You are here

Rádiótechnika újságról mit tudtok?

Hello !
Mi ujsag az Rt.-vel ? Itt a vege, fuss el ....?
Koszi az erdemi valaszokat !

 

Pages

Comments
Palkó1
Palkó1 picture

Helló ! 

Sajnálom az RT.-t, mint szakmai lapot. 
Ki és kit fog tanítani ? Tudásmenet ?
Eredménye, 180 km gyaloglás gratulálok a résztvevőknek !
 BUÉK, üdv. Palkó    

0

TonyStark
TonyStark picture
**

Az RT, mint folyóirat,és Évkönyv továbbra is elérhető.
A tanárok,és Tudásmenet hogy jön ehhez?

4

SzBálint
SzBálint picture
***

szia:
 létezik idén is, megrendelhető, nincs rajta ársapka
Évkönyv 148 oldal, 6360 Ft
Lapok 32 oldal, a nov-dec-i  dupla szám egyben 48 oldal
Nekem 1962  júniustól  megvan az összes lapszám, Évkönyv és HE,
jórészt a padláson, dobozokban
A tartalomjegyzékek  Piroska kocsmájában láthatóak
Továbbiakban nem vásárlom, nekem drága
Régebben több cikket  is írtam nekik

Bálint

2

kferi
kferi picture

1989-től már minden bőrt lehúztak róla. Az utóbbi években pár fanatikus írta csak. A lap nem most lett halott hanem 10-20 éve.

1

SzBálint
SzBálint picture
***

0

SzBálint
SzBálint picture
***

működik, meg is rendelhető

0

domeattila
domeattila picture

Szia. Tavaly hallottam nem első kézből, hogy igen, megszűnik, pár éven belül. Pontosan nem emlékszem mikor. 
Üdv 

0

Halics Attila
Halics Attila picture

Sajnos a kérdésedre nem tudok válaszolni de sok sok bekötött és kötetlen újság előkerült a padláson ha majd érdekel valakit egy héten belül lehozom és mondom a számokat köszi ha elolvastátok.

0

atis76
atis76 picture

Szia!
Várom a fejleményeket.

Üdv:atis76

0

Kari
Kari picture
*****

Hellotok!
En is kivancsian varakozom...
üdv, K.

0

Hanák Pál
Hanák Pál picture

Helló !
Köszönöm a tartalmas és bőséges hozzászólásokat.
üdv.: Palkó

0

Pilatus Porter
Pilatus Porter picture

Hi!
Akár Ő is megszólalhatna: https://elektrotanya.com/users/megujulo-radiotechnika
P.P.

1

lcsaszar
lcsaszar picture

Sziasztok!

Diák koromban alig vártam, hogy megjelenjen a következő havi példány az újságosnál. Azt hiszem, 5 forint volt. Hiába volt beleírva, hogy a Magyar Honvédelmi Sportszövetség lapja, ez nem zavart. Kiolvastam az elsőtől az utolsó betűig, aztán irány a körúti Rádióamatőr bolt, vagy a Szalkai, Ferencz Jóska (akinek még mondanak ezek a nevek valamit), elő a Minifor pákát, és próbáltam valamit utánépíteni. Na meg az Évkönyv, az maga volt a csoda, abban minden volt. Néha ugyan becsúszott egy cikk arról, hogy nem is Marconi, hanem az orosz Popov találta fel a rádót, ja persze.
Aztán valahogy leszoktam róla. Érdekes módon, amikor már egyre több helyen lehetett alkatrészeket kapni, és talán az internet terjedése is közrejátszott.
Azt vettem észre, hogy bizonyos értelemben lenevelt a gondolkodásról (nem a propagandacikkekre gondolok). Az ember elé került egy kapcsolási rajz, benne pl. egy BC182 tranzisztor. Akkor ha nem volt otthon csak BC184 akkor elmentél a boltba, mert "az kell bele". Nem próbálta elmagyarázni az adott áramkör működését a legtöbb cikkíró, sőt még azt sem írták le részletesen, hogy hogyan működik.

Én főleg azért szerettem ki belőle, mert nem érdekeltek a rádióamatőr hírek (végül is rádiózásról szólt, ami szigorúan az MHSz keretében volt engedélyezve), és amikor ez az érdektelenség átfordult a cikkek 80%-ára, abbahagytam.
Szerintem a világ túlhaladt az ilyen "mindenből egy kicsit" papír alapú kiadványokon. Van akit a TV/rádió javítás érdekel, másokat a számítógép tuning, másokat a hagyományos értelemben vett rádióamatőr tevékenység, megint másokat a HiFi áramkörök építése, stb. Valljuk be őszintén, van még, aki a Tungsram katalógusból nézi meg egy tranzisztor vagy a Texas Instruments könyvből egy TTL IC adatait? Megynyitom a Google-t, bárhol, bármikor.
Szerintem online tematikus oldalakra lenne szükség (akár fizetős is) az elektronika hobbi egyes szakterületein. Ezek közül csak egyik a rádió adás-vétel technika, de még azt is fel lehetne osztani RH, URH, stb.

