You are here

Peugeot Ion normál (16A) töltő hálózati dugóban levő reed relé bekötés(megoldva)

32 posts / 0 new
Last post
tibor555
tibor555 picture

Üdv. Mindenkinek,
A címben szereplő elektromos autó hálózati dugójában a szegecselés megadta magát. Sikerült egy csavarral rögzíthető ugyanolyan IP védettségű dugót szerezni de a szilikongumiból való kibányászáskor kiderült, hogy a dugó tartalmaz egy reed relét is aminek az egyik fele a töltőbe megy viszont a másik feléről nem lehetett egyértelműen kideríteni hova volt bekötve.
Gyanítom, hogy a föld vezetékhez de szeretnék biztosra menni csak ennek nem találtam egyértelmű nyomát . Sajnos a Peugeot szervízben sem tudtak segíteni ezért fordulnék a fórumon levő autós szakikhoz hátha valaki találkozott már ilyesmivel. Úgy látom ez egy védelem ezért semmiképp nem kívánom kihagyni a rendszerből.
Minden segítséget előre is köszönök.
Üdv.
Tibor   
 

Comments
Fecoka
Fecoka picture

Hello!

Iromezt úgy, hogy még életemben nem javítottam ilyet!

Azthiszem elég egy értelmű a megoldás!
A relé csakis a védőföldre mehet!
Indoklom!!
A dugvilla forditva is bedugható, ezért a fázis és a nulla felcserélőthet, tehát ezek kiestek. Marad a védőföld, mivel az mindig az akárhogyis van bedugva.
Ha a reed-et egy másnessel meghuzatod, és van fogyasztó is a rendszer végén, akkor a feljesítmény felvétel erősen meg fog nőni, ezt áramméréssel tudod igazolni.
A reed csak a nagy teljesítményre képes dugaljak felismerésére való.

Üdv.

Fecóka

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia!

Szerintem nem. Mivel a vezeték fixen be van kötve a töltőbe, így simán kapcsolhat 220-at egy optora, vagy valami kisáramú relére.

File csatolás: 

0

Fecoka
Fecoka picture

Szia!

A töltőbe fixen, de a villát forgathatod bedugáskor...

Üdv.

Fecóka

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia!

Akkor is a fázis és a nulla közé kerül a képen lévő relé, max felcserélődnek. 
Üdv: Jácint

0

zsoca33
zsoca33 picture

0

zsugori
zsugori picture
***

szia
így tudom elképzelni nagy hü.....

File csatolás: 

0

tibor555
tibor555 picture

Szia,
Szerintem a javaslat több szempontból sem lehet jó:
1, A rendszer nem tudna elindulni mert a reed relé alapban nyitott.
2, A teljes töltő áram (16A) nem mehet keresztül a reed relén hisz ezek csak kis áramok kapcsolására valók. Adatlap szerint ez a típus max.1/2 A-rel terhelhető bár a teljes beazonosítás az elérhető katalóguslap alapján nem sikerült mert másképp van a teljes típusszám definiálva. 
Viszont úgy látom egy fontos információ lemaradt és ezt most próbálom korrigálni .
A kábelben 4ér fut nem csak a 230V-os L,N, föld.
Ehhez a 4.érhez van bekötve a reed relé egyik fele és ez a töltőbe csatlakozik valahova. (Rajz híján ezt sem sikerült kideríteni de most nem is lényeges). 
A másik fele lenne a kérdés.
Azt megtenné valaki akinek hasonló töltője van, hogy üzem közben kis mágnessel közelít a hálózati dugóhoz és leírja mit csinál ilyenkor az áramkör? ( Úgy vélem le kellene kapcsolnia). 
Üdv.
Tibor

 

0

exGelkás
exGelkás picture
*

Szervusz!
A töltő így azonosítja, hogy milyen hálózati aljzatba van bedugva.
Kiépíthető az otthoni nagyobb áramú "okos" töltőpont.
Üdv

1

zsugori
zsugori picture
***

0

tibor555
tibor555 picture

Sziasztok,
Igen, valószínű itt lesz a megoldás a relé beépítésére.
Most már csak azt kellene tudni hova megy a másik fele...frown
Üdv.
Tibor

0

exGelkás
exGelkás picture
*

Szervusz!
Helyezd feszültség alá, (dugd be a konnektorba) és az reed-re menő vezetékhez képest mérj mindháromhoz  váltó, és egyenfeszt egyaránt.
A mérési eredmények többet elárulnak hogy hova valószínűsíthető egy kapcsoló.
Üdv

