You are here

GRUNDFOS UPS15-50 A0 MKII szivattyú villamos doboz szerelése

42 posts / 0 new
Last post
Feree
Feree picture

Tisztelt Fórumtársak!

Vidéki házat vettünk. Az ott lévő kazánnal ( Beretta Smart  24 CSI ) sehogy se tudunk rendesen fűteni. Megmértem a címben írt szivattyú teljesítményét,és a 3.fokozatban lévő 95W helyett csak 75W van.Ezzel kb.1/4-e a vízszállítás és az nem elég.Ez majdnem a második fokozatnak felel meg. A kapcsoló 1-es fokozatba bemegy,de utána csak a 2-es fokozat teljesítménye marad a 3-asba is.. Nekem nem kell az 1-es,2-es csak a 3-as,ezért le akarom szedni a dobozt és fixen 3-ba kötni (amennyiben a kapcsoló rossz). Ha a tekercsel van valami,akkor nem tudom javítani. Szerelés előtt megkérdezem,szerelt-e le már valaki ilyen dobozt,mivel nyomás is van, víz is van,és feszültség is.
A segítséget előre is köszönöm!
                                               Ferenc

Comments
megujulo
megujulo picture

szia!

Gépész voltam 20 évig, és ezirányu tapasztalatom nagy!

mint írtad vettél egy házat! Ki tudja mita nem volt karbantartása a rendszernek. A szivattyú hibája okzhat szállítási problémát, de általában nem ez a fő gondot pokoz probléma!

egy ups 25-40 is jl tud teljesiteni megfelelően méretezett és kialakitott hidraulikus rendszerrel.

Valban lehetséges ok a kondenzátor elgyengülése de ez általában az mellett hogy nem szállít a szivattyú is forrosodni szokott.

A te problémád a következő lesz, sajnos rossz tapasztalat.

A kialakitott fütési csőhálzat rendszer dugulása eltömödése miatt a folyadékot nem tudja a szivattyú megfelelő modon szállítani.

Fő elzárdási helyek a radiátorok vagy szelepek elzár pontjai. Sajnos ha elég öreg a rendszer akkor abennük lévő rozsga és szennyeződés lerakdása sok hnapnyi állást követöen felszabadul, majd elzárdást okoz.

A kazán hőcserélője is elvizkövesedik és nem képes a hőt leadni és a folyadék elszállítani.

A elyzet a korral és idővel egyre roszabbá válik. A folyadékot ami a rendszerben van viszont nem szabad kicserélni, mert az már telitett oldat. Ha friss viz kerül a rendszerbe az inkább ront mint javithat a helyzeten mert kazán és rendszerkilukadást okozhat a friss viz az O2 és az oxidáci!

egy iszapleválaszt a szivattyú előtt beszerelve j megoldás lehet egy öreg rendszer esetében. A kaán hőcserélőjét meg kell tisztitani, ha rozsdamentes acél savazással lehet a vizkövet lepucolni de csak kiszerelt állapotban ajánlott. A radiátorok szelepei párszáz forintos összegek,ha cserélhető a legjobb megoldás. Ha nagyon régi és bonyolult a csere, akkor ha nyomás alatti a rendszer a radiátorok szelephollandereinek lazitásával lehet a dugulást kioldani a vezeték nyomott oldalárl. 

Volt olyan rendszerem amirőla  vizet leengedtük házfelujitás miatt és összel amikor feltöltésre került az összes szelep pár ora alatt eldugult..

HA jl áramlik a folyadék a szivattyúd 1 fokozatban is el fogja müködtetni a renszeredet, főleg ha zárt és nyomás alatti a rendszered. MIN. 1,5 BAR)

egyetlen főelzár golyscsap is okozhat ilyen probléméát!

Üdv Attila

0

Vote up!

You voted ‘up’

Feree
Feree picture

Szia megujulo!