De nem bánom, legyen Rádiótechnika is. Fontos a fiatalok oktatása, ezért legyenek benne könnyen elkészíthető, gyakorlatias projektek, amik nem öncélúak (emlékszünk még a kismillió dallamcsengő és fényorgona cikkre?), hanem tényleges gyakorlati hasznuk is van, és nem árulják ugyanezt a kínai piacon. Legyen bennük egyszerű, közérthető elméleti alapozás minden cikk előtt: az adott áramkör hogyan működik, mik a kritikus és kevésbé kritikus alkatrészek, hogyan állapítom meg méréssel, hogy jól működik-e, vagy hogy hol a hiba? Hogyan kell nyomtatott áramkört rajzolni és maratni? Ilyenekre gondolok. Ja, és hogy hol kaphatók a hozzávaló alkatrészek (akár fizetett hirdetés formájában), és kb. mennyi az anyagköltsége.

Hogy ezt ki fogja megírni, arra nincs egyelőre tippem.

Üdv, lcsaszar

5

rpmaus
rpmaus picture

Szia! 
Mindenkinek BÚÉK - de csakis bú nélkül!
Hülye poen', de ha ilyen szépen drágul a kenyér, az RT ÉK közel 4 ezres (vagy azóta már 5 ezres) ára is olcsó lesz 8-)
Én egy dolgot nem tudok megérteni (általában a kereskedelem szakcímben'), hogy a digitális kiadás miért nem olcsóbb mint a papíralapú , a nyomdai, ha egyszer a nyomdaköltség köztudottan az egyik legnagyobb tétel. Ugyanígy "nem értem", miért kerül 1 kg egész bors többe mint ugyanannyi őrült' bors, vagy miért drágább a 200 grammos 1 kg-s ára mint a 20-30 gramm kiszerelésű, holott a csomagolóanyag (é a gépidő és a HR igény) a kisebb pakknál lesz (kellene legyen) a több. Azt 30+ év alatt már "lenyeltem", hogy a BABA szappan nem drágább lesz, hanem kisebb :-) ... de ezt még nem 8-) 
Szeretettel:
'a' robi
 

0

TonyStark
TonyStark picture
**

Szia 'a' Robi!

Visszaolvasva a fórumot (mert pár napot/hetet kihagytam), a karácsony esti ámokfutásod látva a PLC-s topicban

https://elektrotanya.com/content/plc-forrasprogram-jogi-kerdese

szerintem sok mindent "nem értesz".
Főleg ennek a fórumnak a lényegét, a 14 éves tagságod  ellenére.
De ahogy mondani szokás, "Nem kell mindent érteni."
Ez itt Spárta!smiley... akarom mondani Magyarország, minden pozitív és negatív dolgával.

 Tóni

4

gyula.maestro
gyula.maestro picture

Már nem tudom az internet világában van-e igény nyomtatott folyóiratokra. Régebben, amikor nem volt internet és kapcsolásokhoz csak könyvekből, újságokból lehetett hozzájutni, sokat jelentett számomra. Hobbim kezdetén még építettem rádiót középhullámút és FM vételére alkalmasat is, bővítgettem hangolásjelzővel, térerőjelzővel, ilyen-olyan hangszínszabályzókkal, többféle erősítőt kipróbáltam, sorolhatnám. Akkor még egy mono VT Europa Star rádió volt a családban, így volt létjogosultsága építgetni. Azóta már tele a lomis piac és a kínai piac is mindenféle készülékekkel, kitekkel, úgy gondolom ez a hobbi teljesen megváltozott, nincs értelme építgetni. Lehet, hogy csak kinőttem belőle...

0

joci66
joci66 picture

Sziasztok!
Én azt hiszem, ma már nagyon kevés az univerzális, mindenhez (elektronika) értő és érdeklődő szakember.
Vannak szervizesek, rádióamatőrök, hobbisták, mikrovezérlősök stb. Kis országunkban nem lehet mindenkinek saját ízléséhez passzoló kiadványt készíteni, ezért van, hogy az RT-ből egyiket ez  az öt , a másikat a másik öt oldal érdekel. Így aztán úgy dönt, hogy azért az öt oldalért nem veszi meg a lapot. Nem tudom él-e még az Elektornál az a lehetőség, hogy cikkekért is lehet fizetni és azt letölteni. Szerintem sokunk kifizetné egy-egy cikkért a lap árának 10-15 %-át, azt letöltené és így még a helyet sem foglalná a sok papír. Természetesen a törzsvásárlók, gyűjtők megvásárolhatnák a teljes lapszámot. Én ezzel a lehetőséggel gyakran élnék.
Üdv: joci66

0

lizakl
lizakl picture
*****

Szia!
Az elektor letölthető teljes egészében, igaz, hogy francia vagy német vagy angol nyelven! :-)
 

0

joci66
joci66 picture

Ezt tudom, nem erre gondoltam.
Én éppen a cikkenkénti letöltést preferálnám, hogy ne kelljen fizetnem azokért a cikkekért, amik nem érdekelnek.

