You are here

T370XW02 V5 t-con gamma korrektor jó, de a kép mosott maradt

11 posts / 0 new
Last post
Hjoco
Hjoco picture

Sziasztok!

Túl vagyok már néhány AS15 cserén, de most elakadtam. Hoztak egy Philips LCD tv-t, main hibával. Mivel ebből a típusból van kettő csere mainom, kicseréltem. A kép homogén szürke. Mértem a gamma feszültségeket, szinte az összes 7,5V-on állt - az AS15 izzott. Kicseréltem.
Lett kép, de olyan mint mikor gamma korrektor hibás. Mértem a vgamma feszültségeket, jónak tűnt. A biztonság kedvéért kicseréltem megint, a helyzet változatlan.
Gondoltam biztos a main az oka, beletettem a másik tartalék panelt, ugyanolyan maradt.
Új ötlet: a szervizbeállítások. Át tettem az eepromokat (nand flasht is), maradt ugyanaz.
Utánaolvastam a neten, a kijelző oldalsó COF mérőpontjait összemértem a kijelzőpanel pontjaival, minden rendben.
A vgamma feszültségek:
vgama22: 0,31V
vgama21: 0,52
vgama20: 2,43
vgama19: 3,10
vgama18: 3,54
vgama17: 4,02
vgama16: 4,36
vgama15: 4,65
vgama14: 4,82V
vgama13: 6,75V
vgama12: 6,86V
vgama11: 7,35V
vgama10: 7,49V
vgama09: 9,94V
vgama08: 10,18V
vgama07: 10,48V
vgama06: 10,82V
vgama05: 11,45V
vgama04: 12,33
vgama03: 13,53
vgama02: 15,33
vgama01: 15,42
Csináltam képeket is a jelenségről és a panelről is,a mérőpontok a jobb felső sarokban vannak. Áramfelvétel a 12V-os t-con tápon 250mA körül. AS15 hideg.
Olvastam hogy a 100nF kondik "szeretnek átvezetni", de mérésre mind jónak tűnik. LVDS kábelen minden csatornán van jel, jónak tűnik.
Sokan jártak már így ezzel a t-connal, de senki sem írta le a megoldást. Az elektroda.pl -en is sokat vacakoltak vele, de az eredmény nekem nem világos.

A tv típusa: Philips 37PFL5322/12 A Chassis:LC7.1E LA A kijelző típusa:AU Optronics T370XW02 V.5

Abban bizakodom, hogy a fórumtársak között valaki sikerrel járt ennek a hibának a javításával.
Előre is köszönöm!
Joco

Comments
micilacko
micilacko picture

szia

Vcom hiba :)
A kijelzőnek kapnia kell egy Vcom vagy Vcom2 feszültséget, amit az AS15 "tart" szinten, de nem simán egy fesz-osztóval állít elő, hanem a kijelzőn egy kis potival...
Ott lesz a hiba...
Be is állíthatod simán egy fix ellenálláspárral, de sztem ha a kis potit elkezded tekergetni megtalálod a helyes értéket...
A Vcom általában 6-7 V között van..

L

0

Hjoco
Hjoco picture

Szia!

Megpróbáltam, sajnos akár növelem akár csökkentem a feszültséget csak enyhén világosodik - a színek összetétele, a hiba nem változik jelentősen. Az eredeti beállítása 6.6v. A potival 5.8-tól 7.3V-ig szabályozható.
Ha külső osztóval szabályozom 0-15V-ig, akkor a fényerő egészen a totál fehérig emelkedik. A színek hibája ekkor sem változik.
Molyolok rajta tovább.
Köszi!
Joco

0

agressiv
agressiv picture
*

Üdv

A szokásossal jönnék, PC-re kellene dugni egy ismert tesztábrával és kiderülne, hogy melyik színek, vagy milyen erős fényerő mellett van gond, van "álle cuzámmen" rossz az egész.

0

Hjoco
Hjoco picture

Szia!

Ez jó ötlet, nem is értem miért nem jutott eddig eszembe. Valahogy úgy tűnik hogy nem sok eltérő szín van a képen. Olyan mintha a pc-n 16 színűre lenne állítva a videokártya. Az alapszínek nem térnek el, a kék háttér kék marad a piros is piros csak nagyon rossz az árnyalata és az egyes árnyalatok nem térnek el egymástól.

Köszi!

0

Hjoco
Hjoco picture

Már tudom miért nem kötöttem számítógépre.
Ezen a tv-n nincs VGA csatlakozó, csak HDMI. A műhelyi gépen meg csak vga van. Szerzek egy laptopot, és azzal megnézem.

0

agressiv
agressiv picture
*

Mindenképpen javaslonám a tesztábrákat, mert akkor lehetne konkretizálni a szinek felcserélődését, vagy a fényerő (gamma) problémákat. Az AIDA64 monitor diagnosztikáját érdemes elindítani és itt a különböző színű gradiensek lesznek érdekesek, illetve a telejes színpaletta. A képeket csak példaként szúrtam be, érdemes a programmal natív felbontáson próbálni.

File csatolás: 

0

Hjoco
Hjoco picture

Szia!

Ez nagyon jó ötlet volt, az AIDA64 tesztképével tényleg jól látni mi a hiba. Egymás után csináltam képeket a tv képről és a laptop képéről - az összehasonlítás alapjának.
A kék szín a legkevésbé hibás, szinte jó. A piros csak három különböző árnyalatot tud megjeleníteni. A zöld szintén csak három árnyalatot tud. A szürke árnyalat a legrosszabb, lila zöld és sötétkék színek keverednek bele.
A fekete helyett valami ronda sötétzöld szín van. Valójában fekete nincs a képen sehol.

Érdekes módon ha az AS15 referencia feszültségeit ellenállással elhúzom 10-15% -al akkor van fekete, de a többi szín még jobban elkeveredik. Jó lenne kideríteni a jó vgama feszültségeket.

A képek alapján hogyan tovább?
Köszi!
Joco

0

agressiv
agressiv picture
*

Az a helyzet, hogy a mért feszültség értékek alapján a gamma jelenleg 1.0, ami nem jó, az optimális 2.2 lenne. Persze kérdés, hogy a feszültségeknek líneárisnak kellene lenniük ahogy most is van és a többi az IC dolga, vagy azokkal kellene a fényerő arányt (gamma) beállítani, hát tanulmányozni kellene a gamma korrektor működését... A mellékelt képen a szín digitális értékét látod a fényerőhöz viszonyítva, megfigyelhető, hogy 127biten, tehát 50% fényerőérték mellett a valós fényerő 21.6% így jön ki a 2.2 arányú gamma érték.

De mindenek előtt nézd meg a legutolsó ábra mellett, hogy a Vcom feszültség tekergetésére mi változik.

File csatolás: 

0

zoltan35
zoltan35 picture
*

Szia!
Halkan kérdezem, a BD feszültségeit ellenőrizted?
Üdv,Z.

0

Hjoco
Hjoco picture

Szia!

Igen, a többi mérőpont feszültsége megvan egy elég áttekinthetetlen T370XW02 dokumentációban, és azok tizedre pontosan stimmelnek. Jók a VGH VGL és társai feszültségek is és a proci 3.3V és 1.8V is.
Szerintem a vgma feszültségeket azért nem adták meg, mert azok eltérőek a V5 és más verziók között. Ahogy olvastam az AS15 bemenetein lévő ellenállás osztók értékeit változtatják.

Köszi!

0

Sponsored links