You are here

SSD meghajtóra átállás...de hogyan/miként?

44 posts / 0 new
Last post
uniman
uniman's picture

Hello! 
A  topikcímben a téma, vagyis, hogy milyen módszerekkel lehetséges áttelepítni a régi operációs rendszerünket egy új SSD meghajtóra.
Az egyértelmű, ha új OP-telepítünk, de most az érdekel mikor egy működő OP-t kellene "áttenni" az új eszköre.
Esetemben nem "egy az egyben", hanem csak a működő rendszert a használatos programjaimmal egyetemben.
Az archív fájlokat másik külső HDD-re menteném egyenlőre, csak később kerülne az SSD-re  a pillanatnyi igény szerinti régi anyag.
A meghajtó klónozó programok gondolom mindent átmásolnak....vagy van olyan is, amelyekben be lehetne állítani, hogy melyik könytárak kerüljenek át az új hordozóra? 
Üdv.: Uniman

Comments
melyon

Szia
ha még nem lenne meg az SSD-re átállás, itt egy nagyon jó leírás hozzá a Macrium Reflect-el.
http://dirtywindows.hu/2015/05/11/windows-rendszerek-klonozasa/
Tényleg szinte magától dolgozik. A Clone opciót kell használni.
Üdv.

0

Vote up!

You voted ‘up’

MateP

0

Vote up!

You voted ‘up’

szuts
szuts's picture

Helló!

Ha Samsung SSD-re állsz át, pl.: 850 EVO 250GB - ami már 20 eFt alatt is elérhető - , van a honlapján egy szoftver "Data Migration", amelyik szépen átmigrálja az operációs rendszeredet C meghajtóját az új SSD-re. Ha más típust vásárolsz, akkor valamilyen migrációs szoftvert kell segítségre hívnod, pl.: Acronis True Image. Az eszközfüggetlenül megoldja ezt a problémádat. A szépséghibája, hogy kell készíteni egy boot-olható PENDrive-ot, pl a Rufus ingyenes programmal, ebbe kell beintegrálni ezt a migrátort.
Ha sikeres a művelet, én sem ajánlom, hogy kidobd a régi HDD-t, hanem a felhasználói mappákat - dokumentumok, képek, letöltések, zene, videó, esetleg temp, tmp - tedd át rájuk. Ha segítség kell, szólj. Kapcsold ki a meghajtó optimalizálást, mert hamar megeszi az SSD-t. 
Kb.:ötszörös sebességnövekedést tudsz elérni az SSD-vel.
Szerintem, ez egy jó leírás: https://www.laptopszaki.hu/blog/2014-04-07/tippek-trukkok-az-ssd-meghajt...

0

Vote up!

You voted ‘up’

knight87

Üdv!

SSD-re általában azért vált az ember, hogy gyorsabb legyen a gépe,hatékonyabb a munka.Viszont ha ez meg is történik, a hagyományos HDD-t nem kell elfelejteni,mivel a többek számára megfizethető árú SSD-k kapacitása sokszor jóval kisebb az előtte használt HDD-től. Notebook esetében is (kiviteltől függően) megtartható a HDD is az SSD mellett. Ha van optikai meghajtó a gépben, annak a helyére lehet tenni egy "adaptert", amibe egy 2,5"-os meghajtó szerelhető. Így az SSD-vel meglesz a sebesség,a HDD-vel a tárhely. Sőt,a HDD-n én javasolnám megtartani a korábbi rendszert arra az esetre, ha netán valami gond adódna az SSD-vel.

Telepítéssel kapcsolatosan mindenképp a tiszta telepítést javaslom, az a biztos! De ezt mindenki másképp gondolja és csinálja :)

A sebesség lehet attól kisebb, ha pl.nincs valamelyik driver megfelelően telepítve, de esélyesebb az a felállás,hogy a notebook-od már nem mai darab, a SATA csatolója csak 1,5 vagy 3 Gb/s sebességet tud, míg az új SSD 6Gb/s sebességű csatolón keresztül tudná a maximumot nyújtani.

