You are here

Ariston AMD109EU mosógép hiba

35 posts / 0 new
Last post
pakibec

Sziasztok!

Van egy nem egész kétéves Ariston mosógépem. Néhány napja pukkant egyet, majd levágta a biztosítékot. Szétszedtem, az (alsó) vezérlőpanelen szétment egy TNY264PN típusú táp IC. Kicseréltem, de sajnos a mosógép nem reagál, be sem kapcsol.

Szerintetek, hogyan lépjek tovább? Mit nézzek meg rajta? Van némi fogalmam az eepromoról, mikrovezérlőkről, de a NYÁK túlzottan összetett, nem tudom, hogy lépjek tovább. Doksit is csak minimálist találtam hozzá.

Ha van valakinek ötlete, nagyon örülnék minden segítségnek.

Üdv: Pakibec

Comments
lapatnet
lapatnet's picture

Üdvözlet !

A képek alapján megpróbáltam egy kis eligazítást összehozni. A nagy hűtőbordától balra lévő alaktrészekkel most ne foglalkozz mivel azok az inverteres motorhoz tartoznak. A vékony piros vonaltól jobbra lévő alkatrészek közűl a pirossal jelölt alaktrészeket érdemes cserélni. Tehát az összes elkót és a két optót is ha nem tudod kimérni. Ezek után ha minden rendben van akkor a tápegység feléled. Mivel az új panel árához képest a beépítendő alaktrészek ára elenyésző ezért egy próbát mindenképpen megér!

File csatolás: 

0

Vote up!

You voted ‘up’

pakibec

Sziasztok!

Nagyon köszönöm mindenkinek a segítségét, az alkatrészeket most szerzem be, írok, ha van új fejlemény.

Üdv: Pakibec

0

Vote up!

You voted ‘up’

Tranzix
Tranzix's picture

0

Vote up!

You voted ‘up’

pakibec

Igen, ezt én is megtaláltam, de túl sokat nem mond. Részletesebb kapcsolás nélül nem nagyon tudok továbblépni.
Pakibec

0

Vote up!

You voted ‘up’

Kalex
Kalex's picture

Ennél részletesebb nem nagyon kell. Az erősáramú rész rajta van. A panelon meg a komolyabb égés, vagy zárlat amúgy is látható. A mondás szerint "türelem mosógépet terem!" :)
Üdv! Kalex

0

Vote up!

You voted ‘up’

Szaki963
Szaki963's picture

Üdv!

Más nincsen felfordulva a gépben?

elwo

0

Vote up!

You voted ‘up’

pakibec

Üdv,

láthatólag a többi alkatrész nem sült meg, de nem tudom mit mérjek ki, nincs kapcs. rajtom, a nyákon meg nem igazodok ki. Az bizos, hogy a panelig eljut a 230AC, viszont közvetlenül áramtalanítás után a 400V-os kondikon nincs feszültség. Találtam egy Graez hidat egy nagy hűtőbordán, azon is csak 5V-t mérhető feszültség alatt, ránézésre többnek kellene lenni.

Hogy keressem a hibát?
Üdv: Pakibec

0

Vote up!

You voted ‘up’

Szaki963
Szaki963's picture

A panel csak úgy nem szokott magától felfordulni.
A perifériákat ellenőrízd le mindet.
Addig nem érdemes kísérletezni amig nem tudod, hogy a gép egyálltalán életre kelthető e gazdaságossan.

elwo

0

Vote up!

You voted ‘up’

lapatnet
lapatnet's picture

Üdvözlet !

Keress a primer körben 1 vagy 2 db soros ellenállást ezek biztosíték helyett vannak benne általában 22 Ohm az értékük de ez panelonként változhat. Az elkókat is érdemes megnézni mert általában valamelyik kiszáradása okozza a hibát. A puffer elkón egyébként kb 300-320V feszűltség lesz. A nagy graetz a hűtőbordán nincs a táppal összefüggésben az a motor vezérlésének állítja elő az egyenfeszűltséget és csak működés közben kap tápot.

0

Vote up!

You voted ‘up’

pakibec

Szia,

köszönöm a tippet, találtam egy 10 ohmos ellenállást, feltünően kiemelkedik a panelből a sok smd mellett, és nem vezet. Ezt biztos cserélni kell. Lecserélem az összes elkót is, hátha ez segít. Hogy az ellenállás a primer körben van-e azt nem sikerült megállapítanom, a sérült rész elég messze esik a táp csatlakozójától. A csatlakozó környékén van egy nagyobbacska trafó, több relé, csaktlakozók, kerámia kondenzátorok és egy nagy elkó (330uF,400V). A panel másik szélénél van a sérült rész, számos elko, dióda,tranyó, néhány digitális rész (eeprom, mikrovezérlő), 1 tekercs, és egy trafó is van, aminek a másik oldala egy olyan panelrészhez vezet, ahol nincsenek alkatrészek beforrasztva.