Mint lejjebb már írtam , kb 10m szakasz kivételével (pont ott jó a fűtés),az egész csőrendszer 5 rétegű  20mm-es főág,és 16mm-es leágazással áprilisban újra lett csinálva.  A radiátor csatlakozói is teljesen újak Herz típusúak.A radiátorok régiek (de 4db a kazánhoz közel jól fűt). Iszapleválasztó nincs,nem is volt,a kazán előtti visszatérő szűrője tiszta.Sajnos 2-3 hetente lelevegősödik,ezért újra kell légteleníteni ami elég sok  friss vízzel jár..sajnos. Rendeltem egy 25literes kiegyenlítő tartályt - a kazánba lévő 8 literes,amit kicseréltek előttünk 16 literesre - nem tudom mikor. Az itt hozzászólok a szivattyúnak bírnia kellene, de szerintem CSAK III.fokozatban,mivel a csövek magassága 2.8m van (szivattyú grafikon). A hőcserélő ki tudja mikor lett,egyáltalán lett-e savazva.

                  üdv:Feri

0

Vote up!

You voted ‘up’

mpisti
mpisti picture

Milyen vastag az a 10m-es régi szakasz?Hány radiátor van a régi szakaszon? Az a 20mm-es 5 rétegű eléggé karcsúnak tűnik, különösen ha ott van a több radiátor. A csőkeresztmetszetet radiátorról radiátorra szokás csökkenteni, de sokkal jobb megoldás ha a gerinc végig azonos keresztmetszetű, és a visszatérőknél van beállítva a megfelelő tömegáram minden radiátornál külön-külön. 

0

Vote up!

You voted ‘up’

Feree
Feree picture

Szia MPisti!

Megoldódott a fűtési gond. Gyanús volt,hogy ugyan a visszatérő kb.27 fokos,a szivattyú vízháza 50-60 fokos pedig oda normál esetben a visszatérő vize megy. Abban az esetben ha a szivattyú kimeneténél lévő bypass nyitva van,akkor az előremenőből a víz visszatérőbe visszamegy,és ez felmelegítheti a szivattyúházat. Szétszedtem és a képen látható "nem tudom mi ez"t találtam a bypass helyett. Állítólag ezt a cirkót már javították. Megrendeltem egy pont ehhez való bypasst (R2047) cikkszámú. Kicseréltem,és a víz így már a csőrendszerbe megy.

                                    üdv:Feri

Ezennel ezt a fórumtémát lezárom. Köszönöm azoknak akik hozzászólásukkal segítettek!

4

Vote up!

You voted ‘up’

Jaca
Jaca picture
***

Szia!

Nálam két szint, 13 méteren van a legtávolabbi radiátor, és 10W-tal megy az okosszivattyú, de a régi hagyományosat se kellett 1-es fölé kapcsolni.

A radiátorszelepek nyitvavannak? Első körben kinyitnám a legközelebbi radiátor mindkét szelepét tökig, és megnézném, hogy az mit mutat, fel tudja-e fűteni a kazán.

0

Vote up!

You voted ‘up’

Feree
Feree picture

Szia Jaca!

A szelepek természetesen (torló is) teljesen nyitva vannak ,azoknak is amik nem fűtenek . Ez a szivattyú magasra nem tudja a megfelelő térfogatáramot csak a III.fokozatban ,ez biztos.

                                                                           üdv: Feri

0

Vote up!

You voted ‘up’

mpisti
mpisti picture

Te kissé fogalomzavarban vagy. Az,hogy a szivattyú adatlapján az szerepel hogy 5m vizoszlop, az nem azt jelenti hogy 5m magasságig használható, hanem a szivattyú maximum 0,5 bar nyomást képes előállítani, azaz 5 m-es vízoszlopot képes a nyomóoldal előállítani nulla liter szállítás mellett. Ez az adat a fűtés tervezéséhez kell, hogy kiszámítható legyen mekkora szivattyú kell adott rendszer ellenállás leküzdéséhez. Hajdanán gravitációs fűtések mentek 7-8m rendszermagasságokkal emeletes családi házakban pincében levő kazánnal, úgy,hogy a szivíattyút csak a biztonág kedvéért építették be, hátha kell valamikor egy kis segítség a rendszernek, de általában sose volt rá szükség.

