You are here

Bang & Olufsen egy kis érdekesség:

17 posts / 0 new
Last post
zoltan35
zoltan35 picture
*

Sziasztok!
Hozzám került ez a készülék, mondván nagypapa születésnapján használtuk utoljára 28-éve, de utána már "nem csinált semmit",  jó lenne, ha ismét használható lenne.
Gondoltam na ez szép feladat lesz, de nosza. 
Levettem a tetejét és jött az első meglepetés: kicsi borítékban mellékelve a kapcsolási rajz. (na igen, ez nem egy lcd tévé)
Pici méricskélés után befújtam a hálózati kapcsolót, mert nem kapcsolt az egyik ág, kicseréltem a bekapcsolást jelző izzót és máris olyan mint újkorában. Még a potik sem recsegnek.
 

Comments
stevepapa
stevepapa picture

Szia!

Volt azért ezekben is aminek Thomson belű volt több százezer forintért.....

0

agressiv
agressiv picture
*

Szerintem nem feltétlenül a kapitalizmus átkát, vagy pénzhajhászást kell kiáltani, csak mert manapság nem adnak mindenhez kapcsolási rajzot. Más világ van már, ma, ha kikerül valamiről egy rajz a a kínaiak 2 hét múlva már másolják és nagytételben gyártják. A gyártók nem azért fizetik a mérnökeiket, hogy bárki pénzt keressen a munkájukból és szerintem ez érthető. Annó nem volt valószínű, hogy bármit is lenyúlnak egy készülék terveiből a gyártó kárára, ma ez papírforma.

1

cssztivi
cssztivi picture

Ez mind igaz, de sajnos az nagyobb baj, hogy nem lehet a márkavédelmet, és egyéb jogokat érvényesíteni, mert a kis rizsevőt nem érdekli, és szankcionálni sem lehet. Ehhez világszerte be kéne tiltani a koppintott cuccok forgalmazását, úgy ahogy a koppintott CD-ket , és videókat is bezúzták.Én is felháborítónak tartom azt, hogy éhbérért koppintott cuccokat gyártanak olcsón, és lenyomják velük a neves gyártókat. A kereskedelem meg örül neki, mert ezen van a nagy haszon. A másik oldalról meg azt nem értem, hogy ennek ellenére némely gyártó (vagy talán kereskedő?) horror árat kér dolgokért, aminek köze nincs az kapott értékhez, ezzel is terelve a népet a bóvli felé.

1

Attee
Attee picture
*

Üdv!

A kapcsrajzok mellékelése nem gyártóspecifikus volt, hanem inkább a korra jellemző. A Philips, Grundig, Telefunken stb. is mellékelte a rajzot a TV-khez, sokszor úgy, hogy a TV belsejében volt egy erre kialakított tartóban/tasakban. A magyar, (Videoton, Orion) vagy pl. az orosz cuccokhoz (pl. Junoszty, Elektronika) szintén mellékelve volt, a használatival és egyéb doksikkal együtt. Ez nem a B&O érdeme. Más kor volt. Ennyi. Még annyit teszek hozzá, hogy igencsak jó minőségű rajzok voltak. Van néhány ilyen rajzom a korszakból....
 

1

joci66
joci66 picture

Sziasztok!
Valamikor a 90-es években vásároltam egy autós rádió-magnót. Típusát, gyártmányát már nem tudom, de arra emlékezem, hogy a számos nyelven hozzáadott használati utasítások között, az orosz nyelvűben szerepelt a kapcsolási rajz. Az összes többiben nem volt. valószínűleg a forgalomba hozatal feltétele lehetett az oroszoknál a rajz megléte.

0

cssztivi
cssztivi picture

Üdv.
 A gengszterváltás után az egyik haverom /el.mérnök/, behozott egy teherautó TV-t svábiából. Egy hónapig szórakoztunk velük. Csak azért írom, mert szinte mindegyikben benne volt a kapcs. rajz. Azok még az ánti világban készültek, ahol egy terméknek, egy mesternek, egy munkának volt becsülete. A rajzok nagy része még megvan, szívesen átadnám valakinek, hogy jó helyen legyen.

