You are here

Koenig Arte 2000 Kávégép " ventilate" üzenettel indul, illetve nem indul. ( Megoldva)

20 posts / 0 new
Last post
stevepapa

Üdv!

Nevezett gép bekapcsolásker " resetel"  Majd "ventilate " felirattal vár, semmi gombra a poweren kivül nem reagál.  Illetve ha forró vizet kérek a szivattyú elindul de vizet nem ad.  Dugulás nincs, az összes csövet, csapot szétszedtem kisavaztam. A kazánt darabjaira szedve vizköveztem, a kazán illetve a pohármelegítő működik. Melegít, a végálláskapcsolókat is ellenőríztem.  Itt megálltam, lehet a gombjaival valami manővert elkövetni?  Köszönöm a figyelmet!

A készülék a csatlakozók, a vízkő eltávolítása, ütán elindult.  Köszönöm mindenkinek a segítséget !

Comments
Mosószaki
Mosószaki's picture

Szia!
Ez egy saeco reinkarnáció.
A ventilate az azt jelenti, hogy levegős a rendszer. Elvileg a gőzölőn kell vizet át engedni, amég meg nem nyugszik. De, 99%, hogy vízköves.
Viszont sok mágnes szelep van benne, ami el tud vízkövesedni és az ecetes átfőzésre sem gyógyul.
Ha szétkapod, látod.
Sok sikert!

0

Vote up!

You voted ‘up’

stevepapa

Szia!

Mákszemekre szedtem :)   Nem találok benne nyomáskapcsolót, vagy valamit ami a levegőt, vizet érzékelné.  Próbáltam átverni is, a tartályából a z érzékelőn keresztül engedtem a vizet. Szabadon, hogy pörögjön, így elvileg azt kéne éreznie, hogy megtelt a rendszer.. Ha lehúzom a gőz kimeneti csövet a csapról, valamint a kazánból a kifolyó csövet átfújom könnyedén, de a víz nem jön ki belőle :) A csap is tiszta !  Amit írsz az akkor lenne igaz ha valamit egyáltalán csinálna, de bekapcsolom, ír és semmi más. A központi egység megmozgatásán kívül.

0

Vote up!

You voted ‘up’

Mosószaki
Mosószaki's picture

Tévedtem.
Ez Saeco Stratos TX650 reinkarnáció.
SUP szám nincs rajta?
Most néztem meg az első oldalt.SUP 015
Most már meg kell találnod!
https://www.manualslib.com/manual/878713/Saeco-Sup-015.html?page=2#manual
Keresd meg, hogy melyik Royál hasonlít a legjobban hozzá!
 

0

Vote up!

You voted ‘up’

stevepapa

Szia!  Őaz de semmi érdemlegeset nem találtam :) Köszi !

0

Vote up!

You voted ‘up’

Mosószaki
Mosószaki's picture

Mint említettem tele van mágnes szelepekkel. Lezárnak, kinyitnak rendesen?
Próbáld le őket gépen kívül nyomás alatt!

0

Vote up!

You voted ‘up’

secondbolt

Sziasztok!

Ebben nincsenek mágnesszelepek, mivel mindegyik gép alapja a Saeco Magic. Ezek futottak Siemens TC55002, Koenig Arte 2000, Saeco Stratos Superautomatica név alatt (robbantott rajz mellékelve). A "ventilate" jelzés arra utal, hogy a turbina nem ad impulzust a processzor felé, mert nincs megfelelő vízátfolyás rajta.
Először a turbina bemeneti oldalát kellene megnézned, nem található ott esetleg valami apró vízkődarab, vagy a vízhálózatban levő kocsonyás szennyeződés. Az itt található furat átmérője 1 mm, ezen keresztül megy a víz a járókerékre. Ezt követően a zöld-barna -sárga vetetékeket húzd ki a turbinából, tisztítsd meg az érintkezőket. Vedd ki a Hall IC-t, nézd meg hogy nem található-e a lábai között oxidáció. Rakd vissza a turbinát a helyére.
A panelen a JP8 jumperen található a turbina bekötése. Zöld az 5V táp, a barna a test, a sárgán megy az impulzus a processzor felé.
Ha a víz/gőzcsap nyitásakor  folyik a víz a gőzcsapon és még mindig nem tűnik el a "ventilate", akkor egy szkóppal mérj rá a JP8 barna-sárga vezetékeire, és itt szép négyszögjelet kell látnod abban az esetben ha a turbina ad impulzust a processzor felé (mellékeltem róla képet).
Ha folyik a víz és nincs négyszögjel, nem jó a Hall IC. Ha alacsony az impulzusszám, akkor keresztmetszet csökkenés van a renszerben.