0

Vote up!

You voted ‘up’

Jaca
Jaca picture
***

Szia!

Gondolom zárt rendszerű, ott meg nem igazán számít a magasság. Ha elzársz minden radiátort, csak a legtávolabbit hagyod nyitva, akkor azt átmelegíti? Mekkora hőmérséklet-különbség az előremenő és a visszatérő között?

0

Vote up!

You voted ‘up’

varga jano
varga jano picture
*****

Sziasztok!
A kazán bi-axiális höcserélöje eldugult ?
https://www.youtube.com/watch?v=ZamC7QWLaxY

0

Vote up!

You voted ‘up’

Feree
Feree picture

Szia Jano!

Ha nem is teljesen,de valamennyire biztosan,elég nagy baj ha így van,mert az új 100ezer forint felett van + a beszerelés + tömítések . Vajon egy kondenzációs kazán járulékos költségei mennyi lenne(tervezés ,ha kell új kémény). Bizonyos javítási összeg helyett .lehet hogy jobban járnánk.

                                              üdv: Feri

0

Vote up!

You voted ‘up’

varga jano
varga jano picture
*****

0

Vote up!

You voted ‘up’

SzBálint
SzBálint picture
**

szia: ideiglenesen,  csak  próbára  köss vele párhuzamosan  1uF/450(350)V-os  kondenzátort 

Bálint

0

Vote up!

You voted ‘up’

Alex52
Alex52 picture

Szia, tipikus  hiba szokott lenni -de nem 100 % - , hogy kapacitásszegény lesz a segédfázis- kondenzátor... Általában névlegesen 2 mikró körüli.... Mérd ki  elsőre !

0

Vote up!

You voted ‘up’

Feree
Feree picture

Szia Alex!

Vettem egy 2.5uF-os ~400V +/- tűrésű folyamatos üzemre való kondenzátort.A 75W helyett most 86-89W teljesítményt vesz fel.Kíváncsi vagyok így mi lesz?!

                                          Feri

1

Vote up!

You voted ‘up’

varga jano
varga jano picture
*****

Ügyes vagy indecision

0

Vote up!

You voted ‘up’

Feree
Feree picture

Szia Jano"
Hát nem egy nagy szám volt kicserélni,viszont így se 95W a felvétel,csak 86-89W. Mondjuk a fűtés most se jó teljesen. 75 fokon nem tudom fűteni a vizet,mert a hőcserélőben felforr a víz! Sajnos a termosztát digitális,ezért vagy teljes lángon ég,vagy sehogy (tehát nincs lángmoduláció). Gondolom több hőt kap ,mint amit a szivattyú elszállít,valami lehet a visszatérővel..

                                                üdv:Feri

0

Vote up!

You voted ‘up’

