You are here

Chieftec CTG-600-80P tápegység standby kör nem működik

19 posts / 0 new
Last post
FTomi94
FTomi94 picture

Sziasztok!

A címben szereplő tápegység egy jó 8-9 éves példánya egyik reggeli indításkor pukkanást és némi égett szagot követően nem indul be. A PC másik táppal kipróbálva megúszta sértetlenül az incidenst.

A hibás tápot szétszedve, a primer köri 400 V-os puffer rögtön feltűnt, hogy púpos - kiforrasztva, egyrészt zörög is benne valami, másrészt teljesen szakadt. Cseréje után viszont továbbra sem működik a tápegység, a PS-On (zöld) vezetéken levegőben lógva sincs 5V. A primert gyakorlatilag semmi nem terheli, az elkó jó 15 perc alatt sül ki.

A hibát a készenléti körben kerestem tovább, rajz nélkül, ahol találtam is egy elégett, színkód szerint 2,2 ohmos ellenállást, valamint a készenléti trafó primer oldalán az egyik bevezető szál szintén megszakadt, mint egy elégett biztosíték. Gyanús még az őt vezérlő TNY278PN IC is, ami beépítve tartalmazza a FET-et is, és a D-S közt kivett trafóval is 80 ohmot mérek.

A standby kimeneten nincs zárlat, sőt oda csatlakozva labortáppal, a TL431-re épülő visszacsatoló kör is jónak tűnik, optocsatoló diódáján az 1.2V is oké. A többi kimenetet megnézve multiméterrel, látszik ahogy töltődnek fel a kondik, zárlat nincs. Az alaplapon se, mert az ugye másik táppal működik.

Tulajdonképp két kérdésem van:
1. Hozzávaló trafója van-e esetleg valakinek? Vagy beszerzési, esetleg javítási ötletet is szívesen fogadok. A feliratok: 19.61010.011(B) HI-POT E184138 HIS-8A, de ez alapján vételi lehetőséget külföldön sem találtam..
2. Mi lehetett az eredeti hibaok? A nagy elkó már gondolom, a zárlat hatására szakadt meg, de ha az említett dolgokat kicserélem, és más égett nyomot nem látok, mekkora eséllyel égetném le az esetleg megszerezhető csere-trafót is egy újabb indítással? Azt hozzá kell tennem, hogy a tulaj nem épp rendben tartotta a gépet, bontáskor a vastagon beletömődött porcicáktól látni nem lehetett az alkatrészeket...

+1.: Ez most jutott eszembe, a Standby elkóra labortáppal rácsatlakozva, beindítható lenne biztonságosan a tápegység, hogy a többi kimenetét letesztelhessem?

Comments
mindigehes
mindigehes picture
**

Szia!

Labortáppal nyugodtan megtáplálhadod a sec. Oldalt... El kell indulni. A primer hálózati puffert cseréld. Az kell a főtápnak is.. a diódahíd minden diódáját mérd ki. 

Ha trafót nem találsz, mindenhol van otthon 5v 2A dugasztáp. Pucold le a panelról a primer oldali cuccokat, forraszd be a tápot a helyére, és olvass a renoválás, és szívás helyett egy könyvet, nézz meg egy filmet, vagy ami jól esik . Ki lehet tatarozni, de minek.. 

A dugasztápot kitokozva be is szerelheted a pc táp dobozába.. 

Vagy ha perverz módon ragaszkodsz az eredetihez, keress tápot ilyen IC-vel, annak a trafója biztos jó.. csak a lábak nem fognak stimmelni, azzal játszani kell..

0

proba
proba picture

A TNY halálát a környékén található apró elkók is szokták okozni.  

0

FTomi94
FTomi94 picture

10u 50V és 22u 50V van körülötte. Biztonság kedvéért cserélhetem azokat is, nem púposak ugyan, de eléggé a borda tövében vannak ahhoz, hogy már újszerűek se legyenek.

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: az elektrolit kondenzátorokat  nem a külcsín alapján ítéljük meg, hanem kiforrasztva megmérjük a kapacitását, ESR értékét, ellenőrizzük a szivárgási áramot.
Egy 10 éves PC tápban ésszerű a az összes elko cseréje, -későbbi újabb bosszúság elkerülésére- pláne, ha napi használatban volt
A hűtőbordán levő alkatrészek újrapasztázása sem ördögtől való

Bálint

1

zsugori
zsugori picture
***

szia
az a trafó kb ilyen belülről csak a láb kiosztáson variálnak, össze lehet téveszteni ezzel
 

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: a TNY278-at miért nem cseréled?
Kell legyen egy több MOhmos ellenállás, amit mérés nélkül  cserélni kell
A Graetz-híd minden diódája jó?

https://pdf1.alldatasheet.com/datasheet-pdf/view/139812/POWERINT/TNY278PN.html

Bálint
 

0

FTomi94
FTomi94 picture

Szia!

