You are here

PS2-es egér használata USB csatlakozóval hogyan lehetséges?

21 posts / 0 new
Last post
formasu
formasu picture
*

Üdv!

Hátha van valaki, aki már csinált ilyet: Eredetileg PS2-es egeret szeretnék használni USB-n. Eddig ez nekem nem sikerült. Van egerem, ami eredetileg USB-re készült, és az sima átkötéssel / a négy vezeték!/ működik PS2-n, de van ilyen átalakító /USB-ről PS2 azzal is működik. ebben simán 4 db átkötés van csak./ Gondoltam, hogy ez visszafelé is működni fog, de nem! A test, és a +5V ez rendben, a Led világít. A másik kettő, a Data, és a Clock, ezekkel kellhet valamit csinálni, hogy elfogadja az USB-t. 

Ami feltűnt: az eredetileg USB-s egérnek ez a két vezetékén / Data és Clock/ nagy ellenállást mérek, míg a PS2-es egér ezen két vezetékén 10 KOhm körüli ellenállást, és egymás között is mérek nem nagy ellenállást. Gondolom, ezeken kellene változtatni. Lehet kapni ilyen átalakítót /már rendeltem.../ csak nem tudom, hogy az eredetileg PS2-es egérhez is jó lesz-e, vagy csak az olyan egérhez, ami gyárilag mindkettő csatlakozóra készült?  Olvasok régi ilyen kérdéseket, és erre nem találtam megoldást. / A fordítottjára USB-ről PS2  igen, azt én is tudom./ 

Sikerült már valakinek ezt is megoldani?

Comments
Inhouse
Inhouse picture

Szia!

Ezeket a passzív, átkötéses átalakítókat olyan egerekhez adták, amik 2 üzemmódot tudtak. Maguktól átálltak USB/PS2 protokollra. A sima PS2 eszközöknél ez nem fog menni. Anno az AT/PS2nél még működött ez a megoldás.
Az aktív átalakítókkal minden ilyen eszköz megy, mi vonalkódolvasókkal használjuk őket főleg. Így nem kell a hosszabbításhoz oda/vissza vezetékelni (nem szeretik a hosszú vékony vezetékeket), elég az USB hosszabbító. (igen, lehet kapni egyből USB-st és USB kábelt is némelyikhez, de ezek már adott, öreg eszközök)
Az Uniman által linkelt is jó, de nekünk jobban bevált a Delock-os, az sokkal univerálisabb, és működött Win98Se-n is. A Kolink-es csak XP-től felfelé, vagy nagyon mókolni kellett a driverekkel.
Arra ügyelni kell, hogy a billentyűzet és az egér port nem felcserélhető.

1

uniman
uniman picture
***

Persze nekem is Delock van (de az nekem 2x annyiba került!)...linkeléskor csak a "fazonjára" figyeltem. smiley
Ezekről az "olyan egerek"-ről lenne jó egy típuslista...

File csatolás: 

1

PushyG
PushyG picture

Üdv!

Ez csak akkor működik, ha az egér elektronikája "tudja" a két üzemmódot, és átvált, ha tudta detektálni, milyen portba dugták. Ilyen egereket abban az időszakban gyártottak, amikor újdonságként jelent meg az USB-s egér. Azért, hogy ne legyen kompatibilitási probléma (PS2/USB) "tudta" az egér mindkettőt. Ezekhez adtak egy csatlakozó átalakítót. USB aljzat->PS2 dugó.
Később már ,ami USB-s volt, az csak USB-n működik és viszont.
Vannak átalakító elektronikák, amik tudnak USB-t PS2-be vagy fordítva átalakítani, de ezek aktív áramköröket tartalmaznak (USB táplálja őket).
Nekem is van egy átalakítóm, ami 2 PS2-ből (Egér, billetyűzet) alakít 1db USB-vé. Egy mini billentyűzethez használom, amiben van egy beépített hanyattegér. 2 db PS2-e kimenete van.

Gábor

1

Guest
Guest picture
File csatolás: 

0

uniman
uniman picture
***

Ezzel OK...nálam bevált.

0

formasu
formasu picture
*

Szia!

Kérdésem, hogy bármelyik PS2-es egér működik vele? A régebbiek is?

0

uniman
uniman picture
***

Amiket én próbáltam, azok mindegyike működött,( és az utolsó 5 évben biztos nem vetttem új egeret). Persze én "golyósakat" már jó ideje nem használom (de ki tudom majd velük is próbálni)...

0

formasu
formasu picture
*

Szia! Jó lenne tudni, hogy mi van benne?

0

Guest
Guest picture

Biztosan nem négy szál drót. Valami mikrovezérlő kell hogy legyen benne.
Pl. https://www.microchip.com/wwwAppNotes/AppNotes.aspx?appnote=en011982

Teljesen más a két protokol, https://elektrotanya.com/comment/441356#comment-441356 , át kell alakítani a jelfolyamot. De ezt már mondtam a minap személyesen is.

0

formasu
formasu picture
*

Értem, amit mondasz, de... Van egerem, amit eddig PS2-ként használtam, és most átkötöttem USB-re a négy szálat, és működik. Most is azt használom. Ez működik úgy, mint Kalex 2. videója. A másik egerem már úgy nem működik, de PS2-nek igen.

