You are here

T370XW02 V5 t-con gamma korrektor jó, de a kép mosott maradt

17 posts / 0 new
Last post
Hjoco
Hjoco picture

Sziasztok!

Túl vagyok már néhány AS15 cserén, de most elakadtam. Hoztak egy Philips LCD tv-t, main hibával. Mivel ebből a típusból van kettő csere mainom, kicseréltem. A kép homogén szürke. Mértem a gamma feszültségeket, szinte az összes 7,5V-on állt - az AS15 izzott. Kicseréltem.
Lett kép, de olyan mint mikor gamma korrektor hibás. Mértem a vgamma feszültségeket, jónak tűnt. A biztonság kedvéért kicseréltem megint, a helyzet változatlan.
Gondoltam biztos a main az oka, beletettem a másik tartalék panelt, ugyanolyan maradt.
Új ötlet: a szervizbeállítások. Át tettem az eepromokat (nand flasht is), maradt ugyanaz.
Utánaolvastam a neten, a kijelző oldalsó COF mérőpontjait összemértem a kijelzőpanel pontjaival, minden rendben.
A vgamma feszültségek:
vgama22: 0,31V
vgama21: 0,52
vgama20: 2,43
vgama19: 3,10
vgama18: 3,54
vgama17: 4,02
vgama16: 4,36
vgama15: 4,65
vgama14: 4,82V
vgama13: 6,75V
vgama12: 6,86V
vgama11: 7,35V
vgama10: 7,49V
vgama09: 9,94V
vgama08: 10,18V
vgama07: 10,48V
vgama06: 10,82V
vgama05: 11,45V
vgama04: 12,33
vgama03: 13,53
vgama02: 15,33
vgama01: 15,42
Csináltam képeket is a jelenségről és a panelről is,a mérőpontok a jobb felső sarokban vannak. Áramfelvétel a 12V-os t-con tápon 250mA körül. AS15 hideg.
Olvastam hogy a 100nF kondik "szeretnek átvezetni", de mérésre mind jónak tűnik. LVDS kábelen minden csatornán van jel, jónak tűnik.
Sokan jártak már így ezzel a t-connal, de senki sem írta le a megoldást. Az elektroda.pl -en is sokat vacakoltak vele, de az eredmény nekem nem világos.

A tv típusa: Philips 37PFL5322/12 A Chassis:LC7.1E LA A kijelző típusa:AU Optronics T370XW02 V.5

Abban bizakodom, hogy a fórumtársak között valaki sikerrel járt ennek a hibának a javításával.
Előre is köszönöm!
Joco

Comments
micilacko
micilacko picture

szia

Vcom hiba :)
A kijelzőnek kapnia kell egy Vcom vagy Vcom2 feszültséget, amit az AS15 "tart" szinten, de nem simán egy fesz-osztóval állít elő, hanem a kijelzőn egy kis potival...
Ott lesz a hiba...
Be is állíthatod simán egy fix ellenálláspárral, de sztem ha a kis potit elkezded tekergetni megtalálod a helyes értéket...
A Vcom általában 6-7 V között van..

L

0

Hjoco
Hjoco picture

Szia!

Megpróbáltam, sajnos akár növelem akár csökkentem a feszültséget csak enyhén világosodik - a színek összetétele, a hiba nem változik jelentősen. Az eredeti beállítása 6.6v. A potival 5.8-tól 7.3V-ig szabályozható.
Ha külső osztóval szabályozom 0-15V-ig, akkor a fényerő egészen a totál fehérig emelkedik. A színek hibája ekkor sem változik.
Molyolok rajta tovább.
Köszi!
Joco

0

agressiv
agressiv picture
*

Üdv

A szokásossal jönnék, PC-re kellene dugni egy ismert tesztábrával és kiderülne, hogy melyik színek, vagy milyen erős fényerő mellett van gond, van "álle cuzámmen" rossz az egész.

0

Hjoco
Hjoco picture

Szia!

Ez jó ötlet, nem is értem miért nem jutott eddig eszembe. Valahogy úgy tűnik hogy nem sok eltérő szín van a képen. Olyan mintha a pc-n 16 színűre lenne állítva a videokártya. Az alapszínek nem térnek el, a kék háttér kék marad a piros is piros csak nagyon rossz az árnyalata és az egyes árnyalatok nem térnek el egymástól.

Köszi!

0

Hjoco
Hjoco picture

Már tudom miért nem kötöttem számítógépre.
Ezen a tv-n nincs VGA csatlakozó, csak HDMI. A műhelyi gépen meg csak vga van. Szerzek egy laptopot, és azzal megnézem.

