You are here

Unitra OS150 oszcilloszkóp táp alacsony feszültségeket ad

34 posts / 0 new
Last post
Csu
Csu picture

Üdv.
A napokban hozzám került a fent említett oszcilloszkóp, az 1-,2- és 4- sávos változatban, működésképtelenül.
jelenleg a táppal foglalkozok. a következő problémák vannak:
a vázon mérési pontokat találtam
- +12.6V rendben
- +12V rendben
- -12V rendben
- +70V a mért érték 6,5V
- +100V a mért érték 24,3V
- -100V a mért érték 16,5V
A transzformátor feszültségei rendben vannak (kb +10% a gyári értékekkel szemben)
A szűrőkondenzátorokat kicseréltem, nem változott a helyzet.
A táp lapján 2 halott tranzisztort találtam, mindkettőt a +70V-os tápban: T724 és T726, az utóbbi emitterjéhez vezető R741 meg van enyhén sülve, a gyári értéke 4,7R 20% a mért 3R. Úgy látom, a hibát próbálták javítani, a két tranzisztort már cserélték. A BF250 megfelelőjeként 2N2222 találtam. Érdemes kicserélnem mindegyik tranzisztort a tápból, vagy csak a 2 rosszat? (a tranzisztorok nincsenek beforrasztva, alapzaton állnak)
A T717, T730 teljesítmény tranzisztor a szervizkönyv szerint 181T2, A T723 pedig 185T2, a műszerben 3db HT2581. Az előbbiek adatait megtaláltam, a HT2581-ről semmit ( csak 2N2581, vagy 2SC2581). Jónak tűnnek, eltekintve attól, hogy a Hfe értékeik a minimális alatt vannak: 9 és 11 (a szervizkönyvben megadott tranzisztorok min. Hfe értéke 30, és a 2N2581 esetében ez 25). Ki kellene cserélni ezeket? 2N3442-re cserélném, ha odakerül.
A képen a másik megbarnult ellenállás R766 ennek értéke rendben van.

Köszönök minden segítséget.

"FONTOS! Olyan fórum téma nevet válassz, ami beszédes, minél pontosabban illeszkedik arra, amivel kapcsolatban írsz. Egy lehetséges jó elnevezés
pl: ORION LCD PT26S chassis 17MB12-2, a tápja nem indul
Az nem elég, hogy pl: "LG LCD-TV" vagy "HP laptop" és hasonlóak. Illetve érdektelen, nem releváns információt se tartalmazzon a cím!
A helytelenül elnevezett topik felfüggesztésre, majd 48 óra után törlésre kerül! Felfüggesztett állapotban nem tudnak mások addig hozzászólni, amíg ki nem javítod a címet.
A hibás cím utólagos javítása (48 órán belül) a "Szerkesztés" fülre kattintva végezhető el."

Comments
Csu
Csu picture

Üdv.
Megtaláltam az X erősítőben a 3. mérési pontot. Itt a jel formája még hasonlít a megadott formára, a 4. és 5. ponton már a jel sem hasonlít, a 6.-on hasonlít a 7.-en már nem. A mért feszültségek messze vannak a megadottaktól.
mérési pont // mért feszültség // megadott feszültség
CP3 // +0,27V::-0,16V // +3,5V::-0,4V
CP4 // +0,24V::-0,3V // +0,8V::-0,65V
CP5 // +0,25V::-0,29V // +0,8V::-0,65V
CP6 // +0,41V::-0,14V // +90V::+40V
CP7 // +0,13V::-0,27V // +90V::+40V
Próbáltam külső X jelet adni eredménytelenül.
foghatok neki egyenként méregetni az ellenállásokat, kondenzátorokat, amivel az a fő gond, hogy "levegőben" kannak kötve, mint a csöves kapcsolások.
A V501 nuvisztort hogy ellenőrizhetem le_
Csaba

0

Vote up!

You voted ‘up’

feco99
feco99 picture

Szia Csaba

Nekem az lenne a javasolt javítási taktikám ,hogy elsőként egyen egyenáramú szempontból az egyen feszültségű értékeket szem előtt tartva keresd a hibát.
C 525 R767 közös pontján ellenőrizd a feszültséget .
Nagyon gyanús hogy 40-90V helyett csak 0,4V van a 6. és 7. mérőponton.
A nuvisztorokat fel cserélheted ,az alkatrész lista szerint V501 ,V201 ,V202, V203 ugyanolyan 7586 -os tipus.
Biztos hogy nem könnyű ezzel a huzal szereléssel beazonosítani az alkatrészeket

Üdv :
Feri

File csatolás: 

0

Vote up!

