You are here

Koenig Arte 2000 Kávégép " ventilate" üzenettel indul, illetve nem indul. ( Megoldva)

20 posts / 0 new
Last post
stevepapa
stevepapa picture

Üdv!

Nevezett gép bekapcsolásker " resetel"  Majd "ventilate " felirattal vár, semmi gombra a poweren kivül nem reagál.  Illetve ha forró vizet kérek a szivattyú elindul de vizet nem ad.  Dugulás nincs, az összes csövet, csapot szétszedtem kisavaztam. A kazánt darabjaira szedve vizköveztem, a kazán illetve a pohármelegítő működik. Melegít, a végálláskapcsolókat is ellenőríztem.  Itt megálltam, lehet a gombjaival valami manővert elkövetni?  Köszönöm a figyelmet!

A készülék a csatlakozók, a vízkő eltávolítása, ütán elindult.  Köszönöm mindenkinek a segítséget !

Comments
Mosószaki
Mosószaki picture

Szia!
Ez egy saeco reinkarnáció.
A ventilate az azt jelenti, hogy levegős a rendszer. Elvileg a gőzölőn kell vizet át engedni, amég meg nem nyugszik. De, 99%, hogy vízköves.
Viszont sok mágnes szelep van benne, ami el tud vízkövesedni és az ecetes átfőzésre sem gyógyul.
Ha szétkapod, látod.
Sok sikert!

0

stevepapa
stevepapa picture

Szia!

Mákszemekre szedtem :)   Nem találok benne nyomáskapcsolót, vagy valamit ami a levegőt, vizet érzékelné.  Próbáltam átverni is, a tartályából a z érzékelőn keresztül engedtem a vizet. Szabadon, hogy pörögjön, így elvileg azt kéne éreznie, hogy megtelt a rendszer.. Ha lehúzom a gőz kimeneti csövet a csapról, valamint a kazánból a kifolyó csövet átfújom könnyedén, de a víz nem jön ki belőle :) A csap is tiszta !  Amit írsz az akkor lenne igaz ha valamit egyáltalán csinálna, de bekapcsolom, ír és semmi más. A központi egység megmozgatásán kívül.

0

Mosószaki
Mosószaki picture

Tévedtem.
Ez Saeco Stratos TX650 reinkarnáció.
SUP szám nincs rajta?
Most néztem meg az első oldalt.SUP 015
Most már meg kell találnod!
https://www.manualslib.com/manual/878713/Saeco-Sup-015.html?page=2#manual
Keresd meg, hogy melyik Royál hasonlít a legjobban hozzá!
 

0

stevepapa
stevepapa picture

Szia!  Őaz de semmi érdemlegeset nem találtam :) Köszi !

0

Mosószaki
Mosószaki picture

Mint említettem tele van mágnes szelepekkel. Lezárnak, kinyitnak rendesen?
Próbáld le őket gépen kívül nyomás alatt!

0

secondbolt
secondbolt picture

Sziasztok!

Ebben nincsenek mágnesszelepek, mivel mindegyik gép alapja a Saeco Magic. Ezek futottak Siemens TC55002, Koenig Arte 2000, Saeco Stratos Superautomatica név alatt (robbantott rajz mellékelve). A "ventilate" jelzés arra utal, hogy a turbina nem ad impulzust a processzor felé, mert nincs megfelelő vízátfolyás rajta.
Először a turbina bemeneti oldalát kellene megnézned, nem található ott esetleg valami apró vízkődarab, vagy a vízhálózatban levő kocsonyás szennyeződés. Az itt található furat átmérője 1 mm, ezen keresztül megy a víz a járókerékre. Ezt követően a zöld-barna -sárga vetetékeket húzd ki a turbinából, tisztítsd meg az érintkezőket. Vedd ki a Hall IC-t, nézd meg hogy nem található-e a lábai között oxidáció. Rakd vissza a turbinát a helyére.
A panelen a JP8 jumperen található a turbina bekötése. Zöld az 5V táp, a barna a test, a sárgán megy az impulzus a processzor felé.
Ha a víz/gőzcsap nyitásakor  folyik a víz a gőzcsapon és még mindig nem tűnik el a "ventilate", akkor egy szkóppal mérj rá a JP8 barna-sárga vezetékeire, és itt szép négyszögjelet kell látnod abban az esetben ha a turbina ad impulzust a processzor felé (mellékeltem róla képet).
Ha folyik a víz és nincs négyszögjel, nem jó a Hall IC. Ha alacsony az impulzusszám, akkor keresztmetszet csökkenés van a renszerben.