0

lizakl
lizakl picture
*****

Szerintem az ingyenes letölthetőségnek alapnak kellene lennie! A sok reklámnak ami az oldalakon van bőven el kellene tartania a szerkesztőséget! Persze nem kell több száz fős szerkesztőség egy elektronikus újság összeállításához. :-)

1

rpmaus
rpmaus picture

Az imént' úgy kerültem ide, hogy egy családtagomnak be szerettem volna idézni (legalább a tartalomjegyzék szintjén) azt a 80-as évek egyik áprilisi RT számában (vagy RT ÉK, de áprilisra utalva?) megjelent kis cikkecskét, ahol még egy ügyes kis rajzos ábra is bemutatta, hogyan gondolnak mikro-atomreaktorral a "történelem végéig" működő-készen tartani egy talán RAM-ot...  beismerem, hogy jóval ez után, a 90-es évek első éveiben, a BHG-FI-ben (néhai) Bánovics Peti kollégámmal (munka helyett, mármint én, neki ment egyszerre Đ) beszélgetve ő mesélte el először (mármint nekem), hogy az egy áprilisi tréfa volt, aminek (hozzám hasonlóan) sokan be is dőltek, és hónapokkal később "helyreigazítást" adtak ki (erre nem emlékeztem, vagy átugrotta az agyam, szemem, kezem).

No most - még nem olvastam bele a megújult RT oldalaiba, mit alulról a harmadik hsz-ben ír itt Kollégánk, de - megtaláltam a(z) "RT hivatalos oldalát" (linket akarattal nem írok!), ahol az archívum arról szól, hogy 2022/xx (tartalomjegyzékekkel 1-1 képben!) és közben jobbra fent meg, hogy "Alapítva 1951"
Akkor az 1951 és a 2021 közötti tartalomjegyzékeket, sőt: szövegen is kereshető módon, ki és miért is nem teszi közzé?
Hofi itt, ilyenkor szokta rendszerint ismételni: "hivatalos oldal, mi?"... :)
És én SZERETEM az összes szakembert aki bármikor is náluk szerzőként foglalkozott vagy velük dolgozott, de "spinoffjaikat" is, a HE Store-t különösen is (nem azért, de hazánkban tapasztalataim szerint a Tuner 200-as spray-t ott kapni a legolcsóbban), tehát én ezeket sem azért írom, most sem, hogy bárkit bántsak, csak épp: nem értem . . . "Mi került ebben a fotelban 1450 forintba" (c) Márkus László & Kocsis Zsuzsa :)

De megyek tovább: ott van az Arcanum (ADT), és kínomban ott is kerestem (előfizetés nélkül, de így legalább az évszámot megleshettem volna bölcs keresési kulcsokkal), de egy fia RT (nemhogy RT ÉK) még csak mutatóban sincs ott... hivatkozások ezrével a szerkesztő(bizottság) kitüntetéseire, de maga az újság "tabu"... ennek (gyanúm szerint) jogvédelmi okai is lehetnek.

Azonban tegyük hozzá - és ezt az MTVA (az MTVA és a MR) Archívumára is ugyanígy fenntartom, nem is szeretnek érte! -, hogy 1951. és 1990. között (a ttt-ből a támogatott kategória volt, legalább a 70-es évektől) az összes RT és RT ÉK a magyar állam (a magyar polgárok, lakosság etc.) köztulajdonaként készültek, azaz ha és amennyiben ezekkel - jellemzően kötelespéldányok útján - rendelkezik pl. a(z) OSZK és/vagy a FSZEK/SZEK (amint látom rendelkeznek), akkor ezeket - szerintem - kutyakötelességük lenne nemhogy az Arcanummal megosztani, de a közpénzen fenntartott MEK ( https://mek.oszk.hu/katalog ) digitális (díjmentes) közzétételeként az ország lakosságával is (rendben: pl. legyen ÜK regisztrációhoz kötött mint a covid vakcina XD)
 
Szeretettel:
'a' robi

3

lcsaszar
lcsaszar picture

A szakcikkeket tipikusan külsősök írják, díjazás ellenében. Tehát az elektronikus vagy akármilyen kiadvány bevétele kétféle lehet:
- reklámokból
- előfizetésből (vagy alkalmi fizetés a hozzáférésért)
Egyik sem ördögtől való dolog.
Létezik még az a modell, hogy a lap le van szerződve egy kereskedővel. A lapban megjelenik a projekt, és a kereskedőnél meg lehet venni a projekthez tartozó egységcsomagot (nyomtatott áramkör, félvezetők, passzív elemek, mechanikus alkatrészek). Azt hiszem, nálunk is voltak ilyen próbálkozások.

0

Kari
Kari picture
*****

Nomeg a tamogatok taboratol...

0

lizakl
lizakl picture
*****

Azért vannak még olyan diákok, akik forgatják ezeket a régi újságokat és képesek nagy pénzeket kiadni azért, hogy építsenek egy nixicsöves kvarcórát TTL IC-kel! Én találkoztam ilyen diákokkal is! :-) (Pályafutásom során)

0

Kari
Kari picture
*****

Szia!
Az oktatasos kivitelre nem a Hobbyelektronikajuk lenne a jobb?
-gondolom az is meglesz tovabbra is- mert az RT azert megis inkabb szaklap (lett volna)...
Kari
ps:
A 70-esekben kimondottan HAM kiadvanykent volt még az MHSz stencilezett QTC-je is, sztem elegendö is volt az amatörködöknek is..

