You are here

LG lcd tévé, 42LG3000 kép vöröses/negatív. (megoldva)

21 posts / 0 new
Last post
zoltan35
zoltan35 picture
*

Sziasztok!
Nevezett készülék (kijelző:LC420WXN(sa)(a1) túlfeszültséget kapott. Tápegység-inverter-main javítás után működik a készülék, viszont a kép vöröses/negatív.
Első ránézésre gamma korrektor hibát "tippeltem", de itt nincs külön ic erre a célra. Közben egy kolléga (látatlanban) megemlítette, hogy esetleg nem az adott kijelzőhöz van beállítva. Ez elvileg akár el is képzelhető, hiszen a tévé előéletéről semmit sem tudok....
Van valakinek esetleg tapasztalata ilyen jelenségről, vagy első "gondolat" szerinti t-con hiba ez?
Köszönettel: Kiss Z.

Comments
zoltan35
zoltan35 picture
*

Sziasztok!
Mivel egyszerűen nem boldogultam, éltem "mosomedve" kolléga ajánlatával és elvittem hozzá. Nem volt meglepetés mentes a hiba felderítése, de szerencsére Ő rájött: main hiba. (én még nem is találkoztam ilyennel, hogy ezt a hibát main okozza)
Szóval main csere és a készülék rendben üzemel. :happy:
Üdv,Z.

0

agressiv
agressiv picture
*

Most nézem a képet, az flux maradvány az XD processzor körül? :)

0

zoltan35
zoltan35 picture
*

Szia!
Nem, az csupán fény tükröződés. Látható nyoma nem volt, hogy "túrkáltak" volna a panelon. Mindenesetre tanulságos eset volt, mert bár láttam már néhány main hibát ami rossz képet okozott, de ilyennel még nem találkoztam.
Üdv,Z.

0

mosomedve
mosomedve picture

Szia Zoli!
Ha gondolod hozd el hozzám és akkor belépünk a szevizmenűbe. Ha ott van a hiba, akkor azt meg tudjuk csinálni. Ha nem, nézünk hozzá t-cont.

0

zoltan35
zoltan35 picture
*

Szia!
Nagyon köszönöm :bow: a lehetőséget, lehet élnék vele... most sikerült épp egy t-con panelt vennem bele, amint ideért próba és sok mindenre fényderül.
Üdv,Z.

0

agressiv
agressiv picture
*

Továbbra is tartom, hogy mindössze az adatformátum van rosszul megválasztva, függetlenül a hibás T-con-tól. :D Az alacsonyabb feszültségek azért lehetnek, mert nem fűt a processzor és a DC-DC konverter nem olyan széles impulzussal dolgozik, mint nagy terhelés mellett és ezért az egyéb feszültségek alacsonyabbak, mivel azok nem stabilizáltak. Persze nem kizáűrt, hogy hibás T-con-t kaptál,de lássuk be, hogy elég pici az esélye annak, hogy mindkettő ugyanúgy hibás, pláne, ha az egyik nem is melegszik.

0

zoltan35
zoltan35 picture
*

Szia!
Megérkezett az új T-con, persze ezzel sem jó. Igaz most már minden feszültséget jónak mérek és a kép világossága is rendben, nem forr az ic. stb.
Amennyiben jól értelmeztem az eddigieket és a megfelelő (11) lábat húztam fel 3.3V-ra, vagy tettem le testre, akkor a váltás sem hozott jó eredményt. Jelenleg is ilyen piros a kép.
Üdv,Z.

File csatolás: 

0

zoltan35
zoltan35 picture
*

Szia!
Én már lassan semmiben nem vagyok biztos így simán ehet, hogy neked lesz igazad. Viszont az "új" panellel annyi kép van csak, hogy éppen látszik a menü. Sajnos a tps65162 feszültségein kívűl mást nem tudok ellenőrizni. Szerencsére legalább a most vett panelról biztosan tudni, hogy jó. Amennyiben mégsem ez okozza a hibát, viszem olyanhoz aki ért hozzá.. és ez lesz a "tanulópénz".
Üdv,Z.

0

agressiv
agressiv picture
*

A kolegához vidd el mindenképpen, mert szervízmenüben lehet álítani a kijelző típusát/formátumát.