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia a kábel fehér vezetékének  és az érzékelő kék vezetékének anyaga nálam egyformának látszik meg kellene nézni, melyik csatlakozón van még hasonló vezetékmaradvány

Bálint

0

tibor555
tibor555 picture

Szia,
Én is próbáltam ezen az úton elindulni de igazából egyik vezetéknél sem leltem rá a kék vezeték anyagára még nagyító alatt sem...
Nagyon rá volt crimpelve de jobb híján végül mégis megpróbáltam kibontani mindhármat.
Ez alapján egyértelművé vált amire számítani lehetett. A föld vezetékhez volt kötve a relé másik fele. Így legalább azt is tudjuk már mi célt szolgál a reed relé.smiley
Zsugori által letöltött Nissan megoldás van beépítve ebbe a töltőbe is. Nem az aljzatot ismeri fel a töltő, hanem ha nincs elegendő idő akkor egy mágnest helyezve a dugvillára nem 8 A-el hanem14 A-el tölt a töltő.
Köszönöm mindenkinek a tippeket és a segítséget. 
Üdv.
Tibor

0

Kalex
Kalex picture
*****

Szia!

Nem az aljzatot ismeri fel a töltő, hanem ha nincs elegendő idő akkor egy mágnest helyezve a dugvillára nem 8 A-el hanem14 A-el tölt a töltő

Ez egy hamis magyarázat. Valójában az aljzatot ismerné fel a töltő, de mint tudjuk, mindig vannak kreatív emberek. A 14A-es terhelést nem minden háztartási dugalj tudja elviselni tartósan. Az ipari dugalj a vezetékezéssel együtt ilyen terhelésre készül. Ezért a mágnes. A várható töltési idő, csupán következmény és nem cél!
Azt már csak félve jegyzem meg, hogy az alkalmazott megoldás messze nem felel meg a magyar szabványoknak. Lehet, hogy rövidesen kivonják a forgalomból.

Kalex

2

Jaca
Jaca picture
****

Szia Kalex!
Akkor sem lenne szabványos, ha a szekunder oldalról jön a reed-re a vezeték?
Üdv: Jácint

0

Kalex
Kalex picture
*****

Szia!

Nem. A védővezető nem használható normál áramok vezetésére. Amennyiben a védővezetőt testnek fogom fel, akkor lehetne érintésvédelmi kisfeszültségen, viszont akkor nem mehet a bemutatott módon közösen a kábelben az erőátviteli vezetékkel. Ez egy öszvér megoldás, erőteljes barkács beütéssel.

kalex

0

tibor555
tibor555 picture

Szia Kalex,
"Nem az aljzatot ismeri fel a töltő, hanem ha nincs elegendő idő akkor egy mágnest helyezve a dugvillára nem 8 A-el hanem14 A-el tölt a töltő."
Ez miért hamis magyarázat?
Teljesen egyetértek későbbi megjegyzéseiddel, hogy ez nem igazán szabványos de ez nem a kreatív emberek mókolmánya, hanem az autógyártók által forgalomba hozott gyári kivitel és mivel ez az otthon használatos normál töltéshez van legyártva ( nem a speciális töltőfejekhez amik a városban vannak elhelyezve ) mi más lehet a cél mint a gyorsabb töltés?  A mágnest is a gyártók adják a dugóhoz ( ld. Zsugori csatolmányát ) csak mi ezt már nem kaptuk meg mert az autó nem első kézből érkezett.
16A-ig még a normál 1,5m2-es vezetékezéssel és dugaljakkal sem szabad, hogy probléma legyen.( természetesen csak akkor ha nem 10A-es biztosítékot használ a tulaj)... 
Üdv.
Tibor 
 

File csatolás: 

1

Kalex
Kalex picture
*****

Szia!
Ezen ne nyissunk vitát. A 1,5mm2 réz vezeték terhelhetősége 13A. Pont. A mágneses umbulda nem azért került oda, hogy a kávészünet alatt fel tudd tölteni az aksit, hanem azért, hogy amennyiben a dugalj megfelel a feltételeknek, tölthess nagyobb árammal. Az, hogy trükköznek vele, nem jelenti hogy szabályos a használat. Honnan tudod, hogy az általad használni kívánt dugalj miként lett kivitelezve, ha idegen helyen vagy? Szerintem, nem sok kiégett házat láttál. Én már újravezetékeztem egy- kettőt!