0

SzBálint
SzBálint picture
***

szia: a Hobbielektronika rég megszűnt

Bálint

1

bélás
bélás picture

Olvasom a sok nosztalgiázást, na de uraim, összeszerelő ország lettünk. Aztán ott van a gyors fejlődés, naponta lehetne lapot írni.
Kiöregedtünk és nem bírjuk követni, és ezért is nem tartjuk érdekesnek. Nem beszélve arról a javítás is változik, már nem érdekli a szerelőt mi hogyan működik.
Szigorúan magamról beszéltem. smiley

4

kferi
kferi picture

Én egy fél évszázadnyi RT-t pár hónapja odaajándékoztam egy műszaki iskolának. Ez a korszak így lezárva.

1

braunv
braunv picture

Sziasztok ! A 60 -as évektől járattam Az Rt -ét de 2005 -után már nem ! Nem az időszerű témákat hozta meg ma már javítani vagy leginkább építeni nem igazán akarnak az emberek és ez nyilván a témákat is jelentősen  korlátozta és beszűkítette . Javasolnám inkább egy jó külföldi  ilyen jellegű folyóirat magyar nyelvű változatán gondolkodni , mert azért valljuk be voltak  jobbak a környező  országokban ! Természetesen most többen mondanák , meg kell tanulni a hozzá illő nyelvet ez így igaz,  bár szerintem a rádiótechnikában jártas emberek nem a több nyelv ismeretében jeleskednek viszont magas szinthez elengedhetetlen . Még nem lapoztam bele az új RT-be így korai a vélemény! Várnám azok véleményét akik már ezt megtették ! Üdv!      

1

zus
zus picture

Az senkit se érdekel, hogy színes (drágább nyomdatechnika), vagy fekete-fehér az újság, ha máskülönben szakmailag jó. A baj a tartalommal van. Lehetne korszerűsíteni az újságot, hiszen a téma az utcán hever. Írtam egyszer egy terjedelmesebb levelet ebben a témában a Békeinek. Az újság korszerűsítésére tettem benne javaslatot. Hát nem fogta meg nagyon emberünket. Pedig, mai korszerű ötletekkel éltem.

De az is baj, hogy nincsenek már olyan nagy nevek a szakmában, mint pl. annak idején szegény Hetényi Laci bá volt (és azt nem tudom, hogy miért nincs utánpótlás ?). Olyan emberekre gondolok, akik tudtak, ismerték rendesen a szakmát (nem ilyen vizsgákon apuci lovéjával a tanárt megvéve átbukdácsoltak), tudtak írni is, tehát amit leírtak az olvasmányos volt és lehetett belőle tenulni. Az is igaz, hogy a régi RT-ba írogatók között olyanok is voltak, akik amúgy külön könyveket is írtak (Ferenczy Ödön, Sipos Gyula, Lóska Péter, stb.). De a nagyrészük ilyen-olyan amatőr volt, nyilván erős elektronikai tudással.

Nyilván nem minden mai diák, meg elektromos szakember ilyen vizsgákon átbukdácsolt úgynevezett szakember. Akkor miért nem találni közöttük olyan figurákat, vagy miért nem lehet azokat megszólítani, kifizetni, akik egy jó és érdekes témában egy tisztességes cikket meg tudnak írni ? És akkor még a szakmai lektorokról nem is szóltam.

Ezért volt az, hogy az az újság színvonala leromlott, egyre vékonyabb lett, egyre drágább és még mindig ragaszkodtak a k...a drága színes technikához ! Hát nem a színes nyomdatechnika fogja az újságot eladni !!! Hanem a benne levő színvonalas cikkek, ezt értsük már meg !

Az oroszok, meg a németek tudnak normális rádiótechnikai újságokat kiadni ? Mi miért nem ? Mi a nyavalyáért nem a jó szakembereket kutatják fel az egy szem magyar nyelvű elektronikai újsághoz a kiadók, hanem inkább helytte gagyiznak a rohadt színes oldalakkal, meg a k....ra sok hirdetéssel ?! Nem vagyok egyedül azzal, hogy a hirdetéseket egy mozdulattal átlapozom, mert nem érdekelnek. Még soha semmit nem vette az RT hirdetései alapján és nem is fogok, pedig több, mint harminc éve az olvasójuk vagyok. Egyedül a HAM-bazár listáját szoktam átböngészni.

6

rpmaus
rpmaus picture

Szia és BÚÉK!