Szóval tájékozódni nem sikerült eddig, jó lenne a hiba okát tudni. Fura, hogy a panelen lévő átlászó szigetelőréteg foltokban hiányzik.

ÜdV: Pakibec

0

Vote up!

You voted ‘up’

77htomi

SZia!

Nemrég javítottam 1 ilyen panelt. Az a 10 ohm-os ellenállás a táp primerjének a soros ellenállása. Ha kicserélted a táp IC-t, cseréld ki a kis trafó környékén az összes kondit, de lehetőleg 105 fokost tegyél bele, mint gyárilag. cseréld ki az ellenállást, esetleg még mérd ki a diódákat a kis trafó környékén. A kis trafónál a be nem ültetett rész a vízkőmentesítőé ha minden igaz.
Ha ezek megvannak el kell, hogy induljon a táp. Kivéve, ha zárlat van a kimenetén, de talán szerencséd lesz!

Üdv.:
T.

0

Vote up!

You voted ‘up’

pakibec

Sziasztok!

Szóval kicseréltem a kondikat, egyet kivéve, mert azon nem látszik, hogy a kapacitása. C66 néven van közvetlenül a tápIC 1-3-as lábával szemben. 0.6W-os ellenállást építettem be először, biztos, ami bizotos.
A 22 mikros 400V-os kondi rossz volt, ami közvetlen a borda mellett van.

Ráadtam a 230-at, 10 ohmos ellenállás elszállt. Megnéztem újra, nincs-e rövidzár, jók-e a forrasztások,jónak tünt. Kicseréltem 2W-osra a 10 ohmos ellenállást.

Ráadva a tápot most nem volt csattanás, semmi reakció. Viszont a 22uF-es 400V-os kondin áramtalanitás után 300V-ot mértem. De a mosógép nem indul.

Hogyan tudnám megnézni, hogy működik-e a táprész? Mekkora kapacitású a ki nem cserélt kondi? Lehet az a baj?
Van valami ötletetek hogyan tovább?

Üdv: Pakibec

0

Vote up!

You voted ‘up’

Kalex
Kalex's picture

Az ELMÜ trafóállomáson legalább 250A-es a bizti. Még lehet próbálkozni.
Üdv! Kalex

0

Vote up!

You voted ‘up’

Szaki963
Szaki963's picture

Üdv!
Nem kötözködni akarok,de innentől a panelnak annyi.
Sok barálást nem érdemes rajta elkövetni.

Ha első körben nem javult meg akkor benne maradt valami zárlat.
Az meg lerendez mindent ami nem ment eddig tönkre.

elwo

0

Vote up!

You voted ‘up’

tibibalogh520
tibibalogh520's picture

Szia elwo!
Erre szoktuk mondani(néhány év tapasztalat után), hogy tudni kell időben feladni... :yes:
Természetesen, ha saját gépről van szó, hajlamos az ember a végsőkig (és még pár métert) elmenni, de Én már erről is le szoktam.
Üdv Tibi.

0

Vote up!

You voted ‘up’

lapatnet
lapatnet's picture

Üdvözlet !

Ha elöszőr elszált a 10 Ohm akkor még valószínű valami zárlat volt a tápban. Mikor kicserélted nagyobbra akkor viszont a TNY-ban lévő teljesítményeszköz ment tönkre ezért nincs most fogyasztás és ezért nem sűl ki a pufferelkó. Egyébként a táptranszformátor szekunderén található diódák után mérhető 12 és 5V-os feszűltség. Érdemes a szekunderoldalon megmérni nincs e valamilyen zárlat.

0

Vote up!

You voted ‘up’

pakibec

Sziasztok!

Azért én még nem adtam fel :izom:

Mivel látszik égés a kis trafó környékén is, méregettem és azt találtam, hogy a tápIC 5-ös lába(D) hozzákapcsolódik ugyan a kis trafóhoz, de semelyik másik trafó forrasztáson nem mérek kapcsolatot. (200kOhmig néztem. Ez furi, mert elvileg rá kellene mennie a poz tápra.

A korábban említett diódákon-bár az azonosításban nem vagyok biztos- 3.3V-t van és az anódok össze vannak kötve.

Szerintetek rossz lehet a trafó? Tudja valaki, hogy pontosan milyen típus ez?

Üdv: Pakibec

0

Vote up!

You voted ‘up’

pakibec

Sziasztok!

