You are here

Védelem kiégő ledek miatt

21 posts / 0 new
Last post
austin
austin picture

Sziasztok!

Olyan egyszerű áramkör, vagy egyéb megoldás érdekelne autóra való nappali ledes menetfényhez , ami megakadályozza a ledek kiégését.
Sajnos a gagyi kínai, vagy egyéb olcsóbb autós ledes cuccok sajnos nem igazán tartósak. Ezekhez kellene valami élettartam növelő megoldás.

 

Comments
Cormyus
Cormyus picture

Szia!
Tapasztalatom szerint, ezekben benne van gyárilag az elektronika ami állandó áramot (vagy feszültséget) biztosít a ledeknek. Próbáltad szétszedni ami már tönkrement? Az enyémben a szárában volt egy kis konverter panel. Ha csökkenteni akarsz a led áramán akkor vagy ezt kell módosítani vagy kiiktatni mielőtt külső szabályzást készítesz hozzá. Amúgy lehet az elektronika adja meg magát és nem a led. Üdv.

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia!

Az olcsóbbakban az elektronika néhány ellenállásból áll...

0

Cormyus
Cormyus picture

Szia. Pedig az enyém sem volt drága, szintén kínai. Könnyen ellenőrizhető egy állítható kimenetű tápegységgel, hogy aktív vagy passzív szabályzása van e. Ha feszültség növelésre kb 12 volt után elkezd csökkenni az áramfelvétel akkor van benne aktív szabályzó áramkör, ha szépen emelkedik akkor csak ellenállás. :)

0

pityusz
pityusz picture

Áramgenerátor?

0

lacoka
lacoka picture

Szia
ezekkel általában szerintem az a baj hogy ezeket 12V-ra csinálják de ha elindul az autó megemelkedik a feszültség 14V-ra és ez a 2V feszültség emelkedés jelentősen megnöveli a ledek-en áthaladó áramot ezzel együtt megnő a hőmérsékletük is ettől kiégnek
egy soros ellenállással le lehetne csökkenteni az áramot a 12V-nak megfelelő értékre így álló autónál kicsit gyengébb lesz a fénye de tovább fogják bírni

0

austin
austin picture

Szia! 

Kösz a tippet. Igazából én is erre gondoltam. Talán ez is elég ahhoz, hogy tovább bírják a ledek.
A többieknek is köszönöm az értékes hozzászólást.

0

Kalex
Kalex picture
*****

Szia!

Azért arra gondolj, hogy az ellenálláson mekkora teljesítmény disszipálódik. A hűtést nem tudod megspórolni. A step-up konverterrel jobban járnál.

Kalex

0

gyimi1
gyimi1 picture

Szia.
step-down konverter.
Persze, ha sorba vannak kötve a ledek, akkor step-up.

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: az újabb autóknál a töltőfeszültség 14, 8 V is lehet, különösen télen

Bálint

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia!

Nem áramkör kell, hanem hűtőborda! Mi gyártunk menetfényeket (gyári beépített), az 5W-hoz akkora borda jár, mint az öklöm. 
A kritikus pontjuk, hogy sorbakötnek 3 fehér ledet, ami 12V nyitófesz. Az ellenállást ehhez lehetetlen jól megválasztani, ugyanis a 12,5 és a 14,3V-hoz tartozó áram akár sokszorosa is lehet egymásnak. 
Amit látok a gyártásból, hogy 6-8 ledet sorbakötnek, és egy step-up konverterrel hajtják áramgenerátoros módban. 

0

lizakl
lizakl picture
*****

Sziasztok!
Ami H7-et tettem a feleségem C3-as kocsijába(ez a kocsi valósággal eszi a hagyományos, izzószálas H7-et és nőgyőgyász kell az égőcseréhez!), az a LED-es H7 12-24V bármelyikéről megy és ventilátoros, hűtőbordás hűtése van. Egyenlőre jól világít. Kiváncsi vagyok, hogy mi adja meg magát előbb? A LED vagy a ventilátor?

1

Istvan-lab
Istvan-lab picture

Szia Jaca, igazad van.
A két oldalt sorba kéne kötni és egy step-up konverterről meghajtani áramgenerátoros módban.
Örök élet !
Nekem H7-es izzóim vannak.
Régen, ha kibírták fél évig sokat mondok.
Miőta lágyindítás van beépítve, nem cseréltem izzót, cca. 4 éve.
LED-nek áramgenerátor, izzónak lágyindítás kell.

