You are here

KInek, minek higgyek? Multiméter vs oszcilloszkóp?

50 posts / 0 new
Last post
csakyt
csakyt picture

Sziasztok
Elhatároztam, hogy mielőtt eladom a broadcast hordozható keverőmet, tökéletesen beállítom a dokumentumában található értékekre. Ezzel dolgoztam kb 10 évet, így ráérett egy alapos átvizsgálás. Neki is álltam, de egy olyanba ütköztem, hogy nem tudom, kinek higgyek a feszültségek beállításánál. Van egy Metex M-3850 multiméterem, és egy Rigol DS1052E szkópom. Azt vettem észre, hogy a két műszer nem azonos értékeket mutat, így kételkedve fogadom egyenlőre mind a két műszer értékeit a feszültség szinteknél. Egy ilyen keverőnél nagyon fontos az, hogy ténylegesen a gyári értékekre tudjam beállítani azokat a feszültségeket, amik a normális működéshez szükséges lenne.
Örömmel venném a tanácsotokat, hogy kinek higgyek.
 Tibi
 

Comments
Joe
Joe picture

Analóg szkóp kell, hitelesítési lehetőséggel! Ennek a négyszög jelnek az alakja mérete az alap. Ehhez mindent lehet állítani egy labortáppal. De egy ttl oszcillátor is 5 V fix et ad ki, a négyszöget meg beállítod a zsinóron.

0

josef.48
josef.48 picture
*

Szia Tibi !Hangfrekvenciás berendezés beállitásához szükség van egy megbizható hangforrásra ,amelynek ismered a frekvenciáját a kimenö impedanciáját és azon lévö jel nagyságát ,lehet mV de dB-be is és ami még fontos szinusz legyen.Ha ez megvan akkor a szkoopodat is le ellenörizheted és az ac mérödet is.Pontos mérés megkövetel egy hangfrekvenciás mV vagy dB méröt ,ha felharmonikus torzitást ,dynamikát is mérni akarsz akkor szelektiv is kell legyen.Ha van dokumentumod is ahogyan irtad ,azon nem csak a mért értékek vannak feltüntettve hanem a mérö készülékek is amivel mérték ,(gondolom).üdv.Jóska

0

csakyt
csakyt picture

Szia. Sajnos nincs hanggenerátorom amivel pontos jelet tudnék neki adni. Amúgy felraktam az oldalamra a dokumentumát. Nem ír benne semmit, hogy milyen műszerezettség kell a beállításához.
Tibi

0

Csaba1002
Csaba1002 picture

Szia! Elég szégyen is lenne, ha egy szakképzett szervizesnek elő kellene írni, hogy milyen műszereket használjon. Tudja ő azt magától. Hanggenerátor, torzításmérő, hangfrekvenciás mV mérő.+multiméter dc-hez. Egy oszcilloszkóp sem árt.

0

josef.48
josef.48 picture
*

Szia Csaba !Közben Tibi feltette a dokumentumot a keveröröl.Az utolsó oldalt közlik egy helyesen müködésü készülék mért paramétereit.Nos hogy leellenörizd az ott közölt paramétereket ,nem csak müszerezetség szükséges ,hanem hozzáértés, gyakorlat is a müszerekhez. Bocs ha a gyakorlat és hozzáértés már meg van. üdv.Jóska

File csatolás: 

0

Csaba1002
Csaba1002 picture

23 év a BEAG-ban, 10év MEO, 13 év célműszerfejlesztő, és javító. Ha rám értetted. Ha ezt végig akarja mérni, az már egy sokmilliós műszerpark. A gyárban is csak egy van belőle a fejlesztő laborban.  De értelmetlen vele foglalkozni. Elég funkcionálisan tesztelni, ilyen műszerei a meónak, és az élesztő műszerészeknek sem volt, amivel minden felsorolt paramétert meg lehessen mérni.  Üdv. Csaba.

0

josef.48
josef.48 picture
*

Szia Csaba ! Nem értettem senkire ,ugy álltalánosan emlitettem .Nem vagyok kötekedö tipus.Távközlési mérötechnikus voltam 21 évig az O hazámban.üdv.Jóska

1

Luke Skywalker
Luke Skywalker picture

Még mindig nem írtad, hogy konkrétan mit akarsz beállítani.
A doksidban a 22. és 72. oldalon a lényeg.
Egyébként meg ami nem romlott el, azt nem kell megjavítani.
Műszerek nélkül csak eltekergetsz benne mindent, aztán rosszabb lesz mind volt.
Totál felesleges volt a topicnyitás.

