You are here

Elektromos motor-fordulatszám szabályozó elektronika

45 posts / 0 new
Last post
Bagoly69
Bagoly69 picture

Sziasztok!
Segítséget szeretnék kérni az alábbi feladat megvalósításához:
egy kb 80 W teljesítményű (220 v-os) villanymotor (ez egy csőventillátor) fordulatszámát kellene változtatnom, oly módon, hogy egy érzékelő levegő hőmérsékletet mér kb: 40-120 celsius fokos tartományban, ennek függvényében kéne a motor fordulatszámát változtatni: 40 fokon áll a ventillátor(motor), nagyobb hőmérsékleten pedig egyre gyorsabban forog (120 fok:max fordulat).

Minden segítőkész hozzászólást megköszönve: Bagoly69.

Comments
Istvan-lab
Istvan-lab picture

Szia.
Nekem van egy reszben sajat tervezesu, fazishasitasos modszerrel mukodo, digitalisan vezerelheto (8 biten, 255 lepesben - PIC-el kiegeszitve akár) AC szabalyozo tervem. Ha erdekel irj privit.

Az alapelv a kovetkezo:

Udv: Denes Istvan
alias Istvan-lab

0

Molnitron
Molnitron picture

Szia Bagoly69 !
Lehet,hogy hülyeség,de nem lehet egy bypass pillangó "szelepet" berakni a csőhálózatba,és annak a nyitás-csukás vezérlését dc motoros vezérléssel megoldani??
Szerintem célravezetőbb,mint AC szabályzóval kínlódni"barkács" szinten.
Mert ami gyári és jó azt nem lehet megfizetni!
További szép napot
Molnitron

0

fagifor
fagifor picture

Kedves Bagoly69.
Nem tudom, hogy mire kívánja használni. A hőlégfúvók kitöltési-tényező szabályzással működnek, nem arányos szabályzással. Az arányos szabályzás nehezen megoldható a lengés miatt. Ez azt jelenti, hogy a ventillátor fordulatszáma két szélső érték közt fog változni. Ez csak a szabályozás-technikában alkalmazott PID (arányos-Integráló-Differenciáló) szabályozással küszöbölhető ki, de a szabályozási hiba átmeneti rovására megy. A hibaértéket szabályozza ki az integráló tag. Ennek beállítása viszonylag bonyolult, a legegyszerübb esetben tárolós szkóp kell hozzá. Be kell állítani a szabályozás paramétereit, hogy túllövés nélkül a leggyorsabban álljon be a szabályozó az alapjel által meghatározott értékre. Tehát jó lenne tudni, hogy mire akarja használni. A számítógépekben használnak hőfokfüggő ventillátoros hűtést, érdemes lenne azt megnézni, hogy a levegő hőmérsékletére szabályoz-e.
A hangerősítők hűtőborga hőmérséklet szerint vannak szabályozva (PA erősítő), aminek nagy az időállandója, így könnyebb kiküszöbölni a nagymértékű lengést.
Tisztelettel: Varga Béla

0

Bagoly69
Bagoly69 picture

Kedves Béla!
A csőventillátor egy légkollektorból fogja a meleglevegőt a lakásba "tolni". Végülis minél egyszerűbb megoldást keresek. A lényege a dolognak csak annyi, hogy nem ki-be kapcsolgatni szeretném a motort, hanem változtatni a fordulatot - ha gyorsan melegszik a levegő a kollektorban akkor forogjon gyorsabban, ha beborul v. éjszaka akkor akár álljon meg. Tudom nem sokan hisznek ebben a fűtés rásegítésben, de a rendszer működik! Nos ezért van a szabályozásra szükség.
Köszönettel fogadom a további segítő ötleteket. Bagoly69

0

Buhera01
Buhera01 picture
*****

Szia Bagoly!
Ezek szerint a "sörösdoboz" kollektorhoz kellene?
Üdv: Laci

0

Bagoly69
Bagoly69 picture

Szia Buhera01!
Az elv ugyanaz mint a sörösdoboz kollektornál, de ez saját fejlesztésű/építésű kollektor.
Üdv, Bagoly69.

0

Tranzix
Tranzix picture

Szia!
Itt van egy egyszerű kapcsolás, szerintem jó kefés motorhoz is.
Üdv: Tranzix

File csatolás: 

0

Konya
Konya picture

Szia!

