You are here

TR-4655/A, EMG 1568/A oszcilloszkóp fűrészgeneátora nem megy (MEGOLDVA)

50 posts / 0 new
Last post
Edmundson
Edmundson picture
*

Sziasztok!

Ajándékba kaptam a fenti szkópot. Hibás függőleges eltérítéssel érkezett, a sugár csak az ernyő felső harmadában mozgott. A tekercselt ellenállások a végfokban eléggé ramaty állapotban vannak (feketék) de mindkettő értéke 729 Ohm. Az egyik tranzisztorfoglalat lába körbe volt repedve, átforrasztás után hibátlanul működik. Csakhogy közben történhetett valami, mert most nincs vízszintes eltérítés. Bármilyen állásba próbálom, csak egy fénypont jelenik meg. Azt viszont minden irányba tudom tologatni, tehát mindkét végfok jó. Átnéztem, hogy nem szakadt-e le egy vezeték, a tápok +-15V, +5V, +110V megvan. Persze lehet, hogy nem én okoztam, de rajz hiányában nem tudom, hogy mit méregessek. Van benne egy uA760DC komparátor ami eléggé meleg, éppen, hogy rajta tudom tartani az ujjam. A gombsort végig mértem, nem kh okozza a hibát. Ebben kérnék egy kis segítséget.

Üdv.

Comments
Edmundson
Edmundson picture
*

Sziasztok!

Először is szeretném megköszönni a segítséget, különösen Zsugori rajzait!

Azt vettem észre, hogy a Miller generátor (TR506-507-508 fűrészjelet állítja elő) csak egyszer fut le és megáll. Azt hittem, hogy nem megy, de amikor az időalapot "s" tartományba állítottam kiderült, hogy mégis megy, de csak egyszer fut végig. Ezért a trigger áramkörben méricskéltem és kiderült, hogy az IC502 (SN74S00) kimenete (8-as láb) folyamatosan 0-án van miközben a bemenetén (12 láb) van változás. Nosza rossz az IC. Kicseréltem, de a helyzet változatlan volt. Ekkor már nem értettem a dolgot és DC-be méricskélve kiderült, hogy a NAND kapu kimenete zárlatos a föld felé (IC nélkül is). Elkezdtem kiszedegetni a hozzá kapcsolódó alkatrészeket, hogy leszakaszoljam. Már mindent leválasztottam de még mindig földzárlatos volt. Fél nap elteltével kiderült, hogy a panel alatt van két, a panelre forrasztott koax kábel, melynek a vége közel 1cm-en meg van blankolva és az árnyékolása hozzáért az IC502 8-as lábához. A kábeleket leszigeteltem és most tökéletesen működik!

Hozzá kell tennem, hogy rendkívül hanyag konstrukció. A kábelek nincsenek rendesen leszigetelve, egész vékony vezetéken mennek a tápok. Csak hajszálon múlik, hogy egyes alkatrészlábak nem érnek össze. A javítás során a KS csőről lecsúsztak az eltérítésről a saruk, hol ez, hol az nem ment, folyamatosan generáltam a hibákat... Vicces, hogy az összes tranzisztor foglalatban van, ami persze javításkor jól jön, de rengeteg kh-t generál. Van több, melyen csillag hűtőborda van és még az is húzza. Egy komolyabb rázkódástól simán kicsúszhat valamelyik a foglalatból. Az egész panel össze- vissza van bekábelezve, ki sem lehet fordítani, csak ha azokat leforrasztom. Szóval nem egy szervizbarát szerkezet, de végül is egyidős velem és működik! :)

Egy korábbi fórumban valaki azt kérdezte, hogy mekkora a sávszélessége. Nos az összegyűjtött dokumentációk szerint 50 MHz. Viszont én azt tapasztaltam, hogy már 1 MHz-en közel 5%-al kisebb amplitúdót mutat mint 1kHz-en. Mindkét csatorna hasonlóan viselkedik. Nem mértem végig (majd egyszer megteszem), de úgy tűnik, hogy nem csak az 50MHz-et nem tudja de még a 1-et sem. Persze ez lehet kalibrálási hiba, vagy betudható a korának, de most félre kell tennem, majd egyszer még foglalkozom vele.

