You are here

Rádiós mikrofon vevőjének alapzaja hogyan csillapítható?

23 posts / 0 new
Last post
Mr._V.
Mr._V. picture

Hello!

10%-os áron sikerült hozzájutnom egy Malone típusú 4 mikrofonos szetthez. Nem egy márka, de 70-80e-ért árulják, én 8-ért vettem kompletten, szóval annyit megért. (A hangzása jó, a mikrofon 50m-re van írva, de jóval távolabb is működött.) A problémám az vele, hogy a vevőnek nagy az alapzaja még a mikrofonok bekapcsolása nélkül is.
Rack széles a vevő (30% van kihasználva a helyből), amiben 3 kis panel van: 2x2 vevő és egy audio blokk. Ezek sima szalagkábellel összekötve árnyékolás nélkül. A ház teteje fém, minden más része műanyag, tehát minden más rész árnyékolatlan.

Egy átlag magnódeckben is árnyékolt kábelekkel viszik át a jeleket még ha csak 10 centiről is van szó, ezért furcsa számomra a szalagkábeles megoldás és a műanyag burkolat.

Milyen megoldással lehetne az alapzajt csökkenteni?

Tehát NEM a rádió sistergése hallatszik a kikapcsolt mikrofonok miatt, mert zajzárral van ellátva, hanem maga az előerősítő rész ennyire alapzajos.

Segíthet ezen, ha körbefóliázom az egész alját és árnyékolt vezetékekre cserélem a szalagkábeleket?

A másik furcsaság, hogy a 2db antennához árnyékolt kábelen csatlakozik, ám az árnyékolás nem az antennánál ér véget, hanem még 10 centi toldás van rajta és vízszintesen elhelyezve a doboz széléhez ragasztva. Ennek így mi értelme? (Lehet ezért nem fém körbe?)

Az audio részen 16 lábú "ZS 4F7JB LT751N" IC dolgozik 1-1db 2-2 mikihez/vevőhöz. Ezekről én nem találtam leírást a neten, de gondolom ezek okozzák a problémát.

Balanced XLR kimenettel rendelkezik, tehát itt már gondoltak a zavarszűrésre. (Nincs összekötve 2 láb, valódi balanced!)

Szóval mivel érdemes EGYSZERŰEN átépítés nélkül legalább valamennyit csillapítani a zavaron?

Comments
SzBálint
SzBálint picture
****

szia: SA571 alkalmazástechnika

https://www.onsemi.com/pub/Collateral/AND8159-D.PDF

Bálint

0

gbenyov
gbenyov picture

Szia!
Ez a (ha jól értem) -39dB fehérzaj szint=katasztrófa.
1. Két csatornás? Mindkettő egyforma?
2. Alkatrész hiba lehet. Fehérzajt inkább az ellenállások okoznak. Méricskélni kellene.
3. Fehérzaj, semmi felismerhető jelkombináció, akkor ez nem kívülről jön.

0

Mr._V.
Mr._V. picture

1. 4 csatornás, ami 1-1 előerősítőre megy (azaz 2 mikrofon A kimenet, 2 mikrofon B kimenet, ill. vagy egy asszimetrikus kimenet mind a négynek.
2. Nem nagyon van mit méricskélni, hiszen az előerősítő panelon alig van alkatrész.
3. Azért mellékeltem a hangfájlt is, hogy érzékelhető legyen, milyen zajról is van szó.

Ez a zaj akkor van, amikor a készülék potijai (mic volume x4) mind maximumon vannak. Viszont kell is a maximum, ha az ember rendes beszéddel, riporteri távolságban tartva használja. Énekre és hangos emberhez természetesen lejjebb kell venni, akkor a zajszint is csökken.

Ahogy már írtam és a felvételen is hallható, a mikrofon bekapcsolása után nem nő az alapzaj, tehát én arra gondoltam, hogy a mikrofonokat kéne valahogy érzékenyebbre venni (még nem szedtem szét, hogy állítható-e) és akkor a potikkal csökkenthető az alapzaj, viszont lehet hogy az ordítós emberek védelme miatt van visszavéve gyárilag, hogy akkor se torzíthasson. Ezt neves gyártók a mikrofonon menüben állíthatóan oldják meg.