0

kovi
kovi picture

Sziasztok!
Bocs,hogy beleszólok.Ugyan ilyen hibám volt Samsungnál.
Szerviz mód "reset" segített.
Üdv,kovi

0

zoltan35
zoltan35 picture
*

Szia!
Könnyű neked, Te értesz hozzá. Én viszont még a szerviz menübe se tudok belépni... :(
Üdv,Z.

0

syscon service
syscon service picture

0

zoltan35
zoltan35 picture
*

Szia!
Köszi a tanácsot. Jelenleg kicsit félre raktam, mert lehet "belefutottam" az első olyan vásárlásomba külföldről, amikor hibás árút kaptam. Ellenőrizve a t-con feszültségeit egy-két alacsony értéket mértem.
Üdv,Z.

0

zoltan35
zoltan35 picture
*

Sziasztok!
Bonyolódik a helyzet: ma megérkezett (Ebay) a rendelt t-con. Annyi a változás ezzel, hogy nem "forr" az IC rajta és sötétebb (a nem jó) kép mint eddig.
Lehet valamit nagyon benézek ismét a jelenséggel kapcsolatban, de már ötletem sem nagyon van. Van egy (ismeretlen állapotú) másik alaplapom, de persze azzal sem jó. Igaz más a kép, de nem jó. Vagyis van két main és egy t-con ami elvileg jó, a kép viszont nem. :hmmm: :help:
Üdv,Z.

0

agressiv
agressiv picture
*

Üdv

Resetelődhetett a main és nem stimmel az adatformátum. A kijelzőhözz keress doksit és nézd meg az LVDs lábkiosztását. Olyat keress, hogy select lvds data format, vagy hasonlót. Majd látod, hogy mit kell csinálni ahoz, hogy a formátumot álítsd. Vagy szervízmenüben kell keresni olyan opciót ahol az LVDS formátumát lehet átálítani.

0

zoltan35
zoltan35 picture
*

Szia!
Igazad lehetett, de bonyolódott a helyzet... ahogy tanácsoltad megnéztem a kijelző adatlapját. 9.pin a select amit "felhúztam" (gnd-n volt) és egy pillanatra mintha jó is lett volna a kép, utána viszont ugyan "más színvilággal" de ismét rossz és most már forr az ic.
Lehet valamit elb..sztam vagy most halt meg magától az ic.
Üdv, Z.

File csatolás: 

0

agressiv
agressiv picture
*

Üdv

Most már csak remélni tudom, hogy 3.3V-ra húztad fel nem 12V-ra.... :)

0

zoltan35
zoltan35 picture
*

Szia!
:jajj: kicsit sok lett volna a 12V tudom, ezért nem... hanem 270ohmon keresztül 5v-ra kötöttem (ez volt "kéznél") a mainon, miután kivettem a 0-ohmot ami testre ment. A t-con ellenállását is meghagytam.
Üdv, Z.

0

agressiv
agressiv picture
*

Ahogy nézem a kép azért jócskán változott. Szerintem nincs itt gond ezzel, működik is a formátum váltás csak valami más gondja is van a t-con-nak. Esetleg az is lehetséges, hogy tényleg szervíz menübe kellene csak lépni és átálítani a kijelző típust, vagy nem tudom hogy mukodik ez eldzsíéknél. Persze többet lehetne látni PC-re dugva tesztábrákkkal, akkor pontosan lehetne tudni, hogy melyik szín mivel cserél helyet, vagy mi hiányzik.

0

zoltan35
zoltan35 picture
*

Szia!
Igen, jócskán változott sőt egy pillanatra mintha jó is lett volna. Ezért írtam, hogy igazad lehetett. :beer:
A "bevillanást" követően viszont az ic 20/30 mp. után kézzel már nem megfogható a melegedés miatt. Ez szerintem biztosan nem az üzemi hőmérséklete (előtte nem ilyen volt).
A gép saját teszt képeit váltva zöld/piros/kék/fekete kép rendben, de a fehér zajos-pöttyös összevisszaság.
Beszerzek egy másik t-cont és meglátjuk.
Üdv, Z.

0

Sponsored links