Az írtad, hogy nincs víz a csap nyitásakor. Leveszed a tetőt, egy vékony slag és egy két literes vízzel töltött flakon segítségével adsz vizet a a turbina bemeneti oldalára menő szilikoncsőre. Lehúzod a szivattyúról a tápot, adsz neki külsüleg egy vezetékkel 230 voltot. A vízhálózat szakaszos megbontásával működő szivattyú esetén megtalálod a hibát. A hibakeresést rögtön a szivattyú nyomóoldalának megbontásával kell kezdeni, majd folyamatosan menni a csap kifolyócsövéig. Arra figyelj oda, hogy a csap szárán található egy kis "orr" ami egy ferde horonyban mozog, és ez nyomogatja a "vízcsapdugót". Ha a forgatógomb nyitás után benyomható és már jön a víz, akkor elkopott a száron található kis orr, és nem képes a vízhálózat nyitására. Ha folyik a víz és még ott a "ventilate" felirat, akkor lehet kezdeni a fent leírt folyamatot az impulzushiány megszüntetésére.
További jó munkát!
Üdv:Zoli
 

3

stevepapa
stevepapa picture

Szia!

Történt némi előrelépés a dologban :)  A hall elem volt a ludas de hogyan, nem elég, hogy rossz helyre volt dugva (JP7) még a vezetékei is fel voltak cserélve.  Végre eltűnt a ventilate felirat, felajánlja az opciókat majd tólfűtés felirattal megáll. A kazánon 2 hőérzékelőt látok, illetve egy klixont és egy gonolom "termoelemet" Innentől sajnos nem tudom merre induljak.   Kellene egy kép vagy valami, hogy mi hogyan volt összedugva. Köszönöm!

0

secondbolt
secondbolt picture

Küldtem egy robbantott ábrát a Stratos gépről. Ennek az utolsó oldalán láthatod a bekötési sémát. A Koenig ugyanez.
A kazánon az egyik a PTC, a másik egy 150 fokos hőkioldó. A PTC 3246 ohmos ellenállási érték esetén leveszi a fűtést a kazánról. Szobahőmérsékleten durván 1925 ohmot kell mérned a csatlakozón.
További jó munkát!

0

stevepapa
stevepapa picture

Szia!

Köszi meg van mindkettő, az ellenállás jónak mutatkozik hidegen. Néha túlfűt. Egyébként jól működik, még annyit kérdeznék, mitől van, hogy nem állnak össze a zacc gombócok?  Olyan ázottak....

0

secondbolt
secondbolt picture

Szia!

Szóval már kávét is sikerült főzni....smiley
Kevés az őrlemény. A robbantott ábra 6. oldalán a 29 jelű karral lehet neki több őrleményt adni. A KPE fölött találod meg az ajtón belül van. A finomságot a 30-as karral tudod állítani, kisebb szám kisebb szemcseméret. Olyan legyen a zaccpogácsa szemcsemérete mint a darált mák, ne legyen liszt finomságú.

0

stevepapa
stevepapa picture

Szia!

Igen ezt  tudom, merre kell forogni a motornak?  Mert az is le volt szakítva, most jobbra megy, szerintem így kell neki forogni. Köszönöm!

