You are here

GOLDSTAR ER-654MD microhullámú sütő nem melegíti az ételt (Megoldva, magnetron csere!)

55 posts / 0 new
Last post
Godypapa
Godypapa picture

Üdvözlöm a fórumozókat!
 A fenti típusú készülék nem melegíti az ételt. Minden működik, csak az említett dolog nem. 
Szétszedtem, és a Magnetron, valamint a kondenzátor közötti H.V. dióda mérésekor egyik irányban sem jelez a műszer semmilyen értéket a "dióda" ellenőrzésekor.
A dióda mérésekor természetesen le volt csatlakoztatva az alkatrészekről (Magnetron, kondenzátor)
Lehet-e csak ez a probléma? Milyen diódával lehet helyettesíteni?
Segítőkész válaszokat előre is köszönöm.

Comments
Godypapa
Godypapa picture

Megoldva - Magnetron csere!

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: valamelyik a három közül, te jobban látod

https://www.hqelektronika.hu/hu/kereses/2m214

Bálint

0

sasa11
sasa11 picture
*

Szia Godypapa ! Látszik a leírásodból, hogy láttál már "villanyt" ! DE ! Ez itt egy másik pálya , bár nem feltétlen látszik úgy !
Kezdjük a biztonsági problémákkal ami adódhat. Hálózati feszültség  biztonsági burkolat  nélkül véletlenül  megérinthető felülettel. Talán ez a legkissebb
probléma, mert ez látható gond.Most a speciális dolgok :Nagyfeszültségű  több ezer volt szekunderrel ellátott transzformátor ! Na ez már alapismeretek nélkül  tud halálos lenni .A készülékben található kondenzátor ami szintén lehet trükkös mert a kisütő ellenállás  hibája ,szakadása esetén ,kihúzott hálózati csatlakozó esetén is  akár halálos  áramütés érhet ! De  a legnagyobb gondot az okozhatja , ha megjavítottad a készüléket  és burkolat nélkül bekapcsolod a készüléket !! A mikrohullámú energia  nem látható . Van viszonylag egyszerű műszer hozzá amivel  elég jól detektálható. Van  szabály amit nem  lehet ezzel kapcsolatban figyelmen kívül hagyni .A tapasztalati  tényező , már nem hagyható ki. Úgy  kb 1 m-en  belül  lebontott burkolattal működő, mikrosütő kb 1 percen belül  visszafordíthatatlan  vakságot okoz  ! Ez nem vicc ! A szem un.csarnok vize felforr mire észre vennéd ! Ez nem gyógyítható !
Most akkor az általad felvetett problémára, látatlanba.
A trafón ,trafó mellet található biztosíték szakadása esetén , általában a magnetron hibája  a " torony átégése " miatt fellépő túláram okozta hibáról beszélhetünk. DE ! ha minden ok  akkor is az esetek többségében  a magnetron elfáradásáról , vagy a bevezető csatlakozójának kondenzátor szerepe átütése okozza a működési hibát. Itt ne keress szemmel látható kondenzátort ,legfeljebb  az átégés nyomait találod halványan rajta.
Összegezve nagy valószínűséggel a gondodat egy magnetron csere  oldhatja meg. De hangsúlyozom  csak óvatosa  a mikró javítás  nem egy barkács mutatvány  !

3

ityvity
ityvity picture
*

Szia , "Úgy kb 1 m-en belül lebontott burkolattal működő, mikrosütő kb 1 percen belül visszafordíthatatlan vakságot okoz ! "
Ezt nem akarom vitatni , fel kell hívni  a figyelmet az alkalmi szerelőknek , barkácsolóknak a veszélyre , talán így tanítják és az a helyes szakmai hozzáállás , hogy levet burkolattal nem kapcsolunk be mikrót . Az elmúlt 15-20 évben több száz megjavított mikró után is lehet tanulni valamit .és nagy szerencsém van , hogy még látok .