BP-en már szakad az eső, jó hűsölést mindenkinek :)

Üdv.

2

PEXESO
PEXESO picture

Szia!
Nekem is EMG 1568/A oszcilloszkópom van és sok vele a probléma.Az egyik probléma a tiedéhez hasonlóan a fűrészgenerátorban van,a  a 19-es kivezetési ponton ami közvetlenül az IC502 8-as lábáról jön néha vannak rendesen az impulzusok a legtöbbször magas a szint,így a fényvonal néha felvillan de többnyire ki van oltva. Azért írok neked,hogy szeretném ha elmondanád,hogyan tudtad kivenni a lapot amin a fűrészgenerátor van ,mert anélkül nem hiszem,hogy hozzá lehet férni a lap alján levő alkatrészekhez.Ezzel nagyon sokat tudnál nekem segíteni.

Üdv.

0

iparos
iparos picture

:oke:
/A 30MHz
/2A 50MHz
Üdv!

1

jakyg
jakyg picture

Szia!

Mindegyik /A 50MHz-es a /2 a kettős időalapot jelenti és ezeknek létezett mindegyik kombinációja. Nekem volt /2-es (de nem A-s, tehát csak 30MHz-es) és a sávszélességével nem volt semmi gond, tehát nyilvánvalóan a te készülékeddel van valami egyedi probléma még. A régi EMG 1567-es is nagyon hasonló függőleges erősítő rendszerrel rendelkezik, arra pl. 60MHz sávszélességet mondtak, nyilván nem alaptalanul.

1

Edmundson
Edmundson picture
*

Szia,

Köszönöm az infót!

Üdv.

0

lcsaszar
lcsaszar picture
*

Szia Edmundson!

Azt tudni kell, hogy az EMG szkópok a Cocom-listás, embargós korban keletkeztek, amikor a magyar Mikroelektronikai Vállalat (MEV) lekoppintotta a Texas Instruments TTL integrált áramköreit, a Fairchild analóg integrált áramköreit, és az RCA tranzisztorait. Az EMG szkópok pedig a Tektronix-ról lettek lemásolva, persze magyar alkatrészekkel (MEV, Remix, Köporc, Mechanikai Művek, Kontakta). Csak a technológiát nem tudták tökéletesen lekoppintani, ezért más feeling kezelni egy TEK és egy EMG oszcilloszkópot. Na meg javítani.
Ez nem városi legenda, hanem tény, ugyanis ismertem a konstruktőrt, aki az USA-ban dolgozott a Tektronix-nál, majd hazaköltözve az EMG-ben, ezután lettünk kollégák. "Csukott szemmel" javította a Tektronix és EMG szkópokat.
Ezért van az EMG szkópokban minden tranzisztor foglalatban, mert a Tektronix-okban is így van.
A 1555-ös nuvisztoros bemenetű szkópban pedig szovjet nuvisztorok vannak, persze mondanom sem kell, hogy azonosak az RCA nuvisztorokkal.

Üdv, lcsaszar

2

DINO54
DINO54 picture

Szevasztok !
"Ez nem városi legenda, hanem tény, ugyanis ismertem a konstruktőrt, aki az USA-ban dolgozott a Tektronix-nál, majd hazaköltözve az EMG-ben, ezután lettünk kollégák. "Csukott szemmel" javította a Tektronix és EMG szkópokat."
Erről egy kicsit részletesebben a csatolt cikkben olvashattok.
Laci

File csatolás: 

3

lcsaszar
lcsaszar picture
*

Érdekes cikk, nem olvastam még. Csoda, hogy ez az ország ezek után még létezik. Más oldalról megközelítve: vajon hol tartanánk, ha...? Harmadik oldalról megközelítve: a magyar életképes nemzet :yes:

Ha már nosztalgiázunk:

A Sipos Gyula írásából gondolom helyhiány miatt kimaradt egy fontos momentum:

Volt még egy lényeges különbség a magyar és amerikai fejlesztés között. Magyarország, mint tudjuk, a KGST (Kölcsönös Gazdasági Segítség Tanácsa), vagyis a szocialista országok gazdasági integrációjának a része volt. A gyakorlatban mindent a Szovjetunióban döntöttek el. Onnan osztották el országokra, hogy ki mit gyártson: rakétaelhárító löveget vagy gumikacsát. Országon belül pedig ugyanez működött kicsiben, neve OTH (Országos Tervhivatal) volt, mely az 5-éves tervet dolgozta ki. Ez osztotta le vállalati szinten, hogy melyik gyár és milyen ütemezésben, sőt mennyiért gyártsa a rakétaelhárító löveget és melyik a gumikacsát. Ja, majdnem kimaradt, hogy mindez a rendszer a hadiipar igényeinek elsődleges figyelembe vételével lett kialakítva. A lakossági fogyasztás igénye sokad rangú volt, ennek következménye volt a hiánygazdaság (ld. több éves várakozás a Trabantra, magyar AMO szappan, mint "konvertibilis valuta" Romániában). Tehát a gyárak alapvetően a hadiipart szolgálták ki, de kellett egy fedőtevékenység, pl. színes TV gyártás. Nem volt kivétel ez alól az EMG sem. A derék mérnökök nem úgy ébredtek egyik reggel, hogy "akkor mostantól gyártsunk 1554-es mini oszcilloszkópot!", hanem a fent említett csatornákon jutott le a vállalat igazgatójához a parancs. Mivel oszcilloszkóp kell a haditechnika szervizeléséhez. Egy ilyen oszcilloszkóp gyártásához igen sok ember kellett, a 20-egynéhány közvetlenül azon dolgozó kollégán kívül: portás bácsi, szakszervezeti bizalmi, párttitkár, gyors- és gépírónők, kávéfőző titkárnők, raktáros, anyagkiadó, anyagbeszerző, könyvelő, titkos ügykezelő, fénymásoló-kezelő, koordinátor, újítási előadó, üzemi újság szerkesztő, TMK-sok, mindenkinek egy helyettese, mindenki fölé egy művezető, csoportvezető, osztályvezető, főosztályvezető, stb. mindaddig, amíg az egész országban minden egyes embernek jut munka. Akinek nem volt munkája, azt elvitte a rendőr a "közveszélyes munkakerülő" büntető törvénykönyvi tényállás alapján.
Ha az USA-ban is így mentek volna a dolgok, már rég magyar gyarmat lenne.

Üdv, lcsaszar

1

SzBálint
SzBálint picture
****

üdv: látnátok, hogyan néz ki most az EMG
(Ott is voltam termelési gyakorlaton)

Bálint

0

zsugori
zsugori picture
***

0

Ferenc.P
Ferenc.P picture
*

Szia!
Az időalap generátor működése.
Üdv. Feri

File csatolás: 

2

Edmundson
Edmundson picture
*

Szia!

Nagyon köszönöm! Nem mondod, hogy berajzoltad egy szimulátorba?

Üdv.