mpisti
mpisti picture

Szia Feri!
Egy szivattyú teljesítményfelvétele elsősorban a szállított víz mennyiségtől függ. Tehát ha nem veszi fel a szivattyú az elvárt teljesítményt annak semmiképpen sem menetzárlat az oka,mint ahogy már korábban írtam, -mivel az többletteljesítmény felvétellel járna- hanem inkább az,hogy nem tudja valamiért a megfelelő mennyiségű folyadékot elszállítani. Ennek oka lehet pl. eliszaposodott hőcserélő, valamilyen szennyeződés által okozott dugó(acélcsöves, hegesztéssel készült rendszernél nem ritka) vagy szimplán annyi, hogy a rendszer csőkeresztmetszete kicsi az adott létesítmény hőigényéhez. Vizkövesedésre nem gondolnák, ahhoz 30-40 éves  vagy idősebb rendszernek kellene lennie, ellenben a hőcserélő az lehet ludas, mivel ott igen kicsi keresztmetszetek sokaságán áramlik a folyadék. A teljesítményfelvétel mérés félrevezető lehet, inkább folyadékáramlást (l/perc vagy m3/óra) kellene mérni, és ezt összevetni az adott szivattyú adatlapjában leírtakkal. Mivel magáról a fűtési rendszeredről igen keveset tudunk,így nehéz eldönteni mi is lehet a probléma. Olyan alapvetések hiányoznak pl. mint induló-érkező csőkeresztmetszet,csövek anyaga,  radiátorok száma-teljesítmény igénye, irányváltoztatások, stb... Ezek mind befolyásolják a rendszer hatékonyságát. Aztán arról sem ártana szót ejteni hogy az előző tulajnál hogy működött a rendszer, neki nem voltak-e gondjai vele. Ha a kazánod modulációra képes, akkor szimpla pazarlás egy mezei termosztáttal vezérelni. Igazán megérdemelne a rendszer egy olyan termosztátot amelyik képes a kazánodat modulálni. Ugyanis ez jelentős gázmennyiséget takarít meg, egyúttal sokkal komfortosabb hőérzetet biztosít mint a ki-be kapcsolós módszer.
 

0

Vote up!

You voted ‘up’

Feree
Feree picture

Szia mpisti!

Ez a rendszer 5 rétegű csővel lett készítve áprilisban. Az analóg vezérlő nem rendesen működöt ezért ki lett dobva. A radiátorok száma 9db,kb.55liter víz van bennük + a csövezés vize. A ház 110m2-es .Egy nagy nappali,két nagyszoba , konyha ,egy kisszoba ,egy kis előszoba van.A mennyezeti csövek 20mm -ek,a radiátorokhoz a leágazás 15mm-ek. Elég sok T-idom van benne (kétfelé ágazás, meg a gerincről lejönni a radiátorhoz és menni tovább fent..stb). Az eredeti tulaj azt mondta hogy jó volt a fűtése,kezdek ebben kételkedni,mert penészedések voltak a laminált padló alatt,az álmennyezet felett,mintha nem lett volna rendesen kifűtve a ház. A kazánra azt mondta hogy jó,viszont a szivattyú mint írtam,csak 75W-ot vett fel elejétől fogva. A kondenzátor csere után egyből 86-89W lett a felvétele. Áramlási menyiséget nem tudok mérni...A kazánt állítólag javították kb.60 ezer forintért,de hogy mit a feleség nem tudta megmondani. A kazán vízkövesedésétől én is tartok,mert ha jól emlékszem a kazánon 2012-es dátumú papír van,tehát nem fiatal. Ma lelégtelenítettünk ,most a kazánhoz közel való 4 radiátor jó meleg kb.50 fokos  nem teljes felületen,a többinek csak a szelep előtti csöve 40-30fok körül van. Egyébként a régi csövezés is 17mm külső átmérőjű csővel volt  csövezve. Lehet a kazán elé egy rásegítő szivattyút rakunk hogy meglegyen a tömegáram.Gondolkodok még a hőcserélő savazáson,nem tudom mennyiért csinálnák. Kiszerelés nélkül is meglehetne csinálni,csak a szivattyúhoz menő fémszövetű csöveket le kellene kötni. A gumi gyűrűs tömítések szerintem már megkeményedtek,visszarakni nem túl jó ötlet szerintem.Odavalót meg honnan szerzek. Ennyit röviden..
                                
                                üdv: Feri
                    

0

Vote up!

You voted ‘up’

megujulo
megujulo picture

Mint feljebb irtam  a 16 mm-es radiátor szelepek hajlamosak a lerakdás megfogására, és sors pikantériája hogy itt a gyáro is csinált hulyeségeket!

Ugyanis a szelepek áramlási iránya adott csak egy irányba szerelhetőek) de a visszatérő tipikusan inbuszkulccsal nyit vagy zárhatak. Ott a leghajlamosabb a lerakdás fennakadása és elzárja a gumitányért a fennakad apr szöszmösz és rozsda. Mint irtad a radiátorok egyike másika éppen hogy langyosak és nem áramlk a folyadék!