Az írtad, hogy nincs víz a csap nyitásakor. Leveszed a tetőt, egy vékony slag és egy két literes vízzel töltött flakon segítségével adsz vizet a a turbina bemeneti oldalára menő szilikoncsőre. Lehúzod a szivattyúról a tápot, adsz neki külsüleg egy vezetékkel 230 voltot. A vízhálózat szakaszos megbontásával működő szivattyú esetén megtalálod a hibát. A hibakeresést rögtön a szivattyú nyomóoldalának megbontásával kell kezdeni, majd folyamatosan menni a csap kifolyócsövéig. Arra figyelj oda, hogy a csap szárán található egy kis "orr" ami egy ferde horonyban mozog, és ez nyomogatja a "vízcsapdugót". Ha a forgatógomb nyitás után benyomható és már jön a víz, akkor elkopott a száron található kis orr, és nem képes a vízhálózat nyitására. Ha folyik a víz és még ott a "ventilate" felirat, akkor lehet kezdeni a fent leírt folyamatot az impulzushiány megszüntetésére.
További jó munkát!
Üdv:Zoli
 

2

Vote up!

You voted ‘up’

stevepapa

Szia!

Történt némi előrelépés a dologban :)  A hall elem volt a ludas de hogyan, nem elég, hogy rossz helyre volt dugva (JP7) még a vezetékei is fel voltak cserélve.  Végre eltűnt a ventilate felirat, felajánlja az opciókat majd tólfűtés felirattal megáll. A kazánon 2 hőérzékelőt látok, illetve egy klixont és egy gonolom "termoelemet" Innentől sajnos nem tudom merre induljak.   Kellene egy kép vagy valami, hogy mi hogyan volt összedugva. Köszönöm!

0

Vote up!

You voted ‘up’

secondbolt

Küldtem egy robbantott ábrát a Stratos gépről. Ennek az utolsó oldalán láthatod a bekötési sémát. A Koenig ugyanez.
A kazánon az egyik a PTC, a másik egy 150 fokos hőkioldó. A PTC 3246 ohmos ellenállási érték esetén leveszi a fűtést a kazánról. Szobahőmérsékleten durván 1925 ohmot kell mérned a csatlakozón.
További jó munkát!

0

Vote up!

You voted ‘up’

stevepapa

Szia!

Köszi meg van mindkettő, az ellenállás jónak mutatkozik hidegen. Néha túlfűt. Egyébként jól működik, még annyit kérdeznék, mitől van, hogy nem állnak össze a zacc gombócok?  Olyan ázottak....

0

Vote up!

You voted ‘up’

secondbolt

Szia!

Szóval már kávét is sikerült főzni....smiley
Kevés az őrlemény. A robbantott ábra 6. oldalán a 29 jelű karral lehet neki több őrleményt adni. A KPE fölött találod meg az ajtón belül van. A finomságot a 30-as karral tudod állítani, kisebb szám kisebb szemcseméret. Olyan legyen a zaccpogácsa szemcsemérete mint a darált mák, ne legyen liszt finomságú.

0

Vote up!

You voted ‘up’

stevepapa

Szia!

Igen ezt  tudom, merre kell forogni a motornak?  Mert az is le volt szakítva, most jobbra megy, szerintem így kell neki forogni. Köszönöm!

0

Vote up!

You voted ‘up’

Mosószaki
Mosószaki's picture

Szia!
Köszi a robbantott ábrát!
Ezt nem találtam sehol, de a jóvoltodból már megvan.