0

Ferenc.P
Ferenc.P picture
*

Szia: Szívesen!
Üdv. Feri

1

PEXESO
PEXESO picture

Szia!
Teljesen új vagyok a fórumon,ez az első kérésem hozzád és persze másokhoz is akik esetleg tudnak segíteni.Tudom,hogy a téma már 2 éves de csak most lett számomra aktuális.
   Vettem egy használt EMG 1568/A oszcilloszkópot amihez kéne a segítség.Először csak az volt a hiba,hogy az egyik csatornán asszimetrikus volt a vert.eltérítés de azt egy ellenállás cseréje megoldotta.Mire mindent beállítgattam és minden működött rendesen egy halk pattanó hang után leállt az egész.A lényeg az,hogy kikészült a 110V-os tápegység.Megjavítottam a tápegységet,BU608+723PC csere,most működik de több hibával mint az elején.Most a vert.fényvonal eltolás kb.a képernyő felső 2/3-ig megy,tovább nem,kis eltéréssel catornánként,lefelé túl is megy a képernyőn.A másik hiba,hogy a vízszintes fényvonal a legnagyobb időalap sebsségeknél egyre rövidül,a végén már nem is látszik.Láttam a képeket amiket feltöltöttél az egyes részegységekről,nagyon jók,ha volna hasonló képed a vert.erősítőről is,a fesz.értékellel együtt az sokat sgítene .
György

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia:Légy üdvözölve
Indulásnak több változathoz találsz a Tanyán rajzot

https://elektrotanya.com/showresult?what=EMG%201568/A&kategoria=&kat2=all

Bálint

0

PEXESO
PEXESO picture

Szia:köszi a választ
Lehet,hogy ezeket  már le is töltöttem de az a baj,hogy sok helyen nincsenek feltüntetve az egyes pontokhoz tartozó nyugalmi vagy más feszültség adatok,így sokkal könnyebb lenne megtalálni a hibát.Még egyszer alaposan áttanulmányozom a leírásokat.Legjobb lenne olyan valakit  találni aki ezt a tipust jól ismeri,esetleg javított már ilyet,esetleg találkozott ezzel a problémával.Már kerestem a probléma megoldását a Hobbielektronika fórumon is de most bevezették a fórum fiók hitelesítést és mivel én Szlovákiában lakom,innen most nem megy,pedig kellene csak nem reagálnak semmire.Azört nem adom fel.

György

0

Ferenc.P
Ferenc.P picture
*

Szia: dolgozom rajta....

0

PEXESO
PEXESO picture

Szia,köszi a fáradozásodért.
Az első hozzászólásomkor rosszul írtam a vert.eltolást,a valóságban felfelé megy a képernyőn túlra is,lefelé csak a képernyő feléig.Más dolgokat is észrevettem.A vízszintes eltérítésről már írtam,a sebbességgel bal oldalról elkezd halványodni,a végén már alig látszik a fényvonal.Alkalmanként erős vert.irányú instabilitás.Ami új:
CHOP módbam 5µs/cm elt.sebességnél mindkét csatornán fénymoduláció látható,Ha ez az.
ALT módban a leggyorsabb elt. fokozatoknál fátyolszerűség jelenik meg a két fényvonal között.Remélem látható a képeken.

 

0

Ferenc.P
Ferenc.P picture
*

Szia: Tessék, remélem valamit segít. Szervíz manuálban is megtaláható, le van írva fokozatonként hogyan ellenőrizhető. Szerencsére az Y működését könnyebb végigkövetni - nem tartalmaz bonyolúlt kapcsolási folyamatokat, visszacsatolásokat...

A CHOP/ALT funkciók nélkül (CH1 vagy CH2-el) a horizontális jól működik?

Üdv.

File csatolás: 

0

PEXESO
PEXESO picture

A kép előbb lemaradt,most küldöm.

File csatolás: 

0

PEXESO
PEXESO picture

Szia,
köszi a segítséget de nekem más a vert.végfok bekötése,10 tranzisztoros,lásd a mellékelt képen.A CHOP és ALT módben az előzőleg küldött képeken látható jelenség van.A vertikális instabilitás-időnként különböző erősséggel-és a fényvonal balról-jobbra történő elhalványulása minden módban egyformán jelen van,de csak bizonyos időnként és néha erősen változik a vert.ingadozás mértéke.A fényvonal változása minden módban változatlan.Legalábbis ezidáig.