You voted ‘up’

Csu
Csu picture

Köszönöm a tippet Feri, Kimértem a C525-s kondenzátornál 62V-t mértem, visszafelé, a C722-en ugyanennyi, akkor lemértem a C721-en. Ott minden rendben volt. Végül megtaláltam a R768-at a C722-vel összekötő drót meg volt szakadva.
Most életre kelt. Az időbázis és a trigger kapcsolóit ki kell pucoljam, el-el veszíti a szinkronizálást (meg-megszalad a kép), a kapcsolókat bizgetve helyreáll.

Üdv.
Csaba

File csatolás: 

0

Vote up!

You voted ‘up’

Ferenc.P
Ferenc.P picture

.

0

Vote up!

You voted ‘up’

feco99
feco99 picture

Sziasztok !

C722 is az X erősítő végtranzisztorainak és meghajtóinak a tápjában van ahogy nézem.
Örülök hogy megjavult az X méret.
A szimulátoros feszültség értékek megtalálása is egy nagyon jó ötlet lett volna ennek a DC csatolású erősitőnek a javítására.
Gondolom nem kis meló lehet bevinni az áramkört a szimulátorba
A kapcsolók kontakt hiba javításával már foglalkoztak itt a tanyán :https://elektrotanya.com/?q=hu/content/kontakt-spray-tde-milyet

Üdv:
Feri

0

Vote up!

You voted ‘up’

Ferenc.P
Ferenc.P picture

Sziasztok!
Gratulációm a hiba feltárásához és a kijelző szép/éles rajzolatához :)!
Sajnos késve csatolom a szimuáció eredményeit. A DC feszülség értékei földelt bemenettel, az "A" pontnál érvényesek.

Üdv.: Feri

File csatolás: 

0

Vote up!

You voted ‘up’

Csu
Csu picture

Köszönöm a szimulációt, a többi rajz mellé mentettem. Még jól jöhet. Az minden esetre nagy plusz, hogy nem kellet kivenni az erősítőt az oszcilloszkópból.

0

Vote up!

You voted ‘up’

Ferenc.P
Ferenc.P picture

Nagyon szívesen! :D
Üdv. Feri

0

Vote up!

You voted ‘up’

Csu
Csu picture

Üdv!
Leellenőriztem a tranzisztorokat az X erősítőben. Egy híján rendben voltak. A T506-os (2N2904) colkeltorja le volt égve. kicseréltem egy 2N2907-re. A 4, 5, 6, és 7-es mérési megjelentek valamiféle jelek. Az 1-es mérőponton jelet nem kaptam, a rajz szerint egy +1/-1V derékszögű jel kéne legyen. A másik két mérőpontot még nem azonosítottam be.
Csatoltam a mérési-pontokon (cp) levő jelek oscillogramjait, és a mérési-pontok gyári értékeit.
Úgy néz ki, hogy ezt a modult is ki kell szednem a műszerből.
Csaba

0

Vote up!

You voted ‘up’

Ferenc.P
Ferenc.P picture

Szia: Az 1 és 2 mérőpontokon csak akkor van jel ha SAMPL módban van a kapcsoló. A jel a Z1 modulról, a 17-es lábról érkezne, az 1-, 2- és 4- sávos változatokon nem találtam olyan csatlakozót ahol a 17 láb be lenne kötve.
... de a négyszög miatt lehetséges az is, hogy kalibráló-jel van csatolva a kapcsoló 3-as (2V/cm) illetve 4-es (0.2V/cm) állásban, tesztelési célból.

Udv.: Feri

0

Vote up!

You voted ‘up’

Csu
Csu picture

A táp lapját visszaszereltem, a 2 db 2N2222A bevált. Terhelés alatt a feszültségek rendben vannak, a +100V el-el csúszik 99,8V-ra.
A képernyőn nem csík jelenik meg, csak egy kb. 1cm-s vonalka, amit X nagyítóval szét lehet húzni mint a csatolt képekben.
A jelet azt veszi, a hullám amplitúdóját pontosan mutatja. Az időbázis is, egy bizonyos szintig működik, a másodperc/cm régióban jól látszik.
Hol keressem a hibát?
Csaba

0

Vote up!

You voted ‘up’

Ferenc.P
Ferenc.P picture

Szia:
Az esetleges hiba feltárása miatt talán jobb volna ha az X MODE opciót az "A intens B"-röl átkacsolni csak az "A"-ra.