Mindenféle képp pucoljátok meg a szelepeket és tegyetek fel iszapleválasztt az megfogja a rendszerbe bekerült szennyeződéseket. Ergo nem lesz egyszerü sajnos a dugulás többször is visszatérhet, ha a radiátorok belső felületéről felszabadulo rozsda lapocskák elindulnak a szelepek irányában.

Az átszerelés és az uj rendszer között volt egy állásidő a radiátorok belső rozsdafelülete is leválik, ez ront a helyzeten ha volt ilyen.

Helyesirásért elnézést! Üdv Attila

0

Vote up!

You voted ‘up’

SzBálint
SzBálint picture
**

szia: mivel mérted a teljesítményt? Mennyi a műszer pontossága?
Mikor volt a  rendszer és a fűtőegység  vízkőtelenítve?
Ez legalább 15-20 éves lehet

Bálint

0

Vote up!

You voted ‘up’

Feree
Feree picture

Szia SzBálint!

A fogyasztást német fogyasztásmérővel mértem ( dugaljba dugható). Az mérte a cosfi-t is. A biztonság kedvéért megmértem egy Metex 3650-es multiméterrel is. Teljesen egyezett a kettő mérés.
A bitermikus hőcserélő nem tudom mikor volt savazva, a csövezés rézcsővel volt (17mm külső átmérő) ez megmaradt a hátsó kisszobába,konyhába .A hátsó kisszoba mellet van egy tusoló ,ott van a kazán.Az a furcsa,hogy itt a radiátorok jó fűtenek nagyjából (mondjuk közel is vannak).Ha a többi is ilyen lenne ,elégedett lennék.A konyhából átmegy a rézcső a falon,onnantól kezdve 5 rétegű csövezés van,és már nem jó a fűtés. Lehet hogy a valamelyik hajlításnál behorpadt a cső...pedig úgy csinálták a hajlítást,hogy egy rugót dugtak a csőbe. Van egy gyanús rész ott megbontjuk a falat hogy lássuk mi van. Majd kiderül.Azt elfelejtettem írni,hogy kettős csövezésű rendszer.

                                           üdv: Feri
 

0

Vote up!

You voted ‘up’

mpisti
mpisti picture

Szia Bálint !
Az én fűtési rendszerem 1985-ben készült, az akkori technológia szerint acélcsöves, padlócsatornában van(rejtett szerelés)és hegesztéssel készült. Még sohasem volt vizkőtlenítve, és nincs is benne vízkő, de iszap az előfordul a radiátorokban(ezt abból tudom hogy festéskor le szoktam szerelni). Vízkő akkor rakódik ki a csőfalra ha folyamatosan 70 fok feletti hőmérsékleten járatják a fűtést, és folyamatos víz utánpótlásra van szükség (pl. nyitott rendszer kicsi tágulási tartállyal) tehát nem gondolom hogy az ominózus esetben erről szó lenne. Feri írta hogy van hőcsrélő a rendszerben, ott előfordulhat eltömődés, vagy dugulás valahol a rendszerben. Az viszont elgondolkodtató hogy a radiátorszelep előtt forró a cső, a radiátor pedig csak langyos, -legalább is Feri ezt írta egyik hozzászólásában. Nem tudom milyen radiátor szelepek vannak beépítve, de egyes régebbi tipusoknál a kupak alatt egy csavarral be lehetett határolni hogy mennyire lehessen kinyitni. Remélem itt nem erről van szó.

0

Vote up!

You voted ‘up’

Feree
Feree picture

Szia Alex!

Megmértem a kapacitását 2.12uF ESR=0.09  Ez még elmegy nem?
                           üdv:Ferenc

ui:Hát nem megy el,mert+/-5%-nál  nagyobb az eltérés,majdnem 20%.

 

0

Vote up!

You voted ‘up’

varga jano
varga jano picture
*****

Szia Feri!
A kondi +/- 5%-os vagy +/-20%-os?

0

Vote up!

