You are here

TR-4655/A, EMG 1568/A oszcilloszkóp fűrészgeneátora nem megy (MEGOLDVA)

18 posts / 0 new
Last post
Edmundson
Edmundson's picture

Sziasztok!

Ajándékba kaptam a fenti szkópot. Hibás függőleges eltérítéssel érkezett, a sugár csak az ernyő felső harmadában mozgott. A tekercselt ellenállások a végfokban eléggé ramaty állapotban vannak (feketék) de mindkettő értéke 729 Ohm. Az egyik tranzisztorfoglalat lába körbe volt repedve, átforrasztás után hibátlanul működik. Csakhogy közben történhetett valami, mert most nincs vízszintes eltérítés. Bármilyen állásba próbálom, csak egy fénypont jelenik meg. Azt viszont minden irányba tudom tologatni, tehát mindkét végfok jó. Átnéztem, hogy nem szakadt-e le egy vezeték, a tápok +-15V, +5V, +110V megvan. Persze lehet, hogy nem én okoztam, de rajz hiányában nem tudom, hogy mit méregessek. Van benne egy uA760DC komparátor ami eléggé meleg, éppen, hogy rajta tudom tartani az ujjam. A gombsort végig mértem, nem kh okozza a hibát. Ebben kérnék egy kis segítséget.

Üdv.

Sponsored link
Comments
Edmundson
Edmundson's picture

Sziasztok!

Először is szeretném megköszönni a segítséget, különösen Zsugori rajzait!

Azt vettem észre, hogy a Miller generátor (TR506-507-508 fűrészjelet állítja elő) csak egyszer fut le és megáll. Azt hittem, hogy nem megy, de amikor az időalapot "s" tartományba állítottam kiderült, hogy mégis megy, de csak egyszer fut végig. Ezért a trigger áramkörben méricskéltem és kiderült, hogy az IC502 (SN74S00) kimenete (8-as láb) folyamatosan 0-án van miközben a bemenetén (12 láb) van változás. Nosza rossz az IC. Kicseréltem, de a helyzet változatlan volt. Ekkor már nem értettem a dolgot és DC-be méricskélve kiderült, hogy a NAND kapu kimenete zárlatos a föld felé (IC nélkül is). Elkezdtem kiszedegetni a hozzá kapcsolódó alkatrészeket, hogy leszakaszoljam. Már mindent leválasztottam de még mindig földzárlatos volt. Fél nap elteltével kiderült, hogy a panel alatt van két, a panelre forrasztott koax kábel, melynek a vége közel 1cm-en meg van blankolva és az árnyékolása hozzáért az IC502 8-as lábához. A kábeleket leszigeteltem és most tökéletesen működik!

Hozzá kell tennem, hogy rendkívül hanyag konstrukció. A kábelek nincsenek rendesen leszigetelve, egész vékony vezetéken mennek a tápok. Csak hajszálon múlik, hogy egyes alkatrészlábak nem érnek össze. A javítás során a KS csőről lecsúsztak az eltérítésről a saruk, hol ez, hol az nem ment, folyamatosan generáltam a hibákat... Vicces, hogy az összes tranzisztor foglalatban van, ami persze javításkor jól jön, de rengeteg kh-t generál. Van több, melyen csillag hűtőborda van és még az is húzza. Egy komolyabb rázkódástól simán kicsúszhat valamelyik a foglalatból. Az egész panel össze- vissza van bekábelezve, ki sem lehet fordítani, csak ha azokat leforrasztom. Szóval nem egy szervizbarát szerkezet, de végül is egyidős velem és működik! :)

Egy korábbi fórumban valaki azt kérdezte, hogy mekkora a sávszélessége. Nos az összegyűjtött dokumentációk szerint 50 MHz. Viszont én azt tapasztaltam, hogy már 1 MHz-en közel 5%-al kisebb amplitúdót mutat mint 1kHz-en. Mindkét csatorna hasonlóan viselkedik. Nem mértem végig (majd egyszer megteszem), de úgy tűnik, hogy nem csak az 50MHz-et nem tudja de még a 1-et sem. Persze ez lehet kalibrálási hiba, vagy betudható a korának, de most félre kell tennem, majd egyszer még foglalkozom vele.