Kalex

1

Jaca
Jaca picture
****

Szia!
Mondjuk ebben az esetben viszont semmi ésszerű magyarázat nincs, miért a villásdugóba rakták az érzékelőt, miért nem tettek egy nyomógombot vagy kapcsolót rá, vagy esetleg elég lenne a töltőre rárakni egy mágnest... Sokkal életszerűbb, hogy az otthon kiépített aljzatodhoz kötöd a madzagon azt a mágnest, és ott bátran használhatod 16A-rrel. Viszont idegen helyen inkább ne égesd le a hálózatot, hátha még alukábeles, elég oda a 8 amper.
Üdv: Jácint

1

exGelkás
exGelkás picture
*

Szervusztok!
A dugóban elhelyezett relé az aljazatot ismeri fel.
Amennyiben egy hagyományos védőföld-el ellátott dugaljba csatlakoztatod akkor 10 Amper-nél nem vesz ki nagyobb áramot a csatlakotási pontból, és természetesen a töltőáram is kevesebb, mint amit optimális esetben az akku fel tud venni.
A gyártó törődik a felhasználóval, és ezért megveheti az autó gazdija jó pénzért, az okos aljzatot, (kicsivel elegánsabb, mint az itthon kapható "vízmentes aljzatok") aminek csapófedelében van a mágnes, de ki kell építeni egy erősebb betáplálási pontot, mondjuk a garázsban, hogy az otthoni tankolás gyorsabb legyen.
Néhány elvetemült képes kikerülni ezt az okosságot, azzal a  elegánsan kivitelezett  mágnessel, ezzel a csőd szélére sodorva a szegény autógyártót smiley No meg egy kábeltüzet megreszkíroz.
Üdv.
 

1

lapatnet
lapatnet picture
*

Üdvözlet!

Ez való hozzá: https://daniella.hu/leg.090472-green-up-access-2p+f-16-a-ev-muanyag-falo...
Viszont sokan spórolnak és mágnessel átverik. Persze a töltő és a dugalj is károsodik a  nagy áramerősségtől. Ráadásul mikor érzékeli, hogy hogy kezdik kihúzni csökkenti a felvett áramot, ha megfelelő az aljzat. Szerintem biztos, hogy nem a védővezetőre volt kötve eredetileg.   

0

tibor555
tibor555 picture

Sziasztok,
Teljesen logikus amit írtok. Csak bennem Jacával együtt felmerült a kérdés, hogy akkor a gyártó miért ad hozzá mágnest eredetileg? Miért nem okos aljzatot forgalmaz vele? Látszik, hogy a mágnest nem a felhasználók mókolták hozzá hanem így van kitalálva és eladva gyárilag.
Ez természetesen nem mentesíti a felhasználót az alól, hogy megfelelően kivitelezett és nagyobb áramokat is elbíró aljzatot használjon ha igénybe szeretné venni ezt a szolgáltatást mint ahogy azzal is tisztában kell, hogy legyen ha hosszabbítani akar akkor a nem a kínai occó 16A-nek eladott kábelt használhatja hanem csakis az erre való spec. hosszabbítót. Idegenben biztos nem használnám ki ezt a szolgáltatást de otthon ha megfelelő teherbírású a kábel és az aljzat miért ne?
A szabványosság is jó kérdés mert az, hogy a Nissan mit csinál egy dolog de ez francia autó amire elvileg ugyanúgy vonatkoznának az EU-s előírások mint minálunk. 
Valószínű valaki nagyon behunyta a szemét amikor ennek az engedélyeztetése megtörtént... 
Üdv.
Tibor

File csatolás: 

0

lapatnet
lapatnet picture
*

Üdvözlet!

Ez egy utólagos megoldás! Letölthető a 3D nyomtatási rajza az eszköznek, de sokan forgalmazzák jó pénzért utólag. De nem hivatalos, a gyártó által adott eszköz. A reed patronos megoldásnak és a hozzávaló aljzatnak van még egy érdekes tulajdonsága. Egy elektromágnes van az aljzatban, és ezáltal szabályozható, hogy egy adott időszakban mekkora árammal tölthet a jármű. Ennek az az értelme, hogy nappal amikor sok fogyasztót használ a háztartás, csak az alacsonyabb teljesítményt engedi, éjjel viszont mehet maximumon.