0

PushyG
PushyG picture

Üdv!

Nem találtam leírásaidban pontos típust, csak a gyártó meg a 4 port, meg az árkategóriából sejtem, miről lehet szó...

Ez a 4 fejmikrofonos, mini XLR csatlakozóval bemenő adós, vagy a 2 kézi/2 fejmikrofonos változat?

Ha a mini XLR csatlakozós az adója, akkor oda beköthetsz érzékenyebb/ érzékenység állítható/előerősített mikrofont is.
A kézi mikrofonban én kicserélném az előerősítőt egy kisebb zajú, állítható kimeneti szintű változatra, ha lehet.
Sőt, a mikrofon kapszulával is lehet játszani, mondjuk egy nagyobb érzékenységű, superkardoid félét beletenni.

Ekkora árért simán lehet vele kísérletezgetni.
A zajt minél inkább a lánc elején kéne megfogni. Ha az utolsó erősítő fokozat magas erősítésre állítása okozza a zajt, nyilván a bemenetére kerülő jelet kell lehetőleg zajmentesen előerősíteni.
És igen, a túlvezérelhetősége fogja megmutatni, lehet-e egyáltalán a gyártó által kiadott állapothoz képest "segíteni" rajta.
Mert ha ez az állapot már a "maxra tekerve minden" eredménye gyártói oldalról, hát akkor... ennyi...

Gábor

0

Guest
Guest picture

A fotóknak a feltöltés helyén való jobb felbontású megtekintése után,  https://kepkuldes.com/image/bBzgB5
arra a következtetésre jutottam hogy a csatolmányban szereplőhöz hasonló kapcsolást rejt a gép azzal a nagy különbséggel hogy a kimeneti panel durván le lehet butítva, ráadásul  két két vevőhöz közös vevőoldali expandert használnak a spórolás jegyében, bár ez nem kellene hogy oka legyen a durva zajosságnak.
Hasonló árkategóriájú és felépítésű szerkezetben amivel találkoztam, a kézi mikrofonban a mikrofon betét jelét fogadó erősítő erősítését egy nagyobb szétszerelés nélkül hozzáférhető trimmer potival állítani lehetett.

File csatolás: 

0

Mr._V.
Mr._V. picture

Ez 4db kézi mikrofonos változat, így az adója a mikrofon törzsében van.
Mivel teljesen zajmentes (azaz -39dB alatti zajszinten vannak a mikrofonok), ezért gondoltam a vevőegység elsődleges "piszkálásához", de látszólag se egy poti, egy egy trimmerkondi, tehát csak forrasztgatással lehetne azon segíteni.
Még 1 dolgot megpróbálok pár napon belül... egy Yaesu készólékkel megpróbálom meghallgatni a mikrofonokat, amennyiben azt a sávot még képes fogni (kinyitott változat, így elképzelhető). Ha ott alapzaj nélkül jönnek a mikik, akkor egyértelmű a vevő hibája. A mikiket csak ezután szedem szét, hátha találok rajtuk valami potit, amivel segíthetek az érzékenységükön.

0

Guest
Guest picture

Az a "kinyitott" Yaesu keskenysávú FM-re való. Alkalmatlan ezen berendezés monitorozására! A rendszered pedig széles sávú (nagy löketű) modulációt használ.
Ismerve az analóg és RF technika terén meglevő ismereteid mélységét, inkább ne állj neki tekergetni, csavargatni mert csak rosszabb lesz az eredmény főleg hogy a műszerezettséged (amiről tudomásom van) ezen a frekvencián egyenlő a nullával.

0

csakyt
csakyt picture

Szia
 Valamikor az MTV.-nél és az RTL.-nél dolgoztam. Az RTL-nél mint hangtechnikus. Ezért is szólok most bele ebbe a topikba. Tudod, sokan azt hiszik, hogy vesznek 80-100 ezer forintért egy mikroportot, és azt gondolják róla, hogy az majd profi cucc lesz. Amikor megveszik, akkor jönnek rá, hogy nem az, mert zajosak. Egy igazán jó mikroport, az 1 milliónál kezdődik. Nem véletlenül ennyi az ára sem ennek, sem annak. Szóval a zaj, meg fog maradni. Hidd el. ha megoldható lenne, akkor senki nem venne milliókért mikroportot.
 Tibi

