You are here

Mi volna a mellékelt rajzon a c7 szerepe?

17 posts / 0 new
Last post
mindigehes
mindigehes picture
**

Sziasztok!

Mellékelve egy rajz rélszet. Ez egy indukciós főzőlap tápja. A szekunder oldalon nem volt villany.

Elég embertelen, nem szerelhető, vagy ha szerelhetővé teszem, nem mérhető benne semmi.  elektrolit kondik 85 fokosak. Egy főzőlapban.. :) Mindegy, cserélve mind. Nem indul. c8 kondi kapac szegény, 200nF körül. Csere. Nem indul. Na, akkor nézem a többi kondit is, a c8 100nF körülire gyógyította magát... Csere, és indul, megy gond nélkül.

A működése az volna, hogy a relé csak akkot húz meg, és az IGBT, meg az erősáramú rész csak akkor kap teljes tápot, ha a vezérlés engedi. A relé érintkezőjén keresztül a kondi-ellenállás pároson elég a kis kapcsitápnak a villany az üzemhez... Node.. Mi a feladata a C7-nek?

Első körben azért nem is foglalkoztam vele, mert hisz az egyenirányító híd mögött ott az 5uF, meg a 10uF.. Ez amúgy csak zavarszűrő.. gondoltam én... De akkor mi a magyarázat arra, hogy cseréje után teljesen hibátlan a szerkezet? :)

Szóval minek az oda.. A C7.. hisz az egyenirányító híd átlójában levő komplexum amúgy is ad terhelést.. Mi az oka, hogy ha rossz a c7 nem megy, ha jó, akkor megy.. És kivettem, próbára.. Akkor nem megy..

 

File attachment: 
Comments
proba
proba picture

Ilyenkor szoktam a kiindulási pontot megkérdőjelezni, biztosan ez a rajza, biztosan a C7-et cserélted?  Esetlegesen más hiba is volt, ami a szét és összerakás közben megszűnt. Bár a két lefelé menő ellenállásra lehet hatással, de akkor a jelfogó érintője elé tervezték volna,, gondolom.

0

zsugori
zsugori picture
***

0

mindigehes
mindigehes picture
**

Szia! Igen. Ennek a rajza.  És biztosan c7. Első körben csak a c8 volt cserés, meg az elektrolitok. C7-et ki se vettem, hisz agyam alapján az nem tud ilyet. Aztán de. Mégis. 

Műhiba kizárt, mert amikor jó lett, nem értettem, visszatettem, volt ellen próba. És úgy nem ment.

Innen indult a kérdés.

0

lapatnet
lapatnet picture
*

Üdvözlet!A C7 az LP4 tekerccsel rezonáns tagot képez, így induláskor az R2 C8 tagon eső feszültséget megemeli annyira, hogy a táp IC el tudjon indulni. A relé bekapcsolása után már nincs szerepe a továbbiakban.

2

KGL
KGL picture

Üdv.

Erdekes amit írsz, de hogy emeli meg egy aluláteresztő szűrő a feszültséget?

0

mindigehes
mindigehes picture
**

Szia!

Köszi! De ennek mi az értelme? Úgy értem.. nem lett volna egyszerűbb a relé elé kötni a készenleti tápot, és spóroltak volna 6 alkatrészt...  Mi ebben a ráció?

0

lapatnet
lapatnet picture
*

Üdvözlet!

Azért bonyolítja el, mert fel kell készítenie az áramkört arra, hogy akár 400V feszültségre is kerülhet. Ha a feszültség nagyobb a tervezettnél, az R-C tagon keresztül átfolyó áram korlátozva van. A feszültségfigyelő áramkör tiltja a relé behúzását ha nagyobb a tápfeszültség a tervezettnél. Az R8 varisztor megakadályozza, hogy a feszültség 275V fölé növekedjen az AC oldalon és ilyenkor az R2-C8 tagon feszültség esik. A gyenge pont a C28 10uF puffer kondenzátor, mivel ilyenkor 385V feszültség van a kapcsain.

0

mindigehes
mindigehes picture
**

Szia!

Ez jogos. Erre nem gondoltam! Van benne logika.

Köszi!

0

KGL
KGL picture

Szia! 

Nem lehetm hogy az R36...R39 ellenállásokkal figyeli a hálózaton lévő anomáliákat/tüskéket és mivel C7 nélkül ezek nincsenek megszűrve ezért tilt a vezérlő?

0

mindigehes
mindigehes picture
**

Szia!

Bármi lehet. De a ha ez a kondi nincs benne, vagy rossz, akkor nem megy a tápja sem. Vagyis a uC nem is kap villanyt. Sötét kijelző, semmi életjel. Ha jó a kondi, minden hibátlan.

Már össze is raktam, elvitte a tulaj, vigyorog, mint a vadalma..

De megismételtem a tesztet többször.

Az cseszi a csőröm, hogy nem tudásom alapján ha az nincs ott, max vannak tüsik,.minimálisak, de mennie kellene. És nem.

 

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: LC tag lágyindítás?

Bálint

1

mindigehes
mindigehes picture
**

Szia! De az én józan agyam és tudásom alapján, ha az nincs ott, akkor is mennie kellene. És nem.

0

zsugori
zsugori picture
***

1

mindigehes
mindigehes picture
**

Szia! Ez fagor volt ;)

0

Galibali
Galibali picture

Szia!
Lehet, hogy hülye kérdés... Mérted a feszültséget a C7 lábain a jó C7 nél és nélküle? (Jó C8 mellett).

1

mindigehes
mindigehes picture
**

Szia! Nem hülye kérdés. Utólag én is gondoltam erre. De már elvitték. Az a baj, hogy összerakva nem lehet mérni. Csak úgy, hogy kiforrasztom a 4 IGBT-t, a diódahidat, leszedem a ventit, tekercseket, betápot. Akkor a nyákra rá lehet taknyolni vékony drótokat mérni, majd összelapátolni, mindent vissza forrasztani, mérni, majd szét megint...

Az egész panelt egy nagy alu öntvény blokk veszi körbe, csak a sorkapcsok lógnak ki. Nem javításra gyártották... :) 

De vélhetően nem jók úgy a tápok.. hisz így megy. Az volt a végső döfés, hogy szétszedve, a tápról mindent leválasztva azonnal indult a 10uF kondira adott 150V DC-re.. akkor kezdem el kiszedegetni mindent, ami nem számít.. és mégis :)

Nagyon kíváncsi vagyok, mi az oka, a lehülyézés is jöhet... Csak tudni akarom a megoldást.

0

Sponsored links