közvetlenül a motor gyújtásvezérlőjétől kapja a jelet(és jön is onnan rendesen)...
2; -a trafónak is külön van egy "teljesítmény" elektronikája...
(Elkókat és néhány BC547C tranzisztort is kicseréltem benne.)
Van egy digitális fordulatszám-mérőm(TTL IC-kkel), ezt be is szerelném, csak a gond az, hogy ez 4-hengeres motorhoz készült, ebben pedig eggyel több henger "müxik" (5).
Üdv.: uniman

0

vargaf
vargaf picture

Szia!

A TTL IC-kel működő fordulatszámmérőkben van egy időalap, ennek átállításával az 5 hengeres motor esetében is lehet alkalmazni. Tedd fel a fordulatszámmérő kapcsolási rajzát és próbálok segíteni. Régebben kéthengeres és négyhengeres motornál is alkalmaztam ugyanazt a kapcsolást, csak az időalap volt más. A hálózati 50 Hz-s jellel lehetett a kijelzőt kalibrálni.

Üdv.:

Feri

0

uniman
uniman picture
***

Hello VargaF.
Köszi, majd előkeresem és lefotózom, mert kapcs. rajzom az már nincs hozzá. Még autóm sem volt mikor ezt megépítettem (20 éve-kollégákkal "fusiztuk" össze).
Üdv.: uniman

0

vargaf
vargaf picture

Szia!

Várom a fotókat!
Mellékelem az általam épített kapcsolást. A 30. ábra egy 3 számjegyű digitális fordulatszámmérő. A P1 potméterrel lehetett beállítani a műszert.

Üdv.:

Feri

File csatolás: 

0

uniman
uniman picture
***

Hello VargaF.
Megvan a fordulatszámmérő (három számjegyes kijelzéssel, egy nullát hozzá kellett "gondolni", 3 db TIL308-assal, a TO3-as 7805-ös hiányzik belőle. BC301 a fém "kalapos" tranzisztor):
http://kepkezelo.com/images/2a29iis58dog73upg63.jpg
Üdv.: uniman

0

vargaf
vargaf picture

Szia!

A kép alapján az időalapja az 555 IC mellett lévő helitrimmerrel állítható be. Az általam megépített kacsolás is háromjegyű, én az egyes helyértékre egy "0"-ra beállított negyedik kijelzőt tettem.

Üdv.:

Feri

0

Oszi11
Oszi11 picture

Siza,

itt az AUDI 100 C4 huzalozási rajza nem tudom mennyit segít!

http://www.isham-research.co.uk/quattro/wiring/TypC4/index.html

Üdv,
Oszi

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: régi emlékeimből úgy dereng, hogy a Bosch-rendszerű műszerfalaknál vékony zöld vezetéken kapja(némelyiken fehér) a jelet a műszerfal.
Hogy ne kelljen szkópot használni, 2 db 3 mm-es ledet ellenkezően párhuzamosan kötöttem, velük sorba egy 330 Ohmos ellenállást, ezt használtam jelkövetőnek.
Volt ennek egy fejlettebb változata is ahol egy BC 182 hajtotta meg a ledeket a 12 V-ról, a bemeneten egy 2,2uF bipoláris kondival.
A panel csatlakozóin ezzel tudsz indikálni

Bálint

0

uniman
uniman picture
***

Hello.
A zöld csati 12-es pontján, arányosan a fordulatszámmal, kb. 5-8 Volt körüli 20-120 Hz jel rendesen jön (multiméterrel mérve), akkor sincs változás bekapcsolom az világítást + az ablakfűtést. Tehát a hiba helye a műszerfal elektronikájában keresendő...ITT KEFA-635B Ic-vel működik a fordulatszámmérő.
Egyformán stabil a jel, mindegy hogy a csatlakozó 11-es pontjáról, vagy a kocsi karoszériájáról veszem a testet.
http://kepkezelo.com/images/4j9xgotnpdckveygbg.jpg http://kepkezelo.com/images/iryqel0hu7h353downl.jpg
Üdv.: uniman

0

Reuter
Reuter picture

Szia uniman!
Nekem vannak ilyen óráim, mármint fordulatszám mérő, meg a sebességmérő is. Ha nem boldogulsz vele, szólj nyugodtan, ezek biztosan stabilan működnek.
üdv Reuter

0

uniman
uniman picture
***

Hello Reuter.
Köszi szépen, majd meglátom mire jutok. De lehet, hogy a digitális kijelző szokatlan lenne a szememnek, mert "rászoktam" arra a nagyméretű "órára". Most is furcsa érzés, hogy 120 km/h-nál 0 ford/perc-et mutat hirtelen. Ugyanis a motor halk zaját elnyomják a menetzajok.
(Viszont tervezem utólagos olajnyomás mérő beépítését, ez lehetne akár digitális is, mivel eddig semmi sem mutatja az értékét. Pedig szeretném látni a számszerű értékét, mivel rendszeresen jelez a magas olajnyomást jelző "gomba", teljesen véletlenszerűen, kis és nagy fordulatszámtól függetlenül...) P.Ü.-ben ha ilyen mérőd is volna, kérlek küld el a részleteket róla, köszi.
Üdv.: uniman

0

Reuter
Reuter picture

Szia uniman!
Az nagyon ismerős nekem is, mármint a jelzés az olajnyomást illetően. Ez egyébként vagy típushiba, vagy így kell működnie mert a VW-nél is ez a rendszer működik, már küszködtem vele egyszer, de nem sikerült rájönnöm, mi van vele. Aztán hallottam még vagy két ilyen hibát, végül valaki kiderítette, hogy ez a gyár által üzemszerűen így megy. Mi viszont beépítettünk akkoriban egy nyomásmérő órát paralel a gombával, akkor is vacakolt a lámpa, de a nyomás állandó maradt, tehát az elektronikában keletkezik valami probléma, de lusta voltam mindent kibányászni, úgy hagytuk. Stabkocka csere volt az első, de nem az volt a baj....
üdv Reuter

0

vargaf
vargaf picture

Szia!