Szóval kiszedtem a trafót és az egyik lábánál el volt égve a vezeték. Sikerült megforrasztanom. Nézegettem a csatlakozásait, és az egyik lábnál (pont a sérültnél) van egy alkatrész, amit nem sikerült beazonosítani. Ellenállásnak tűnik, de a színkód sehogysem stimmel. (arany,piros,zöld,ezüst - mellékelek egy képet). Nem vezet 20M-nél sem.

Szerintetek mi lehet ez?

File csatolás: 

0

Vote up!

You voted ‘up’

pakibec

Újabb fejlemény az ügyben: 10s-re bekapcsolt a mosógép!!! :D

Aztán megint nagy csattanás és elszállt a tápIC.
Vagyis a következményt megcsináltam, az ok viszon még nincs meg...

Ilyen közel a célhoz nem szeretném feladni, légyszi segítsetek, mit nézzek még meg?

Üdv: Pakibec

0

Vote up!

You voted ‘up’

Szaki963
Szaki963's picture

Üdv!

Már írtam előrébb

"A perifériákat ellenőrízd le mindet.
Addig nem érdemes kísérletezni amig nem tudod, hogy a gép egyálltalán életre kelthető e gazdaságossan.

"
Maga a nagy proci is ,nagy eséllyel az enyészeté...

elwo

0

Vote up!

You voted ‘up’

pakibec

Szia,

mosógépet még nem javítottam, sajnos nem tudom, hogy hogy ellenőrizzem le a perifériákat. Részben a beazonosítottam, hogy mit hol találok, de a mosógép felső részén nem ismerek fel mindent. Ha minden igaz a fűtőszál ellenállását mértem, az 35 ohm körül volt. Megtaláltam a szivattyút, és a vízbeömlő nyílásnál is van 3 periféria- talán mágnes szelep.

Mért gondolod, hogy a proci is rossz? Abban a 10 másodpercben a programot folytatta, aminél elakadt, a kijelző is bekapcsolt.

Néhány kép:



www.drpakucs.hu/SN83k.jpg
www.drpakucs.hu/SN85k.jpg
www.drpakucs.hu/SN86k.jpg

Pakibec

0

Vote up!

You voted ‘up’

Szaki963
Szaki963's picture

Szia!
Az a helyzet,ha zárlat nem szünik meg többszöri próbálkozás előbb utóbb megöli a procit is.
A lepróbálás meg gyakorlatilag 230 V-ról minden lepróbálható kímérhető.
Testzárlat,szénkefepor, nyírkosodás ,ez mind okozhat zárlatot.

elwo

0

Vote up!

You voted ‘up’

pakibec

Méregettem kicsit és a motornál elég furcsa eredmények jöttek ki. 7 kábel megy a motorhoz, 5 fekete és 2 piros. Az 5 feketéből 1-2 és 3-4 között rövidzár, a 2 piros között kb. 200 ohm. A többi kábel közötött nem mérem kapcsolatot.

A szivattyúnál szintén 200 ohm körül mértem, a mágnesszelepeknél 3k körül.

Mennyire normálisak ezek az értékek?

Üdv: Pakibec

0

Vote up!

You voted ‘up’

lapatnet
lapatnet's picture

Üdvözlet !

A két piros vezeték a tachogenerátor jele. Ez egy tekercs benne egy mágnessel a 200 Ohm normál érték. Elvileg megy három vezeték a motor deltába kapcsolt tekercseihez itt 3 egyforma értéket kell mérned valamint elvileg 2 vezeték ami a hőkorlát a motorvédelemhez.

0

Vote up!

You voted ‘up’

pakibec

Sziasztok!

Ismét előrelépés történt, úgy tűnik sikerült életet lehelni a tápba, mert bekapcsol a kijelző, szivattyúz, vizet beengedi, szóval szinte minden jó, csak épp a motort nem forgatja.

Méréskor a motor egyik szárán 1 Ω körül mértem, a többin 18-20 Ω körül. Így bekapcsoláskor lehúztam a motort, hogy anélkül mit csinál.

Furcsa módon szintén volt egy szikra a panel aljáról, de nem tudom beazonosítani honnan jött, mert égésnyom nincs. Azóta viszont a többi funkció jó.

Tényleg olyan közelinek tűnik, hogy működjön, van ötletetek, hogy tudom kideríteni a motorvezérlésben hol a hiba?

Üdv: Pakibec

0

Vote up!

You voted ‘up’

city217

Szia.
Igen a szinte az már majdnem jó, épp ezért nézd meg mennyi vizet enged be. Lehet hogy a vízmértéke sok, vagy kevés.
A szikra az lehet kontakt hiba /érintkezés/. A csatlakozókat tisztítsd meg.
Üdv.

0

Vote up!

You voted ‘up’

pakibec

Köszi a választ.
Néztem vízből úgy tűnik annyit szivattyúz, mint korábban. Mivel a dob üres, elég keveset. A nagy gond, hogy centri program alatt sem hajlandó a motor elindulni. Semmilyen zúgás, hang nem jön ki. A csatlakozók tiszták, a gép belülről újnak néz ki.