You voted ‘up’

Feree
Feree picture

Szia Jano!

Megnéztem +/-5%..ezért is írtam hogy sok a kb.20%. Emiatt  lehet hogy nem tudja a 95W-os teljesítményt?

                            Feri

0

Vote up!

You voted ‘up’

varga jano
varga jano picture
*****

Szia!
Lehetséges.

0

Vote up!

You voted ‘up’

SzBálint
SzBálint picture
**

szia: a  2,12uF nem 20%-kal kevesebb, mint a 3uF.
Írtam, tegyél próbára párhuzamosan 1 uF-t

Bálint

0

Vote up!

You voted ‘up’

Feree
Feree picture

Szia Bálint!

A belevaló kondenzátor 2.5uF +/-5%. Ha párhuzamosan kötök vele egy 1uF-ost az 3.1uF lenne,ugyanúgy jóval több mint 5% eltérés. Azt is olvastam,hogy nem mindegy hogy motorindító,vagy üzemi kondenzátor,mert a motorindító üzemi helyzetben felrobbanhat. Hol tudok vajon ilyet , vagy idevalót szerezni?

    üdv: Feri

0

Vote up!

You voted ‘up’

imrus101
imrus101 picture

Hali!
Neked a kép alapján üzemi kondenzátor kell. Próbáld meg bármelyik helyi villamossági boltot, valószínűleg lesz. Fűtéstechnikai boltban is próbálkozhatsz vagy háztartásigép-szerelőt is megkérdezhetsz. Ha itt sincs, akkor valamelyik webáruház.
imrus101

0

Vote up!

You voted ‘up’

SzBálint
SzBálint picture
**

szia: ha figyeltél volna
A rajzon  3 uF van te 2,12uF-et írtál, ezért írtam, hogy próbára 1 uF-et tegyél 
Ha a szivattyún 2, 5 uF van, olyan értékű üzemi motorkondenzátort keress, nagyobb villamossági boltban biztos van, ki kell cserélni.
A rendszer nem vízköves?

Bálint
 

0

Vote up!

You voted ‘up’

Feree
Feree picture

Szia SzBálint!

Igen a rajzon az van azt csak azért küldték nekem hogy végül is milyen lehet a kapcsolása. Azért is raktam fel képet a saját kondenzátorról. Hogy vízköves-e? Nem tudom az előéletét ,tisztították-e de bizonyos jelek arra utalnak,hogy majd egyszer nem ártana citromsavval átmosni a bitermikus hőcserélőt!

                                                                                           Feri

0

Vote up!

You voted ‘up’

varga jano
varga jano picture
*****

Szia!
Bocs!
Mi van ráirva?
Esetleg egy fotó?

0

Vote up!

You voted ‘up’

dankasan
dankasan picture

Szia! A kondiját mérd ki!

0

Vote up!

You voted ‘up’

zsugori
zsugori picture
**

1

Vote up!

You voted ‘up’

Feree
Feree picture

Szia!

Mértem. Ami nekem nem tetszik miért nem duplája a 3.fokozat tekercsének ellenállása (270 Ohm),mint a két fokozat tekercsellenállásának összege. Csak nem zárlatos? A másik,miért van felcserélve a nulla N és a fázis L ? Visszacserélni nem merem,nehogy valami zárlat legyen .. A kondenzátort még nem mértem,de azt is megmérem majd. Közvetlenül összeakarom kötni a 185 Ohm-os tekercset a nullával és a fázissal,hiszen a kapcsoló is azt teszi. Jó lesz úgy?
                                      Ferenc

File csatolás: 

0

Vote up!

You voted ‘up’

zsugori
zsugori picture
**

elképzelhető hogy egy pár menet összeégett belülről
ez se mind jófajta

0

Vote up!

