You are here

Furdoszobai ventillator fordulatszam csokkentese - hogyan? Megoldva.

43 posts / 0 new
Last post
pika75
pika75 picture

Sziasztok. A cimben mar meg is fogalmaztam a kerdest. Uj, nagyobb ventillatort voltam kenytelen beepiteni a furdoszobaba, hogy tusolaskor a gozt kivigye a szellozocsatornaba, de ugy latszik egy kicsit tullottem a celon mert nemcsak a gozt, de a meleget is kiviszi, erezni ahogy az ajto alatti resen jon be a "cuug". Szoval hogyan tudnam ezt a ventillatort egy kicsit megszeliditeni? Probaltam egy sorba kotott diodaval, de nem megy. Elore is koszi az otleteket.

Comments
pika75
pika75 picture

Tisztelt kollegak. Megkaptam a megoldast, ez az amit en nem tudtam: soros kondi. A soros ellenallasra en is gondoltam, de nincs eleg hely a ventillatorhazban, raadasul jelen korulmenyek kozott beszerzese is draga lenne. Annyi penzert mar vehetnek egy kissebb atmeroju ventillatort es a problemat alapjaiban oldanam meg. Igy most a soros kondival fogok kiserletezni. Koszonom  mindenkinek az otleteket.Udv.
 

0

josef.48
josef.48 picture
*

Szia ! Ha egy ventilátor túl sok levegöt fúj nem muszáj a fordulatot –teljesitményt elektromosan csökenteni ,a lég lapátók(paletták) száma ,görbülete is megszabja a fújt levegö menyiségét.Egy kis légfújot alkalmazok a füstölöhöz ,túl sok levegöt fújt,a léglapátók számát lecsökentettem (kivágtam)ugy hogy a szimetria megmaradjon és azota is igy müködik.csak egy ötlet.üdv.Jóska

0

gbenyov
gbenyov picture

Hello pika75!
A ventillátorod egyfázisú aszinkron motor.
1. Színuszos bemenő villanyt igényel.
2. A tirisztoros és egyéb primitív megoldásokkal valamelyest lehet csökkenteni a fordulatszámot, korlátozottan addig, amíg hirtelen a motor meg nem áll. Ha figyelünk a hatásfokra, akkor ez nem ideális azért sem, mert minden, ami nem színuszos villany, melegíti a motort. Amatőr megoldásnak megfelelhet. Kaphatók is 1000-10000 Ft. tartományban.
3. A soros kondenzátoros elég jó. Színuszos, csökkenthető a fordulat bizonyos mértékig, jó a hatásfok, legfeljebb a "villany művek" néznek rád kissé ferde szemmel. Olcsó. Legjobb, ha 250VAC fólia kondenzátorokat (400VDC) használsz és próbálod, mondjuk pl. 1uF.
4. Profi megoldás is van: a színuszos kimenetű frekvenciaváltó, ide túlzás lenne.25000-250000 Ft. Viszont akár NULLÁIG lemehet a fordulatszám.
5. A legprimitívebb, legkisebb, olcsó, a soros ellenállás. 20W-os motorhoz 10W-os kell, mondjuk kb. 1000 Ohm lehet. Persze, ez melegedni fog.

0

josef.48
josef.48 picture
*

Szia ! Kis  AC motor teljesitményét könyen lehet lecsökenteni  egy soros kondenzátoral. Xc kapacitiv reaktancia a váltóáramban   egy   ellenálásal hasonlitható össze.  C mint soros áram csökentö a motor teljesitményét  lecsökenti .A C kapacitása egyszerüen kiszámitható pl.  kalkulátoral (Google).
üdv.Jóska
http://hg9ieg.uw.hu/szamolo/_sz/YZ_Cf.html
 

 

File csatolás: 

2

tomirevesz
tomirevesz picture

páraérzékelős ventilátor

https://www.ventil.hu/vents-100-sth-szellozteto-ventilator-paraerzekelovel-es-idozitovel.35339.phtml

0

Joe
Joe picture

Szia! 

 Dimmelném. Kb 80% fordulatg lehet. (Alatta sül a motor.)

Üdv!

0

zsugori
zsugori picture
***

0

Mosószaki
Mosószaki picture

Változtasd meg a pólus számát!

1

Kalex
Kalex picture
*****

1

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: nálam vagy 20 éve megy a fürdőszobában  SZELLŐ ablakventilátor  a mellékelt (felső ábra) áramkörrel
Más típusú, teljesítményű ventilátornál lehet, hogy módosítani kell a potméter értékén

Bálint

2

Edmundson
Edmundson picture
*

Szia!