0

Ferenc.P
Ferenc.P picture
*

Vertikális rész mérőpontjai:

0

PEXESO
PEXESO picture

Köszi a szuper rajzokat,a fesz értékek nagyon sokat segítenek.Tegnap beszereltem a 110V-os táp végtranzisztorát (BU806),ma lemérem  a kollektor szigetelését a testre aztán beforrasztom és kipróbálom,hogy mennyire melegszik,remélem nem fog nagyon.Utána meg kell találnom a -40V-os tápon a 150mV-os brum okát és ha az összes táp rendben lesz,elkezdem a fokozatonkénti méréseket.Még várok Kínából ,nem tudom mi a pontos nevük,kis szigetelt ,rugós mérőhorgokat amikkel szűk helyen is rá tudok csatlakozni a mért alkatrészekre anélkül,hogy zárlat kelettkezzen,sajnos már többször előfordult eddig.

0

Kari
Kari picture
*****

Szia!
Nem tudom mennyire egyszerü a szkopodban kivitelezni, de elöször a tapot önmagaban tesztelnem le-termeszetesen valami üzemszerü terhelesekkel.
Igy tiszta lenne, hogy a szkop aramköre a bibis avagy maga a tàp (is), de ha vannak benne 20-30 éves csepp tantalok:cserére érettek...
Kari

0

Guest
Guest picture

0

PEXESO
PEXESO picture

Üdv!
Most jutottam oda,hogy megnézzem az általad ajánlott lomexos terméket (mérőcsipesz). 100db vétele esetén 153Ft/ darab,200db esetén 136Ft/darab.Ha nekem kell mondjuk 10 db csipesz akkor 15300 vagy 27200 Ft-ot kiadni érte nem kevés.Nem hiszem,hogy ez egy amatőr számára nagyon jó ajánlat.

0

Mosószaki
Mosószaki picture

153 ft/db.
2000 ft alatt nincs postázás, ha jól emlékszem.
Hívd fel őket... Többször. Ha már voltál a boltban érted.. Ha nem hidd el!

0

PEXESO
PEXESO picture

Csak a félreértés elkerülése érdekében,te most a Lomex-re gondolsz?

0

SzBálint
SzBálint picture
****

0

Guest
Guest picture

Nem való neked ez a vásárlási dolog!

1

PEXESO
PEXESO picture

Ezt egy kicsit bővebben kifejthetnéd,hogy miért nem való nekem ez a vásárlás?

0

Guest
Guest picture

Kérj meg mást hogy magyarázza el néked! Nekem nincs türelmem hozzá.
https://elektrotanya.com/comment/440461#comment-440461

0

PEXESO
PEXESO picture

Lehet,hogy részedről nem a türelem hiányzik hanem az,hogy nem tudsz normális választ írni normális kérdésre.

1

PEXESO
PEXESO picture

Üdv!
Ezt én is tudom csak azt nem tudom,hogy a szállítás megoldható-e szlovákiai címre mert a határ le van zárva.

0

Tropfehérke
Tropfehérke picture

Hol laksz? A tornai átkelőhöz kiviszem szîvesen Akkor csak magyar postaköltség idáig. A részleteket privátban megírom.

1

PEXESO
PEXESO picture

Szia!
Köszi,hogy segíteni akarsz de én Komáromban lakom a szlovák oldalon.Nem foglalkozom ezekkel a dolgokkal mostanában,ha jól tudom akkor a boltok csak magyar átvevő pontokra szállítanak.

0

Tropfehérke
Tropfehérke picture

Szia!
Akkor tárgytalan. Ez itt a Felvidék alja, az meg a Kisalföld. De ha átengednek a hídon, akkor postán maradóra kérheted a szállítást.
Az nagy átkelőhely. Biztos feloldották a zárlatot ott is. Ha más nem, valaki dolgozni járó ismerős is átveheti a postán.

üdv
T.
 

0

PEXESO
PEXESO picture

Szia !
Lehetne valakit keresni de remélem hamarosan megjön a csomag,már jelezték, hogy beérkezett az országba.Amúgy köszi a tippet.

0

Tropfehérke
Tropfehérke picture

.