3

Vote up!

You voted ‘up’

uniman
uniman's picture

Hello Knight87!
Köszönöm a hozzászólásodat... A notebook-om valóban nem "mai darab" (Intel i5 2410M), de az Intel 6/ Intel C200 Series Chipset-je ismeri SATA III 6Gb/s módot.
De le is "csekoltam" az Intel weboldalán a driverjeim állapotát, csupán a wifi meg a bt drivereknél talált frissítenivalót.
Itt valami más gond lesz, mivel a "Számítógép" és a "Vezérlőpult"-ot nem tudom megnyitni, ekkor adja a hibaüzenetet. 
A  tesztprogramok sem találnak a "vinyóban" hibát  "Csökkentett mód"-ban próbálnám indítani a gépet, de egyenlőre az sem sikerül, vagy mert olyan gyors és nem bírom elkapni a megfelelő pillanatot, vagy mert valami "bibi" van...
Üdv.: Uniman

UI.: Pár dolgot még kipróbáltam, most már működik a Sajátgép, meg a Vezérlőpult, de az SSD sebessége nem változott...
Viszont... ki volt kapcsolva a notebook setupjában a "Gen 3" mód! Ezt bekapcsolva máris hozza  közelít az SSD sebessége a "papírformához" ...smileysmileysmiley

 

File csatolás: 

1

Vote up!

You voted ‘up’

uniman
uniman's picture

Pár dolgot még kipróbáltam, most már működik a Sajátgép, meg a Vezérlőpult...

Nos ez "vaklárma" volt, vagyis, hogy nem teljesen: Csak akkor működnek ezek, ha a notebookhoz csatlakoztatok egy bizonyos (gyári) külső USB HDD-t . Ha ez nem csatlakozik, akkor kiírja a hibát ! Más HDD-t ( pl.. az eredeti vinyó  USB-SATA átalakítóval ) hiába dugok az USB-be, az valami rejtélyes oknál fogva nem oldja meg ezt a gondot. 
Érhetetlen...ráadásul a régi HDD-m nem is bootol az USB-ről.
Van még 2 másik fajta USB/SATA átalakítóm, majd valmelyik nap kipróbálom velük mi a helyzet.

0

Vote up!

You voted ‘up’

Jaca
Jaca's picture

Ööm és bódottá!
Ne töredezettségmentesítsd, mert így jársz :)

1

Vote up!

You voted ‘up’

uniman
uniman's picture

Nos....végre hosszadalmas kínlódások után jelenleg SSD-ről fut a OP a notebookomon.
Bár állandóan kiír egy híbát, meg a tesztek szerint csak fele olyan gyors, mint ahogyan azt az SSD adatlapjából kiolvastam, de MŰKÖDIK!  

Kicsit macerás volt a másik lezárt SSD-s  topikba átnézegetni hasznos tanácsok után kutatva...nem is értem, miért került rá a lakat ?!

Különféle programokkal próbálkoztam a "HDD Copy"-val, de elég sok programmal nem boldogultam, nem akarták megérteni, hogy a kisebb SSD-re akarom átmenteni nagyobb HDD-ről a tartalmakat...
Amelyikkel meg sikerült, az meg nem akart BOOT-olni az USB/SATA átalakítóra csatlakoztattott SSD-ről.  A notebookomban a szokásosnál macerásabb a HDD ki/beszerelése... Végül csak bekerült a az új SSD a régi HDD helyére, ezután már OK lett a BOOT-olás, a leírt hibát nem számítva.
Valószínűleg hamarább végeztem volna, ha az OP teljes újratelepítését választom Lehet erre még sor kerülhet a későbbiekben, mert készítek mentést az SSD-ről, amit bármikor visszaállíthatok majd a jövőben.
Üdv.: Uniman 
 

File csatolás: 

1

Vote up!