Néztem a panelen a motorvezérlést. A triak egyik lába között sincs semmi vezetés. Közelében lévő (folytótekercs feletti fekete) alkatrész - talán kondi vagy varisztor lábai közt pedig rövidzár.

Hogyan tudnám tesztelni, hogy a motor jó-e?
Mi okozhat ilyen hibát? Mehetett ettől tönkre a táp?

Üdv: Pakibec

0

Vote up!

You voted ‘up’

Attee

Üdv!

Még mindig az Ariston panelről beszélünk?
Mert abban nem egy 1xű triac vezérli a motort, hanem inverter. És nem kefés motor van benne, hanem 3fázisú aszinkron. Ha az inverter elszállt, azt nem kis munka rendbehozni...(ha egyáltalán sikerül...) (ahhoz képest a táp rendbehozatala könnyed kikapcsolódás...)

Attee

0

Vote up!

You voted ‘up’

pakibec

Sziasztok!

Köszönöm a sok segítséget, ezáltal is sokat tanultam a mosógépekről. :)

Szóval ugyanarról a panelről van szó, csak van benne egy BTB16-os TRIAK, ami rossznak tűnt, vettem újat, de a lábain ugyanolyan értékeket mérek, mint a beépítetten.

Hogyan tudom ellenőrizni, hogy az inverter működik-e? A hűtőn lévő Graez hídon kicsit több, mint 300V mérhető. Honnan kapja a vezérlést a motor - vagyis melyik IC vezérli a motort?

Egyáltalán ki tudom próbálni a motort, hogy jó-e? Ekkora áramú 3 fázisú szabályozóm sajnos nincs.

:help:

Üdv: Pakibec

0

Vote up!

You voted ‘up’

77htomi

Szia!

Hát megmondom őszintén egyre kevesebb esélyt látok rá, hogy ez feléledjen. De nem elkeseríteni akarlak.
Szóvel a nagy hűtőborda alatt található 6db fet vezérli a motort. a feteket a "kisebbik kocka IC" vezérli, de ha jól emlékszem nem direktbe, van még közben 1 IC. Sajnos most nincs előttem a panel.
Próbáld meg kimérni ezeket a feteket, nézd meg, hogy nem melegszik-e a kisebbik kocka IC, mert már láttam olyat, ami izzott. És próbáld meg kideríteni mi volt az a szikra amit láttál. Lehet hogy valamelyik félvezető volt. Esetleg nagyitóval nézd át őket. Megnézheted az SMD ellenállásokat is, amelyiken nincs felirat az égett el. ;)
Ha találsz zárlatos fetet, akkor próbáld meg lekövetni a gate-jét, hogy a meghajtója nem sült-e meg. Sajnos én már selejteztem le panelt, mert a fetek és az összes meghajtó áramköre is zárlatos volt. Persze ez nem a saját gépem volt.
Én drukkolok, hogy jó legyen!

Üdv.: Tom.

0

Vote up!

You voted ‘up’

pakibec

Szia,

mégegyszer alaposan végignéztem az smd alkatrészeket, és találtam egy kipukkant ellenállást. Ez lehetett a szikra oka. Az ellenállás a legszélső optocsati fototranyójának kollektorára ment. Kicseréltem az ellenállást és az optocsatit is, de nem tudom ki merjem-e próbálni így a panelt, mert a hiba oka konkrétan nem lett meg. Vagyis nem értem miért utólag pukkant el az ellenállás, mért nem a legelején?

Köszi a drukkolást :smiley:

pakibec

0

Vote up!

You voted ‘up’

lapatnet
lapatnet's picture

Üdvözlet !

A táp hibájának az oka általában az elkók kiszáradás a vagy az optocsttoló tönkremenetele szokott lenni. Ha a puffer elkó szárad ki akkor a táp ic-ben lévő kapcsolóelem túl sokáig marad nyitva és egy idő után tönkremegy. Ha a szekunder kőrben van a kiszáradt elkó akkor pedig a visszaszabályzás nem működik rendesen és azért nyúvad ki. Ha esetleg van egy képed a panelről akkor lehet, hogy többet tudok segíteni. Egyébként ezek a tápok akár egy feszültséglökéstől is eldurranhatnak.

0

Vote up!

You voted ‘up’

pakibec

0

Vote up!

You voted ‘up’

Ckó
Ckó's picture

Szia!
Hát igen itt lehet bogarászni, szép kis durranás volt. Nézd át a nyákot nincs-e fojtonossági hiba, diódákat, elkókat, stb.Üdv.Ckó

0

Vote up!

You voted ‘up’

More similar content