2

csakyt
csakyt picture

Szia
 A 19. oldaltól a 22. oldalig írja le azokat a beállításokat amik szükségesek. Volt egy két kondenzátor csere benne és egy potméter csere. Ezért kell ismét átnéznem, meg azért, mert igen csak több mint tíz évet napi 10 órás intenzív használat után ezt érdemes.  Gyakorlatilag havi szinten illene ezeket  átvizsgálni, mert elég intenzív körülmények között használja az ember
Tibi
 

0

Luke Skywalker
Luke Skywalker picture

Én is ezt mondom, ott van a leírásban.
Akkor nem értem mi a gond?
Egy ezeréves Metex meg egy 8 bites kínaiszkóp nem lesz ide elég.
De legalább már van sejtésem, hogy a jelszinteket akarod ellenőrizni.
Jel/funkciógenerátor+ RF/hangfrekis mV-mérő, esetleg szkóp, de az nem lényeges, csak ha látni is szeretnéd a jelet.
Hajrá.Ezek nélkül nem fog menni, de gondolom ezzel Te is tisztában vagy.
Sok sikert.
 

0

csakyt
csakyt picture

Szia
 Az a baj, hogy sem hanggenerátorom, sem hangfrekis mérőm sincs.
Tibi

0

bluemoon
bluemoon picture

Szevasz,

nem kell milliós műszerpark. Igaz, hogy nekem vannak fügvénygenerátoraim, HAMEG is, analógok tektronix meg HAMEG szkópok, de ahhoz, hogy alapjábol a keverőasztalt, vagy bármely audio berendezést a megfelelő paraméterekhez idomitsd egy software szükséges méghozzá egy olasz fickó PhD munkája a Visual Analyser, egy elképesztően jól működő "szerszám". Nagyon szakszerűen és logikussan összeállitott eszközcsomag, kezdve a fügvénygenerátortol, szkóp, torzitásmérő és még több olyan funkció amely audió javitáshoz, fejlesztéshez stb kivánatos. Ami még meglepőbb, teljesen ingyen van, nem kell regisztrálni és még miegymást. Nem trial verziók (32 és 64bit), teljes egészében minden funkciókkal korlátlanúl működik. A software-hoz ajánlja a saját fejlestésű AD DA interfacet is, amely kapcsolási rajzát i megkapod de nem köti az ebet a karóhoz, bármelyik számitógép hangkártyával működik. Na itt megjegyzem, hogy merőlegessen nem mindegyik érdemli meg azt, hogy ezzel a software-val működjön.  A legjobb eredményt az M AUDIO 2496-os hangkártyával értem el. Mivel van kalibrációs opciója is, szépen és egyszerűen be lehet hitelesiteni. Meglehet, hogy 2496-os hangkártyánál jobbak vannak a piacon, de ez volt a fiókban. Önmaga a kártya kimenet bemenet áthidalással, persze előtte kalibráció, 0.001% torzitást mutatott ki -128dB jelzaj viszonnyal. Nekem ennél már jobb paraméterek nem is kellenek. Megér 1 misét, töltsed le és egy kevés "fáradsággal" nagyon jó audió szerszámra teszel szert. Nálam 2 monitoron működik igy átláthatóbb. A képeken látható illustrációk pillanatnyilag nem hitelessek mert laptoprol futtatom és nyilván nem a 2496-os hangkártya paraméterekkel bir de izelitőt ad a soft-rol.
üdv

File csatolás: 

3

sistvan
sistvan picture

Ez esetben az potenciális vevővel közlöd hogy némi gondozásra szorul, amit tükröztetsz az árban is.
Hidd el, a vevő is jobban örül neki ha ilyen felszereltséggel nem állsz neki "beállítani".

0

varga jano
varga jano picture
*****

Szia !
Telefonod van . Ráteszel egy google play v. a másikból egy letöltött programot . "Generátor" A kimenet a fülhallgató kimenet . Oda tegyél egy legalább 100k potit.
A metex műszered 3 MHz-ig mér váltó jelet
150mV,300mV és 500mV állásban. Hitelesítsd az 5bdc kolléga műszerével.