BP-en már szakad az eső, jó hűsölést mindenkinek :)

Üdv.

0

Vote up!

You voted ‘up’

iparos
iparos's picture

:oke:
/A 30MHz
/2A 50MHz
Üdv!

0

Vote up!

You voted ‘up’

jakyg

Szia!

Mindegyik /A 50MHz-es a /2 a kettős időalapot jelenti és ezeknek létezett mindegyik kombinációja. Nekem volt /2-es (de nem A-s, tehát csak 30MHz-es) és a sávszélességével nem volt semmi gond, tehát nyilvánvalóan a te készülékeddel van valami egyedi probléma még. A régi EMG 1567-es is nagyon hasonló függőleges erősítő rendszerrel rendelkezik, arra pl. 60MHz sávszélességet mondtak, nyilván nem alaptalanul.

0

Vote up!

You voted ‘up’

Edmundson
Edmundson's picture

Szia,

Köszönöm az infót!

Üdv.

0

Vote up!

You voted ‘up’

lcsaszar

Szia Edmundson!

Azt tudni kell, hogy az EMG szkópok a Cocom-listás, embargós korban keletkeztek, amikor a magyar Mikroelektronikai Vállalat (MEV) lekoppintotta a Texas Instruments TTL integrált áramköreit, a Fairchild analóg integrált áramköreit, és az RCA tranzisztorait. Az EMG szkópok pedig a Tektronix-ról lettek lemásolva, persze magyar alkatrészekkel (MEV, Remix, Köporc, Mechanikai Művek, Kontakta). Csak a technológiát nem tudták tökéletesen lekoppintani, ezért más feeling kezelni egy TEK és egy EMG oszcilloszkópot. Na meg javítani.
Ez nem városi legenda, hanem tény, ugyanis ismertem a konstruktőrt, aki az USA-ban dolgozott a Tektronix-nál, majd hazaköltözve az EMG-ben, ezután lettünk kollégák. "Csukott szemmel" javította a Tektronix és EMG szkópokat.
Ezért van az EMG szkópokban minden tranzisztor foglalatban, mert a Tektronix-okban is így van.
A 1555-ös nuvisztoros bemenetű szkópban pedig szovjet nuvisztorok vannak, persze mondanom sem kell, hogy azonosak az RCA nuvisztorokkal.

Üdv, lcsaszar

0

Vote up!

You voted ‘up’

DINO54
DINO54's picture

Szevasztok !
"Ez nem városi legenda, hanem tény, ugyanis ismertem a konstruktőrt, aki az USA-ban dolgozott a Tektronix-nál, majd hazaköltözve az EMG-ben, ezután lettünk kollégák. "Csukott szemmel" javította a Tektronix és EMG szkópokat."
Erről egy kicsit részletesebben a csatolt cikkben olvashattok.
Laci

File csatolás: 

0

Vote up!

You voted ‘up’

lcsaszar

Érdekes cikk, nem olvastam még. Csoda, hogy ez az ország ezek után még létezik. Más oldalról megközelítve: vajon hol tartanánk, ha...? Harmadik oldalról megközelítve: a magyar életképes nemzet :yes:

Ha már nosztalgiázunk:

A Sipos Gyula írásából gondolom helyhiány miatt kimaradt egy fontos momentum:

Volt még egy lényeges különbség a magyar és amerikai fejlesztés között. Magyarország, mint tudjuk, a KGST (Kölcsönös Gazdasági Segítség Tanácsa), vagyis a szocialista országok gazdasági integrációjának a része volt. A gyakorlatban mindent a Szovjetunióban döntöttek el. Onnan osztották el országokra, hogy ki mit gyártson: rakétaelhárító löveget vagy gumikacsát. Országon belül pedig ugyanez működött kicsiben, neve OTH (Országos Tervhivatal) volt, mely az 5-éves tervet dolgozta ki. Ez osztotta le vállalati szinten, hogy melyik gyár és milyen ütemezésben, sőt mennyiért gyártsa a rakétaelhárító löveget és melyik a gumikacsát. Ja, majdnem kimaradt, hogy mindez a rendszer a hadiipar igényeinek elsődleges figyelembe vételével lett kialakítva. A lakossági fogyasztás igénye sokad rangú volt, ennek következménye volt a hiánygazdaság (ld. több éves várakozás a Trabantra, magyar AMO szappan, mint "konvertibilis valuta" Romániában). Tehát a gyárak alapvetően a hadiipart szolgálták ki, de kellett egy fedőtevékenység, pl. színes TV gyártás. Nem volt kivétel ez alól az EMG sem. A derék mérnökök nem úgy ébredtek egyik reggel, hogy "akkor mostantól gyártsunk 1554-es mini oszcilloszkópot!", hanem a fent említett csatornákon jutott le a vállalat igazgatójához a parancs. Mivel oszcilloszkóp kell a haditechnika szervizeléséhez. Egy ilyen oszcilloszkóp gyártásához igen sok ember kellett, a 20-egynéhány közvetlenül azon dolgozó kollégán kívül: portás bácsi, szakszervezeti bizalmi, párttitkár, gyors- és gépírónők, kávéfőző titkárnők, raktáros, anyagkiadó, anyagbeszerző, könyvelő, titkos ügykezelő, fénymásoló-kezelő, koordinátor, újítási előadó, üzemi újság szerkesztő, TMK-sok, mindenkinek egy helyettese, mindenki fölé egy művezető, csoportvezető, osztályvezető, főosztályvezető, stb. mindaddig, amíg az egész országban minden egyes embernek jut munka. Akinek nem volt munkája, azt elvitte a rendőr a "közveszélyes munkakerülő" büntető törvénykönyvi tényállás alapján.
Ha az USA-ban is így mentek volna a dolgok, már rég magyar gyarmat lenne.

Üdv, lcsaszar

0

Vote up!

You voted ‘up’

SzBálint
SzBálint's picture

üdv: látnátok, hogyan néz ki most az EMG
(Ott is voltam termelési gyakorlaton)

Bálint

0

Vote up!

You voted ‘up’

zsugori
zsugori's picture

0

Vote up!

You voted ‘up’

Ferenc.P

Szia!
Az időalap generátor működése.
Üdv. Feri

File csatolás: 

0

Vote up!

You voted ‘up’

Edmundson
Edmundson's picture

Szia!

Nagyon köszönöm! Nem mondod, hogy berajzoltad egy szimulátorba?

Üdv.

0

Vote up!

You voted ‘up’

Ferenc.P

Szia: Szívesen!
Üdv. Feri

0

Vote up!

You voted ‘up’

peterpan

Szia!
EMG1568A névvel keresd!
EMG TR-1568A, EMG 1568A bemérési utasítás, használati utasítás!
Üdv.: PP

File csatolás: 

0

Vote up!

You voted ‘up’

Edmundson
Edmundson's picture

Szia!

Köszönöm!

Üdv

0

Vote up!

You voted ‘up’

SzBálint
SzBálint's picture

szia: 1 forintért elárulom, hogy a tanyán van rajz

http://elektrotanya.com/?q=showresult&what=TR-4655/A&kategoria=&kat2=all

Bálint

0

Vote up!

You voted ‘up’

Edmundson
Edmundson's picture

Szia Bálint!

Ezeket néztem már de egyikben sincs rajz, csak leírás. Másrészt mindkettő 1568-2A és nem 1568/A.
Az enyém egy időalappal rendelkezik, a 2A kettővel, tehát pont ez a rész tér el.

Üdv.

0

Vote up!

You voted ‘up’

öreg_rutinos
öreg_rutinos's picture

Szia.
Rádiótechnika ÉK. 94'-95'-96 számaiban teljes leírás található. Emlékezetem szerint Sipos Gyula tárgyalja
mind két típust rajzok kíséretében.
Laci

0

Vote up!

You voted ‘up’

More similar content