You voted ‘up’

formasu
formasu's picture

Szia!

nálam nem volt hiba az SSD-re átálláskor, igaz, hogy én egy tiszta újratelepítést végeztem...

0

Vote up!

You voted ‘up’

uniman
uniman's picture

Jan.01:
Erre nálam csak legvégső esetben kerülhetne sor, bár előnyös is lenne a sok netes szeméttől megszabadulni.
Azonban jelenleg fontosabb a használt programjaimnak "átmentése" az SSD-re...
Kipróbáltam a Clonezilla-t is egy pendrive-re telepítve, de mivel eléggé nehézkes a kezelése, lemondtam róla.
Jelenleg a "Macrium"-mal újra egy "image" mentést készítek az eredeti HDD-ről, úgy hogy most két külső USB HDD, meg a belső SSD működik. Utána azt rá kéne "varázsolnom" a SSD-re....bár ahhoz meg kéne oldanom az USB-ről történő bootolást, mert az SSD-t már nem akarom kiszerelni a notebook-ból...

Jan. 04.:
Egy ideje már a plusz külső HDD bedugása sem segített "elővarázsolni" a Sajátgép/Vezérlőpultot...ezért próbaként visszakerült az eredeti HDD a notebookba. Meglepődtem, hogy így sem jelenik meg a "Sajátgép". Ezután megint "klónoztam" egy másik szoftverrel. A klónozás ugyan sikerült, de a "Sajátgép" így sem működik.
Most már a "tiszta telepítés" fog következni, de még várok egy kicsit, hátha valaki tud valami "okosat", hogy mivel lehetne "meglőni", hogy helyreálljon a rend.
 

0

Vote up!

You voted ‘up’

szuts
szuts's picture

Helló!

Van egy 'FixIt' program, ami nagyon sok hibát tud javítani, amit az op. rendszerben találsz. Érdemes lett volna futtatni néhány opcióját az újratelepítés előtt.

0

Vote up!

You voted ‘up’

uniman
uniman's picture

Köszi! "Ránéztem"...ezt  nem bírom telepíteni, ez meg valami mást csinál.

0

Vote up!

You voted ‘up’

AzzA
AzzA's picture

Szia !

Két programot javaslok, Ghost15 és EaseUs todo backup.
Ha kell el is tudom küldeni, mindkettő egy FAT32 4GB pendrájvot igényel csak. (több 100 mentést készítettem vele, egyszerű használni)
Ha hiányzik a vezérlőpult, csináld meg amit küldtem és nézd meg a videót hozzá.
Azt most csatoltam.,

File csatolás: 

0

Vote up!

You voted ‘up’

uniman
uniman's picture

Köszönöm. Megtettem, de nem hozott eredmény. Csatolok 2 képet. Nem az ikonok hiányoznak, hanem azok nem működnek...azaz elindulnak, de hibajelzéssel leállnak.
Todo Backup megvan, bár csak a "free" változat...a másikkal meg még sosem volt dolgom. De az a baj, hogy már az eredeti HDD is ezt a hibajelzést adja, tehát valószínűleg hiába készítenék róla másolatott, a hiba megmaradna. Pontosabban egyszer már újraklónoztam a HDD-t, de ugyanúgy működött.
Valószínűleg mikor elkeztem ezt az SSD-re átállást, akkor rengeteg ehhez jónak tűnő programot letöltöttem a netről és ki is próbáltam, meg a próba után le is töröltem, ha azzal nem boldogultam.
Feltételezem, hogy ekkor történhetett valami gond. Csak a próbálkozások előtt nem készítettem mentést.