Hetényi Lacit (bácsit) sajnos nem sokszor láthattam (már), de kollégáim (és a szakma más öregjei) elég sokszor mondták nevetve (tehát csak kicsit irigységgel Đ), hogy na ja, beosztottaival összeépíttette és megíratta a cikkeket.. de én azért ehhez mindig hozzátettem, hogy a kollégákat (akár legyenek "csak" beosztottak), ha hozzáértő szaki' igazgatja, akkor az már részletkérdés, hogy kinek a neve szerepel az írás alatt (én egyetlen kapcsolását meg sem kíséreltem után'építeni, de én hülye vagyok a HF technikákhoz és a rádiózáshoz, és ha ez nem elég, én mindig csak a más - elméleti! - szarját' kijavítani szerettem, de azt nagyon :-o )

Szerintem (utólag de milyen okoss' bír lenni az ember!) a paradigmaváltás 2002 után,  a hazai dsl felfutásakor lett volna elkövethető, amikor szépen át lehetett volna szoktatni (mindenkit) az online kiadásokra (esetleg igény szerinti, eseti nyomdai kiadással pl. iskolák, könyvtárak felé kötelespéldányként, vagy céges megrendelők, és a hazai "manufaktúrák" szakmai csapatai részére?!), és csak az ÉK-et megtartani a közvetlen nyomtatott palettán, de 2-3 év késéssel azt is kitolni a digitális térbe.

A színes kontra fekete-fehér nyomdához: nem vagyok nyomdász (az sem), de volt egy időszak (itthon, is), amikor már nem volt értelme f/f-ben nyomdát üzemeltetni (most nem a levélcímkézésről van szó), és közel azonos áron ment az ofszet-nyomással színesben - mint egy monokróm nyomdával és a képek-ábrák ebbe a fekete-fehér térbe beletördelésével (előkészítés, emberi erőforrások, idő).

Orosz, német - versus magyar: azért a magyarul olvasók a világmérethez mérten rendkívül kis számot (arányt) képviselnek, ennek megfelelően gagyi reklámbevételt hoznak (és még azt is átlapozod Đ).
 
Az orosz (medve) egy rendkívül precíz(nek tűnő), rendkívül fejlett(nek tűnő) és rendkívül olvasmányos(nak tűnő) nyelvterület az elektronikában (is?). Viszont őszintén bevallom, a(z) X-1-50 (H-1-50) wobblerszkóp amúgy kiváló (f/f) minőségben szkennelve elérhető teljes szervizkönyvének fordításával (még egy az oroszt is "értő" recognita-klienssel is, felhagytam, mert rájöttem: vagy megtanulom a nyelvet - amelyik ha 56 év alatt nem sikerült, egyetlen más a magyartól eltérő nyelv esetében sem -, vagy sohasem értem meg a készülék sok rafinált kis finomságait. Kezdve persze azzal is, hogy az orosz - különösen amikor digitális áramkörökkel telibepakolt' áramköri lapokról van szó - a maga GOSZTY rajzjeleivel és az agyon-nyilazásaival, nagyon óvatosan és finoman fogalmazom meg: megkeseríti a magamfajta, a nyugat-európai és USA rajzjeleit is már csak felejtő (20+ éve nem szakmám, csak szeretett és talán még kissé ismert-tudott hobbim az elektronika) honi szaki dolgát. Aztán pedig kezd el szétszedni :))))
És ebből a készülékből (úgy tűnik) egyetlen darabot nem hoztak be az országba (hivatalosan), mert az egykori OMIKK (volt a Múzeum utcában) fordítóinál sem lelem a katalógusban és informálisan sem (lásd lejjebb).
A németre is van példám: 1988 körül egy EZERMESTER boltból (nem, nem a Rákóczi téren Đ), sikerült beszerezzek egy VIDEO 2000-es (extra) készüléket (aztán hozzá BHG-s kollégáimtól kétszer is annyiért 4-5 kazettát Đ). Nos ott és akkor az OMIKK fordítási osztályán (a nagyolvasó mellett, tőle jobbra) az azóta már mindkét elhunyt Kollegina (mivel nem tudtak levakarni) kölcsönadták annak a két, az egyik német elektronikai magazinban megjelent, kapcsolási rajzokkal és komplett szakmai leírással ellátott cikk - bár nem szakmai, nem lektorált, de - teljes körű fordítását 1-2 napra, amit (mea maxima culpa: közpénzen a BHG FI-ben Đ) fénymásoltak nekem, ill. engedték, hogy másoljam magamnak (ipari gépeken), és abból kiválóan tudtam dolgozni és így már alkalmasint megértettem egy-egy német nyelvű bekezdést önmagában is - holott Apukám aki 1910-ben Nagyszentmiklóson száz-sváb-magyar családba született, úgy ötéves koromban legyintett, hogy ő mind a 11 féltestvérem meg tudta tanítani közel 40 év során németül, ezt a gyereket nem lehet :-] <3
 
Hát, kérem, ez van, mi mindig (személy szerint, is) magunkra voltunk hagyatva, mi vagyunk a fuser-nemzet (ja-ja : már-már elfuser, már bocs..), és közben eltelik lassan 50 év, és már azt sem érdekli az elektronika, akit amúgy érdekelne, mert már nincs (!) hiteles szakmai tér. A Hobbi Elektronika és más "fórumok" oldalain manapság (is) akkora, egetverő "szakmai" baromságokat kell olvassak (bocs, jogos! nem kell, minek megyek oda, igaz!) és olyan, a bányászbéka segge alatt is 6 láb mélyen kúszó magyartalansággal, amit ha én a kezembe kaptam volna 8-9-10 évesen, az biztos, hogy a büdös életben eszembe nem jutott volna, hogy ez engem érdekel (nevezetesen és szűkebben: a digitális / TPV telefonközpontok).
Mit akarok, mit akarunk, ha a digi szakszerelője amikor javaslom neki, mérjen áramot a távtáplált (közös, társasházi, akkoriban még csak koaxot RF-meghajtó) erősítő áramfelvételét ellenőrizendő, rámér párhuzamosan a + (dc in) és a fémház közé.... és szedhette szét egykedvűen, hogy kicserélje újra a biztosítékot (ja: a műszerben is).
 