1

Mr._V.
Mr._V. picture

Nem is stúdió célokra vettem, hanem arra, ha valamit be kell mondani, vagy egy felkonf van és valaki beszélne, akkor kábel nélkül megoldhassa.
Tehát alap esetben ez többnyire szabadtéren lenne használva, ahol eleve van némi természetes zaj, azaz nem feltűnő pici sistergés a hangfalakból sem. Énekelni senki nem fog ezekkel és nem tévés/rádiós közvetítésre kell. Tudom a mai mikrofon árakat és irreálisan magasak, épp ezért "minőség" eleve nem volt cél a vásárlásnál, csak a szabad mozgás, amiben ez túltesz a gyári értékein... ráadásul aksival, azaz 3V helyett 2,4V-ról üzemeltetve.

Nem is csodát várok ettől, csak némivel kisebb zajszintet.

-61dB a keverő+felvevő alapzaja
-59dB ha a mikrofon bemenet maximra van állítva és be van kapcsolva
-39dB ha a mikrofon vevő is be van kapcsolva és ez a szint marad akkor is, amikor a mikrofon is be lesz kapcsolva, tehát a mikrofonnak nincs külön (ennél magasabb) zajszintje, azaz csak a vevő a problémás.

Wav fájl:
0:06-ig a keverő alapzaja (a felvevő alapzajával együtt) -61dB
0:11-ig a keverő + mikrofonbemenet (maximumon) alapzaja -59dB
0:11,3-kor a mikrofonvevő bekapcsolása (a kattanás csillapítva -20dB-el)
0:18-ig feléled a vevő (lassan adja rá a hangerőt) -39dB
0:21-nél bekapcsolom a mikrofont (nincs zajszint változás)
0:21,5-től beszélek
0:26,5-nél kikapcsolom a mikrofont (a kézi adót), hallható a kattanás -39dB
0:27,5-nél kikapcsolom a keverőn a bemenetet -61dB

http://mystore.to/dl/0VnB78wbgw

Ezek alapján a mikrofon szerintem tiszta, nekem nem kell ennél jobb hangszín. Minden maximumon volt, így a mikrofonba kb. 10 centiről beszéltem, ahogy egy riporton szokás.
Azaz akár van mikrofon bekapcsolva, akár nincs, -39dB "fehérzaj" keletkezik a vevőben. XLR kábellel és monó jack-el is teszteltem, nincs semmilyen különbség a 2 érték között.

0

Jaca
Jaca picture
****

Meg kellene nézni, hogy az 571 bemenetén is ott-e a zaj.

0

csakyt
csakyt picture

Szia
 Ezen nem hiszem, hogy tudsz javítani. Fogadd el így ahogy van.
 Tibi

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: ez lenne?
(javítsd a típusszámot)

Bálint

File csatolás: 

0

josef.48
josef.48 picture
*

Szia ! Ha félvezetö zaj akkor az hö érzékeny és könyen behatárólható.Egy fagyasztó sprayre szerelt csövön célozva hütsed le a félvezetöket (ic)sorban és figyeld a zaj szintjét.csak egy ötlet.üdv.Jóska

0

Guest
Guest picture

Biztos nincs benne kompander áramkör, azért zajong. Ez adó oldalon összenyomja, vevő oldalon széthúzza a dinamikát. Négy csatornához kellene négy! Minden tisztességes ilyen szerkezetbe berakják mert maga a rádiós jelátviteli út önmagában 60-70 dB-nél alig biztosít jobb jel/zajviszonyt. Ez pedig kb. az amit hallasz a frissen vásárolt "termékeden".
Ennek a szemétnek (mert az!) sehol nem találni részletes technikai adatait. Nem hiába.
Ha belegondolsz, a Shure SM58 (csak mikrofon) mely előadói körökben szinte alapnak számít, kb. 30-35 ezerért kapható meg.
Az olcsó kézi mikikben legyen az drótos vagy rádiós, egy kacat 2-4 ezer forintos betétet raknak. Lényeg, hogy megszólaljon alapon.
Egy szimpla egy mikrofon vagy mikroport kiszolgálására árusított szett mely megfelelő zajparaméterekkel IS rendelkezik, inkább 100k felett mint az alatt kapható.
-
Összefoglalva: Vettél egy szemetet ( szándékosan egy szalonképes szót használok) és csodálkozol hogy egy szemetet kaptál. Ez akkor is így van ha tizedáron vetted.