Üdv. István.

0

gyimi1
gyimi1 picture

Szia.
A lágy indítást konkrétan hogyan oldottad meg?

1

Istvan-lab
Istvan-lab picture

Szia

Két változat készült:

Az első kísérleti megoldás két évig működött.
Egy P-MOSFET ( IRF4905 ) volt a vezérlő elem, a GATE-n volt egy kondi, azt töltöttem többé kevésbé (nem) lineárisan ellenállásokkal.

A második fejlettebb változatban egy PIC-el és egy R-2R ellenállás létrával (DAC) állítom elő a vezérlő feszültséget a P-MOSFET számára. 
Ezt már sokkal finomabban tudom vezérelni, mert a P-MOSFET nem lineáris karakterisztikát mutat.

A kapcsolást megosztom :)

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia!

Szép bonyolult megoldás.
 Egy relé, ami késleltetve húz meg, meg egy korlátozó ellenállás. Az ellenállást úgy kell megválasztani, hogy csak vörös izzásig vigye az izzót. Utána rövidre kell zárni a relével az ellenállást.
A másik megoldás egy PWM szabályzó, ami szépen lassan pörög fel, és a kimenő feszültséget 14,1V-on korlátozza. Ehhez egy LM324 és egy P-FET kell.

0

Istvan-lab
Istvan-lab picture

Szia

"Egy relé, ami késleltetve húz meg, meg egy korlátozó ellenállás. Az ellenállást úgy kell megválasztani, hogy csak vörös izzásig vigye az izzót. Utána rövidre kell zárni a relével az ellenállást."

Biztonsági okokból ez bukta, mert ha baj van, az ellenállás felgyújtja a kocsit.
Második sorban 110W-ről beszélünk, mondjuk nyáron, a 60C műszerfal alatt.

"A másik megoldás egy PWM szabályzó, ami szépen lassan pörög fel, és a kimenő feszültséget 14,1V-on korlátozza. Ehhez egy LM324 és egy P-FET kell."

Ez jó lenne, de én digitálisan akartam megoldani a második változatot.
Ha fapados kell a szép bonyolult helyett, akkor ott van az első megoldásom, max 10 alkatrészből:

https://elektrotanya.com/comment/297546#comment-297546

Amúgy erről ( soft start ) mindenki szeret beszélni és okosokat mondani,
de még nem találkoztam senkivel aki megépítette és használná :)
 

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia!

Pár hónapja egy Jaguárba kértek tőlem ilyen elektronikát, mert ette az izzókat, igaz, annak intelligens akkufesz-szabályzója volt, ami felengedte 14,8-ig is feszt. Amúgy egy kis PIC meg egy TOP-SWITCH is megfelelő lehet, csak akkor le kell programozni a feszültségfigyelést is.

Biztonsági okokból ez bukta, mert ha baj van, az ellenállás felgyújtja a kocsit.

Oké, hogy 110W-ról beszélünk, de a vörös izzáshoz elég 1 Amper, ekkor az ellenálláson 8-10V esik. Az meg csak 10W, amit egy hűtőbordára szerelt ellenállás kibír. De az ellenállás helyett lehet használni izzót is. 2000Ft-ért árulják a kínaiak a CE jelzés nélküli ködlámpát, amit már megfelelően lehet rögzíteni a motortérben.

0

proba
proba picture

Autó izzót még nem vertem szét, de normál hálózati izzóból két fajta volt a kezemben, egyikben soros valami rendezte a ledek megfelelő táplálását, a másikban meg volt egy elektronika, ami elrendezte ugyan ezt. Ha autókban is fellelhető ez a különbség, akkor az sem mindegy, milyen gyártmányú izzóhoz keres az ember megoldást. Rosszabb esetben ( elektronika van benne) lehet küzdeni, de üzembiztos segítséget csak a hűtés, vagy az izzó átalakítása hoz.  

0

Istvan-lab
Istvan-lab picture

A H7-ben nincs elektronika :)

1

proba
proba picture

Itt ott elvesztettem a fonalat... A ledeshez a lágy indítás is felesleges...   A kérdező ledeset emleget, de azután bekeveredett az izzószálas is a folyamatba.

2

Sponsored links