0

csakyt
csakyt picture

Szia
 40Mhz.-ig mér. M3850
 Tibi
 

0

Csaba1002
Csaba1002 picture

Szia! Frekvenciát lehet 40MHz-ig, (bár az is soknak tűnik) de AC szintet biztos hogy nem. A kettő nem keverendő össze. Ha megnézed a kalibrációs utasítását (fent van a tanyán), AC tartományban, ott egyértelmüen 50Hz a hitelesítő frekvencia. Ezekben nincs frekvencia kompenzált osztó, még a hangfrekvenciás tartományban is max. indikálásra jó. Csak a hálózati frekvenciát mérik helyesen. A többi saccometria. Azért találták ki a hangfrekvenciás mV mérőt, amely legalább 100kHzig mér pontosan. Ez egy másik műszer kategória.  Ne várj csodát, 1993-as konstrukció. 

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: lehet, hogy frekvenciát mér addig, de AC-biztos nem, legalábbis helyesen
Több közepes kategóriájú műszer volt nálam, elfogadhatóan 400Hz - 2 kHz-ig mértek AC-t

Bálint

0

varga jano
varga jano picture
*****

Szia!
Az 1kHz pont jó.

0

proba
proba picture

Csak a kedvedért megnéztem, M3890D 1khz jelszint 5V,  5kHz már csak 4,5V  stabil kimenetű ( 0,1-340kHz ) hanggenerátorral nézve .Nehéz lesz elhitetni velem hogy a tiéd sokkal jobb. Nyugodj bele ezek a műszerek 50Hz-re vannak kitalálva. 1kHz-ig mutatnak valamit, felette meg csinál valamit.
Frekvenciát lehet mér 40mHz-ig, de azt is kétlem. Mivel leolvasni is max 5 digit, így a pontossága még ha mutat is valamit, teljesen érdektelen 10khz felett.

1

uniman
uniman picture
***

Nem a "D" végződésűt említette Csakyt...

0

proba
proba picture

Mindegy, a többi ezen kategóriás műszer sem jobb. Régen nézegettem, most csak ez volt kéznél. Annak idején egy M4650-et azért vetettem mert volt benne szintmérő. Gondoltam egyszerű átviteltechnikai mérésekhez jó lesz.. Úgy emlékszem az kicsit feljebb ment, talán 5-6 kHz- nél kezdett esni a szint, a valósághoz képest. A többi viszont még azt sem tudta. 

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia:

". Van egy Metex 3850D multiméterem, és egy Rigol DS1052E skópom. Azt vettem észre, hogy "

Bálint

0

csakyt
csakyt picture

Szia. Elírtam. Nem 380D, hanem M3850. Észre vettem, hogy nem jól írtam, de tudatosan nem cseréltem le, mert nem akartam azt, hogy az én tévedésem miatt, más hozzá szóló rosszul szóljon hozzá.
 

File csatolás: 

0

uniman
uniman picture
***

Itt  mást (csak ezt) olvastam...angry De már látom a topikcímben a D-t...

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: ezen nem veszünk össze, nézőpont kérdése

A kezelésiben vannak az adatok a paramétereiről

Bálint

0

sistvan
sistvan picture

Frekvenciát! 40Mhz-t +/-0,1% pontossággal 10kHz felbontással, tapasztalatom szerint a mérési elvből fakadóan saccométer jelleggel.

0

csakyt
csakyt picture

Szia
 Nem régen csináltam a TV.-met és 10Mhz-es quartz-ot nagyon pontosan 10Mhz.-nek mérte.
 Tibi
 

0

sistvan
sistvan picture

"A metex műszered 3 MHz-ig mér váltó jelet"
Nem kell túlzásokba esni! Jó lesz az "Frequenz der Wechselspannung 40 bis 60 Hz"
20. oldal  https://manualzz.com/doc/4648478/metex-m
Hitelesítés/kalibrálás ---- erről már ne is tegyünk említést (kevésszer lett leírva erre felé)

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: mérni mér, de mit mutat

Kezelési, 48.  oldaltól

https://data.kemt.fei.tuke.sk/Meranie_BC/_materialy/Pristroje/Metex_M-38...