2

Gyakorló
Gyakorló picture

Szia Ityvity!
Azért ez egy szép bejegyzés:
https://elektrotanya.com/comment/175801#comment-175801
250kW 3 méter távolságra...
Emlékezzünk volt Kollégáinkra.
Valójában ez az egész téma már részletesen ki van tárgyalva itt a Tanyán.
Üdv
Tamás

0

ityvity
ityvity picture
*

Szia , Gyakorló , egy régi ismerős ,  10-12 éve mesélte , ano tovább képzésen , valahol orosz ország hidegebb részén , nagyon fáztak és voltak kollégák akik figyelmeztettetés ellenére is a lokátorok élőt melegetek , de akkorára már egy sem élt , és ő sem érte meg a nyugdíj korhatárt . Többszázas Kilowatt nem játék .

0

Gyakorló
Gyakorló picture

Szia Ityvity!
Persze, igazad van. A mikrosütő sugárzás ráadásul azért különösen problémás, mert épp a vízmolekulák rezonancia-frekvenciájára van hangolva. Az emberi test 60-80%-a pedig víz. A felgerjesztett vízmolekulák aztán roncsolnak mindent: sejtet, szövetet, szerveket.. A fenti régi bejegyzésben említett lokátor frekvenciáját nem ismerjük pontosan, valószínű nem a sütő frekijét használták, de így is veszélyes, az elnyelt energia miatt. Már máshol is láttam hasonló történeteket.
Üdv
Tamás

0

uniman
uniman picture
***

Pedig hamarosan már a lákásainkat is ilyenekkel fogjuk fűteni... vagy nem? (5 év múlva viszzanézünk ide!) wink

0

sistvan
sistvan picture

Szerintem nem. A cekasznak mint vízmelegítő eszköznek 100% a hatásfoka.
Egy épület hőigénye adott, szinte grammra pontosan kalkulálható. A fűtés során betáplálandó energia
ezért meglehetősen pontosan ismerhető mint ahogyan az ára is. Minden fölösleges átalakítás csak rontja
a hatásfokot!
A "lákásaink.." -al mire gondoltál?

0

sistvan
sistvan picture

 "...Úgy  kb 1 m-en  belül  lebontott burkolattal működő, mikrosütő kb 1 percen belül  visszafordíthatatlan  vakságot okoz  !..."
 
Ezt a mondatod át kellene gondolnod ugyan is a magnetronból a mikrohullámú energia a magnetron antenna kivezetésen keresztül távozik
a SÜTŐTÉRBE. Érdemleges energiakoncentráció csak ott van, ezért is van a sütőtér ajtaja biztonsági retesszel ellátva. Ez az ajtó nyitásakor
a bekapcsolt gépet azonnal leállítja.
Ami ellenőrző műszert említesz, az a sütőtér ajtajának RF záróképességének ellenőrzésére hivatott. A készülék levett palásttal is tud üzemelni.
Ha az állításod igaz lenne, a burkolat levétele esetén minden lehetséges védelmet beépítenének az állításod következményeinek kivédésére

1

Mosószaki
Mosószaki picture

Helló!
Elvileg a magnetron kifelé nem sugározhat. Aztán meg jön a gyakorlat...

3

sistvan
sistvan picture

Akkor pontosítsunk!
Jelen magnetron névleges átlag kimenőteljesítménye 900 W
Az adatlapja szerinti mikrohullámú szivárgás teljesítmény sűrűsége a magnetrontól 5 centiméterre max. 1mW/cm2
A sütőtérben lévő teljesítmény sűrűség és a magnetron környezetében mérhető szivárgás között jó pár nagyságrendi különbség van.
És újra ideidézem egy mobiltelefon adójának fül közelben mért 5 mW/cm2 teljesítménysűrűséghez közelítő értékét . (Egy BME diplomatervből...)
https://elektrotanya.com/comment/464977#comment-464977
Fölösleges pánik keltés helyett jó/jobb volna ezeket az adatokat a helyén kezelni! (Már akinek mondanak ezek valamit.)