Amit írtál az rendben van, de ebben az esetben nem beszélhetünk szabályozásról legfeljebb vezérlésről, ugyanis ezen a ventilátoron szerintem nincs fordulatszámmérő. Ha nem tévedek a motorok esetében elegendő lenne egy egyszerűbb PI szabályozó is, vagy talán legegyszerűbben Ezzel az IC-vel lehetne megoldani.

Mire gondoltál a kitöltési tényező szabályozásnál? A PWM-el tudtommal csak az egyenáramú feszültséget lehet csökkenteni... A PWM váltóáramú megfelelője pedig a fázishasítás amit a többiek is említettek.

Üdv, Kónya

0

fagifor
fagifor picture

Kedves Konya.
A kitöltési tényezőnél arra gondoltam, hogy pld-ul egy másodperces időt figyelembe véve (ez 50 periódsidő), teljes periódusonként lehet kapcsolni, egy teljes periódus be, 49 ki és 49 periódus be-1 ki, illetve teljes ki, vagy teljes be.
Amit leírtam, fűtőteljesítmény 2 százalékonkénti szabályozására (változtatására) vonatkozik, így működik a hőlégfúvó fütése (az enyém BOSCH), de ipari (nyomdatechnika, meleglevegős szárító) alkalmazását is láttam, szilárdtest relével, 3 kW max teljesítményben 3 fázisban. Ilyen jellegű motor fordulatszámszabályozása van példa, a régi FÉG kombi kazán keringtető szivattyújának is, igaz csak két értékre, mert így van megoldva a láng lekapcsolása, nevezetesen kisebb fordulaton áramló folyadékmennyiség a kazántest víz be és kilépő oldalán a differenciális nyomáskülönbségének lecsökkenése miatt a kapcsoló kikapcsolja mechanikusan a gázt, de továbbkeringés mégis van. A lengésnél az első írásban arra gondoltam, hogy a fordulatszám-változás visszahat a levegő hőmérsékletére. Szerintem a motorfeszültség-motorfordolat közt egy jelleggörbe megállapíthatö, mert a motor (ventillátor esetén, ha a levegö fajlagos tömegét állandónak vesszük, de ebbe a hőmérséklet beleszól, 0 celsius fok alapértéken 27,3 fok változás 10 százalékot jelent) nyomatékterhelése csak a fordulatától függ, igaz nem lineárisan.
Továbbra is jó lenne tudni, hogy mire lenne használva a berendezés.
Tisztelettel.

0

morfeus
morfeus picture

Szia!

Csak nem javítottál nyomdagépeket?Végre egy szakmabeli,amúgy én is javítottam egy pár szárítót pl:Rotoman,Heidelberg gépeken is láttam hasonló vezérlési megoldást!!!! :oke: :taps:

0

fagifor
fagifor picture

Kedves morfeus.
Most is foglalkozok vele. Ha már írtál géptípust, több Heidelberg típusnál a nyomott lap kirakójánál 5 db 120 mm.-es méretű darabonként 21 W-os keretes műszer ventillátor van részben szárítónak, inkább a papír leszorítására, közvetlen a kirakópálya felett, aminek a fordulata egyszerű, potméteres fényerőszabályzóval van beállítva. Most is van az autómban egy, mert letört a kacsolós potméter tengelye, és cserére vár.
Tisztelettel: Varga Béla

0

Konya
Konya picture

Így már világos! Ha jól tudom ez a technika a "hullámcsomag vezérlés", amivel elérhető, hogy a feszültség a kitöltési tényezőtől lineárisan függjön... Persze, itt is van kitöltési tényező... :redsad: :bow: :bow:

0

Istvan-lab
Istvan-lab picture

Szia.

"hullámcsomag vezérlés" - ezt el tudod magyarazni hogy milyen ?
Koszi :D

Udv: Denes Istvan

0

Konya
Konya picture

Szia!

Igen, megpróbálom. Az elve hasonló a PWM-hez. A fázishasítással ellentétben, ennél a módszernél mindig teljes periódusonként történik a kapcsolás. Tegyük fel ha 10%-os a kitöltési tényező, akkor 1 teljes hullám idejére bekapcsolod a triak-ot, majd 9 periódus időre ki.
Persze a dolgot el lehetne játszani fél periódus idővel is, csak nem igazán célszerű, mivel nagy terhelés esetén a közszolgálati transzformátor egyenáramú előmágnesezéséhez vezethet. :)

De gondolom ez a technika ilyen formában nem igazán jól alkalmazható kis időállandójú fogyasztóknál (izzó, villanymotor...), az alacsony kapcsolási frekvencia miatt.