0

Mosószaki
Mosószaki picture

Szia!
Köszi a robbantott ábrát!
Ezt nem találtam sehol, de a jóvoltodból már megvan.

0

stevepapa
stevepapa picture

Szia!

Köszi a kimerítő tájékoztatást !! Reggel ennek birtokában újrakezdem a vizsgálatot. Még egy kérdés, amit nem egyészen, egyáltalán  nem értek. Az ok, hogy a felirat az áramlásmérő hibájára utal ( az kitisztítva ) de honnan tudja?  Még egy próbát sem tesz a szivattyú ami forgatná a kerekét. Esetleg rossz a hall elem ?

0

secondbolt
secondbolt picture

Önmagában nyomja a szivattyú a vizet?
Ha rendesen van bekötve és adja a szivattyú a vizet, akkor a turbina járókerekének forognia kell. A járókerékben van egy kis mágnes, és minden fordulatnál elhalad a mágnes a Hall IC fölött, ami adja a négyszögjelet a processzor felé. Mivel másodpercenként 10-15 fordulatot tesz meg, ez látható a mellékelt szkópos képen is. Ott 14 Hz olvasható másodpercenkénti impulzusra. Ha nincs impulzus akkor van "ventilate" jelzés. Impulzushiányt a hibás Hall IC (gyakori hiba), valamint a leragadt járókerék (nagyon ritka hiba) is okozhat. Természetesen a szivattyúnak folyamatosan nyomnia kell a vizet.
Üdv:Zoli
 

0

stevepapa
stevepapa picture

Szia!

Tehát ha bedugom a konnektorba és bekapcsolom, a központi egységet megmozdítja. Kicsit előre kicsit hátra ahogy szökták ezek. Majd kiírja  "ventilate" ezen kívül az ég világon semmit nem csinál.  A szivattyú meg sem nyekken, csak ha  gúzt akarok, akkor elindul, prüszköl néhányat és annyi. Az összes csövet kiszedtem, a gőzcsapot szétszedtem, a kazánt kettészedve vizköveztem, a vizszámlálót szétszedve kimostam. Ha belefújok megy mint a turbina.  Mintha új lenne olyan, tehát tiszta hacsak valami rejtett luk nincs rajta amit nem vettem észre.  A szivattyú ha kap vizet meg áramot nyom rendesen. Most nekilátok mégegyszer, megnézem a jeleket illetve a hall elemet, ezt az egyet nem vettem ki a dobozából. Köszönöm a segítségedet!

0

secondbolt
secondbolt picture

Szia!
A szivattyút illetve annak triacját nézd meg, a gőzcsap nyitásakor a szivattyúnak el kell indulnia. Ha nem indul el, akkor a vezérléssel lesz baj. Addig amíg nincs folyamatosan víz a gőzölőcsövön keresztül, addig nem kell mással foglalkozni csak a szivattyúval. 
Akkor tiszta a vízhálózat, ha kikapcsolt gép mellett lehúzod a szivattyúról a vezetékeket, adsz neki külső 230 voltot, kinyitod a csapot és folyik a víz.

0

stevepapa
stevepapa picture

Szia!

Igazad van, türelmetlen voltam. Nyomja a vizet a csapon, csak többször kellett indítani . A szivattyú szépen dolgozik, viszont itt a hall vezetékei a JP7 re mennek a JP8 üres így is van számozva valaki által. Feszek mindkét jamperon megvannak de semmiféle impulzus nincs.  Azt még nem írtam, kikapcsolásnál  "power saving" feirat jelenik meg és megmarad a kijelzőn. Köszönöm!

0

stevepapa
stevepapa picture

Szia!

Eddig olyat nem találtam benne, de ettől függetlenül valamit kéne neki csinálni. Meg pl miért füti a víz nélküli kazánt??

0

Mosószaki
Mosószaki picture

Az gond. Ha nincs hibás periféria, átvezetés, akkor a vezérlő a rossz.

0

Sponsored links