You are here

LG lcd tévé, 42LG3000 kép vöröses/negatív. (megoldva)

21 posts / 0 new
Last post
zoltan35
zoltan35's picture

Sziasztok!
Nevezett készülék (kijelző:LC420WXN(sa)(a1) túlfeszültséget kapott. Tápegység-inverter-main javítás után működik a készülék, viszont a kép vöröses/negatív.
Első ránézésre gamma korrektor hibát "tippeltem", de itt nincs külön ic erre a célra. Közben egy kolléga (látatlanban) megemlítette, hogy esetleg nem az adott kijelzőhöz van beállítva. Ez elvileg akár el is képzelhető, hiszen a tévé előéletéről semmit sem tudok....
Van valakinek esetleg tapasztalata ilyen jelenségről, vagy első "gondolat" szerinti t-con hiba ez?
Köszönettel: Kiss Z.

Comments
zoltan35
zoltan35's picture

Sziasztok!
Mivel egyszerűen nem boldogultam, éltem "mosomedve" kolléga ajánlatával és elvittem hozzá. Nem volt meglepetés mentes a hiba felderítése, de szerencsére Ő rájött: main hiba. (én még nem is találkoztam ilyennel, hogy ezt a hibát main okozza)
Szóval main csere és a készülék rendben üzemel. :happy:
Üdv,Z.

0

Vote up!

You voted ‘up’

agressiv
agressiv's picture

Most nézem a képet, az flux maradvány az XD processzor körül? :)

0

Vote up!

You voted ‘up’

zoltan35
zoltan35's picture

Szia!
Nem, az csupán fény tükröződés. Látható nyoma nem volt, hogy "túrkáltak" volna a panelon. Mindenesetre tanulságos eset volt, mert bár láttam már néhány main hibát ami rossz képet okozott, de ilyennel még nem találkoztam.
Üdv,Z.

0

Vote up!

You voted ‘up’

mosomedve
mosomedve's picture

Szia Zoli!
Ha gondolod hozd el hozzám és akkor belépünk a szevizmenűbe. Ha ott van a hiba, akkor azt meg tudjuk csinálni. Ha nem, nézünk hozzá t-cont.

0

Vote up!

You voted ‘up’

zoltan35
zoltan35's picture

Szia!
Nagyon köszönöm :bow: a lehetőséget, lehet élnék vele... most sikerült épp egy t-con panelt vennem bele, amint ideért próba és sok mindenre fényderül.
Üdv,Z.

0

Vote up!

You voted ‘up’

agressiv
agressiv's picture

Továbbra is tartom, hogy mindössze az adatformátum van rosszul megválasztva, függetlenül a hibás T-con-tól. :D Az alacsonyabb feszültségek azért lehetnek, mert nem fűt a processzor és a DC-DC konverter nem olyan széles impulzussal dolgozik, mint nagy terhelés mellett és ezért az egyéb feszültségek alacsonyabbak, mivel azok nem stabilizáltak. Persze nem kizáűrt, hogy hibás T-con-t kaptál,de lássuk be, hogy elég pici az esélye annak, hogy mindkettő ugyanúgy hibás, pláne, ha az egyik nem is melegszik.

0

Vote up!

You voted ‘up’

zoltan35
zoltan35's picture

Szia!
Megérkezett az új T-con, persze ezzel sem jó. Igaz most már minden feszültséget jónak mérek és a kép világossága is rendben, nem forr az ic. stb.
Amennyiben jól értelmeztem az eddigieket és a megfelelő (11) lábat húztam fel 3.3V-ra, vagy tettem le testre, akkor a váltás sem hozott jó eredményt. Jelenleg is ilyen piros a kép.
Üdv,Z.

File csatolás: 

0

Vote up!

You voted ‘up’

zoltan35
zoltan35's picture

Szia!
Én már lassan semmiben nem vagyok biztos így simán ehet, hogy neked lesz igazad. Viszont az "új" panellel annyi kép van csak, hogy éppen látszik a menü. Sajnos a tps65162 feszültségein kívűl mást nem tudok ellenőrizni. Szerencsére legalább a most vett panelról biztosan tudni, hogy jó. Amennyiben mégsem ez okozza a hibát, viszem olyanhoz aki ért hozzá.. és ez lesz a "tanulópénz".
Üdv,Z.

0

Vote up!

You voted ‘up’

agressiv
agressiv's picture

A kolegához vidd el mindenképpen, mert szervízmenüben lehet álítani a kijelző típusát/formátumát.