Ez a rajzod szerinti már túl komplikált lenne, nem éri meg...

Most rendeltem egy ilyet ,hátha működik. Nem találtam róla leírást. Látott, ill. használt már valaki ilyet?

0

Guest
Guest picture

Ez egy passzív USB--PS/2 adapter lesz. Mérete, ára is erre vall.
A megfejtés valahol ez lehet:
"A PS / 2 és az USB egyaránt 5 V-os tápellátással rendelkezik, de az egyes portok protokolljai különböznek. A csatlakoztatott adaptereket olyan eszközök számára tervezték, amelyek felismerik a csatlakoztatott portokat, és ennek megfelelően módosíthatják a protokolljukat."
vagy egy másik megfogalmazással:
"Az USB-> PS / 2 csatlakozók létezésének oka az, hogy (egyes) egerek észlelik, hogy melyik rendszerhez vannak csatlakoztatva, és teljesen különböző módon valósítják meg a kommunikációt a gazdarendszerrel."
-

A kereskedelemben kapható gyári aktív adapterekben az általam csatolt rajzhoz hasonló áramkörök találhatók.

 

0

formasu
formasu picture
*

Köszi. Remélem, hogy a hét elején már többet is megtudok ezekről a gyakorlatban is. Segítene az is, ha Uniman kolléga ki tudná addig próbálni az Ő átalakítóját, hogy működik-e hagyományos PS2-es egérrel is. 

0

uniman
uniman picture
***

Uniman kipróbalta az összes kéznél lévő egerével: mindegyikkel, minden egérfunkció működik.
(Ha majd előkerítek egy olyan sima zöld PS2/USB átalakítót, kíváncsi leszek, működik-e valamelyik vele) De én inkább olyan  USB-s egerekre emlékszem, amelyek mellé volt csomagolva az USB-ről PS/2-re átalakító közdarab.
De akár te is elárulhatnád, hogy milyen egérrel használnád...

File csatolás: 

0

formasu
formasu picture
*

Köszönöm!

Amihez kaptam átalakítót:  A4 Tech Model: WOP-49. Ezzel működött nekem PS2-ben, / a hozzá kapott zöld átalakítóval/ és most USB-n, is működik.

Ezt a kettőt viszont nem sikerült USB-sre átalakítanom: 

-Genius  GM-03022P /XSCROLL

-A4 Tech Model: WOP-35

 

0

Jaca
Jaca picture
****

Billentyűzetkóder. A PS2 ugye két jelet tartalmaz, egy adat és egy órajelet. Az USB pedig egy jelet, és annak az invertáltját.

0

formasu
formasu picture
*

Az USB is a Clock jelet, és az adat jelet használja, de lehet, hogy nem mindegyik. Én úgy vettem észre, hogy az USB-snél kívülről nagyobb ellenállásokat mértem. Két darab A4Tech egér, ami kb. egyidős, nem egyforma IC-t használ, és az ellenállások , amiket kívülről mérek sem hasonlóak. Ebből az egyik egér megy PS2-ként, és USB-sként is.

0

Kalex
Kalex picture
*****

0

formasu
formasu picture
*

Szia!

A 2. szerint már tegnap megcsináltam. A Led ég, de nem reagál semmire. Ezt írtam le az elején, hogy így azok az egerek működnek, amelyek nem csak PS2-t tudnak... Vannak ilyenek is, ezekkel semmi gond. Az ami tényleg PS2-es, azok így nem működnek. Az első videóhoz kevés az angol tudásom, nem értem, hogy mit magyaráz.

0

lcsaszar
lcsaszar picture
*

Sziasztok!

Nem csak adat és órajel szinten kell stimmelnie. Az USB esetében van egy eszköz-azonosító, amiről a PC felismeri, hogy milyen gyártó milyen eszköze. Az USB egérnél HID (Human Interface Device) kompatibilis egér, pl. nálam VID (Vendor ID) = 09DA és PID (Product ID) = 0006 karakterekkel azonosítja magát. Na ezt nem tudja az egyszerű PS/2 egér, ezért kell az aktív átalakító.
Persze ha fel van készítve az USB-re is (és adnak hozzá PS/2-USB átalakítót), akkor ez az aktív áramkör már be van építve az egérbe. Ezért van az, hogy az egyik egér működik az USB porton passzív átalakítóval, a másik meg nem.

Üdv, lcsaszar

1

formasu
formasu picture
*

Szia!

Igen, én is ezt vettem észre, hogy az egyik működik, a másik meg nem USB porton. Már egyértelműnek látszik, hogy aktív átalakító kell nekem. Találtam ezt, ez olcsó is, csak nincs róla több információ, /esetleg erről az olcsóbbról van valakinek több információja? Talán EMF 6908 a neve./ csak az, hogy PS2-es egérhez való. A dupla PS2- csatlakozásúak /egér+ billentyű/  már 1000 Ft körül vannak, és postával már ez 2000 Ft. Ennyit már nem biztos, hogy megérne.

0

Sponsored links