2

jakyg
jakyg picture

Csak azért írom, mert szinte mindegyikben benne volt a kapcs. rajz. Azok még az ánti világban készültek, ahol egy terméknek, egy mesternek, egy munkának volt becsülete. A rajzok nagy része még megvan, szívesen átadnám valakinek, hogy jó helyen legyen.

Szia!

Azoknak a kapcsolási rajzoknak a TV-kben volt a legjobb helye. Egy időben utaztam a B&O termékekre, sokat javítottam is, érdekes módon csak a sokadik példánynál akadt egy kapcsolási rajz az én kezembe is, a többiből ugyanis már előtte kivette valaki, és olyankor nem gondoltam kedveseket azokról, akik kivették a rajzot a készülékből...

1

cssztivi
cssztivi picture

 Megnyugtatlak, hogy csak a selejtekből vettem ki a rajzokat. Egyébként én javítottam őket utána is, mert ismerősökhöz kerültek. Egy típusból volt több darab, úgyhogy jutott is maradt is.

0

Kumi
Kumi picture

Sziasztok!
Tavaly nyáron volt nálam egy Bang & Olufsen Beomaster 1400 készülék javításra.
Sok ötletes, érdekes és más típusban nem alkalmazott műszaki megoldást láttam.
A hibák javítása és az egyes vételi sávok behangolása után kiválóan működik.
Üdv.: Kumi
 

0

joci66
joci66 picture

Én úgy tudom, a Bang & Olufsen a bankigazgatók és egyéb jómódúak márkája volt. Egyfajta státusz szimbólum. Diák koromban sokszor rácsodálkoztam a bizományiban a különleges formatervükre, vékonyságukra.El sem tudtam képzelni, hol van bennük a transzformátor ( '70-es évek vége).

1

varga jano
varga jano picture
*****

"Amit lehet , azt megjavítjuk ! "

1

welding alt
welding alt picture

Szia Zoltan 35!
Hajdanán, nem néhány év használatára gyártottak készülékeket. Ami a kapcsolót illeti ( bár üzemképtelenséget eredményez) , sok év után -nem kapcsolták be- jelentkezhet ez a hiba. Az égőt illetően csak annyit , jó ha világít.
Ami a kapcsolási rajzot illeti, az a gyártó céget minősíti!!!
Üdv. welding alt

0

lcsaszar
lcsaszar picture
*

Szia!

Talán a gyártót is minősíti, de a kort is. Régen minden hazai tévéhez, rádióhoz mellékeltek kapcsolási rajzot. Nem is értettem a Magyari-könyvek értelmét. Mi van, elhagyta a tévé tulajdonosa a kapcsolási rajzot? Aztán jött a spórolás, először azt a pár gramm papírt hagyták el, aztán a minőségi alkatrészeket.
A B&O nagy név volt, híres az egyedi formatervezéséről és a felhasználóbarát kezelhetőségéről, de amellett a belső is minőségi volt.

Üdv, lcsaszar

1

welding alt
welding alt picture

Szia!
Szép téma. A mostani panelcserélgetős szakemberek talán nevetnek mindazokon akik hozzászólnak e témához. Valóban, az Electronica ,Electromures, Tehnoton ( Bukarest-Marosvásárhely,Jászvásár/Iasi) mellékelt kapcsolási rajzot minden készülékhez. Kérdés az, jó volt-e az, hogy bárki minimális tudással a rajz birtokában belematasson a készülékbe? Szerintem igen! Igy tanultunk sokan. Ami a Magyari, Csabai stb. könyveket illeti, itt Erdélyben az ismerősök közt kézről-kézre járt!  A mai világ másról szól, vegyél újat, dobd el a régit és közben VÉDD A KÖRNYEZETET!!!!
Üdv, welding alt

3

SzBálint
SzBálint picture
****

üdv: az osztálytársam Dániában tanult tovább.
Elvitték őket  oda  gyárlátogatásra, kapott egy 20 perces videót a gyártásról
Amikor beérkezett az alkatrész, rögtön a MEO-ba került,, darabonként átvizsgálták, úgy került a raktárba.
A dolgozókat egy éves gyakorlat és vizsga után tették a gyártó részlegre
A szerelt egységek MEO  után kerültek összeszerelésre.

Bálint

0

george
george picture

Szia.
Régen javitotam egypar TV is szep munka volt,még a taviranyitojuk is ontvény volt

Üdv Gyuri

1

Sponsored links