You are here

Konnektorba dugható lágyindító kapcsolás [megoldva]

10 posts / 0 new
Last post
Jaca
Jaca picture
****

Sziasztok!

Némi ötletelésben szeretnék segítséget kérni. Konnektorba dugható lágyindítót szeretnék készíteni. Maga a lágyindító már megvan, PIC-kel optotriakkal és triakkal, és megfelelően működik, viszont jó lenne egy kiegészítés, hogy ha terhelést kap, akkor induljon, bár ez a része a könnyebb. viszont ott vagyok elakadva, hogy mivel érzékeljem, hogy megszűnt rajt a terhelés, és álljon készenlétbe.

Üdv: Jácint

Bontottam régi autórádióból 12V-os ágban lévő EI vasmagos zavarszűrő tekercset. Bontható volt, így letekertem róla az eredeti huzalt, és tekertem rá egy relétekercsről 300 menetet, meg másfeles drótból 4 menet elfért rajt. Így már volt elég jele 2 Ampernál is, hogy egy VC337-et kinyisson. 

Comments
Ferenc.P
Ferenc.P picture
*

Szia Jaca!
A terheléssel való indításhoz, megoldás?: https://elektrotanya.com/content/elszivo-porszivo-inditasa-furogepre-fal...

Üdv.

0

kovacsna
kovacsna picture

Szia!

Most pontosan mit szeretnél detektálni? Hogy fut a hajtásod?
Egy lágyindítóra, ha rákötök egy hajtást, akkor amint az tápfeszt kap, akkor teszi a dolgát és kész, a beállított idő és fesz. paraméterek alapján.

Nekem úgy tűnik, hogy azt szeretnéd figyelni, hogy bekapcsolod a hajtást az elindul, majd akkor a lágyindító bekapcsolódik a sorba. Jól értem?

Üdv,
KN

 

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia!

ALapból ugye a kapcsoló után, a motor elé kötik a lágyindítót, ez a rész megvan, és működik. De kellene az az opció, hogy a lágyindító a gép kapcsolója előtt van. Ha bekapcsolom a gépet, ugye a lágyindító kimenetén még nincs fesz, de éreznie kell a terhelést, ez egy 100k, meg egy opto. Innen lesz érdekes, a lágyindító max feszt ad a kimenetére, de ha lekapcsolom a gépet, azt tudatni kell a lágyindítóval. Viszont annyi előnyöm van, hogy itt a PIC miatt rendelkezésre áll az 5V, tehát a hall szenzort még kipróbálom, de tartok tőle, kicsi lesz a jele. 

0

kovacsna
kovacsna picture

Szia!

Elég régen foglalkozom automatikával, de itt valami logikai bukfencet érzek, vagy már nagyon este van nekem.
Szóval... A hajtás és a lágyindító közé nem teszünk mágneskapcsolót, csak abban az esetben, ha le akarjuk választani valami oknál fogva a hajtást. Ennek több oka lehet. Ilyen pl a nyomatékmentesség biztosítása vészleállításkor. De ezt a legtöbb lágyindító tudja.
Ezért simán a lagyindító elé megy a mágneskapcsoló, kapja a vezérlést, és indul a hajtás amikor kell a beállított paraméterek alapján. Van olyan lágyindító, aminek van külön engedélyező bemenet. Amíg az nem kapja meg a szükséges jelszintet, addig semmit nem csinál. Önmagában  a lágyindító, csak azt nézi, hogy van e zárlat, túláram stb a kimenetén. Mással nem foglalkozik. 
Ha lekapcsolod a gépet akkor meg a lágyindítót is lekapcsolod, vagy elveszed a vezérlést a működtető mágneskapcsolóról, stb.

Segítség lenne, ha leírnád mi a feladat és akkor kibogozzuk, mire van szükséged.

KN

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia!
Tömören annyi, hogy bedugom a konnektorba a lágyindítót, és amit abba beledugok, azt lágyan indítja. Legyen az flex, körfűrész, vagy porszívó.
 

0

mindigehes
mindigehes picture
**

Szia!

2-3 dióda sorban, ebból 2 párhuzamosan, szembefordítva. Sorban a terheléssel. A rajta eső feszültség optocsatolóra ellenállason keresztül. Opto kimenete mehet a PIC-re.

Inkább az a kérdés, hogy azt higy detektálod, hogy bekapcsolt a ketyere, indulhat a lágyindító. Esetleg egy plusz relé, soros ellenállás, akár kOhm nagyságrendben. Ha van nyugalmi áram, indulhat.. 

Így próbálnám.

0

Kalex
Kalex picture
*****

Szia!

Gondoltál áramfigyelő relére? Vagy beépítesz egyet komplett, vagy lemásolod a lényeget és beépíted.

Kalex

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia!

Elég lenne, ha egy PIC-nek információt tud adni. Pl hall szenzor, csak kérdés, hogy néhány menettel lehet-e elég mágneses teret generálni.

0

josef.48
josef.48 picture
*

Szia Jaca !Készitettem egy labortápot ,fel van téve az egyik oldal alján .Abban alkalmaztam e hall szenzor ic-t ,az ic-ben van egy  darab huzal amelynek figyeli a mágneses terét ..Az alkalmazott ivezeték 5A-ig terhelhetö és  van egy op is  benne.Nézd meg hátha megfelelne.üdv.Jóska

1

Sponsored links