Agressiv-nek: Minden hozzászólást elolvasok folyamatosan, csak azokban nem találom a megoldást erre a hibára (de még reménykedem)!
Az újratelepítéshez is már párszor nekifogtam, de egyenlőre az én lemezeim (karcosak) nem tettszenek a notebbok beépített meghajtójának. Másik belevaló DVD felkutatása folyamatban, vagy 5,25"-os DVD külső USB-re csatlakoztatásán is "ügyködöm" (csak itt erről nem számolok be addig, amíg az nem működik).  ...vagy lehet kérek kölcsön egy külső gyári USB  DVD-t (egy ismerősömnek van, csak oda is el kéne  jutnom)
Próbáltam pendrájva is bootolós telepítőt készíteni, de úgy tűnik az MS megszüntette az ilyenek netes online letöltését. Pontosabban működik az még, csak már előre meg kell adni az eredeti windows azonosítókat.
Ehhez a notebookhoz gyárilag feltelepített windows tartozott, így vannak is azonosítók, csak azokat megadva az MS azt válaszolja, hogy forduljak a notebook gyártójához (samsung)...
Egy gépnek mindig működnie kéne nálam, ez az oka a tétovázásomnak, meg az, hogy az asztali PC-m is fél éve "padlót" fogott...

"...folyt. köv."
     

File csatolás: 

0

Vote up!

You voted ‘up’

agressiv
agressiv's picture

Pendrive-ot a rufussal kell csinálni, de előtte kórról le kell szedni az eredeti (MSDN) telepítőt, megadni neki a kulcsot és menni fog. Csak arra kel figyelni, hogy ne ultimate verziót akarj telepíteni pro kulccsal.

https://rufus.ie/

0

Vote up!

You voted ‘up’

formasu
formasu's picture

Szia!

Hát... ez elég "nyögvenyelősen" megy, vagy nem is megy? 

Szerintem már nincs jelentősége, hogy az eredeti Win lemezről telepíts. / Esetleg azt be lehetne másolni egy számítógépre, és újra kiírni, vagy egy másik, neked tetsző  Windowst kiírni, amit már elfogad az olvasód.../ 

Van a Rufus program, azzal próbáltál PevDrive-re kiírni? /Az nem kér semmi azonosítást!/ Azzal sem megy a telepítés?

Szerintem free változatokkal ne próbálkozz, csak teljes értékűekkel! A Ghost jó választás lenne, /azt CSAK! jól működő, hibátlan gépről célszerű alkalmazni./ de az "valamiért" nem nyerte el a tetszésedet. Tehát, maradt az újra telepítés, ami elvileg egy kezdőnek /nem neked!/ is max. néhány óra.

Ha bármiben segíthetek, jelezd! Tudok adni külső USB-s meghajtót, programokat, Rufust, Ghostot, stb...csak már sikerüljön a művelet, és jól működjön a géped.

 

0

Vote up!

You voted ‘up’

uniman
uniman's picture

Egyenlőre az a legfontosabb, hogy egy gép mindig működjön, mert bármikor szükségem lehet az azon lévő prg-kre, azonosítókra meg egyebekre.... Igazából amire szükségem lenne, az az eredetileg a notebookra telepített W 7 xx 64 bites változatára. Ez egy kettéosztott 500Gb-os HDD-n volt, a sec. partíción az installációs anyaggal. Ezt előző gazdájának már 2-3-szor a gyári gari ideje alatt a szerviz újratelepítte...most nem tudom szóba állnának-e még velem. Bár 1-2 hétig tartott ez nekik annak idején.. 

0

Vote up!

You voted ‘up’

Ames Gyuri

Szia
Ha ez segít küldök egy gyári Dell Win7 pro SP1 64 bit CD-t. Product ID kb $3 az ebayon.
Üdv Gyuri

0

Vote up!

You voted ‘up’

uniman
uniman's picture

Köszönöm, az nem segítene, mert ez egy Samsung i5-ös notebook....Az eredeti product ID is megvan hozzá.

Jelenleg ezt tanulmányozom...(és végre is hajtom hamarosan): https://support.microsoft.com/hu-hu/help/929135/how-to-perform-a-clean-b...

0

Vote up!

You voted ‘up’

formasu
formasu's picture

Szia Uniman!