Bálint

File csatolás: 

0

Luke Skywalker
Luke Skywalker picture

Akkor téma lezárva.
Vidd el szakemberhez, akinek megvannak a feltételek, műszerek terén.

0

proba
proba picture

Normális hanggenerátor helyett egy hangkártyával próbálkozhatsz.Androidos telefonra is mintha láttam volna ilyen programokat.  Generátor nélkül bármilyen beállításhoz kár hozzáfogni, hacsak nem 50% ban  kuka. Nem találsz olyan műsort ami stabilan folyamatosan azonos szintet ad, így a túlvezérlési határokat, jelszint egyezéseket sem tudsz normálisan beállítani.

0

proba
proba picture

Az eltérés mérete kérdéses, lehet csak a szőrszálat hasogatod. A következő amibe belefutottam, a dokumentációk feszültség értékei is sokszor úgy hülyeség ahogy van, egy jól működő gyári berendezésen mért értékekkel köszönő viszonyban sincs. Egy keverőn  dc-ben a tápfeszültségeket, esetlegesen nyugalmi áramot, kimeneti 0V-ot lehet állítani, erre a multiméter való. Hangfrekvenciásan meg a multiméter halott ötlet, amelyiken szintmérő volt metex, az talán 4-5 kHz-ig mért 10%(!)  hibával, a többi még 2kHz-ig sem. ( hanggenerátor kimenet mérve, a frekvencia emelve folyamatosan , oszcilloszkópon folyamatosan azonos amplitúdó ) Oda inkább valami szintadó, vevő, torzításmérő kombó való. Oszcilloszkóp meg arra jó, hogy látod mekkora bemenő jelszintre  kezdi a szinusz alját tetejét darabolni/kerekíteni az erősítő. ( esetlegesen szimmetrikusan, vagy nem szimmetrikusan) Erre meg a műszer alkalmatlan, az oszcilloszkóp pontossága meg közömbös.
 

1

Kari
Kari picture
*****

Hello!
Igaz; HF/Audio mV merö (volt) az idealis-egy jobb generator/szint ado mellett, DE sok MAI KOMOLYABB DMM kepes ezt 5-10/100KHz-ig is ellatni-ha van az asztalon...
Szkopon ha kezded latni a torzitast=ugy nagyjabol 10% közeleben lesz_nem epp több mint durva indikator, de jobb szkopok Audio savban azert jol alkalmazhatok, hameg on screan mereseik is vannak = nem rosszabbak mint egy kinai MM-söt!
Kari

0

proba
proba picture

Szkopon ha kezded latni a torzitast=ugy nagyjabol 10% közeleben 

De az pont elég, túlvezérlésnél a szimmetriát beállítani, közbenső fokozat túlvezéreltségét észrevenni. Ha a szinusz alját tetejét ezen belül szimmetrikusan vágja, az már bőven használható. Egy működő berendezésen jobb esetben csak a kimenet vágása nagy bemenő szinttel fordul elő, ami szkóppal detektálható. ( esetlegesen a gerjedés fordulhat még elő, de az is inkább csak javítás után. ) Egy jó, szabályozható szintű generátor, a kimeneten egy szkóp, azzal nagyjából minden beállítható. Ha hiba van akkor kell a dmm. Egy keverőnél legfontosabb, tisztában lenni a várható bemeneti szintekkel, és a kimeneti jelszinteket egyformára állítani, valamint a közbenső fokozatok túlvezérlését elkerülni. A többi része már csak hiba esetén érdekes. Hiba esetén a komplett feszültség hiányzik általában, az hogy az 12V vagy 12,3 teljesen mindegy ( azt senki meg nem hallja.),  ha meg 8V 12 helyett, azt a legrosszabb DMM is kimutatja.   

0

lcsaszar
lcsaszar picture
*

Az oszcilloszkóp nem mérésre való.

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia:a digi műszerek jó része  színuszos  Ueff értéket mutat ettől eltérő jelformák esetén pedig eltérő értéket mutat
A mérésnél általában pár kHz-ig még jó értéket mutathatnak
Az egyenfeszültségen kalibrált műszer  AC méréskor már eltérő értéket ad, a műszer felépítésétől is függ,
Ilyenkor már csővoltmérőt(vagy hasonló célú, felépítésűt)javasolt használni
A szkópoknál szokott lenni stabil  beállító négyszögjel külön kivezetve az ellenőrzéshez

Bálint

0

Luke Skywalker
Luke Skywalker picture

Szia!