0

Jaca
Jaca picture
****

Biztos nincs benne kompander áramkör, azért zajong.

Összefoglalva: Vettél egy szemetet

Hát a kis huncutok mégis tettek bele, csak a topiknyitóban megkeveredtek a számok, szerencsére jött fénykép.

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia:tegyél fel   közeli  képet az IC-ről
A tokozásáról sem írtál

Bálint

0

Mr._V.
Mr._V. picture


 

0

Jaca
Jaca picture
****

Puritánnak tűnik, de szimmetrikus bemenő jelnél nem szed össze annyi zajt kívülről.Rövidrezárt bemenetekkel is ott a zaj?

0

lcsaszar
lcsaszar picture
*

Szia!

Bumm, már megint! Sajnos ezen a fórumon és külföldi fórumokon is gyakran belefut az ember egy alapvető - hogy is nevezzem? - hibás szóhasználatba, ami teljesen tévútra viszi az embert.

Zaj = általában sistergés-szerű, széles spektrumú hang. Ha a hasznos jelcsúcs alatt kb. 40 decibellel vagy kevesebbel van, akkor zavaró. Árnyékolással nem szüntethető meg, mivel nem külső zajforrásból származik, hanem maga az áramkör termeli. Pl. amikor az FM vevőt két állomás közé állítjuk.

Brumm, búgás = a hálózati 50 Hz induktív vagy kapacitív csatolás útján bejut a készülék arra érzékeny pontjára. Esetleg az egyenirányított 100 Hz rájut a tápfeszültségre, és az arra érzékeny áramkör továbbítja a kimenetre. Harmadik lehetőség a földhurok, amikor a hálózati 50 Hz felől bizonyos áram a készülék jelföldjén keresztül folyva ráül a hasznos jelbemenetre.
Az első típusú búgást lehet csökkenteni árnyékolással, árnyékolt vezetékkel. A másodikat megfelelő tápfeszültség-szűréssel. A harmadikat a földelés megfelelő kialakításával, jelföld és védőföld elkülönítésével, csillagpont-földeléssel, stb. Vagy amint írtad, a szimmetrikus jelvezetéssel (XLR).

Tehát, könyörgök, a brummot, búgást (angolul hum) ne nevezzük zajnak (angolul noise)! Teljesen más az eredete, tehát a csökkentésének a módja is.

Üdv, lcsaszar

1

Jaca
Jaca picture
****

Szia! 
Nem okvetlenül csak 50/100Hz-es zaj szokott hallatszódni. A félvezetők zaja egészen más, és gitárerősítőnél már futottam bele ilyenbe. Pont, mikor két állomás közé hangolod az FM vevőt. 

0

Mr._V.
Mr._V. picture

Külső tápja van, amit belül még 2db 2200 mikrós kondi is szűr, tehát hálózati földelés nem jut rá és a táp ezáltal szűrtnek tűnik.
Nem búgás, hanem "fehérzaj" vagy efféle megnevezésű hang hallatszik.
Ha teljesen feltekerem az összes potit és a keverőn és közel maximumig állítom a bemenetet, akkor -20dB-ig is felmegy a zaj... tehát ezen szeretnék valamennyit szűrni. Szerintem jó (beszéd) jelszinten -30dB és -40dB között lehet a zaj mértéke.

A felépítését azért részleteztem, hogy kivehető legyen: összezsúfolt/egyszerűsített elektronikáról lehet szó.
Viszont hiába az XLR, ha nem a készülék és a keverő között van a probléma, hanem magából a készülékből sikerül ekkora zajt kihozni.
Bár a keverő zajzára állítható, de hirtelen vág az adott értéken, így zavaró, ha csönd, majd sistergős beszéd és megint csönd, ezért gondolkodom valami szűrésen.

0

Jaca
Jaca picture
****

Szia!

Meg kellene keresni, honnan is ered pontosan a zaj. Ehhez az erősítőfokozatok bemenetét le kellene húzni nullára, és figyelni, hogy változik a zaj.

0

Sponsored links