Nem bonyolítod el nagyon ezt? /Nem látom be, hogy erre a belinkelt microsoftos oldalra mi szükség lenne?/ 

Nem írtad, hogy mi nem tetszett az előző /sikeres/ win 7 telepítésben. Lehet, hogy egy Win 7 Home-t telepítettél /Ha jól olvasom, akkor azt/ ? Én általában a Prof változatot szoktam telepíteni, az már nem "fapados".

0

Vote up!

You voted ‘up’

uniman
uniman's picture

Itt leírtam melyik verziót szeretném telepíteni....
A belinket oldal arra jó, hogy annak alapján letiltottam mindenféle programok/szolgáltatások futását, abban reménykedve, hogy megjavul a PC. De NEM!  Csökkentett módban is csak a linkelt oldal alapján sikerült indítanom a gépet, de még úgy is jelen volt a hiba.
Pl. képzeld el, hogy mobiltelefonom által készített fotókat sem tudom a PC-re átmásolni, a Sajátgép-gond miatt, ez rendkívül bosszantó.
Mobilról el kell küldenem egy képet emailban egy másik emailcímemre, hogy aztán ide csatolni tudjam. Total Comanderben persze látszódnak a fájlok, de a mobiltelefon nem.

Lehet elbonyolítom, de nincs meg a megoldás, ezért tudásom szerint próbálkozom... 
Az új telepítésű "csupasz" win azért nem tettszik, mert hiányoznak belőle a programjaim, adataim, beállításaim. Rengeteg meló volna azokat újra felkutatani, telepíteni, és abba adataimat beletuszkolni...egy részük elveszne, mert a forrás már nem elérhető.
Amúgy én is a Professional verziót használtam, amíg nem került elém ez a notebook.

U.I.: Jan. 14:  Jobb híján, - meg mivel előkerül a fiókom aljáról egy majdnem üres HDD - most készítettem arra egy "klónt" a Macrium-mal. Ez az eredeti 500 Gb-os HDD-vel azonos méretű. A hiba azonban ezen is fennmaradt...
Aztán lehet, hogy melléje ugyanarra a HDD-re feltelepítek egy másik "friss" win példányt....(így a kecske meg a káposzta is megmaradhatna) .  Ezután ez rátolhatom az SSD-re...hogy bonyolult legyen a dolog.

0

Vote up!

You voted ‘up’

Ames Gyuri

Win7 nem válogatós, telepítheted Dell. Samsung, Toshiba, I5,I7,Pentium etc computerre.
Sok sikert.
Gyuri

0

Vote up!

You voted ‘up’

formasu
formasu's picture

Szia!

Ha ez gyári, akkor azóta már volt sok frissítés, ami hiányzik belőle. Sokkal újabbakat lehet letölteni.

0

Vote up!

You voted ‘up’

melyon

Szia
szerintem neked marad az újratelepítés.
itt találsz friss megbízható integrált változatokat, csak regisztrálni  kell. 
A Rufus-al könnyen tudsz bootolható pendrivot csinálni és lesz egy szűz fullos rendszered.
Üdv.

0

Vote up!

You voted ‘up’

uniman
uniman's picture

Köszönöm! A reg megtörtént, egy nap múlva már le is töltődik az általam kiszemelt cucc..vagyis mégsem: ."Meghiúsult – Hálózati hiba!" 

0

Vote up!

You voted ‘up’

formasu
formasu's picture

Esetleg ez jó lenne helyette?

"Windows 7 SP1 AIO x64 Integrated August 2017 IE11"

A másik gépet nehéz lenne rendbe tenni? Ott is "szoftver " probléma van? Szégyellném, ha szervizbe kellene adni a gépet!

0

Vote up!

