You are here

Digitális multiméter kalibrálása (Megoldva)

20 posts / 0 new
Last post
Malibu
Malibu picture

Sziasztok!

14 évvel ezelőtt tulajdonomba került Fluke 189 multiméter pontosságát szeretném ellenőriztetni, ahogy a szakik mondják „kalibrálni” nem „horribilis” áron. Egy pár kalibrálással és hitelesítéssel foglalkozó kft/bt megkeresése során kicsit elment a kedvem a több 10 ezres nettó árajánlatoktól. Ritkán, de előfordul, hogy elég nagy pontosságú műszereket kell beállítsak és már nem merem bevállalni, felhasználói kézi könyvében évi egyszeres kalibrálás van előírva, nahát ez egyszer meg is történt amikor lekerült a gyártó sorról. Ahogy a hasonló jellegű hozzászólásokban is olvastam talán van valakinek ennél több digites mérőműszere összehasonlítás céljából.

Üdv

Comments
griesz
griesz picture

Szia! Ha budapesti vagy, segítek, van erre kalibrátor a munkahelyemen.
Üdv.

0

Malibu
Malibu picture

Hú az nagyon jó lenne, nem vagyok pesti de hétfőn arra járok.
Üdv

0

Malibu
Malibu picture

Griesz fórumtárs jóvoltából és segítségével megoldva, köszönöm.
A mérőműszer, 14 éves múltjának ellenére nagyon benne volt a gyári tűrésekbe.

0

varga jano
varga jano picture
*****

Sziasztok !
Megkérsz valakit , akinek van , normál elem-e , hogy Vdc állásban hitelesítse a multiméteredet . Üdv jano

0

Malibu
Malibu picture

Ellenállás állásban elfogadható vishay nagy precízitású ellenállás referenciaként?
Üdv

0

vargaf
vargaf picture

Szia!

A kalibráláshoz ilyen ellenállás kell:
"Ohms Range Accuracy: + 0.0125 %"

Üdv.:
Feri

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia Feri!

Egy feszültség és áramkalibráció fontosabb. Ellenállás kalibrálásához szerintem 10 darab 1%-os ellenállás is bőven elég, lehetőleg méréshatáron (Ha pl 3999 a határ, akkor 3900 Ohm, ha 1999, akkor 1800 Ohm). Amit még tudni kell hozzá, hogy a válogatás során az 1%-osokba nem kerül bele a 0,5% pontosságú.

Üdv: Jácint

0

Kari
Kari picture
*****

Szia Jaca!
"..a válogatás során az 1%-osokba nem kerül bele a 0,5% pontosságú." Noo, ezzel erösen vitatkoznek! :villa:
Komoly ceg nem az eredmenybe teszteli bele a minöseget, hanem eleve megfelelö minösegü gyartmanyhalmazbol valogatja ki a kivül esöket_azaz "font porditva"!!
Ha nem igy tennek sosem tudnak az adott hosszuidejü stabilitast-pontossagot, azaz minöseget garantalni!
@Vargaf: ha pl. 10-20db 1% os elemet (egy gyartasbol) parhuzamosan/sorba kötünk azok eredö szorasa erösen közeliti a töredekes (1/3-1/4-es) pontossagot (nem en allitom, hanem a "nagy szamok törvenye"), azaz a tenylegesen 1%-os müszer ellenallasokkal, legalabbis ellenörzesi szinten) nyugodtan megnezheted a 0,1-0.2%-osra toleralt speckot_ aki nem hiszi; pobalja ki! :-)
Kari

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia Kari!

Mikor én tanultam, akkor még úgy volt, hogy legyártottak x alkatrészt, és válogatták. Azt nem mondom, hogy nem volt mind jó minőségű, de mindenképp vissza kell ellenőrizni, és akkor már logikus lépés, hogy a 2%-os ellenállások közül kiveszik az 1%-ost. Itt persze nem az elkókra gondolok, hanem az olyan alkatrészekre, amik megtartják névleges értéküket. Bár lehet, hogy fordítva működik, és a legyártott 1%-osokból a tűrésen kívülieket veszik ki, és adják el 2%-osnak (ha belefér oda).

Üdv: Jácint

0

lcsaszar
lcsaszar picture
*

Sziasztok!

