You are here

20 W-os asztali lámpa ledesítése

23 posts / 0 new
Last post
gyimi1
gyimi1 picture

Sziasztok!
Boldog új évet kívánok!
Az lenne a kérdésem, hogy ha egy 20W-os trafós asztali G4 foglalatú lámpába ledes 4W-os fényforrást teszek mennyivel csökken a lámpa teljesítmény felvétele?
Köszi.

Comments
formasu
formasu picture
*

Sziasztok! 

Elolvastátok a kérdést? Ha igen, akkor erre válaszoltok, vagy egészen másra? Bocsánat mindenkitől...

Ennyi volt a kérdés, nem több. Bemásolom ide: "Az lenne a kérdésem, hogy ha egy 20W-os trafós asztali G4 foglalatú lámpába ledes 4W-os fényforrást teszek mennyivel csökken a lámpa teljesítmény felvétele?"

1

Jaca
Jaca picture
****

Szia!

Már meg lett válaszolva. 16W. Elvileg. Gyakorlatilag kevesebbel, mivel a ledes fényforrással tovább kell világítani, hogy ugyanazt a fénymennyiséget kapjuk, mint egy halogén izzóval.

1

welding alt
welding alt picture

Szia!
G4 foglalatba akarsz betenni 4W-os LED fényforrást, ez eddig érthető, de hogyan néz ki ez a LED -es világító. Egy kép erről sokat elárulna. Sok vélemény elhangzott, de enélkül jó választ nemigazán fogsz kapni.
Üdv. welding alt

0

lcsaszar
lcsaszar picture
*

Szia!

Ha az eredeti 12V-os halogén izzó volt, akkor nem tehetsz be simán LED égőt a helyére, mert annak egyenáram kell, az eredeti pedig váltakozóáram volt. Tehát a trafót is ki kell cserélni LED-hez való tápegységre. Nem biztos, hogy megéri.

Üdv

0

RTZ
RTZ picture

Üdvözletem!

A LIDL-ben is többször, többféle teljesítményű a topikban említetthez kompatibilis 12V~ feszültségű LED lámpát lehet vásárolni töméntelen mennyiségben.
3 db-t fotón mellékelek. Tehát nem kell semmit cserélni, mert nekem is évek óta ilyenek működnek az asztali lámpákban!

üdv
RTZ

File csatolás: 

2

Galibali
Galibali picture

Szia!
Ez GU5!
Üdv

0

welding alt
welding alt picture

Szia!
Köszönöm, de én a kérdést feltevőtől várok választ.
Üdv. welding alt

0

gyimi1
gyimi1 picture

Üdv mindenkinek!
Most tudtam csak újra foglalkozni a témával.
file:///storage/emulated/0/Download/45523_21132-p1-1-jpg.png

(Valami hasonlóra gondoltam nem biztos, hogy pont ilyen lesz.)
Amúgy megmértem a mostani halogén izzóval 24 W (cosfi:0,97) a lámpa teljesítménye, az izzót kivéve a trafó üresjárásban 2,5 W-ot vesz fel. (cosfi:0,25 U:228V)
Tehát a 20W-os halogén helyett 4W-os LED lámpával a feszültség ingadozástól függően kb. 16-18 W-tal kevesebb lesz a fogyasztás. Már csak a megfelelő LED lámpát kell megtalálni, ami nem fog 2-3 hónap múlva tönkremenni.
File csatolás: 

0

lcsaszar
lcsaszar picture
*

Szia!

Már ne haragudj meg, de ha a cél 24W helyett 4W fogyasztás egyetlen fényforrás esetén, akkor én egy fillért nem költenék rá. Számold ki, mennyi a megtakarítás, vond le belőle az egyszeri befektetést és a munkádat, a régi izzó ártalmatlanítását, stb. Vedd figyelembe, hogy a halogénizzó spektruma folytonos, a LED pedig vonalas, ezért a halogén szemkímélőbb. Persze tudom, rezsiemelés meg minden, de azért ne essünk túlzásba.

1

lcsaszar
lcsaszar picture
*

Jó tudni, köszönöm!

0

huzitibi
huzitibi picture

Sziasztok !

A trafó súlya kell a lámpa stabilitásához, mármint, hogy ne dőljön fel könnyen. De ha nem olyan ledes égőt tesztek be, amiben csak előtét ellenállás van, hanem elektronikást, akkor a trafó szekunderre egy graetz és egy puffer kondi kell csak. Az itteni
https://elektrotanya.com/content/asztali-halogen-lampa-ledesitese
ötletet több példányban megcsináltam azóta. MR16-ból nagy a választék, spot, hideg v. meleg fehér, amilyen célra kell, lehet válogatni.
üdv.
Tibi

0

Galibali
Galibali picture

 

1

Jaca
Jaca picture
****

Szia!

Olyan izzó kell bele, amit egy rockzenekar támogat:
https://lumenet.hu/osram-g4-led-parathom-2w-200lm-12v-ac/dc-2700k

1

F-Yoci
F-Yoci picture

Üdv! Inkább ilyesmit érdemes tenni bele, én vettem régbben többféle olcsóbb kínait ledeset, ilyen asztali lámpába, mind tönkrement elég gyorsan... Pedig volt a panelen egyenirányítás, elektronika, minden szép és jó, de nem bírták, nagyon alul vannak méretezve.

0

proba
proba picture

Esetleg az elektronikád is lehetett rosszul méretezve. A halogénes lámpa transzfomátora üresen a névleges 1.2-1,3 szorosát is megtermeli, a graetz megint hozzáteszi a maga 1,3-1,4-es szorzóját. Erre egy 24V felső határos ledes lámpa csak pislogni tud. 

0

F-Yoci
F-Yoci picture

Milyen elektronikám? Amiket vettem komplett ledes égők voltak, tehát elektronikával együtt, nem külön. A tönkremenést az egész égőre értettem. Azóta át lett alakítva áramgenerátorosra a ledek meghajtása, így sokkal stabilabb. és a feszültségeltéréseket is kompenzálja a driver.

1

lcsaszar
lcsaszar picture
*

Na de hol lehet kapni mély bíborszínű LED izzót? 

0

kferi
kferi picture

8 literrel....

0

mindigehes
mindigehes picture
**

Szia!

Ez valami átverős kérdés? ;)

0

formasu
formasu picture
*

Szia!

Először én nem  erre gondoltam, de most megnéztem, és ezt látom a kérdező oldalán: "Elektronikával való kapcsolatod?: Profession (Szakmám)"

Most elbizonytalanodtam, az előző válaszom "kezdő szakembernek" szólt. Bocs.

 

0

mindigehes
mindigehes picture
**

Szia!

Az más... ;)

Akkor szakmaian... Melyik teljesítményre vagy kíváncsi? Meddő? Hatásos?...

Mert a trafód egy induktív terhelés. Az új LED vacakról tudni kellene, hogy milyen tápja van. Soros kondi, vagy valami rendes pwm áramgenerátor.

Kellene mérni kicsit... Sok az ismeretlen ;)

De azért olyan.. 15-17W közé tenném a megtakarítást.. kb. Pont középre ;)

0

formasu
formasu picture
*

A teljesítmény felvétel nem a trafótól függ, hanem inkább attól, hogy milyen (terhelést) égőt használsz hozzá. A LED nem vesz fel 20 Wattot, sokat fog csökkenni az áram felvétele.

0

Sponsored links