3

uniman
uniman picture
***

Mutass egy helyet, ahol gyárilag, újonnan ezt a töltőt azzal a fityegő mágnessel adják!
Ahol ez a mágnes szerepel, ott mindenhol olvasható a "trick" szócska, azaz "trükk", ami nem véletlen.
Ezenkívül a "8A"-t sem értem, és mindenhol 10/14A megnevezést látok.........

1

zsugori
zsugori picture
***

0

Kalex
Kalex picture
*****

Szia!

My other ZOE/Z.E. creations:
https://www.redpah.com/product/4535 (Cable Flexi Charger holder)
https://www.redpah.com/product/4537 (Cable Flexi Charger 3.2KW trick)
https://www.redpah.com/product/4539 (ZOE 2016-19 SD card removal protection)
https://www.redpah.com/product/4543 (Quick car phone holder)
https://www.redpah.com/product/4553 (ZOE relays cover with Coin & Card holder)
https://www.redpah.com/product/4555 (Keys holder like Renault remote-key)
https://www.redpah.com/product/4565 (Quick car phone holder with Wireless Charger)
https://www.redpah.com/product/4597 (ZOE electric logo in "O")

Price: free

Uploaded 06/17/2019

Nekem ebből az jön le, hogy nem igazán gyári megoldás!
Esetleg megnézhető az eredeti Peugeot töltőkábel fotója:

 

Normál "Mode 2" kábel
Ez a gépkocsi szériafelszereltségének részét képező kábel akár 1,8 kW teljesítményre is képes.
Otthoni konnektorhoz ideális.

Nagyteljesítményű "Mode 2" kábel
Ez a külön megvásárolható kábel akár 3,2 kW teljesítményre is képes.
Kifejezetten a nagy teljesítményű csatlakozókhoz lett kifejlesztve.

Egyfázisú "Mode 3" kábel
Ez a külön megvásárolható kábel akár 7,4 kW teljesítményre is képes.
7,4 kW-os Wallboxhoz vagy nyilvános töltőoszlophoz való.

Háromfázisú "Mode 3" kábel
Ez a külön megvásárolható kábel akár 22 kW teljesítményre is képes.
Kifejezetten a nyilvános töltőoszlopokhoz és a Wallbox-hoz fejlesztették.

Kalex

0

uniman
uniman picture
***

...láttam! Meg olvastam Tibor állítását: "így van eladva gyárilag"  ...ami hamis !
Ezt eredetinek állítják (De a ZOE-hoz is ezt adják)...

Más gyártmányú EV töltők dugójába meg klixon van beépítve, ha nagyon forrósodik...
Mutatom az iOn csomagtartóját:

 

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia!

Sajna tippem nincs, de alapesetben a reed nélkül is működnie kell a töltőnek, hisz az átlag aljzatokban nincs mágnes, mégis lehet tölteni. Gondolom, ezt valami kapcsolóórás (vezérelt) aljzathoz találták ki, hogy bármikor ki-be lehessen kapcsolni a töltést az áramkör bontása nélkül, például egy napelemes töltőnél. Ha a tulajnak nincs spéci aljzata, ki is hagyhatod. Az autó használati útmutatójában nincs szó erről a funkcióról?

0

tibor555
tibor555 picture

Szia Jaca,
Sajnos semmi utalás nincs ilyesmire ezért én arra gondolok, hogy ez valamiféle belső védelem nem külső lekapcsoló hisz a lassú töltőt az emberek otthon használják ahol nincs semmilyen külső elektronika. 
A szenzor a másik kábel mellett van közvetlenül így akár lehet egy DC védelem v. föld áram indikátor...   A mágnest én csak a teszt miatt gondoltam.
Egyébként működik a töltő e nélkül is de nem szeretnék egy esetleges védelmet kiiktatni hisz mégis csak egy 230V-os rendszerről van szó ami akár esőben is megbízhatóan kell, hogy működjön. A relé is kifogástalanul működik ( csak be kellene kötni valahova)..frown.
Üdv.
Tibor 

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia!

Biztosan nem védelem, hisz kockázat nélkül bedughatod bármelyik hagyományos konnektorba, amelyikbe nincs mágnes. Lehet, a töltő tud nagyobb áramot is, csak ahhoz már mágneses aljzat kell. Ha kihagyod, max nem fog 32A-rrel tölteni.

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia Tibor, :nálad  lesz a pont

Bálint

0

Sponsored links