You are here

DC-DC konverterben a trafó tekercselési iránya számít-e?

12 posts / 0 new
Last post
cape-t
cape-t picture

Sziasztok!

A pdf-ben mellékelt kapcsolást szeretném megépíteni, de a DC-DC konverterrel kapcsolatban felmerült egy-két kérdés. A rajzon a trafó tekercseinek kezdőpontjai (1. és 4. láb) ellentétesen vannak bekötve.
A lenti linken találtam viszont ugyan ezzel az IC-vel egy nagyon hasonló (gyakorlatilag kiváltó) kapcsolást, ahol a kezdőpontok "fázishelyesen" vannak bekötve.
 
https://eminsprojects.weebly.com/wireless-nixie-watch/watch-me-make-a-nixie-watch

A kérdéseim: Mi a pdf-ben található rajzon D1 dióda feladata? Jól sejtem, hogy kinyit és lehúzza/tönkreteszi a tápot, ha nem fázishelyesen kötöm be a trafót?  Melyik a helyes trafó bekötés? A fordított, vagy a fázishelyes? Van egyáltalán jelentősége?

Köszönöm, ha válaszoltok!

Üdv:
Gyula

File attachment: 
Comments
Ferenc.P
Ferenc.P picture
*

Szia! A linkelt trafó adatait használva, ime az eredménye:

Üdv, Feri

File csatolás: 

0

cape-t
cape-t picture

Szia Ferenc!

Köszi, hogy foglalkoztál vele! Viszont lehet én vagyok vaksi, de úgy látom, hogy mindkét rajzon ellentétes a tekercselési irány. Mi a különbség a két rajz között? Miből adódik az eltérő kimenő feszültség? Bocs, ha amatőr a kérdés.

Üdv:
Gyula

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia Gyula!

Az alsó tajzon azonos fázisú, nézd meg jobban!

0

cape-t
cape-t picture

Szia Jaca!

Mondtam, hogy vaksi vagyok! :)

Üdv:
Gyula

0

Jaca
Jaca picture
****

0

cape-t
cape-t picture

Köszi!
Még egy álláspont az ellentétes fázisú bekötés mellett.

Üdv:
Gyula

0

balage
balage picture

Helló! Igen számít. Ha egy irányban tekered, a rajzon a pötty a kezdőpont.

0

josef.48
josef.48 picture
*

Szia Gyula !Külömbség van a fázishelyesés az ellentétes fázisú szekunder tekercsek  alkalmazásakor.A fázishelyes tekercsek alkalmazásakor az induktivitást feltöltö (primér)áram fog helyes irányú feszültséget indukálni az egyenirányitó (szekunder) diodáknak.Hátránya hogy a feltöltö feszültség a tápfeszültség csak, nem több.Elönye hogy a trafó alkalmazott magja nem kell tárolós tipus legyen.Ha az ellentétes irányú-fázisú  tekercseket alkalmazol ,akkor az induktivitásba (feltöltés után)tárolt autóinduktiv feszültség hozzáadódik a tápfeszültséghez (majdnem dula lesz )és igy kerül majd indukcio utján a szekunderbe, helyes irányba az egyenirányitó-fesz.sokszorozó  diodák részére.Szerintem ez a helyes .Ezért a tekercs magja tároló tipus kell legyen .A D1 dioda az ic-ben lévö kapcsoló tranzisztorral van párhuzamosan védö jeleggel.üdv.Jóska

0

cape-t
cape-t picture

Szia József!

Köszönöm a fejtágítást. Tehát szerinted az ellentétes fázisú bekötés a helyes.
Egy - a rajzhoz tartozó -  leírás szerint a szekunderen kb. 60V feszültség keletkezik. A trafó áttétele 1:12. Tehát 3,5*2*12=84, míg azonos fázisban csak a fele 42V jönne ki, ha jól számolok...

Köszi:
Gyula

0

Guest
Guest picture

Üdv!
A nixie csövek kb. 160-180 V-ról vannak táplálva melyet háromszorozóval állítanak elő.
A szekunderen lévő 60V váltóból és a 12-es áttételből fakadóan a primer tekercsen 5V körüli fesz. adódik. Ahogy a rajzból látom, kb. ez a tápfeszültség.
Ez egy flyback converter amiről egy picit bővebben a csatolmányban lehet olvasni. (a példa IC egy erősen hasonlatos áramkör)
Az ellentétes tekercselési irány a helyes!

0

cape-t
cape-t picture

Szia!

Köszi a csatolmányt! Átolvasom. A tápfesz. egy 3,7V Li-Ion akkuról van megoldva.

Üdv:
Gyula

0

Sponsored links