0

gbenyov
gbenyov picture

Tetszik nekem ez az aszinkron motorokhoz használható "hullámcsomag" vezérlés.
Igy elsőre az előnyök:
-A motor fordulatszáma csökkenthető, hiszen az eredő látszólagos frekvencia csökkenni fog. Ezzel arányosan csökken majd a felvett teljesítmény is.
-A motor a kapott periodusokat teljes amplitúdóval kapja, az indítónyomaték nem csökken.
-Ez már majdnem frekvencia váltó, de nem folyamatos a szabályzás, de itt ez nem is kell, hogy az legyen.

0

tibibalogh520
tibibalogh520 picture
***

Szia Konya!
Izzólámpához ott a fázishasítás!
Egyfázisú aszinkron motorhoz viszont kifejezetten alkalmas (természetesen nem helyettesít, egy frekvenciaváltót!!!), ha az "alsó" néhányszor 10% teljesítménytartományt nem vesszük igénybe (ami ugye ventilátor, és szivattyú esetén(Gázkazán) teljesül).
Ezen alkalmazások esetén, ugyanis a szállított közeg tehetetlensége is kiegyenlítő tényezőként szolgál...
Üdv Tibi.

0

Konya
Konya picture

Szia Tibi!
Itt mindig tanul a hozzám hasonló pályakezdő valamit! :super:
A gyakorlatban ezt a technikát csak fűtőtesten használtam. Amúgy ezzel módszerrel max. kb. hány százalékkal lehet az aszinkron motor fordulatszámát csökkenteni?
Üdv Konya.

0

tibibalogh520
tibibalogh520 picture
***

Szia!
A kitöltési tényezőt figyelembe véve, akár a motor névleges teljesítményének 5-10% -ra csökkentése is elérhető, csak ez motor, és annak felhasználási körülményeitől is függ.
Ezen vezérlés motorhoz történő alkalmazása esetén, mindenképpen érdemes indításkor a kezdő néhány periódust "ráengedni" a motorra -a biztos felpörgés érdekében-, majd a megkívánt szállítómennyiség eléréséhez visszább venni az effektív teljesítményt, vagyis az "aktív" periódusok arányát.
Üdv Tibi.

0

Konya
Konya picture

Köszönöm szépen a magyarázatot!

Üdv. Konya

0

tibibalogh520
tibibalogh520 picture
***

Nagyon szívesen.
Üdv Tibi.

0

Tranzix
Tranzix picture

Szia Tibi!
Szépen elmagyaráztad gratula! :bow:
Még annyit tennék hozzá, hogy ennél a megoldásnál jön jól a nagy lendtömeg, vagyis a tehetetlenségi erő. :beer:
Üdv: Tranzix

0

tibibalogh520
tibibalogh520 picture
***

Szia Tranzix!
Így igaz!
Erre próbáltam utalni, az ID:42075 hozzászólásomban...:

"Ezen alkalmazások esetén, ugyanis a szállított közeg tehetetlensége is kiegyenlítő tényezőként szolgál..."

Természetesen nem árt az, ha a "gépnek" is van saját lendtömege. :yes:
Üdv Tibi.

0

tibibalogh520
tibibalogh520 picture
***

Szia!
Kiegészítésül: Ezt hívják hullámcsomag vezérlésnek.
Üdv Tibi.

0

belfi
belfi picture

Szia! Az NTC- értékét ill. típusát neked kell majd ki kísérletezni.
Ha megépítetted a kapcsolást a P1-el állítsd be azt a minimális fordulatot amivel még foroghat a venti (könnyebben reagál majd a változásokra)majd vedd ki és mérd meg az ellenállását.Olyan értékű NTC-t kell választanod aminek a leírásában a 40foknak megfelel az általad mért érték. Beteszed a P1 helyére és kész!

File csatolás: 

0

Bagoly69
Bagoly69 picture

Szia!
Köszönöm szépen a rajzot illetve a megoldási javaslatot.
Üdv, Bagoly69.

0

SzBálint
SzBálint picture
****

üdv:korrekt a leírás. Esetleg mégfényerőszabályzóval is próbálkozhatsz. A porszívó szabályzó nem lesz jó, más a karakterisztikája,érzéketlen.