You voted ‘up’

kisrokalyuk
kisrokalyuk picture

Az N és L pont felcserélésének semmi jelentősége. Egyébként kérdés, hogy a másik vége hogy van bekötve, lehet, hogy ott is fordítva van.
De teljesen lényegtelen, nem ettől gyenge. A kondi viszont gyenge, ha csak kicsit több 2u-nál. Azt cseréld, vagy tegyél mellé még 1u-t, egy próba erejéig.
Egyébként valószínűbb, hogy más oka van, hogy nem tudtok rendesen fűteni. Milyen hőfokú az előremenő és a visszatérő víz?

0

Vote up!

You voted ‘up’

Feree
Feree picture

Szia kisrokalyuk!

Az előremenő 75 fokos,a visszatérő viszont csak 27,5 fokos!!. A kazántól a fűtésvezetékek kb.2,8m magasan mennek (álmennyezet felett),onnan jönnek le a csövek. Mivel ilyen magas a legmagasabb pont,ezért ebben a fokozatban a táblázat szerin csak 1.5 dl/másodperc a vízszállítás!! Ha lenne 3.fokozat ,akkor a táblázat szerint 5.5dl/másodperc a vízszállítás. Majd nem 4x több. A rendszerben kb.100l víz van. Az a baj,hogy több helyen a radiátor szelep előtt forró a cső,utána viszont langyos a radiátor.Légtelenítés is volt.. Egyszerűen a 1.5dl/másodperces vízáramlás semmit nem ér. Emiatt a hőcserélőben hamar eléri a víz a beállított hőfokot,és utána keringtet csak kb.3percig. Majd 30-40másodperc melegítés ,3 perc keringtetés.. Ha valakinek lenne PONTOSAN ILYEN szivattyúja akkor lehet hogy az álló ,és forgórészt kicserélném,nem akarom az összes csatlakozást megbontani,mert szinte biztos hogy a tömítő gyűrűket cserélni kellene.
Először a szivattyú kondenzátorát cserélném ki,ha lenne,vagy kötnék vele párhuzamosan egy 470nF 400V váltófeszültséghez való megfelelő "teljesítményű" kondenzátort ami sajnos nincs. Arra se érkezett még hozzászólás hogy a 3.fokozatban működő tekercs 175Ohm (szétszedés után mérve) értéke jó-e,vagy zárlatos. A helyzet megoldása nagyon sürgős lenne.

                   üdv: Feri

0

Vote up!

You voted ‘up’

mpisti
mpisti picture

Szia!
Már többen írták hogy próbálkozz egy párhuzamos kondival a meglévő mellé. Az ellenállás értékkel ne foglalkozz, mert nem tudhatod hogy az állórészben a különböző fokozatok tekercsei egymáshoz képest hogy vannak elhelyezve. Az egyenáramú ellenállás mérés igazából csak szakadás vagy totál zárlat megállapítására alkalmas, menetzárlatra nem igazán. Ha menetzárlatos lenne a szivattyúd, akkor a felvett teljesítmény nem 75W lenne hanem sokkal több. Esetleg nem a radiátorok visszatérő csonkjánál vannak nagyon betekerve a fojtószelepek? (gondolom van beépítve ilyen) Ugyanis ha a radiátorokon átáramló folyadék mennyiségét erősen visszafogják ezekkel a szelepekkel, akkor érthető lenne a csökkent teljesítményfelvétel a szivattyúnál. Próbaként mindegyiken tekerjél ki 1-1,5 fordulatnyit és így mérjél újból teljesítményfelvételt, de lehet hogy az első csavarások után már a radiátorokon is érezhető lesz a változás. Arra figyelj hogy a kicsavarásokat a legtávolabbi radiátoroknál kezd meg.

1

Vote up!

You voted ‘up’

Feree
Feree picture

Szia mpisti!

A hátsó szobákban teljesen,a többi helyen változó (1.5 - 3 menet kifelé).

                                                    Feri

0

Vote up!

You voted ‘up’

Feree
Feree picture

 Szia!

Nagyon szépen köszönöm,most már csak az kell,hogy szét tudjam szedni és jó maradjon!

                                                 Üdvözlettel: Ferenc

0

Vote up!

You voted ‘up’

More similar content