0

agressiv
agressiv picture
*

Mindenképpen javaslonám a tesztábrákat, mert akkor lehetne konkretizálni a szinek felcserélődését, vagy a fényerő (gamma) problémákat. Az AIDA64 monitor diagnosztikáját érdemes elindítani és itt a különböző színű gradiensek lesznek érdekesek, illetve a telejes színpaletta. A képeket csak példaként szúrtam be, érdemes a programmal natív felbontáson próbálni.

File csatolás: 

0

Hjoco
Hjoco picture

Szia!

Ez nagyon jó ötlet volt, az AIDA64 tesztképével tényleg jól látni mi a hiba. Egymás után csináltam képeket a tv képről és a laptop képéről - az összehasonlítás alapjának.
A kék szín a legkevésbé hibás, szinte jó. A piros csak három különböző árnyalatot tud megjeleníteni. A zöld szintén csak három árnyalatot tud. A szürke árnyalat a legrosszabb, lila zöld és sötétkék színek keverednek bele.
A fekete helyett valami ronda sötétzöld szín van. Valójában fekete nincs a képen sehol.

Érdekes módon ha az AS15 referencia feszültségeit ellenállással elhúzom 10-15% -al akkor van fekete, de a többi szín még jobban elkeveredik. Jó lenne kideríteni a jó vgama feszültségeket.

A képek alapján hogyan tovább?
Köszi!
Joco

0

agressiv
agressiv picture
*

Az a helyzet, hogy a mért feszültség értékek alapján a gamma jelenleg 1.0, ami nem jó, az optimális 2.2 lenne. Persze kérdés, hogy a feszültségeknek líneárisnak kellene lenniük ahogy most is van és a többi az IC dolga, vagy azokkal kellene a fényerő arányt (gamma) beállítani, hát tanulmányozni kellene a gamma korrektor működését... A mellékelt képen a szín digitális értékét látod a fényerőhöz viszonyítva, megfigyelhető, hogy 127biten, tehát 50% fényerőérték mellett a valós fényerő 21.6% így jön ki a 2.2 arányú gamma érték.

De mindenek előtt nézd meg a legutolsó ábra mellett, hogy a Vcom feszültség tekergetésére mi változik.

File csatolás: 

0

zoltan35
zoltan35 picture
*

Szia!
Halkan kérdezem, a BD feszültségeit ellenőrizted?
Üdv,Z.

0

Hjoco
Hjoco picture

Szia!

Igen, a többi mérőpont feszültsége megvan egy elég áttekinthetetlen T370XW02 dokumentációban, és azok tizedre pontosan stimmelnek. Jók a VGH VGL és társai feszültségek is és a proci 3.3V és 1.8V is.
Szerintem a vgma feszültségeket azért nem adták meg, mert azok eltérőek a V5 és más verziók között. Ahogy olvastam az AS15 bemenetein lévő ellenállás osztók értékeit változtatják.

Köszi!

0

megujulo
megujulo picture

Sony Bravia esetében ez bizony JEIDA meghajtás hiba!

Szóval láttam a fotóidat a képről

Minden kijelzőt ellátnak a t-con-on egy JEIA vagy NON JEIDA meghajtással

ennek bemenete vagy a 0 volt vagy pedig általában 3,3 volt

Ennek becsatolása a processzorból szokott elmenni, de manual is javítható!

1 módszer

tv szerviz menüben beállítani a megfelelőt!

ez nem mindig lehetséges, s akkor sem ha a mainban van a problematika!

2. módszer a JEIDA bemenetet manuálisan kell beállítani

HA +3,3 voltot mérsz rajta akkor az letestezhető, mert mindig huzóellenállással adja a tápot!

Ha viszont 0 volt van akkor kell a táp

Nos ez nehézkesebb, mert
lehet hogy a t-con on van egy felhuzó ellenállás ami megszakadt. Az is lehet hogy a main adja ki a 3,3 voltot (ez em ritka megoldás)

HA máshogy nem akkor szét kell választani a kapcsolatot és manuálisan kell a 3,3 voltos tápra felhúzni ellenállással a bemenetet!

Sok kijelzőt cseréltem gyakori képjelenség volt nálam is!

Sok törött Sonyba nincs eredeti kijelző ezért kénytelen vagyok variálni ez a fajta hiba a nem megfelelő formátum kezelése" gyakorta előforduló jelenség!

HA megtaláltad jelezz vissza milyen eredményt hozott!

Üdvözlettel Attila

És szerencsésebb lett volna nem rajzfilm kép, de én látom rajta így is, sok ilyen jellegű képem volt kijelző cserekor!

0

Hjoco
Hjoco picture

Szia!