Üdv.: Feri

File csatolás: 

0

Vote up!

You voted ‘up’

Csu
Csu picture

Sajnos minden pozíción ugyan az az eredmény, az "A"-n kezdtem, az egyetlen a "B", melyik különbözően, itt viselkedik, itt eltűnik(-nek) a jelek a képernyőről.
A csatolt képen, nagyon halványan (a vaku elnyomja a képernyő fényét, holnap megpróbálom fényesebbre állítani, vaku nélkül jobban látszik a jel, de elmosódott lesz a kép)látszik amint kijelzi a 0,8V-os 998Hz négyszögjelet a 0,2V/div beállításon.

File csatolás: 

0

Vote up!

You voted ‘up’

feco99
feco99 picture

Szia Csu !

Ha az X eltérítés ilyen kicsi akkor a fűrészjel amplitúdójával lehet probléma.
Másik szkóp gondolom nincs a vizsgálódásra. Az általad feltöltött manualt sajnos nem tudom letölteni.
Vízszintes erősítőt próbáld behatárolni és ott dc méréseket csinálni.
Esetleg külső X jellel kiderülne hogy a fűrészgenerátor gyenge vagy az erősítő a hibás.
Azt mondjuk nem tudnám megmondani hogy ha fűrészjel helyett színuszt vagy négyszöget adsz rá akkor milyen lissajous ábrát kellene kapnod
Üdv:
Feri

0

Vote up!

You voted ‘up’

Csu
Csu picture

Üdv,
méregettem az X erősítőben, a mérési pontokon (csatolva)a következőket mértem:
-4. pont: D505 katódján +0,65V
-5. pont: D505 katódján +4,5V
-6. pont: T512 emitterén +98V
-7. pont: T511 kollektorán +39,8V
Fűrészjelnek nyomát sem találtam a fenti mérési pontokon. A napokban beviszek külső jeleket, lássuk mi lesz az eredmény.
Még egy dolog:
+200V-os kimenetelen csak 189,8V van, ez a képcső tápjába megy.

0

Vote up!

You voted ‘up’

Csu
Csu picture

Másik oszcilloszkóp az van, csak meg kéne találjam a vízszintes erősítőt. Csatoltam a kapcsolási rajzot. Privát üzenetben átküldhetem a szervizkönyvet.
Csaba

0

Vote up!

You voted ‘up’

Kari
Kari picture
*****

Hellotok!
Lehet az is, hogy a CRT-re menö jel megfelelö nagysagu, de a csö elektrodain nem megfelelöek a feszek...
Kari

0

Vote up!

You voted ‘up’

feco99
feco99 picture

Sziasztok !

Abból is lehetne még következtetést levonni , ha kikapcsolnád az X eltéritést . Ekkor egy pont lenne csak az ernyőn és meg kellene figyelni hogy visszakapcsolva szimmetrikusan egyforma nagyságban jobbra és balra a pont helyzetétől vagy aszimmetrikusan jön létre a vizszintes vonal.

Kellene az a manual ha elbírja a levelező kapacítása ,mert nem jön le nekem
Nem is gondoltam hogy ebben még trióda (ák) is vannak

File csatolás: 

0

Vote up!

You voted ‘up’

DINO54
DINO54 picture

Szia !
Egész pontosan nuvisztor, a csöves korszak "utolsó mohikánja".
Laci

0

Vote up!

You voted ‘up’

Csu
Csu picture

Üdv,
2 trióda van benne.
A szervizkönyv elérhető itt:
https://elektrotanya.com/unitra_os150_service_manual.pdf/download.html
Csaba

0

Vote up!

You voted ‘up’

SzBálint
SzBálint picture
**


szia:
http://pdf1.alldatasheet.com/datasheet-pdf/view/84573/ETC/181T2.html

http://pdf1.alldatasheet.com/datasheet-pdf/view/85262/ETC/185T2.html

A hfe értékét csak az üzemi paramétereknek megfelelő áramnál tudod számolni

Bálint

0

Vote up!

You voted ‘up’

 picture

Ezek már megvannak. a HT hiányzik.
De szerintem rosszul olvas és 2SC2581 lesz.
Üdv.

0

Vote up!

You voted ‘up’

Csu
Csu picture

Sajnos sok egyedi megnevezésű alkatrész van benne mint pl: BFP520.

File csatolás: 

0

Vote up!