You voted ‘up’

uniman
uniman's picture

Köszi Formasu! Ennek a 2018 év végi változatát kezdtem el leszedni....1 nap...vagy 10 óra múlva meg is lesz.
Bár nem sürgős, de jobb lenne gyorsabban hozzájutni (Bár most három helyen egyidőben lenne mit csinálnom, ezért ráér)
Valahol vannak régebbi ISO fájljaim is, de salnos azok előkeresése sem 2 perc lenne)

Gyárilag ez a "Windows 7 Home Premium OA" (Samsung Electronics ) volt a notebookon...ehhez van rajta matrica.

0

Vote up!

You voted ‘up’

formasu
formasu's picture

Szia!

A ubit-en fenn van ez a 2018 év végi. Van oda regisztrációd, vagy esetleg letöltsem én neked, és egy óriás levélben átküldjem neked?

Egyébként nem olyan sok frissítés volt erre egy év alatt.

0

Vote up!

You voted ‘up’

uniman
uniman's picture

Üdv.! Sikerült egy  " Windows 7 Home Premium N " (Mi ez a piros "N"  a végén, ilyennel még nem találkoztam) verziót újonnam feltelepíteni az SSD-re pendrive-ról...azonban a "csupasz" windows annyira nem nyerte el a tettszésemet.
Ezt az újratelepítést már 2x is meg kellett tennem, mert rövid, vírusirtó nélküli nethasználat után azonnal megfertőződik, pl, a "Safefinder"-rel...jelenleg az eredeti HDD-ről "működöm" és újra rakom vissza Macriummal a decemberi mentést az SSD-re .
A "Hiba" az eredeti HDD-n is jelen van, a Sajátgép és társai továbbra sem OK-ék...sad 

P.S.: Már kész az új klónozott SSD-ről fut a windows....

0

Vote up!

You voted ‘up’

agressiv
agressiv's picture

NEm értem miért kérdezel, ha nem foglalkozol a válaszokkal. Semmi értelme nincs ennek a kínlódásnak pláne öreg és általad is problémásnak leírt rendszer esetén. Már rég frisset kellett volna telepíteni és nem lenne ilyen problémád. Mivel feltételezem SATA2 vanc sak a gépben, ezért nem is fog teljes sebességgel olvasni az SSD.

1

Vote up!

You voted ‘up’

agressiv
agressiv's picture

Az EASEUS partiton master is megcsinálja, ráadásul elvileg arra is oda tud figyelni, hogy a partício eltolása 4KB-os blokkra essen, de SSD-t telepíteni kellene és a windows telepítőre bízni a partíció létrehozását..

1

Vote up!

You voted ‘up’

Jaca
Jaca's picture

Én is paráztam, mikor üzembe helyeztem a fiam levetett laptopját a régi gép helyett, hogy hát azon mennyi program volt. Fél év alatt ha 5-öt visszatelepítettem az új gépre, a 39-ből. Így igazából nem sajátgépet használok..
 

1

Vote up!

You voted ‘up’

uniman
uniman's picture

Win7-ben "Számítógép" a Sajátgép, de a "Vezérlőpult" indítására is ez a válasz: Explorer.exe Kiszolgálói végrehajtás nem sikerült
Ennek a okát kéne jelenleg kideríteni....

0

Vote up!

You voted ‘up’

agressiv
agressiv's picture

Így aztán pláne semmi értelme kínlódni vele. Ennyi idő alatt már rég újratelepítetted volna az egészet szoftverestül.

1

Vote up!

You voted ‘up’

Jaca
Jaca's picture

https://support.microsoft.com/hu-hu/help/909444/you-may-experience-vario...
(Az egy dolog, hogy nem sajátgép, mert a fiamé, de nem is számítógép, hanem laptop. Na, nehogy komolyan vegyed! :) )
Én biztosan nem küzdenék a régi win foltozgatásával, főleg ha ilyen macerák vannak. 

0

Vote up!

You voted ‘up’

formasu
formasu's picture

Szia!