Kínai bazárárú: ha valakit érdekel a szakma, az itt is találhat csudákat :) Az 5 V / 1 A kimenetre "tervezett" usb-s töltő dugasztápok közül mikor a második kezdett el 9 voltig felmászni', kikukkantottam, hogy gyárilag (szitázás) a "referencia-elkó" fordítva van beültetve.... viszont került akkor, ingyen postával - 800  forintos postai "automatikus vámkezelés" nélkül - úgy 250 forintba... tehát aki akar, mindenütt talál (ki)javítani való elvi hibákat is.

Csak épp a mai kor ifjúságát már az IT és a pötyögés élteti (nekem legyen mondva, még ha más, a jogi szakterületen 20 éve ha önképzőként is, és az IT-t leszámítva, de engem is a pötyögés köt le, lásd: most is Đ), mert valóban tény, hogy ami KORSZERŰ(nek mondott!), az rendszerint és valóban: már nem, vagy nem célszerűen javítható (vö. BGA forrasztás).

Az persze, szerintem, már egy más kérdés, hogy tényleg mindig a "legfejlettebb" kell-e, és tényleg mindent ki kell-e dobni ami már nem jó?

A minap felhoztam, szétszedtem, visszafejtettem, megjavítottam, lecsekkoltam, visszadobozoltam, feliratoztam a javítás tényét - egy társasházi 1,5-12 perces világítási időzítőről volt szó, és az már csak az én élvezkedésem volt, hogy (bár szervizes ehhez hivatalosan nem nyúlna, de) nem csak megszokás alapján a legnagyobb (24 volt) elkót dobtam ki, hanem kíváncsiság (és "eltökéltség" - mások szerint töketlenség Đ) alapon visszarajzoltam, bonyolult vagy sem, legyen legalább egy pici rend (nű, ha már agglegényes saját kuplerájomban ez évek óta nem sikerül Đ).
 
Szeretettel:
'a' robi
 

0

josef.48
josef.48 picture
*

Sziasztók ! Sajnos az internet mind jobban elnyomja a technikai folyóiratokat.Ez érvényes a németekre is pl.a /DIGITAL fernsehen/ folyóirat elöfizetöje voltam több mint tiz éve .Minden év végén jött a számla a következö év elöfizetésére,tavaj novemberben nem jött meg..E-mail-t irtam ,válasz :az elsö példány februárba fog megjeleni  az elöfizetési számlval Gondolom ott is bajok vannak.Külömben én diák koromban (60´)ismerkedtem a Rádiotechnikával ,egyedüli  jó  technikai folyóirat volt.Sokat tanultam belöle .Több nimnt 2éve küldtem  leközlésre egy cikket ,a  választ még máig várom.üdv.Jóska

2

bélás
bélás picture

Szép színes.
A Rádiótechnika 2022 januári lapszám címlapja

0

SzBálint
SzBálint picture
***

szia:

https://radiotechnika.hu/

https://radiotechnika.hu/rolunk.html
 

 nem lett rosszabb, majd kialakul, 36 oldal
Még nem olvastam végig

HAM-bazár kedden és csütörtökön van a  régi helyen
---------

 

És mi a véleményed róla?Jó cikkek vannak benne?
Jobb, vagy rosszabb mint a "régi?

 Tóni

0

Pilatus Porter
Pilatus Porter picture

Hi!
Egy vélemény egy előfizetőtől. (név nélkül)
"Megkaptam az új Rádiótechnika első számát. Egyelőre úgy tűnik, sikerül alulmúlni a régit, dehát ez csak az első szám, majd meglátjuk..."
Én nem vagyok ilyen optimista.

1

Orbán József
Orbán József picture

Üdv!
Évtizedekig járattam, bekötve az évkönyv, újság 1973 - 2004-ig van meg, onnét lefordultam an blokk a termékről.
Egyre laposabb, reklámokból álló és/vagy teljesen érdektelen cikkekkel találkoztam. Nyilván az érdeklődési körömről az újság nem tehet. Amikor az egyik évkönyvben U.I. úrtól kb. 20-on oldal jelent meg, szokásos - "a cikk után található a megrendelési cím, pontosan írja meg, mire van szüksége" stb. abból az évkönyvből azt a köteg lapot pengével kivágtam és begyújtottam vele... :)
 Lapuló, lapos, laposabb és gödör...Ha ingyen osztogatnák, mint az egyéb szórólapokat, talán, istenem...
A 60-as-70-es években normális, érdekes cikkekkel volt ellátva.
Meg a mozgalmi vezércikkek, ugy-e... :) Régi szép idők. Fiatal voltam. Mindent elhittünk. Aztán: "Elftárs a csákányt....ellopta valaki... by Hofi.