File csatolás: 

0

sasa11
sasa11 picture
*

Üdvözöllek sistván ! Látom ismételten vissza tértél ! Ajánlom a szakmai ismeretek hiánya miatt és a rosszindulatú,
félrevezető , veszélyes tanácsaid miatt a moderátorok ismételt  figyelmét rád irányítani. Már kezdett a TANYA  ismét értelmes szakmai fórummá válni, de te megint belepiszkítasz ! Előző tündöklésed miatt , hónapokig  csak olvasgattam, nem volt kedvem a parttalan vitákhoz.
Most ismét visszatérek ,a Rádió Amatőr kifejezéssel élve  a " megfigyelő vevő " állapotra.Nincs szándékomba sem veled sem másokkal értelmetlen vitákra ! Az általad leírt vélemény  vagy hozzá nem értés , vagy, gondatlan,gonosz, rosszindulatot tükröz !
Kívánok mindenkinek , további szép napot !

5

sistvan
sistvan picture

Nem elegáns dolog egy vitából érvek hiányában vagdalkozva és személyeskedve kivonulni.
Spongyát rá, van ilyen személyiség típus. Ezek között a típusok között kevés átjárás van.
Én elfogadom őket ilyennek.

Majd ha ehhez hasonló mélységű megszólalásaid lesznek (kapásból), akkor vess a szememre bármit is!
https://elektrotanya.com/comment/464995#comment-464995

0

nayan
nayan picture

Szia! Az általad leírtak megfelelnek a valóságnak, de sajnos van eltérő eset is. Javítottam egy Samsung digitális elektronikás mikrót, ami működés közben sokszor hülyeségeket csinált, elugrottak a kijelzett számok, gyorsan kikapcsolt stb. Burkolat levéve, elektronikában kondik cseréje után is a hiba változatlan maradt. Levett burkolattal is kipróbáltam, úgy jobb volt. Teszterrel megnéztem és kiakadt a sugárzás mérő, a magnetronból oldalra hatalmas energia sugárzódott ki, pedig a csavarjai rendesen meg voltak húzva, a réz harisnya is a helyén volt és eredeti magnetron volt benne. Cserélni kellett a magnetront, a kivett alkatrészt körbe néztem, de semmi hibát nem láttam rajta. Ezután levett burkolattal elindított mikrót egyből ellenőrizni szoktam, hiszen veszélyben van az egészségem. Ezért felelőtlenség műszerek, szaktudás, szakmai tapasztalat nélkül barkácsolni hálózatról működő készülékeket.

1

Gyakorló
Gyakorló picture

Szia Nayan!
Mivel ezt az oldalt sokan olvassák (nem szakmabeliek is!), szerintem érdemes még említeni azt is, hogy a mikrót soha nem szabad üresen bekapcsolni, mert akkor semmi sem nyeli el a sütőtérbe kisugárzott energiát. Ez tönkreteheti a magnetront. (Ez nekünk természetes, de aki nem foglalkozott a témával nem biztos hogy gondol erre.) Legyen benne legalább egy pohár víz. (Lehet, hogy a témaindító sütő is így ment tönkre.)
Üdv
Tamás

1

ityvity
ityvity picture
*

Szia , ez így igaz , ha bár volt már mikor véletlenül beindítottam azt nem történt semmi , de ebbe sem nincs sok víz , azt még egy mikrót sem tett tönkre .
https://www.mindmegette.hu/pattogtass-otthon-avagy-popcorn-hazilag-47627/
Ha bár már gondolkodtam , hogy mi okozhatja a magsasfez. biztosíték látszólag ok nélküli elhalálozását és lehet hogy pont ez .