Ez egy sima fázishasító kapcsolás. A sima izzó fényerő szabályozó is ilyen. Szerintem a is ugyan úgy megteszi, nem tudom miben különbözhet egy fordulatszám szabályozó egy fényerő szabályozótól?

Üdv.

1

Guest
Guest picture

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: két hasonló motorom működik ilyennel, de a vezérlési tartomány  160 V-tól indul, kisebb feszültséggel nem
Gusztustalan megoldás, de működik

Bálint

0

Mosószaki
Mosószaki picture

Működni fog vele.
I_gaz döcögősen... De ez egy levegőkavaró kuruttytárcsa...

1

pika75
pika75 picture

Nem ilyesmi a porszivok fordulatszamszabalyzoja?

0

Guest
Guest picture

Üdv!
 230/115V -os primerrel rendelkező trafót autotrafónak használva járathatod fele feszről. /Feltéve ha 230V-os kalickás motor van benne./ Vagy frekiváltó ha ágyúval akarsz verébre...
Csak hát úgy tűnik, még te sem tudod, mid van.
Ha, ha, ha, ....
Feltéve....
 

0

Guest
Guest picture

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia:a tapasztalatszerint  ezek 140-160 V-nál indulnak el, addig túl nagy a szlip

Bálint

1

Guest
Guest picture

Mi az hogy: "ezek" ?
Talán Te már tudod hogy miről is van szó?

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: a kis ventilátormotorok, a hőtárolós kályhában is hasonló van, sorba otve egy 25W-os ellenállással

Bálint

1

Jaca
Jaca picture
****

Bocs, csak a sör hatása: vágj egy nagy lyukat az ajtó tetjére, és akkor nem az alján fog bejönni a hideg, hanem felülről a melegebb levegő laugh
Egy soros diódával hogy viselkedik? 

0

pika75
pika75 picture

Csak zug, nem forog egyaltalan.

0

hjozsefgosfa
hjozsefgosfa picture

Szia!

Az általam ismert szellőztető ventilátorok mindegyike váltóáramú, aszinkron motor; tilos egyenárammal működtetni. Megoldást jelenthet-e, ha csak zuhanyzás után üzemel a ventilátor az eredeti fordulatszámmal, pl. külön kézi kapcsolóval vagy automatikus megoldással?

0

Imitome
Imitome picture

Szia! 
Miért a motorfordulatban látod a megoldást?
Szűkítsd le a levegő útját! Pl.:https://www.mixvill.hu/hu/szellozestechnika/racsok-szelepek/szellozoracsok/mv-120vj-szellozoracs-120mm-gravitacios-lamellakkal

0

rat
rat picture

Nekem is hasonló problémám volt (aszinkron kalickás, nem kefés motoros ventillátor), nagy volt a hangja. Ezt  egy olcsó kínai szabályzóval kezelem. Nem igazán optimális megoldás, de lehet vele a fordulatszámot csökkenteni.
Szerintem Neked egyszerűbb megoldás lehet a beszívó oldalra egy lyukas lapot tenni, ami korlátozza a levegő mennyiségét.

0

pika75
pika75 picture

Lehet, hogy ez lenne a kegegyszerubb megoldas, de zaj maradna, lehet hogy meg none is, mert ugyanazt a levegomenyiseget a kissebb keresztmetszeten probalja meg atszivni.

0

Pista47
Pista47 picture

Szevasztok!
Fázis hasítással semmiféleképpen nem lesz jó.
Viszont. Csak egy ötlet. Mi lenne, ha be-ki kapcsolgatnád egy tirisztorral, azt meg lehetne hajtani egy nulla átmenetes optotriakkal, például egy MOC3031M típusúval, az optotriamot meg egy NE555-tel, aminek a kitöltési tényezőjét be lehetne állítani egy trimerrel. Hátha attól nem izzadna a motor.

0

Guest
Guest picture

Üdv!
Az impulzus vagy hullámcsomag szabályzásra utalsz. Működhet, de leginkább nagy tehetetlenségű fogyasztóknál használatos. Én ennek ellenére kipróbálnám.
A bemutatott kapcsolások nullátmenetnél kapcsolnak.
 