You voted ‘up’

SzBálint
SzBálint picture
**

szia: az inkább lehet, annak idején a lengyelek szerették belső, gyári elnevezésre átkeresztelni
Sok licencet átvettek

Bálint

0

Vote up!

You voted ‘up’

DINO54
DINO54 picture

Szia !
Próbáltam a teljes doksit letölteni de csak egy lengyel "harácsolós" oldalon van esetleg meg.
Minden esetre csatolom a teljes PSU rajzot a gondolkodást segíteni. Forrás: https://www.elforum.info/topic/128031-osciloscop-unitra-os150/ ;) Van még pár oldal zömmel az erősítőkről de sanos olyan rossz felbontással hogy nem terhelem vele a Tanya szerverét. Ha van teljes(ebb) rajzod, megörvendezhetnéd vele a Tanyát.
.
A magasabb feszültségű kimenetekről(+70, +/-100) a javítás idejére leszedném a terhelést hogy egy esetleges zárlat vagy ahhoz közeli terhelés ne "zavarjon be".
Laci

File csatolás: 

0

Vote up!

You voted ‘up’

Csu
Csu picture

A szervizkönyvet a lengyel oldalról letöltöttem és feltöltöttem ide:
https://elektrotanya.com/Unitra_OS150_service_manual.pdf/download.html
az elforumon is én kínlódok vele.

0

Vote up!

You voted ‘up’

feco99
feco99 picture

Szia !

Szerintem elég lenne a két rossz tranzisztort cserélned először. 70V -os táp terhelését próbáld leellenőrizni , gyanús ez.
Zener diódákat vizsgálni kellene . Amelyiken nem névleges feszültség mérhető azt kiforrasztva külső táp+soros ellenállással mérni a feszültségét. A multiméteres vizsgálat becsaphat.
+200V is leellenőrizendő és ott is a zener dióda , ha jól olvasom D715 8V2 a +100V-os tápban .
Egyszerű nem lesz a végére járni ,mert mindhárom fesz összefügg egymással.

Üdv :
Feri

0

Vote up!

You voted ‘up’

Csu
Csu picture

A két rossz tranzisztort kicserélem, a +200V-nál is gond van +107V a reális érték, a rajzban amérési pontnál mértem. Esetleg cseréljem-e ki a Zenereket a három magasfeszültségi tápból? A kérdéses dióda D178 BZ11/C6V2
adatlapját itt lehet megtalálni (a BZ11-es a 26. oldalon)

File csatolás: 

0

Vote up!

You voted ‘up’

DINO54
DINO54 picture

Szia !
A 200V az úgy áll elő hogy a C721-en lévő +330V ról az R766 5,6Kohm munkaellenálláson keresztül táplálják a meglátásom szerint 100V-os a D741 poz. számú, Z3B1000CF zener diódát. Az adatai a csatolmány alján! A dióda anódja a +100V-on van, ezért lesz a katódján +200V.
Üdv. Laci

File csatolás: 

0

Vote up!

You voted ‘up’

Csu
Csu picture

Köszönöm. A D178-s leellenőriztem, 6,02V az rendben van. A Z3B1000CF helyett Z3B820CF van. Ez is rendben van 77,9V igaz, hogy az alsó határon, de belül van.

0

Vote up!

You voted ‘up’

DINO54
DINO54 picture

Tehát ezen zener kétséget kizáróan egy 100V-os típus!!!
L.

0

Vote up!

You voted ‘up’

feco99
feco99 picture

Sziasztok !

Egyetértek én is a 100v előállás módjával.
Ha a 200V , ahogy írod 107v akkor a C721 50µF-ot is ellenőrizni kellene . Plusz az is látszik hogy a 200V további felhasználás irányába megy . Meg lehetne próbálni az elágazásokat bontani hogy kiderüljön honnan terhelődik be és esik le 107V-ra.
Persze csak minél rövidebb ideig kellene igy- bontott elágazással járatni ,nehogy további kár keletkezzen !

(6V2-es zenert könnyen letesztelheted egy soros 220R-al ,akár egy 9v-os elemről is.)

Üdv

0

Vote up!

You voted ‘up’

Csu
Csu picture

A kondenzátorokat kicseréltem, azokon a feszültségek rendben vannak (+360V). Kicserélem a 2 rossz tranzisztort és terhelés nélkül lemérem. A +200V a magasfeszültségű modulba megy, ha jól látom.

0

Vote up!

You voted ‘up’

More similar content