Az elmélettel az a hiba, hogy az ellenállások szórása sem az egyenletes, sem a Gauss sem más eloszlást nem követi. Nem lehet 10 ellenállás párhuzamos kapcsolásával 10-szer pontosabb ellenállást gyártani. Én pl. mértem 1%-os ellenállásokat, és egy sorozatból mind ugyanabba az irányba tért el, de még véletlenül sem volt olyan, ami 0.5%-on belül lett volna. Tipikusan mind +0.5% és +1% között volt.
Persze ha van otthon egy ismert (pl. 100k 0.1%) ellenállásod, az gyors ellenőrzéshez használható, de ismeretlen ellenállásokról nem lehet következtetést levonni ilyen elméletek kreálásával, mert nem úgy lesz.

Üdv, lcsaszar

0

Kari
Kari picture
*****

Hali L.Cs.!
Akkor az a gyartosor egyszerüen nem volt jol "belöve", nomeg csak egyetlen szituaciot mutat...
A tisztesseges eloszlasnak valami kvazi szimmetrikusat -optimalisan haranggörbe szerüt kell követnie-termeszetesen mindenkeppen a nevleges ertek körül-, de nem vitatom, hogy nincs olyan gyarto/termek az eletben mely mas szempontok szerint produkal(odott)t!
Viszont a rendelkezesre allo ellenallasok/kondik vegigmerese utan (itt nem az absz pontossag a lenyeg) kiderül kapasbol, hogy van-e ertelme (a "jo" szoraskep miatt) a halmaz összekapcsolasanak a kivanatos pontossag közelitesere_ ezt meg mindenki eltudja dönteni a maga konkret eseteben...
Kari

0

SzBálint
SzBálint picture
****

sziasztok: szóba sem került, hogy 45 C fokon és/vagy 80% pératartalomnál hogyan alakul az 1 %-os ellenállás értéke........

Bálint

0

vargaf
vargaf picture

Szia!

Én csak a kalibrálási leírásból idéztem. Ilyen pontosságú műszernél az 1 %-os ellenállás nem használható. A mérés pontossága 0,05 % 500 kΩ-ig, 0,15 % 5 MΩ-ig.

Üdv.:
Feri

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia Feri!

Bocsánat, a műszer tulajdonságaira nem néztem rá előtte. Egy dekáddal kisebbre venném a mércét, a gyakorlatban millióból 1-szer kell ennél pontosabb.

Üdv: Jácint

0

vargaf
vargaf picture

Szia!

A műszer adatlapja szerint az egyenfeszültség mérés pontossága 0,025 %, a váltakozó feszültség mérés pontossága 0,4 %. A kalibráláshoz egy osztálypontossággal nagyobb felbontású műszer kell. Nem gyakori az ilyen kalibráló műszer, nem véletlenül kerül a kalibrálás annyiba.

Üdv.:
Feri

0

uniman
uniman picture
***

Hello.
Van is hozzá kalibrálási leírás: https://elektrotanya.com/fluke_187_189_calibration_sm.pdf/download.html
Meg egy régi "hasonszőrű" topik: https://elektrotanya.com/?q=hu/content/muszer-hitelesites
De akár egy ilyennel is megoldható lenne(De ez sem olcsó): http://www.ebay.ca/itm/DMM-Check-Calibrator-Tester-AC-DC-Voltage-Current...
Üdv.:Uniman

0

vargaf
vargaf picture

Szia!

Ha megnézed a drágább műszert itt:

http://www.ebay.ca/itm/Loop-Process-tester-VOLT-mA-CALIBRATOR-fit-FLUKE-...

akkor láthatod, hogy az 50000 kijelzésű műszer kalibrálásához egy 24000 kijelzésű műszer, aminek a pontossága azonos kategóriába esik, nem használható.

Üdv.:
Feri

0

Malibu
Malibu picture

El is olvastam, részletesen van taglalva a kalibrálási folyamat de sajnos nem porosodik a garázsban egy Fluke 5520A ;-)

Üdv

0

uniman
uniman picture
***

Hello.
Más típus is OK lenne...
DC feszültség etalont könnyű "összedobni", pl.: http://www.avdweb.nl/tech-tips/multimeter-calibration-diy.html
https://www.youtube.com/watch?v=jXvGpFMKj5U
Üdv.:Uniman

0

Sponsored links