Írtam, hogy ki fogom cserélni - de addig nem veszek, amíg a trafó, mint nehezebben beszerezhető dolog hiányzik.

Azt az ellenállást már megtaláltam, 2.2M, ha jól emlékszem. Mérve is ennyi volt, de azt cserélni mondjuk tényleg filléres kategória. Ha a bemeneti, hálózatra kötött diódahídra gondolsz, az ép, mind a 4 diódája 550 mV körül nyit a multiméter szerint.

Tomi

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: 

" a tulaj nem épp rendben tartotta a gépet, bontáskor a vastagon beletömődött porcicáktól látni nem lehetett az alkatrészeket..."
Épp elég a tönkremenetelhez
A trafó igen ritkán hibásodik meg, legfeljebb a kivezetéseknél megpattan a huzal.
Kevés a valószínűsége, hogy ilyet találsz

Bálint

0

Jaca
Jaca picture
****

Sziasztok!

Ha jól rémlik, csak az 5V-ot csinálja a stby trafó (az 500-as rajza szerint igen), vagyis bármilyen stby trafó jó bele, amit ugyanez az IC hajt, de akár egy mobil töltőt is bele mernék drótozni egy próba erejéig.

0

FTomi94
FTomi94 picture

Szia!

Akkor ezek szerint a labortápos próba ötlete nem hülyeség? (Hogy a standby kondira 5V-ot rávezetve letesztelném a főkörök működését?)

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia!

Én az 500-80p rajzát néztem, ott önállónak tűnik a standby 5V. A nagy táp pedig egy optón keresztül kap visszajelzést, hogy megvan-e az STBY5V. Ha el akarod indítani a nagytápot, az 5 és 3,3V-okat terheld le!

0

agressiv
agressiv picture
*

Nem függetlenek, nem fog menni ha a szekunderre 5V kerül. Ebben is, ahogy szinte mindegyikben, a készenléti táp IC-jének tápfeszéről megy a nagy táp IC-je is, amire tranzisztor kapcsolja a feszt. Amúgy ez a táp ipari hulladék, egy másodpercet sem töltenék a javításával..

1

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: tanuláshoz, a működés megismeréséhez  viszont jó

Bálint

0

agressiv
agressiv picture
*

Nem, ha legközelebb a főtáp robban fel és kinyírja a gépet, ami szokásuk ezeknek.

0

Jaca
Jaca picture
****

Félreértettél. Az stby tápra gondoltam, mint önálló életet élő 5V-os tápra. Az nem függ a nagy táp működésétől. A nagy táp persze csak akkor működik, ha van stby 5V.Vagyis ha valamivel előállítod az STBY 5V-ot, akkor az egésznek be kell indulnia.

0

agressiv
agressiv picture
*

Nem, ha előállítod az STBY 5V-ot csak a szekunderen, nem fog menni, mert a primer oldali vezérlő IC-nek kell a STBY tápvezérlő IC feszültsége, ami 16V kb., legalábbis annyin indulnak általában az IC-k. Az 500-as rajzán a VCC1-ről kapcsolja egy tranzisztor a VCC tápfeszt a vezérlő IC-nek. Ha csak a szekunderre adsz 5V-ot, abból nem lesz VCC a primeren, márpedig a leírásod alapján csak 5V-ot adnál a szekunderre, de mindenképpen fel kellene építeni a készenléti tápot. Amúgy úgy néz ki, hogy ott csak áthúzott a nagyfesz, amikor megszakadt a puffer és a PFC nyomott egy jó nagy impulzust, a trafó  és a nyák alapos lepucolásával és szigetelésével szerintem feléleszthető lenne, kérdés, hogy mennyi energiát akar belefecccelni a kolega, de én nem foglalkoznék ezzel az biztos. :)

0

Jaca
Jaca picture
****

Oké, már látom, mit írsz. Akkor ehhez valami kidobozolt 5V-os táp kellene.

0

FTomi94
FTomi94 picture

Szia!

Azt én is megtaláltam, de eléggé eltér, az IC-k típusai sem egyeznek. Viszont itt is úgy tűnik a huzalozás alapján, hogy függetlenek.

Terhelésnek 100 Ohm - 1W ellenállások megfelelnek már, gondolom.

Tomi

0

Sponsored links