0

Kari
Kari picture
*****

üdv mindenkinek!

A 60-asok/70-esek tetszes indexet nem lehet napjainkra kivetiteni-még a sajatunkat sem--annyira mas a korszak, masok a feltetelek stb!
En is azt mondom, hogy "regi szep idök voltak"-szerencsere el is multak!

Azt is irtatok, hogy a legjobb lap volt az Rt.-szerintem nem! Akkoritol rendszeresen olvastam az Amaterske Radiot, a Radio amatersket s a Funamateurt ill a Ragyiot is (ezeket eveken at elö is fizettem) az US kiadvanyokkal egyetemben.
A nyugatiaktol eltekintve, szamomra az Amaterske Radio vitte a palmat, de jonak veltem a hazait is.
A Funkamateurt pl talan a Ragyional is gyatrabbnak tartottam, DE KINöTTE MAGAT -ugyanis a mai Funkamateur a regi NDK-s gagyibol lett :-)
Valahogy ezt az utat kellene követnie egy magyar szaklapnak is!

DE ne feledjük; a nemet területet ugy 100millionyi ember jelenti-mi max a tizede tajan vagyunk, s kb ugyan annyi kritikaval, s igen keves irni akaroval!!
(tudom Jozsef cikke sem épp az egyetlen elfekvö lehet, de attol meg igen keves az irni szandekozas-.meg kevesebb a megtörtent-beküldött  iras :-( )

Egyebkent magam meg 2 masik hazai -LETEZö- periodikarol tudok: a Pintyuczaek Elektronika Praktikaja-talan 300 peldanyos megjelenesü, szervizeseknek keszül jo ideje, majd a  NosztalgiaRadioGyüjtökKlubjanak(RMK) hazi kiadvanya; a Nosztalgia Radioujsag(iden lesz 25 eves)-szinten 300 peldany tajan, asszem mindkettö kethavonta teritödik, tamogatasok nelkül nem leteznenek, s utobbi csak Klubtagoknak jar-azaz mindkettö specialis kiadvany...

Röviden-ha olvasni szeretnenk-irnia is kellene valaki(k)nek-raadasul jot, s egyre gyakrabban_mert biralni könnyü!
Egy nivos lapot nekünk-akarmilyen neven is!
Kari

1

lizakl
lizakl picture
*****

Hali!
Az Amaterske Radio volt szerintem is a legjobb! Különösen szerettem(amíg volt) a "B" lapszámot, ami kék színű volt és az egész lapszámot egy bizonyos témának szentelték! Alaposan kiveséztek benne egy-egy témát. A nagynéném Brnoban lakott és őt bíztam meg a vásárlással, aztán mikor meglátogattuk őket, akkor elhoztam egy csomó újságot! :-)
Az elektor is jó és szeretem az ausztrál silicon chipet is. Már ezek is haldoklanak sajnos! :-(
Üdv: lizakl

0

Kari
Kari picture
*****

Korrigalnom kell a hsz-emen:
Miutan Pintyuczaek kiadvanyat konkretan nem ismerem, sajnos el is irtam a cimet_helyesen= "proelektronic"...
Kari

0

TonyStark
TonyStark picture
**

Szia!

Van igazság  a hozzászólásodban.
A sok negatív kritika ellenére mégis sajnálom hogy ez történt egy nagy múltú lappal.
Ezen nőttem fel, ahogy sokan, mint Te/Ti is említettétek.
Az a szomorú számomra, hogy nem tudtak semmit hasznosítani az új technikákból, és a 
hasonló jellegű lapok minőségét, tartalmát nem tudták még csak megközelíteni sem.
(Lásd: Funkamateur, CQ-DL, vagy a profi ARRL kiadványok.)
Tényleg szomorú ezt látni, és az emberben volt egy kis remény az új tulajjal/kiadással kapcsolatban, de úgy látszik van ami nem változik...

 Üdv! Tóni
 

1

zus
zus picture

Minden jó érzésű elektronikai szakember és amatőr sajnálja az újságot. Szégyen. Ráadásul nincs helyette más. Most akkor az öreg amatőrök tanuljanak meg németül, angolul, meg oroszul rendesen, hogy járatni tudjanak német, jenki, meg orosz szakmai lapokat ? Fordítva ülnek a szerkesztőségben a lovon !

0

Pilatus Porter
Pilatus Porter picture

Hi!
Nyelvet tanulni sohasem késő!
Mondjuk: tévé nézés helyett...
A Bekeinek ez a lap már 20+ éve szimpla megélhetési forrás (egyre romló színvonalon) minden aktuális és távlati vízió nélkül.
Nekem megvolt '52-től 2005-ig printben de megszabadultam tőlük mint sokan mások, a vinyón elfér sok más lappal együtt. (60 lap ill.kiadvány jelenleg)
P.P.