Jó ötlet! Újabb 17MB-s alaplapnál már csináltam ilyet, mert a csere szoftver miatt nem stimmelt a beállítás. Ennek most jónak kellene lenni, mert a maint kicseréltem ugyan, de a nand flash-t és a 24c eepromokat mind áttettem a gyári panelről.
De mivel ez már ördögűzés kategória, így lehetséges. Majd kikeresem a csati kiosztását, a tanyán lévő rajzon mintha nem szerepelne.
A képek között tényleg van rajzfilmes kép, de a harmadik és negyedik kép rendes filmről készült. Ezeken igazán rossz a kép.

Köszi!
Joco

0

megujulo
megujulo picture

Igen jól néztem és is a 3 és 4 képek színesek de negatívok, pontosabban a színek vannak rendben de a képtartalom átvált negatívba! ez 100% jelformátum hiba és jellemzően kijelző csere vagy main cserekor szokott előfordulni!
VAGY
ha amain-on szoftveres beállítás, esetleg maga a JEIDA kimenete elszáll!

2 beállítás lehet 0 volt vagy 3,3 volt!

Régebben másik kollégának ugyanebben a témában segítettem, s neki is sikerrel megjavult! Hogy mi az oka lehet könnyen előjön. lehet hogy soha!

1 hasonló esetbe futottam bele tavaly. A Sony szoftvert frissített, utána lett ilyen kép. Hogy mit csinált vagy mit sem a firmvare frissítése fog. sincs. A lényeg a LVDS 46 lábán volt a JEIDA bemenete és kinn volt rajta a 3,3 volt! Kapott egy testzárat a szürőkondinál és volalá megjavult!

Mivel tipikusan kijelző formátum meghajtásról van szó, ezért hardverspecifijus a kérdés!
Egyik kolléga már találkozott olyan esettel is hogy fogta magát a main és átváltott a másik formátumra egy firmware frissítést követően. ' hémí kínlódás után jött ő is rá mi lehet a gond!

azért alaposan át kell nézni a meghajtó vonalat mivel:

Ha main adja tápot, a testet nyilván nem szereti a belseje mert zárlatossá tehetjük a main chipet! rövidzárat (pl 3,3 voltot küldünk be a testtelt main tranyónak!!!)

vagy az sem lenne szerencsés ha pl megzárlatosodik a bemeneti szűrő smd kondi és az húzza le a testre a 3,3 voltot.
ez pedig kinyirhatja a t-con táp 3,3 voltos tápját rosszabb esetben. Én 2,2 kohmos ellenálláson szoktam ilyenkor tápot adni. Ha felmegy a fesz és megjön a kép a 1 volt utám marad az ellenállás!
fordítva is igaz ha volt táp kérdés lehúzza e teljesen. (hagyon kicsi az áramfelvétele, igy a fesz minden esetben leesik kivéve ha valahol zárlatos valami!

Szóval ha nincs táp kell neki ha van akkor el kell venni ilyen kép esetén és általában megjavul!

0

Hjoco
Hjoco picture

Szia!

Megpróbáltam a dolgot. A csatlakozón a 9.-es láb az LVDS Option. Low/poen: normal High: Jeida
Eredetileg a main 0V-on tartja. Ha elvágom a vezetéket akkor is 0V marad, ahogy a doksi írja.
Ha 1Kohm-al emelem 3.3v-ra akkor megjelenik a 3.3v (nem esik feszültség az ellenálláson). Ebben a beállításban csak sárga színnel jelenik meg minden. Ugyanúgy világos, és még sárga is.
Sajnos úgy tűnik mégis a normal állás lehet a helyes, mert jeida állásban rosszabb a kép.

Már arra gondolok hogy kicserélhették a t-cont, és nem V2 végű kell ehhez a kijelzőhöz. Az árnyékoló lemez hiányzott, és a main is össze volt forrasztgatva. Ki tudja mit műveltek vele, lehet hogy egy másik tv-t javítottak ennek az alkatrészeivel.

Köszi!
Joco

0

uniman
uniman picture
***

Hello.
Ha jól látom, ezidáig sem a "Philips LCD tv" és a LCD panel típusát sem adtad meg...pl.:
Philips 37PFL5322D/37 :hmmm:
Üdv.:Uniman

0

Hjoco
Hjoco picture

Szia!

Teljesen igazad van. A tv típusa: Philips 37PFL5322/12 A Chassis:LC7.1E LA
A kijelző típusa:AU Optronics T370XW02 V.5
Jó lenne tudni hogy a kijelzőhöz ez a t-con tartozik-e, vagy esetleg kicserélték.

Köszi!

0

Sponsored links