0

Vote up!

You voted ‘up’

stevepapa

Szia!

Köszi a kimerítő tájékoztatást !! Reggel ennek birtokában újrakezdem a vizsgálatot. Még egy kérdés, amit nem egyészen, egyáltalán  nem értek. Az ok, hogy a felirat az áramlásmérő hibájára utal ( az kitisztítva ) de honnan tudja?  Még egy próbát sem tesz a szivattyú ami forgatná a kerekét. Esetleg rossz a hall elem ?

0

Vote up!

You voted ‘up’

secondbolt

Önmagában nyomja a szivattyú a vizet?
Ha rendesen van bekötve és adja a szivattyú a vizet, akkor a turbina járókerekének forognia kell. A járókerékben van egy kis mágnes, és minden fordulatnál elhalad a mágnes a Hall IC fölött, ami adja a négyszögjelet a processzor felé. Mivel másodpercenként 10-15 fordulatot tesz meg, ez látható a mellékelt szkópos képen is. Ott 14 Hz olvasható másodpercenkénti impulzusra. Ha nincs impulzus akkor van "ventilate" jelzés. Impulzushiányt a hibás Hall IC (gyakori hiba), valamint a leragadt járókerék (nagyon ritka hiba) is okozhat. Természetesen a szivattyúnak folyamatosan nyomnia kell a vizet.
Üdv:Zoli
 

0

Vote up!

You voted ‘up’

stevepapa

Szia!

Tehát ha bedugom a konnektorba és bekapcsolom, a központi egységet megmozdítja. Kicsit előre kicsit hátra ahogy szökták ezek. Majd kiírja  "ventilate" ezen kívül az ég világon semmit nem csinál.  A szivattyú meg sem nyekken, csak ha  gúzt akarok, akkor elindul, prüszköl néhányat és annyi. Az összes csövet kiszedtem, a gőzcsapot szétszedtem, a kazánt kettészedve vizköveztem, a vizszámlálót szétszedve kimostam. Ha belefújok megy mint a turbina.  Mintha új lenne olyan, tehát tiszta hacsak valami rejtett luk nincs rajta amit nem vettem észre.  A szivattyú ha kap vizet meg áramot nyom rendesen. Most nekilátok mégegyszer, megnézem a jeleket illetve a hall elemet, ezt az egyet nem vettem ki a dobozából. Köszönöm a segítségedet!

0

Vote up!

You voted ‘up’

secondbolt

Szia!
A szivattyút illetve annak triacját nézd meg, a gőzcsap nyitásakor a szivattyúnak el kell indulnia. Ha nem indul el, akkor a vezérléssel lesz baj. Addig amíg nincs folyamatosan víz a gőzölőcsövön keresztül, addig nem kell mással foglalkozni csak a szivattyúval. 
Akkor tiszta a vízhálózat, ha kikapcsolt gép mellett lehúzod a szivattyúról a vezetékeket, adsz neki külső 230 voltot, kinyitod a csapot és folyik a víz.

0

Vote up!

You voted ‘up’

stevepapa

Szia!

Igazad van, türelmetlen voltam. Nyomja a vizet a csapon, csak többször kellett indítani . A szivattyú szépen dolgozik, viszont itt a hall vezetékei a JP7 re mennek a JP8 üres így is van számozva valaki által. Feszek mindkét jamperon megvannak de semmiféle impulzus nincs.  Azt még nem írtam, kikapcsolásnál  "power saving" feirat jelenik meg és megmarad a kijelzőn. Köszönöm!

0

Vote up!

You voted ‘up’

stevepapa

Szia!

Eddig olyat nem találtam benne, de ettől függetlenül valamit kéne neki csinálni. Meg pl miért füti a víz nélküli kazánt??

0

Vote up!

You voted ‘up’

Mosószaki
Mosószaki's picture

Az gond. Ha nincs hibás periféria, átvezetés, akkor a vezérlő a rossz.

0

Vote up!

You voted ‘up’

More similar content