0

sistvan
sistvan picture

Egy sugárzásmérő mérési tartománya:  https://www.amazon.de/dp/B08QMFP587/ref=sspa_dk_detail_0?
0-10 mW/cm2
Egy mobiltelefon mely sokaknak szinte a fejéhez van ragasztva, 5mW/cm2 nagyságrendű sugárzással bír.
64. oldal  http://home.mit.bme.hu/~bako/DOC/mobil.pdf
Ezek fényében kéretik a helyén kezelni a Teszter által mutatott értéket!

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: pontosan!!!!
Szerencsére nagyon ritkán  hoznak-rokonok-, olyankor a kvarcoláshoz használt védőszemüveget is felteszem

Bálint

0

sistvan
sistvan picture

Az a szemüveg milyen hullámhosszt szűr ki? Köszönöm! Nincs több kérdésem.
Körül belül annyit ér ez esetben mint egy gumicsizma a lábadon. :)) Az legalább szigetel az áramütéstől a föld felé.

0

SzBálint
SzBálint picture
****

ne aggódj, Nd bevonattal van, szervízből kaptam

0

ityvity
ityvity picture
*

Szia , sok javított mikró után saját tapasztalat . Minden készüléket az asztalban beépített áram / teljesítmény mérőn próbálok . Ha az áram 5-6 A , de fél perc után sem langyos a pohár víz , akkor magnotron hiba , ha erősen búg a trafó , nagy az áramfelvétel , zárlat ( leggyakrabb magnotron fűtés-katód test felé ) , a sec. körben a magasfeszültségű biztosíték véd a zárlattól , ha nincs , vagy nagyon kicsi az áram ,akkor a trafó primer nem kap feszültséget , ha 1-2 amper a akkor a trafó működik , akkor a meghibásodás a sec. kőrben biztosíték kondi , dióda , vagy nagyon ritkán magnótrón is lehet .
Természetesen a biztonsági előírásokat be kell tartani , működés közben nem bele nyúlkálni , én műszerrel , csak a prímér feszt szoktam elellenőrizni . Kikapcsolás után a kondít ki kell sütni , ha bár nem szokott feltöltve maradni , de volt már olyan eset is .

3

someone50
someone50 picture

Senkit nem szeretnek megbantani  -itt azokra gondolok kik tanacsot adtak-'de a legjobb tanacs   VIGYE SZAKEMBERHEZ !
En nem valalnam azt a feleloseget amit egy baleset miatt kellene elhordozni .Itt nem 220 volt van !!!!

0

Mosószaki
Mosószaki picture

Jujj!!!!
Ne nyúlj hozzá!!!!! 
A leírásod, válaszaid szerint semmit nem értesz a működéséből. 
Ebbem kb 1000 VA trafó van (igen, annyi...) 
És 2000 voltod ad ki a szekunderén!!!! 
Agyon fogod csapatni magad. 
Keress egy szakembert! 

2

Oscarrr
Oscarrr picture

Jujj...

2

Mosószaki
Mosószaki picture

Nekem nyeltant kell tanulni, a topiknyitónak meg elektrotechnikát. Neked vajon mit?
Átálítottam a betűszint! Mobilról megint nem műxik. 

0

Godypapa
Godypapa picture

Jujj vagy nem ... de
Csak visszatérve bejegyzésedhez: Leírtam a tényeket, válaszaim az "időrend szerint" még nem volt ekkor, amikor Te már jószerint meg is oldottad a problémát.

0

Mosószaki
Mosószaki picture

Ezt olvasd el!
https://elektrotanya.com/content/mechanikus-vezerlesu-mikrohullamu-suetok

És, nincs igazad, nem értesz hozzá! Tehát előbb tanuld meg! Elhiszem, hogy értesz az elektronikához. De ehhez éppen nem!
Ezen nincs mint szégyellni, de csak nagyképűségből morogni azt viszont nem érdemes!