Az írásodból nekem nem jött le (Nézd el nekem) hogy milyen feszültségszinteket mérnél.
A tápfeszeket, vagy az audio egységek ki/bemeneti feszültségértékeit?
A tápfeszek méréseihez elég egy multiméter, a lényeg hogy hiteles, megbízható legyen.
A Metex-ed elég régi, így látatlanban nem tudok róla mit mondani.
Szkóppal jelalakot vizsgálunk, ez esetben erre most nincs szükség.
Kérj kölcsön egy hiteles/kalibrált DMM-et, a mérések erejéig.

Üdv!  Luke

 

1

sistvan
sistvan picture

Ezek a műszereid egyszerű hibák feltárására alkalmasak, hangfrekvenciás ellenőrzésekhez, beállításokhoz NEM!
Egy megfelelő képességű hanggenerátor és mV-mérő, esetleg!? torzításmérő hiányában inkább ne nyúlj hozzá
mert csak eltekergeted! Ha már eddig nem tetted...

1

Joe
Joe picture

Szia!

Ilyen Metexem nekem is van. igaz egy idő óta Flukét használok. Az olyat csinál, típustól függetlenül, hogy bármelyikkel ugyanazokat a pontokat mérve ugyanazt mutatják, digitre. Nincs +/- egy digit differencia. Aztán a többi hogyan, azt nem tudom.

1

varga jano
varga jano picture
*****

Szia!
Egyiknek sem . Kérj kölcsön egy sok digites Hiteles műszert! Szerintem.

0

sanyesz5
sanyesz5 picture

A szkópodnak 8 bites felbontása van, ami sajnos megmutatkozik a feszültség mérésnél is, egy jó minőségű multiméterre hagyatkoznék inkább.
A bemenő jelet 255-el osztja, nem tudom mekkora feszültségeket akarsz mérni de minél nagyon annál több lesz a csalás benne.

0

Joe
Joe picture

Vagy analóg szkópot használunk ilyen esetben. az nem mutat ilyenkor mintavételezési hibát.

0

uniman
uniman picture
***

Amit egy (analóg) hangfrekvenciás voltmérő mutat(na) ?

0

csakyt
csakyt picture

Szia
 Ez igaz, de pont ez nincs. Na meg most egyenlőre a feszültség szintek beállítása az amivel kezdenem kell. Már a táp beállításnál is gondok vannak, mert a két műszer az alapfeszültség beállításánál sem mutat azonos értéket, ez pedig kihat mindenre.
Tibi
 

0

Kari
Kari picture
*****

Szia!
Celszerü egy kici "occo"(?) LTZ1000 Ref-elem kartyat 20ezernyi piizert (avagy eccerübb AD-584 2,5/5/10V-os ref-kartyat $15 tajan) rendelni-szerezi, avagy 5bdc ajanlataval élni, s a prima pontossagu DC hitelesitest elöbbiekkel tökeletesen megoldhatod-utobbi elönyeröl nem is szolva...
Szkopokkal manapsag 1%-nal pontosabban nem merhetsz-optikailag akàr inkabb 2-3% körül, a leggyengebb jobb fajta ref-elem ezt kapasbol tudja :-)
 

 

Kari

0

5bdc
5bdc picture

Szia.

Ha eljuttatod vagy elhozod,szívesen végzek egy összehasonlító mérést,
több méréshatáron egy Agilent 34401A műszerrel.

5bdc

0

varga jano
varga jano picture
*****

Szia!
Hat és fél szám jegy . Neki ez kell.

0

Kari
Kari picture
*****

Hallo!
Igazabol a 41/2 digit is böven sok lenne (DC altalaban 0,01%, AC 0,1-0,3%) -ha garantalt tudasa volna smiley
Kari

1

agressiv
agressiv picture
*

Jellemzően a szkópkábelben lévő feszültségosztók pontatlanok, de nagyon. Próbáld a szkópot osztó nélküli kábellel.

0

Sponsored links