0

Ferenc.P
Ferenc.P picture
*

Szia!
Jó lenne egyszerűsíteni a problémán úgy hogy először a vertikális instabilitás okát, majd egy másik szkóppal a fényvonal elhalványulását sweep generátorban és a kivilágosító áramkörben keresném.

0

Guest
Guest picture

Üdv!
Az előzményeket tekintve egészen a tápegységekig szükséges visszamenni figyelemmel a stabilitásukra is.
A legtöbb hasonló esetben NINCS másik szkóp. Az csak keveseknél opció.
-
Ezt már a PEXESO számára:
Nem volt szerencsés a problémát egy régi topikban elhelyezni mert a téma taglalását, legyen az a régi vagy az új, teljesen áttekinthetetlenné teszi.

1

Edmundson
Edmundson picture
*

Sziasztok!

Nem volt szerencsés a problémát egy régi topikban elhelyezni mert a téma taglalását, legyen az a régi vagy az új, teljesen áttekinthetetlenné teszi.

Igazad van.

Alapvetően a tápegység meghibásodása is okkal történhetett. Át kellene nézni azt a tápvonalat, de az összes többit is. Lehet, hogy valamelyik kondi átvezet, vagy valahol időszakos zárlat keletkezik. Ha az Y eltolás ennyire aszimmetrikus az is arra utal, hogy a +- táp nem egyforma. Ez okozhat hibát a trigger működésében és a kioltásban, ami jól látszik a fotódon. Amíg nem vagy biztos abban, hogy az összes táp jó és nem zajos nem érdemes máshol keresgélni és elállítgatni sem.

Üdv.

0

PEXESO
PEXESO picture

Sziasztok!
Köszi a válaszokat.A táppal fogom kezdeni,a 110V-hoz tegnap megjött a tranzisztor,eddig csak egy helyettesítő áramkörrel ment ahol a végtranzisztor erősen melegedett ezért hosszú ideig nem is mertem bekapcsolni.A fesz.és a terhelő áram ennek ellenére rendben volt.A 40V-nál a fesz.rendben de kb.150mV-os brum(50Hz) van rajta,egy zenert már kicseréltem a fesz.lehet változtatni tehát az áramkör jó kell ,hogy legyen,én a kondenzátorra (2,2µF) gyanakszom.Amúgy van egy kis olcsó kínai,digitális szkópom.Nem nagy  e- set de kisebb frekinél lehet vele mérni.A vízszíntes fényvonalnál a kioltó áramkör a gyanús mert  ha az elt.fesz. amplitúdója csökkenne akkor szerintem a fényvonal a jobb oldalról kezdene rövidülni.
Üdv.

0

Mosószaki
Mosószaki picture

150 mV. brumm. Sok.
Ezzel a műszerrel ennél kisebb jeleket mérsz, nézel.
A tápoknak atomstabilaknak kell lenni. Erre az a kicsi szkóp pont jó. AC-ban nézd a tápokat és brumm nemlehet.

0

peterpan
peterpan picture

Szia!
EMG1568A névvel keresd!
EMG TR-1568A, EMG 1568A bemérési utasítás, használati utasítás!
Üdv.: PP

File csatolás: 

0

Edmundson
Edmundson picture
*

Szia!

Köszönöm!

Üdv

0

SzBálint
SzBálint picture
****

szia: 1 forintért elárulom, hogy a tanyán van rajz

http://elektrotanya.com/?q=showresult&what=TR-4655/A&kategoria=&kat2=all

Bálint

0

Edmundson
Edmundson picture
*

Szia Bálint!

Ezeket néztem már de egyikben sincs rajz, csak leírás. Másrészt mindkettő 1568-2A és nem 1568/A.
Az enyém egy időalappal rendelkezik, a 2A kettővel, tehát pont ez a rész tér el.

Üdv.

0

öreg_rutinos
öreg_rutinos picture
*****

Szia.
Rádiótechnika ÉK. 94'-95'-96 számaiban teljes leírás található. Emlékezetem szerint Sipos Gyula tárgyalja
mind két típust rajzok kíséretében.
Laci

1

Sponsored links