You are here

EP system W130E inverteres hegesztő - nem fog ívet

12 posts / 0 new
Last post
Lespedt
Lespedt picture

Sziasztok!

Hegesztő típusa: EP system W130E
Panel típusa: EPI3001

A hegesztő bekapcsol, ventilátor megy, nincs hibajelzés és amikor testre teszem a pálcát alig-alig szikrázik. Csak rövid csináltam próbát mert valami rettenetes hangot ad ki magából. Fülsüketítő karistoló hangot hallat (valamelyik tekercs... gondolom én). Olyan a hangja mint egy rossz, kopott ventilátor csapágynak de nem a ventilátor adja ki. Az áramerősség beállító poti csavarására erősödik a hang. Valaki már próbálta javítani ennek nyomai jól láthatóak. A nagy hűtőbordán 6db STW14NC50-es Fet-eket cserélték. Az egyik 3-as FET csoport nincs elszigetelve a hűtőbordától. A kisebb bordán 4db BYV52200-as dióda van. Kérlek segítsetek hol kezdjem a hiba keresését. Köszönöm.

Üdv.: Norbi

Comments
slaszlo
slaszlo picture

Szia!

Majdnem ugyanaz, illetve részben blokk vázlat és a teljesítmény rész nincs rajta, de összehasonlítani és elmélkedni jó. EP System.
Én a szkópot egy szünetmentesről járatom. Jó lenne megnézni a vezérlő jeleket /G1.... amennyi van/, illetve visszább az impulzus trafót, egyáltalán van-e mindkét ágon jel, megy-e mind a két fet sor.
Nálam egyszer megszakadt az impulzus trafó egyik szekundere.
Vezérlő ic-n is a fűrész- és négyszög jelet megnézni.

Laci

0

zgyula
zgyula picture

Szia !
A szekunder diódák gyakran elszállnak. A legutóbb is 4 helyett csak 2 volt gyárilag beültetve. Ha nincs helye a másiknak, rakj be nagyobb áramút.

0

Lespedt
Lespedt picture

Diódák rendben. 4x2 dióda beültetve + van még 1 szabad hely.

Üdv.: Norbi

0

mindigehes
mindigehes picture
**

Szia!

A két hálózati puffer jó? Nem kapacitásvesztettek?

0

Lespedt
Lespedt picture

325V mérhető rajtuk.

0

mindigehes
mindigehes picture
**

De kapacitásra rendben vannak? Ok, hogy üresben jó, de terhelve, hegesztés közben is? Ha a pufferek kiszáradtak, az tud ilyen jelenséget okozni könnyedén.

0

Lespedt
Lespedt picture

Kimeneten nincs zárlat és 25V mérhető bekapcsolás után.

0

Ízirájder
Ízirájder picture

A 25 volt a kevés. Olyan 60-70-et kell mérned. Sajnos ezeket célszerű szkóppal leválasztva mérni. Nézd meg a maghajtássást a feteknek, és ha lehet tedd műtehelésre. Kis és nagyáramokon is meg kell nézni a meghajtójelek kitöltési tényezőjét. A puffer kondik hibáját viszonylag gyorsan meg tudod mérni, jellemzően nem esik ha csak 50 A köri értéken használod.
Üdv.: Ízirájder

0

Lespedt
Lespedt picture

Valami a vezérlésével lesz, szerintem. De nincs leválasztótrafóm hogy rámérjek szkóppal. Ebben a témában amúgy is kicsit hiányosak az ismereteim.

0

hcs
hcs picture

A vezérlés tápja hogy van? Kis trafó és apróságok a panel jobb alsó sarkában. Nekinyomták az egyik pufferkondit a bordának a jóemberek. Ez nem nyerő...
A másik tipp az áramkorlát beint és azért nem ad ívet, a fetek meghajtása akadozhat, ha eldurrantak (ezért lehettek cserélve) akkor a vezélő ic is tönkremehet. A fetek kapuját védő zenerek nem mindenhatóak ha robban a fet.

0

Lespedt
Lespedt picture

Elkókat kicseréltem diódákat ellenállásokat megmértem. Minden rendben van. Feszültségek is megvannak. A fet-eknél a zener diódákat is kicserélték.

0

Sponsored links