Idézgetek: 
"H.V. dióda mérésekor egyik irányban sem jelez a műszer semmilyen értéket"
Persze, hogy nem, mert nem DMM-el mérjük. Tudtad? Nem, nem tudtad.
"elvileg a saját tüskék között "rövidzár", tüskék és a magnetron ház között pedig "semmi"."
Mivel mérted??? Ott 4 kv egyenáram van a fémház éa az általad "tüskéknek" becézett fűtés bevezetések között... Szerinted 3~10 volt mérőfeszültségen tudsz mérni szivárgást? No ezt sem tudtad...
Megmérted másodszor is azt a magnetront....
"saját kivezetései és a ház között rövidzár minden esetben (kiépített magnetronnál), égési nyom semmilyen formában nincs jelen."
A kettő mérés közben a mérőfeszültséget megemelted kilovoltos szintre vagy az első alkalommal (kb 22 órával korábban) elbénáztad a mérést?

Tanulni nem szégyen. De tudás nélkül hapciáskodni, hogy "De én tudom" szégyellni való dolog...
 

2

Mosószaki
Mosószaki picture

Itt minden hozzászólás szép és jó...
De feltettem 2 kérdést a méréseiddel kapcsolatban. Nem méltattál válaszra. 
Csak lesajnáltál, hogy kötözködöm veled, mikor szakemberhez irányítalak. 
Noha a "szakembert hívj" volt a legjobb tanács, amit csak adhattam, illetve adniuk kellett volna a többi - házi barkácsra bíztató- kollégának is. 
Tehát a válaszokat várom, mindenféle kötözködés nélkül! 

0

Godypapa
Godypapa picture

A válaszom minden kötözködés nélkül egyszerű: a topic címében benne van! - GOLDSTAR ER-654MD microhullámú sütő nem melegíti az ételt (Megoldva, magnetron csere!)

0

Godypapa
Godypapa picture

Szia!
Köszi a szakmai tanácsod ... egy igazi szakember vagy!
Valamelyest konyítok az elektromossághoz, elektronikához (pfffff ennyit erről)
Amúgy teljesen igazad van: az elektromos alkatrészek úgyan úgy néznek ki áram alatt, vagy anélkül, csak más a fogásuk.
Magnetront keresek ... szakember nem sok van!

0

Mosószaki
Mosószaki picture

Szia!
Nem látszik a trafón, de tényleg 1 KVA a teljesítménye. A szekunder is "vastag" drótból van. 
A magnetron fűtés bevezetőt nagyfeszültségű szigetelésvizsgálóval mérd! A kondit is. Minimum 1 Kv-on. A nagyfesz diódák 24 volton már nyitnak, de én azokat is szigetelésvizsgálóval mérem. 
Ha nincs, akkor kérj kölcsön vagy vegyél! 
A BM500A kb 5000 ft az alin. 
A figyelmeztetés azért volt, mert olyanokat írtál, kérdeztél, ami azt sugalta, hogy ehhez nem értesz és a működési elvével sem vagy tisztában. 
Ami nem baj, de ez veszélyes gép. Tehát vagy tanulj vagy keress hozzáértőt magad mellé! 
(MrV tudom felhozni példának. Ősem ért az erősáramú, nagyfrekis dolgokhoz. De a telefonok, laptopok, stb szoftveres lelkében otthon van.) 
Tehát keresd meg itt a tanyán azt a leírást, ami a mikrok javításáról szól! Olvasd át! Szerezz szigetelés vizsgálót! 

1

amatörmuszaki
amatörmuszaki picture

Üdv.
én csak egyszer nem mértem meg a nagyfesz kondi feszültségét-sok mikro javítás után,otthoni gépnél.
Az eredmény Kb 1cm ív,elszenesedett bőr kb 1 cm hosszban,és égett bőrszag-az ujjam hegyén.
Ha a trafó is ment volna....brr
A nejem végignézte a műsort,azóta megkérdezi:rámértél a kondira? :)

0

Mosószaki
Mosószaki picture

Én nem mérni szoktam. Van egy 2 saruval, egy csipesszel felszerelt, kb 20 cm drót.. Jó kis kindi kisütő dolog... 