Bálint

0

vargaf
vargaf picture

Egy porszívóknál alkalmazott elektronika megfelel a célodnak. Az NTC hőérzékelőt a potméter helyére bekötve a fordulatszám a hőmérséklet függvényében változik.

Üdv.:

Feri

0

gbenyov
gbenyov picture

Már megint ezek a motorok...
Fúrógép- és porszívó motorok szabályzója = soros (egyenáramú) motor szabályzó.
A ventillátor pedig egy váltóáramú motor. Csak fázishasításos szabályozó, mint a rajzon, lehet működő.

0

vargaf
vargaf picture

Ezt ugye nem gondoltad komolyan, hogy a porszívó és a fúrógép motor egyenáramú!!!

Üdv.:

Feri

0

gbenyov
gbenyov picture

Azért nevezik az egyes motorokat "egyenáramú motornak", mert egyenárammal (is) működnek ugyebár.
Míg a váltóáramú motoroknak életszükségletük egy jó kis (feszültség)változás, addig nem is hajlandók moccanni sem, amíg meg nem kapják.
Azt nem írta le Bagoly69, hogy az a cső, amiről kérdezősködik, az ezek közül melyik is.
A "normális" hűtő-szellőztető motorok (0-120 Cfok között) inkább váltóáramú, rövidrezártforgórészes motorok.
Viszont a "normális" fűtő-melegítő motorok (120 Cfok felett) inkább az emlegetett egyenáramú, kefés-soros motorok.
(tanulni nekem sem szégyen, már tov.Lenin is tett erről említést)

0

vargaf
vargaf picture

Attól hogy ezek a motorok elvileg egyenárammal is működnek még nem következik az, hogy a porszívóban vagy a fúrógépben azzal működnek. Azokban egyfázisú, soros kommutátoros motorok vannak.

Üdv.:

Feri

0

gbenyov
gbenyov picture

Bocs. Leírta, meg is kapta...

0

Szaki963
Szaki963 picture
*****

Üdv!
Esetleg valami kimustrált hajszárító,vagy hőlégfuvó. ???
Némelyik ezt helyből tudja,csak egy nagyobb teljesítményű tirisztort kell bele ügyeskedni.
Már a nagyobb moci miatt.

elwo

0

Buhera01
Buhera01 picture
*****

Sziasztok!
Egy fúrógép fordulatszám szabályzót kell összeházasítani egy hőérzékelővel, és kész! :hmmm: :D
Üdv: Laci

0

morfeus
morfeus picture

De előtte nem árt eltávolítani a tokmányt meg a műanyag házat :taps2: :super:

0

Buhera01
Buhera01 picture
*****

Szia Morfeus!
Ha figyeltél volna, én fúrógép fordulatszám szabályzót írtam, (ami egy kis panel, és a teljesítményt is bőven bírja), és nem szabályozható fordulatú fúrógépet! :beee:
Üdv: Laci

0

morfeus
morfeus picture

Bocsánat nem mindenki érti a poént.Amúgy figyeltem és el is olvastam!Még egyszer elnézést. :bow: :bow: :bow: :bow:

0

Kalex
Kalex picture
*****

Szia!
Mikor írta még komoly volt, csak a válasz látva kezdett el: :rohog:
Üdv! Kalex

0

morfeus
morfeus picture

Még a válasz előtt is így gondoltam,de sebaj ez van! :rohog:

0

Buhera01
Buhera01 picture
*****

Semmi baj! Azt hittem komolyan írtad... :p
:beer:
Üdv: Laci

0

lhanzi
lhanzi picture

Nem esett szó a motor működési elvéről! Mert ettől függ a megoldási lehetőség! Röviden kefés a motor?

Üdv

Lhanzi

0

Bagoly69
Bagoly69 picture

Szia!
Igen ez egy váltóáramú kefés motor.
Üdv, Bagoly.

0

gbenyov
gbenyov picture

Bagoly69-Bagoly69 fiam, ejnye-e/bejnye!
Fából sincsen vaskarika, nem tudtad?
Ha
kefés-soros az egy(1) fajta dolog,
ha
rövidrezárt forgórészes az a kettedik(2) fajta!

0

varadi
varadi picture

Szia Bagoly69.
Én mindenképpen PWM megoldásban gondolkodnék.....ehez rengeteg ötletet lehet találni az interneten...Úgyanis mint gondolom túdod, ezen megoldásnál jóval kevesebb a nyomaték erő vesztesség.
Űdv varadi

0

Sponsored links