Én még mindig a Norton Ghost programot használom biztonsági mentésnek, és ha kell, visszaállításnak, már a Win 10/64 biten is! /Ghost11.iso (3004416 B a mérete)/ Erről kell bootolni! Én biztosan megpróbálnám azt, hogy egy friss Ghost-os mentés visszaállítását nem az eredeti régi helyére, hanem az új SSD-re végeztetném vele. Azt már csináltam vele, hogy egy mentést, egy másik HDD teljesen más méretű partíciójára állítottam vissza sikerrel.

0

Vote up!

You voted ‘up’

melyon

Szia
én most áltam át egy 250GB-os  Samu 860 EVO-ra, 17e volt az ára.
a Macrium Reflect -el csináltam a C és D meghajtóm migrálását az SSD-re. (A programot már évek óta használom ilyen célra.)
A Macriumban semmi külön beállítás nem szükséges, automatikusan csinálja a program, az alignálást is....  ráadásul otthonra ingyenesen.
Nagyon jó.
Egy dolog azért még lényeges az SSD-nél, hogy a BIOS-ban lehetőleg az AHCI mód legyen az aktív, mert anélkül lesznek kisebb problémák.
(gondolok itt esetleges nem működésre, ill. lassúságra.)
Üdv.
 

0

Vote up!

You voted ‘up’

varga jano
varga jano's picture

Gratulálok!
Én nem mertem volna belefogni.
"Aki mer ,az nyer ." :)

1

Vote up!

You voted ‘up’

SzBálint
SzBálint's picture

szia: ügyes,
nekem ezt egy tizesért csinálták
 a 45%-os winchesterről

Bálint

1

Vote up!

You voted ‘up’

uniman
uniman's picture

Elkezdtem egyesével lementeni az átmenteni nem kívánt könyvtárak tartalmát egy külső USB HDD-re, de ez rettentően lassú művelet.sad
Lehet az lenne a jobb megoldás, hogy először mindent klónozni az ssd-re, utána ott kitörölgetni a nem szükséges fájlokat? indecision
/Bár esetemben ez nem működhet, mert az 500Gb-os HDD-n 160 Gb-nyi anyag van, az új SSD pedig 120 Gb-os./
Mivel a notebookról van szó, elő kell keresnem egy USB/SATA átalakítót.
Itt felmerül esetleg egy további kérdés, hogy az eredeti HDD kerüljön erre az USB-s átalakítóra (ha BOOT-ol róla így is a notebook) és a SSD kerüljön a belső SATA portra....vagy az SSD az USB-re?  ...vagy ez teljesen mindegy?

1

Vote up!

You voted ‘up’

Jaca
Jaca's picture

Szia!

Szerintem másold át a win és a ProgramfFles könyvtárak nélkül az egészet külső HDD-re, ezt ott lehet hagyni, addig befaragod a karácsonyfát. Utána törlöd, ami nélkül megy a win, és utána klónozol. 

1

Vote up!

You voted ‘up’

uniman
uniman's picture

Hello Jaca! Igen ezt tettem, késő éjszakára 42,2 Gb-ra csökkent a HDD-m elfoglalt területe...smiley

1

Vote up!

You voted ‘up’

lcsaszar

Sziasztok!

Én a Clonezilla nevű programmal csináltam. Ezzzel egy bootolható CD-t kell csinálni, arról bebootolni, majd egyszerűen klónozni a C: meghajtót (HDD) a D: meghajtóra (SSD). Ezután HDD kivesz, és bootolás SSD-ről.

Problémák abból adódhatnak, ha a HDD-n több a foglalt terület, mint az SSD mérete. Ezért célszerű klónozás előtt kitakarítani a Temp, Tmp könyvtárakat, eltüntetni a swapfile.sys-t, stb. Mondjuk a CCleaner programmal.

A Clonezilla még arra is jó, hogy elmentsük az aktuális állapotot, pl. külső diszkre. Ha elhalálozik a rendszer vagy a HDD/SSD, akkor új betesz, Clonezilla bootol, elmentett image visszamásol, és minden megy tovább.

Üdv, lcsaszar

0

Vote up!

You voted ‘up’

More similar content