0

Galibali
Galibali picture

Szia!
Nincs biztosíték a nagyfesz részben?

0

Godypapa
Godypapa picture

Van biztosíték, renben van, nincs szakadás.

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: egy vagy két diódás változat?
Van, amelyikben van protector dióda is
14-20V kell a méréshez

Adatlapok: példának

Bálint

 

0

vadmalacka
vadmalacka picture
*

A 230V megvan a trafó primerjén?

0

zsugori
zsugori picture
***

szia
de lehet hogy elkorhadt az antenna

1

varga jano
varga jano picture
*****

Hello!
Hogy mérted a diódát ?

File csatolás: 

0

Istvan-lab
Istvan-lab picture

Szia

Például így:

https://techcircuit.org/wp-content/uploads/2020/02/Screenshot-2020-02-15...

ez egy nagyfeszültségű dióda, nem várhatod el, hogy 0,7V legyen a nyitófeszültsége.
Lényegében több, sorosan kapcsolt dióda van egy tokban.
Helyettesíteni csak ugyanolyannal lehet.
De .... nem biztos, hogy el van romolva, más lesz ott a gond ...
István.

2

vadmalacka
vadmalacka picture
*

Hi!
Azt a diódát multiméterrel nem tudod megmérni. 

0

Godypapa
Godypapa picture

OK! Köszi, utánnanéztem, hogy kell kimérni, de majd holnap folytatom.
Magnetron: elvileg a saját tüskék között "rövidzár", tüskék és a magnetron ház között pedig "semmi".

0

Godypapa
Godypapa picture

Ma folytattam a méréseket.
Magnetron:
- saját kivezetései és a ház között rövidzár minden esetben (kiépített magnetronnál), égési nyom semmilyen formában nincs jelen.
- nagyfesz dióda: 12 V DC segédtáp fesz.-el ellenőrizve, rendben (alapesetben világított a sorba kapcsolt izzó, fordított polaritásnál nem, áramfelvétel sem volt)
- kondenzátor: 0,941 uF

Magnetron a hibás alkatrész ezek szerint!

0

vadmalacka
vadmalacka picture
*

Azt még megprobálhatod, hogy a bevezető érintkezőket lefúrod, hogy nem e a kondi a bevezetőtő csatiban zárlatos a házhoz.. Ha igen, elég a csatit cserélni, ha van mire 

0

Godypapa
Godypapa picture

Szia!
A Magnetron csatijára gondoltál? Préselve van a lemez a magnetron tetején, nehézkes lesz szétszedni.
 

0

vadmalacka
vadmalacka picture
*

Lazán le lehet a lemezt venni , és lefúrni a bevezető csatit a házrol.

0

varga jano
varga jano picture
*****

Szia!
Bontottat.keress az elektrotanyán . A mechanikai méreteiről készits vázlatot . Más tipusét is beépithed . Szerintem .

0

Godypapa
Godypapa picture

Ez a típus van most benne: 2M214

File csatolás: 

0

vadmalacka
vadmalacka picture
*

Van egy ilyenem. Ha érdekel, keress a vadmalacka@gmail.com   -on

File csatolás: 

0

Godypapa
Godypapa picture

Szia!
Köszi, megfontolom, de egyenlőre már van másik, gyerekeim nem használták az övéket régóta. Most hasznát vesszük.

0

Godypapa
Godypapa picture

Valakinek tavaly "ingyen" odaadtam 2 klt. mikro teljes elektromos rendszerét. Ki gondolta, hogy egyszer nekem is szükségem lesz rá ... :)

0

Godypapa
Godypapa picture

További képek:

0

Istvan-lab
Istvan-lab picture

Pontosabban, a saját tüskéi a fűtése, mert ugye ez egy cső, bár nagyon nem úgy néz ki :)

0

Sponsored links