0

zus
zus picture

Ja, nem is magamról beszélek, nekem nem okoz gondot az idegen nyelvű irodalom, hanem az öreg szakikról. Akik ugye a nyugdíjuk, meg az (esetleg) rengeteg szabadidejük mellett nyargalni fognak rosszabbnál rosszabb nyelvtanárok, nyelviskolák idejétmúlt tanyanyagait tanulni. Már látom is, amint a sok-sok lehetőség végigpróbálgatása után végre nagy nehezen találnak egy tisztességes nyelvtanárt/nyelviskolát és az addig összeszedett nyugdíjukból nyelvet tanulnak. Aztán meg járkálnak külföldre, szintén a nyugdíjukból, hogy jól be is vésődjön nekik a tanult nyelv. Nem túl életszerű.

Sokkal inkább a Kari által fentebb említett ötlet lenne a befutó: ha már ebben a szemétbányában nincs egy-két tisztességes és hozzáértő szakember, akik színvonalas cikkeket is tudnának vésni a RT-ba, akkor legalább valami külföldi lapot kéne megmagyarítani, hogy az itteni ember kedvére tanulmányozhassa azt.

0

Ferenc_61
Ferenc_61 picture

Tiszteletem!

1991-1993 között az Elektor újság magyarul is megjelent, színvonalas, a kor technikai szintjét minimum elérő havilap volt.
Nem tudom, de sejtem a megszűnés okait. Szerintem a kemény (vastag) fényes papír s természetesen a színes nyomtatás.
Az RTÉK-ben már azt nem bírtam a végén, hogy az skk rovat is dup(trip)likátumokkal volt tele, és mint egyikőnk itt megjegyezte, 6 soros "magyarázatokkal", ja elolvasom a Ragyio-ban (ha tudnék oroszul, de több mint 60 év erre nem volt elég:) )
Az meg hogy kevés az építeni akaró egyén, vagy igaz, vagy nem.
Kevés elhivatott, RÁÉRŐ ember van a tanárok között is, aki ténylegesen elmagyarázná a fiataloknak az elektronikai alapokat, aztán aki a CERN-be vágyik - nosza egyetem, phd meg a rossebb tudja micsoda, de miért csinálna egy dobókockát (pl.) a fiatal ha készen is megveheti, meg egyébként is a mai piacon minden meg van, CSAK az ALKOTÁS ÖRÖMÉT ezek nem tudják megadni.
Üdvözöllek benneteket! (egyébként kár az újságért.)

 

0

proba
proba picture

Az meg hogy kevés az építeni akaró egyén, vagy igaz, vagy nem.

Amit látok, a hobbielektronika oldalon régen tucatszám merült fel teljesen laikusok rszéről  2 tranzisztorral, vagy egy két ic-vel építsünk valami egyszerű életet szépítő dolgot, manapság ez már nem jellemző. A barkácsolás a fórum érdeklődést alapul véve kihunyt szinte teljesen...Inkább javítás, vagy processzor használat a téma...

0

varga jano
varga jano picture
*****

Sziasztok!
Szerintem a 2000-es években már az áramkör tervezés vissza szorult.
A készülék építésnél a kf  applikációk megvalósítása a modulokból való építkezés került túlsúlyba.
Üdv

0

zus
zus picture

Nekem a legelejétől megvan bekötve az összes évfolyam és évkönyv 2005. decemberig. Én akkor mondtam, hogy eddig és ne tovább ! A mozgalmi cikkeket meg külön élvezem. Akár, egy Hofi-est. laugh A Brezsnyev-nekrológ az meg külön egy gyöngyszem. Vajon azt ki írta ? Szivesen megveregetném a vállát, már csak a cikk szórakoztató jellege miatt is (NEM egy ember halálán szórakozom ! hanem a körítő dumán).

0

rpmaus
rpmaus picture

Az semmi, de Sztálin haláláról is szóltak 53-ban, emberi számítás szerint nekem az a szám is megvan, csak én hülye úgy elpakoltam, hogy nem(igen) férek hozzájuk...
Brezsnyeven eleget röhögtük, élőben, rádiókabaré és tévé is, talán az Árkus(s)' féle Szuperbola, ahol elemet kellett cserélni.. vagy az már nagyon Reagen volt?! .ĐĐĐ
És azért ő nem is volt olyan rossz ember vö. Markos-Nádas-Boncz-Katona (Teletelep?) : "A Dubcsek is jó elvtárs!" . . .
Így azért sztán' a horror-vezérről már lehet nevetgélve is 8-)
Most pedig, usgyi, gyorsan letettem a körömreszelőt és felvettem egy füstszűrős sapkát.

Szeretettel:
'a' robi

0

SzBálint
SzBálint picture
***

0

TonyStark
TonyStark picture
**

Az a gond, hogy ebből sokat nem tudtunk meg :-)
Az indexes beírást olvastam, de úgy látom eddig csak semmitmondó vélemények vannak.
A Német Funkamateur,- ami egy színvonalas profi folyóirat- , 6 Eur, ehhez képest a Rádiótechnika, hát mit mondjak....
Hiába szép színes az eleje, a belső tartalom ugyanaz a hetvenes évek, még a papír is.
De a Magyaroknak ez is megfelel, mint annyi minden...

2

Pages

Sponsored links