Az a "magas" olajnyomást jelző gomba igazából a 2000 fordulat/perc feletti fordulatszámnál elégtelen, alacsony nyomást jelzi.

Üdv.:

Feri

0

uniman
uniman picture
***

0

vargaf
vargaf picture

Szia!

Nekem is Audim van, a könyvéből idézem:

" Ha a motor fordulatszáma 2000 fordulat/perc alatt van és egyidejűleg az olajnyomás 0,3 bar alá csökken, akkor a műszerfalon lévő olajnyomásjelző lámpa villog. 2000 fordulat/perc fordulatszámnál az olajnyomásnak benzinmotornál legalább 1,8 bar értékűnek ( a 6 hengeres és turbo-diesel motornál 0,9 barnak ) kell lennie, egyébként az olajnyomás ellenőrző lámpa ismét villog és a zümmögő megszólal."

Valamennyi Audi típusban dinamikus olajnyomás ellenőrző van. Ez azt jelenti, hogy az olajnyomás ellenőrzés a motor fordulatszámától függően van ellenőrizve.

Két kapcsoló gomba van:

- 0,3 bar, alaphelyzetben zárt, a nyomás elérése esetén nyit, jelzőlámpa kialszik
- 1,8 bar ( 0,9 bar ), alaphelyzetben nyitott, a nyomás elérése esetén zár, az alacsony nyomásszint jelzés nem jelentkezik

Ezt az általad linkelt oldalon is ellenőrizheted.

Üdv.:

Feri

0

uniman
uniman picture
***

Hello VargaF.

Így már oké. Az 1,8 bar(fehér) kapcsoló zár(1,8 bar-nál magasabb nyomáson is, akár 5 bar-on is) és ezért jelez a piros lámpám, ugyanis, ha lehúzom a saruját, a piros lámpa kialszik. Normál esetben ez az olajgomba szakadást mutat. Műszerrel ellenőrizve. 850 ford/p alapjáraton is. Gomba 2x cserélve fölöslegesen.
(Lassan a topic címét "Audi-klub"-ra egészítem ki.)
Üdv.: uniman

0

kolya61
kolya61 picture

Szia !
"Lassan a topic címét "Audi-klub"-ra egészítem ki."
Lassan a becsatolt rajzomra is reagálhatnál, mert kifolyik a májam ...

Üdv! Miki.

0

uniman
uniman picture
***

Hello Kolya.
A rajzod "Corvette" felirattal van ellátva, ez meg itt "Audi-klub"...de azért, köszi: http://www.youtube.com/watch?v=NMqY8TghYWQ http://www.youtube.com/watch?v=rQyb00hl3pk
"Sémája" a műszerfal nyákjának lenne a nyerő...
Üdv.: uniman

0

kolya61
kolya61 picture

Szia !
Most nagyot csodálkoztam !=CSAPKODVA RÖHÖG!=
Nálunk már a Ladákban is VDO műszerfal van, akkor ez Lada klub ???

Üdv! Miki.

0

vargaf
vargaf picture

Szia!

Ott valami hiba van a gombáknál. A fehérnek 1,8 bar-nal zárnia kell, a lámpa akkor nem jelez 2000 fordulat/perc felett. Hibás lehet még a fehér gomba által kapcsolt relé is.

Üdv.:

Feri

0

uniman
uniman picture
***

Hello VargaF.

A fehér gomba 1,8 bar-nál zár, de 5 bárnál is zárva marad...Az olajszivattyúban van egy bypass szelep aminek nyitnia kéne nagy nyomásnál. Jó lenne látni a valós nyomást, amiből látható volna, hogy az elektronika szórakozik velem, vagy máshol a gond. Ez a gond nyár óta van, egy kukás autó utáni hosszas araszoláskor jelentkezett először. Természetesen mindkét gombát azonnal cseréltem újra...hiába, a jelzés maradt.

Üdv.: uniman

0

vargaf
vargaf picture

Szia!

Mini-check van a műszerfalon?

Üdv.:

Feri

0

uniman
uniman picture
***

Hello VargaF.
Ha az OK feliratosra gondolsz, akkor az nincs, "kompjúter" sincs, csak a "hagyományos" piros lámpák.
Üdv.: uniman

0

vargaf
vargaf picture

Szia!

Ez a Mini-check.

Üdv.:

Feri

File csatolás: 

0

Reuter
Reuter picture

Szia!
Én sem szeretem a digitális kijelzést okvetlenül a műszerfalamon, pont az ilyenfajta paramétereket mérő műszereknél. Nekem is megszokja a szemem a szép nagy órákat :).Ebben valami SAK... ( IC van) , már nem tudom a számát, csak ha kiveszem a panelt, működik, de nagyon jól. Én most ezeket nem használom, mert extrémül hatna a kis motoromon :D.
Üdv Reuter

0

Sponsored links