0

Vote up!

You voted ‘up’

kovi

Sziasztok!
Bocs,hogy beleszólok.Ugyan ilyen hibám volt Samsungnál.
Szerviz mód "reset" segített.
Üdv,kovi

0

Vote up!

You voted ‘up’

zoltan35
zoltan35's picture

Szia!
Könnyű neked, Te értesz hozzá. Én viszont még a szerviz menübe se tudok belépni... :(
Üdv,Z.

0

Vote up!

You voted ‘up’

syscon service
syscon service's picture

0

Vote up!

You voted ‘up’

zoltan35
zoltan35's picture

Szia!
Köszi a tanácsot. Jelenleg kicsit félre raktam, mert lehet "belefutottam" az első olyan vásárlásomba külföldről, amikor hibás árút kaptam. Ellenőrizve a t-con feszültségeit egy-két alacsony értéket mértem.
Üdv,Z.

0

Vote up!

You voted ‘up’

zoltan35
zoltan35's picture

Sziasztok!
Bonyolódik a helyzet: ma megérkezett (Ebay) a rendelt t-con. Annyi a változás ezzel, hogy nem "forr" az IC rajta és sötétebb (a nem jó) kép mint eddig.
Lehet valamit nagyon benézek ismét a jelenséggel kapcsolatban, de már ötletem sem nagyon van. Van egy (ismeretlen állapotú) másik alaplapom, de persze azzal sem jó. Igaz más a kép, de nem jó. Vagyis van két main és egy t-con ami elvileg jó, a kép viszont nem. :hmmm: :help:
Üdv,Z.

0

Vote up!

You voted ‘up’

agressiv
agressiv's picture

Üdv

Resetelődhetett a main és nem stimmel az adatformátum. A kijelzőhözz keress doksit és nézd meg az LVDs lábkiosztását. Olyat keress, hogy select lvds data format, vagy hasonlót. Majd látod, hogy mit kell csinálni ahoz, hogy a formátumot álítsd. Vagy szervízmenüben kell keresni olyan opciót ahol az LVDS formátumát lehet átálítani.

0

Vote up!

You voted ‘up’

zoltan35
zoltan35's picture

Szia!
Igazad lehetett, de bonyolódott a helyzet... ahogy tanácsoltad megnéztem a kijelző adatlapját. 9.pin a select amit "felhúztam" (gnd-n volt) és egy pillanatra mintha jó is lett volna a kép, utána viszont ugyan "más színvilággal" de ismét rossz és most már forr az ic.
Lehet valamit elb..sztam vagy most halt meg magától az ic.
Üdv, Z.

File csatolás: 

0

Vote up!

You voted ‘up’

agressiv
agressiv's picture

Üdv

Most már csak remélni tudom, hogy 3.3V-ra húztad fel nem 12V-ra.... :)

0

Vote up!

You voted ‘up’

zoltan35
zoltan35's picture

Szia!
:jajj: kicsit sok lett volna a 12V tudom, ezért nem... hanem 270ohmon keresztül 5v-ra kötöttem (ez volt "kéznél") a mainon, miután kivettem a 0-ohmot ami testre ment. A t-con ellenállását is meghagytam.
Üdv, Z.

0

Vote up!

You voted ‘up’

agressiv
agressiv's picture

Ahogy nézem a kép azért jócskán változott. Szerintem nincs itt gond ezzel, működik is a formátum váltás csak valami más gondja is van a t-con-nak. Esetleg az is lehetséges, hogy tényleg szervíz menübe kellene csak lépni és átálítani a kijelző típust, vagy nem tudom hogy mukodik ez eldzsíéknél. Persze többet lehetne látni PC-re dugva tesztábrákkkal, akkor pontosan lehetne tudni, hogy melyik szín mivel cserél helyet, vagy mi hiányzik.

0

Vote up!

You voted ‘up’

zoltan35
zoltan35's picture

Szia!
Igen, jócskán változott sőt egy pillanatra mintha jó is lett volna. Ezért írtam, hogy igazad lehetett. :beer:
A "bevillanást" követően viszont az ic 20/30 mp. után kézzel már nem megfogható a melegedés miatt. Ez szerintem biztosan nem az üzemi hőmérséklete (előtte nem ilyen volt).
A gép saját teszt képeit váltva zöld/piros/kék/fekete kép rendben, de a fehér zajos-pöttyös összevisszaság.
Beszerzek egy másik t-cont és meglátjuk.
Üdv, Z.

0

Vote up!

You voted ‘up’

More similar content