1

Pista47
Pista47 picture

Üdvözöllek!
Már megbocsáss, de ezek az agyon tekenyakart ősi kapcsolások mennyivel jobbak, vagy egyszerűbbek annál, mint amit én a szövegben leírtam? A Te változatodban nincs optotriak, ami már szinte filléres értékű, az NE555-tel is sokkal korrektebb PWM-et lehet készíteni, ja és meg lehet táplálni soros kondenzátoros tápegységgel, ha nem kell kihozni a fordulat szabályzó trimert.

0

Guest
Guest picture

Üdv!
Nem elsősorban megépítésre ajánlottam. Egyébként a szóban forgó kapcsolások NEM PWM-et valósítanak meg!
De szerinted azok akik hosszú évek óta minden hasonló témánál rendre ajánlgatják a fázishasítós kapcsolásukat, diódát!, stb aszinkron motor fordulatszám szabályzására, bizonyítékot szolgáltatva arra hogy fogalmuk sincs róla hogyan lehet és kell ezt megoldani, azokkal mit lehet kezdeni? Arról meg végképp nincs fogalmuk hogy lehet ezt a szóban forgó módszerrel is megoldani. Szerintem nagy részük nem is ismeri.
Minden kapcsolásnál van újabb és újabb haladva az "okos" dolgok irányába. Kinek mi van a fiókjában, dobozaiban, azzal épít ha épít. Nincs ez már divatban, lusták a népek, inkább megrendelik innen onnan, a felszabadult időt pedig hőzöngéssel töltik.
Az elvek ismerete, alkalmazni tudása a lényeg, e nélkül működő szerkezet saját kútfejből nehezen születhet.

4

Pista47
Pista47 picture

Szevasz! Akkor nem egyformák az elképzeléseink a PWM szabályzásról. Nekem úgy rögzült, hogy be-ki-be-ki-be-ki kapcsolgat, csak a kitöltési tényező van változtatva.
Az én fogalmazásomban az is PWM, amit írtam, csak nincs szinkronban a hálózattal, annál lassúbb, ki lehet
kísérletezni, hogy milyen legyen a hozzá való optimális frekvencia.

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: nálam  legalább 20 éve működik, reggel 6-tól éjfélig, alacsony fordulaton

Bálint

0

Pista47
Pista47 picture

Szia! Nem egyformák a motorok, lehet, hogy a Te motorod azt elviseli, de nem biztos, hogy azt egy másik fajta motor is el tudja viselni.

0

guriga
guriga picture

Igen és csodálom hogy még tudunk róla beszélni, pedig azt se tudjuk milyen ventilátor és motor,

0

Pista47
Pista47 picture

Szia! Arról hiába kérnél képet, az nem mondaná el a lényeget. Nem mindegy, hogy a motort milyen minőségű vasmaggal készítették, milyen gyors a vasmag átmágnesezhetősége, a delta fi/delta T.
Kissé lehetne ezt ahhoz hasonlítani, amikor a barátom csöves végerősítőt készített, kimenő trafónak oda sem lehetett megtekerni egy hálózati trafó vasmagjára.
Lehet, hogy SzBálint kollégánál ez a fázis hasításos fordulat szabályzás megy évek óta folyamatosan, kétségem nincs felőle és nem izzad a motorja, mert annak a motornak olyan a vasmagja. A vasmag minőségét tudtommal nem szokás publikálni, hogy az bádog lemez, vagy éppen hiperszil.

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: ez egy közönséges régi ventilátor, a fedőlap nélkül
Évente megolajozom a csapágyat szinterolajjal

Bálint

0

Pista47
Pista47 picture

Szia! Ebből aztán végképpen nem lehet tudni, hogy a ventilátorodban milyen minőségű a vasmag, az sincs kizárva, hogy pont ilyen márkájú, de előbb, vagy később gyártottban is ugyanilyen vasmag van.

0

guriga
guriga picture

Keress vagy szerezz egy porszívó szabályozót, és akkor potival szabályozhatod, persze ha 230V-os a ventilátor.

0

Guest
Guest picture

Az csak kefés (univerzális) motorhoz jó.

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: mi a ventillátor/motor típusa?
Kép?

Bálint

0

pika75
pika75 picture

Hat nem szenkefes, az biztos.

0

guriga
guriga picture

Van itt pár ötlet, de ha sürgős akkor tegyél rá egy maszkot.  :)
https://www.google.com/search?q=F%C3%BCrd%C5%91szoba+ventil%C3%A1tor+sza...

1

Sponsored links